Vastattu

Saunalahti Kotikuitu 50M ei toimi kuin 10M nopeudella

  • 6 elokuu 2019
  • 35 kommenttia
  • 1722 katselukerrat

  • Satunnainen osallistuja
  • 16 kommenttia
Hei,

Mikä voi olla vikana kun 50M(10M perusnopeus) VDLS2:lla toteutetussa "kotikuidussa" kun se ei toimi kuin 10M nopeudella?

Liittymä lähtee toimimaan 50M nopeudella kun käynnistät modeemin uudelleen tai vapautat ja haet uudelleen IP osoitteen. Tuon kun tekee niin liittymä toimii 50M nopeudella 1 - 2 tuntia. Tuo 2 tuntia on Elisan ip-osoitteiden vanhentumis aika ja ilmeisesti tunnin jälkeen uudistaminen alkaa ja tuolloin nopeus tippuu 10M nopeudelle.

Kaksi vikailmoitusta ko asiasta on tehty, mutta heidän ainoa vastaus on resetoida tai uudelleen käynnistää modeemi ja nuo toimivat sen kaksi tuntia maksimissaan. Linjasta pitäisi olla kyse koska VDSL linjan arvot ovat hyvät.

Itse ajattelen että ongelma on tuossa IP-osoitteen vaihdossa ja nopeus ei päivity samalla uudelle osoitteelle jostain syystä. Linjassa olen kokeillut kolmea eri mallista zyxelin modeemia ja kaikilla tekee samaa.

VDLS diagnostiikka
============================================================================
VDSL Training Status: Showtime
Mode: VDSL2 Annex B
VDSL Profile: Profile 17a
Traffic Type: PTM Mode
Link Uptime: 0 day: 16 hours: 59 minutes
============================================================================
VDSL Port Details Upstream Downstream
Line Rate: 29.251 Mbps 72.134 Mbps
Actual Net Data Rate: 29.207 Mbps 72.021 Mbps
Trellis Coding: ON ON
SNR Margin: 8.1 dB 8.4 dB
Actual Delay: 8 ms 7 ms
Transmit Power: 1.7 dBm 14.5 dBm
Receive Power: 0.5 dBm 8.3 dBm
Actual INP: 1.0 symbols 1.0 symbols
Total Attenuation: 3.4 dB 6.0 dB
Attainable Net Data Rate: 29.549 Mbps 77.858 Mbps
============================================================================
VDSL Band Status U0 U1 U2 U3 D1 D2 D3
Line Attenuation(dB): N/A 8.6 11.9 N/A 5.2 10.4 18.3
Signal Attenuation(dB): N/A 8.3 11.1 N/A 4.4 10.2 18.2
SNR Margin(dB): N/A 8.1 8.1 N/A 8.4 8.3 8.3
Transmit Power(dBm): N/A - 8.3 1.2 N/A 12.4 7.4 7.2
============================================================================

VDSL Counters

Downstream Upstream
Since Link time = 59 min 27 sec
FEC: 214865 1398
CRC: 10 0
ES: 2 0
SES: 0 0
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Retr: 0
HostInitRetr: 0
FastRetr: 0
FailedRetr: 0
FailedFastRetr: 0
Latest 15 minutes time = 1 sec
FEC: 0 0
CRC: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Retr: 0
HostInitRetr: 0
FastRetr: 0
FailedRetr: 0
FailedFastRetr: 0
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
FEC: 0 0
CRC: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Retr: N/A
HostInitRetr: N/A
FastRetr: N/A
FailedRetr: N/A
FailedFastRetr: N/A
Latest 1 day time = 17 hours 1 sec
FEC: 214865 1398
CRC: 10 0
ES: 2 0
SES: 0 0
UAS: 33 33
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Retr: 0
HostInitRetr: 0
FastRetr: 0
FailedRetr: 0
FailedFastRetr: 0
Previous 1 day time = 0 sec
FEC: 0 0
CRC: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Retr: 0
HostInitRetr: 0
FastRetr: 0
FailedRetr: 0
FailedFastRetr: 0
Total time = 17 hours 1 sec
FEC: 214865 1398
CRC: 10 0
ES: 2 0
SES: 0 0
UAS: 33 33
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Retr: 0
HostInitRetr: 0
FastRetr: 0
FailedRetr: 0
FailedFastRetr: 0
============================================================================
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi MRaja 13 elokuu 2019, 19:29

Asentaja ei vaihtanut uutta korttia talojakamossa, vaan vaihtoi minun johtoni paikkaa toiseen kytkinporttiin.

Juu en tiedä kuinka pitkään tuo toimii, mutta voihan olla että aikaisemmassa kortissa on jotain vikaa.

Nyt on tänään toiminut tuo liittymä hyvin, mutta pitää seurata sitä ja katsoa miten se toimii.
Katso alkuperäinen viesti

35 kommenttia

Käyttäjätaso 2
Moikka MRaja ja tervetuloa OmaYhteisöön! 🙂 No johan nyt on! Ikävä kuulla että tuosta on jo useampi vikailmoitus tehty, mutta ongelmat jatkuvat. 😞 Ongelma kuulostaa kyllä erikoiselta. Laittaisitko hei meille vaikka ihan yksityisiviestillä @OmaYhteisö-tiimi :n kautta tarkempia tietoja, niin voisimme myös tuota linjan toimivuutta tarkistella? Samalla voisit käydä lisäämässä Omiin tietoihin asiakasnumeron, niin löydämme helpoiten asiakkuuden. :)

Millä tavalla tuo ongelma esiintyy? Katkeaako sinulla yhteys kokonaan vai hidastuuko tuo yhteysnopeus itsestään sen muutaman tunnin kuluttua?
Laitoin asiakasnumeron profiilin.

Yhteys ei katkea, mutta se hidastuu tuohon perusnopeuteen joka on tuo 10M. Välillä kun on pitempään ollut tuo 10M niin se palautuu takaisin tuonne 50M itsestään.

Jos auttaa niin tuo huomattavasti selkeämpää niissä porteissa jotka ovat sillattuja(tällä hetkellä 1, joka ei ole käytössä tämän ongelman takia).

Modeemina on VMG3927-B50A. Aikaisemmin oli VMG3925-B10B

Kummatkin toimivat ok, mutta toi 3927 paremmin noista kahdesta.
Käyttäjätaso 2
Kiitos paljon tiedoista! 🙂 Mittasin tuota linjan toimivuutta ja linjalla ei näyttänyt olevan näitä katkoksia. Varmistaisin vielä ihan, että ymmärsin oikein niin esiintyykö tuota nopeuden putoamista useammin, jos käytät siltaavana?

Saisitko laitettua vielä tuosta VMG3927-B50A:sta, laitteen takana olevasta laitetarrasta MAC osoitetta Omiin tietoihin muistiinpanojen kohdalle? Päästään sen avulla vielä tarkemmin tuota katsomaan.
Kyllä sitä näyttäisi tapahtuvan enemmän kun on kiinni tuossa siltaavassa tilassa.

Esimerkiksi nyt olen tuon modeemin NATin takana ja saan vain 10M nopeuden, vaikka noin tunti sitten vielä sain 45M - 49M nopeuksia.

Siltaavassa yhteydessä reitittimellä katsoin eilen että kun tuli tunti jäljellä lease ajasta niin silloin tippui yhteyden nopeus.

Laitoin omiin muistiinpanoihin tuon VMG3927-B50A:n mac osoitteen
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Onko sulla @MRaja minkälainen toimivuus tällä hetkellä? Ainakin linjamittauksella modeemille asti yhteys olisi normaalin näköisesti kätellyt eikä tuon IP:n pitäisi nopeuteen vaikuttaa millään muotoa 😕
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Kokeile muulla kuin ZyXELillä. Saatat yllättyä...
Onko sulla @MRaja minkälainen toimivuus tällä hetkellä? Ainakin linjamittauksella modeemille asti yhteys olisi normaalin näköisesti kätellyt eikä tuon IP:n pitäisi nopeuteen vaikuttaa millään muotoa :/

Samalla tavalla "ihanasti" toimii. Juuri aukaisin koneen ja mittaisin nopeuden. 10Mbit/s. Sitten menin ja käsin modeemista vapautin ja uudistin IP-Osoitteen käsin ja uusi mittains. 48Mbit/s.

Ei tuo IP osoite sinänsä vaikuta nopeuteen, mutta tuossa IP-osoitteen uudistamisen yhteydessä pitää tapahtua muitakin aisioita operaattorin verkossa. Tarkistuksia esim mikä nopeus jne annetaan. On käynyt mielessä että taitaa minun liittymä olla laitettu 10Mbit ja 50Mbit luokkiin kumpaankin. Vaikka luulisin että se pitäisi ottaa pois tuosta 10Mbit luokasta. Ja sit se ohjelmat sekoilee ja saan sen 10Mbit tai sitten sen 50Mbit nopeuden arvalla.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

On käynyt mielessä että taitaa minun liittymä olla laitettu 10Mbit ja 50Mbit luokkiin kumpaankin. Vaikka luulisin että se pitäisi ottaa pois tuosta 10Mbit luokasta. Ja sit se ohjelmat sekoilee ja saan sen 10Mbit tai sitten sen 50Mbit nopeuden arvalla.


Ei meidän provisointikone mahdollista kuin yhden aktiivisen nopeusluokan liittymälle ja siinä vain määritetään downstream ja upstream nopeudet.

Mielenkiintoinen ongelma sulla kieltämättä, en ole aiemmin törmännyt.

Voisit laittaa @Patomiäs käyttäjälle yksityisviestillä tiedoksi "10-megaisen IP-osoitteen" ja "50-megaisen IP-osoitteen" niin pääsisimme vielä syvemmälle tutkimaan asiaa.
Ei pystynyt hänelle lähtettämään yksityisviestiä niin laitoin ne omiin muistiinpanoihin.

tällä hetkellä kummatkin toimivat oikealla nopeudella. Todennäköisesti ainakin tuo reititin tippuu 10Mbit nopeudelle alle tunnin kuluessa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Kiitos @MRaja muistiinpanoista 🙂 Tarkistelin tuota ja ainakaan tällä hetkellä tuo IP ei vastaa pingiin vaikka linja näkyisi modeemille muodostuvan. Onko sulla mitään omia säätöjä modeemissa vai käytteletkö ihan tehdasasetuksilla? Ja tällä hetkellä olettaisin että yhteys menee taas 10M nopeudella?
Jos olet yrittänyt pingata sitä reitittimen IP-osoitetta(10M nyt) niin se ei vastannut koska sen palomuurista on ping blokattu. Laitan tuon ominaisuuden pois päältä että voit pingata sitä.

ko. reititin on linksys EA8500 jossa on dd-wrt firmaware ja se tekee tuota samaa. mitä tuo modeemi.

Modeemille en ole tehnyt muuta kuin laittanut Wlanit pois päältä, QOS:n pois päältä ja LAN1 portin laittanut siltaavaksi että saan tuon reitittimen toimimaan vain yhdellä NAT kerroksella.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Onks sulla nyt siis kaikki liikenne tuon LinkSysin kautta vai onko jotain kytketty suoraan Zyxeliin? Jos jotain muuta suorilta Zyxelissä kiinni niin toistuuko niilläkin ongelma? Pingailuihin tuo IP ei vieläkään vastannut 😕
Tällä hetkellä Zyxelissä kun yrittää niin tulee se 45-50Mbit/s. tuon osoite on siis se .255 loppuinen.

Laitoin koneeni nyt piuhalla tuohon zyxeliin.

En löytänyt tuon zyxelin asetuksista mitään mikä blokkaisi noita pingejä.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
Kiitoksia lisätiedoista @MRaja. 🙂 Sen verran erikoinen on tämä vika, että vaatii tarkempaa selvittelyä. Selvitämme tätä huomenna tarkemmin ja kuittaamme sinulle tähän ketjuun, kun saadaan asiaan selkoa. 👍
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
@MRaja - millaista toimivuus on ollut nyt, kun laite on ollut piuhalla kiinni Zyxelissä? 🙂
@Keinotekoinen
On tuo ollut tuossa reititimen kautta nyt kiinni, mutta laitoin sen kiinni tuohon zyxeliin ja tuli 10Mbit/s. IP osoitteen vapautus ja uudistaminen ja 50Mbit/s.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
@Keinotekoinen
On tuo ollut tuossa reititimen kautta nyt kiinni, mutta laitoin sen kiinni tuohon zyxeliin ja tuli 10Mbit/s. IP osoitteen vapautus ja uudistaminen ja 50Mbit/s.


Oliko reititin Zyxelin NAT:n takana vai sillatussa portissa kun testasit? 🤔 Pystyisitkö testaamaan sellaista, että tekisit sillatun portin PC:tä varten, ja testaisit, toistuuko siinä omalla IP:llä samaa ongelmaa? Onko sinulla muita laitteita tietokoneen lisäksi, jolla voisit nopeuksia testata? :)

Joudutaan tämän osalta hieman rajaamista harrastamaan tarkemmin, kun ei ole aikaisemmilla vikailmoituksilla selvinnyt.
Eli tuo Linksysin reititin on sillatun portin takana. Voin laittaa toisen portin sillatuksi myös, jotta saan toisen PC:n suoraan nettiin.

Eli nyt on tabletti langattomasti linksysissä kiinni.
yksi PC zyxelin natissa kiinni
Toinen sillatussa yhteydessä.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
Eli tuo Linksysin reititin on sillatun portin takana. Voin laittaa toisen portin sillatuksi myös, jotta saan toisen PC:n suoraan nettiin.

Eli nyt on tabletti langattomasti linksysissä kiinni.
yksi PC zyxelin natissa kiinni
Toinen sillatussa yhteydessä.


Jos pystyt vielä kokeilemaan tuota miten sillattu portti Zyxelistä PC:lle toimii ja palailemaan vaikka tähän ketjuun? 🙂 Nähdään vähän tarkemmin sitten, miten tuo käyttäytyy, kun saa oman IP:n.
Eli, kun laitoin tuon läppärin(toinen PC mistä puhuin. Se on piuhalla kiinni sillatussa portissa) kiinni niin se sai .99 loppuisen osoitteen. Alku on sama kuin muilla.

tällä hetkellä se on 10Mbit/s yhteys.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
Eli, kun laitoin tuon läppärin(toinen PC mistä puhuin. Se on piuhalla kiinni sillatussa portissa) kiinni niin se sai .99 loppuisen osoitteen. Alku on sama kuin muilla.

tällä hetkellä se on 10Mbit/s yhteys.


Kiitos vastauksestasi ja kiitos kun testailit 🙂 Tilanne on nyt sellainen, että tätä olisi hyvä tarkastella ihan vikailmoituksen kautta. Vianrajauksesta vielä sen verran, eli jos vika rajautuu sinun vastuualueellasi olevaan osuuteen (laitteet, sisäverkon kytkennät), niin tästä voi tällöin muodostua 80,09e vianrajausmaksu. Jos taas vika on Elisan vastuualueen osuudessa, ei vianrajauksesta toki veloiteta sinulta mitään. Voimmeko laittaa vikailmoitukselle yhteyspuhelinnumeroksi tiedoissasi näkyvän puhelinnumeron? 🙂
Ei vielä.

Yksi kysysmys. Mistä voin saada tarvittaessa ladattua VMG3927-B50A laitteelle elisan Firmwaren?

Löysin Zyxelin sivuilta Toukokuulle päivätyn firmwaren tuolle laitteelle ja ajattelin kokeilla sitä, jos sillä toimii.
Käyttäjätaso 7
Ei vielä.

Yksi kysysmys. Mistä voin saada tarvittaessa ladattua VMG3927-B50A laitteelle elisan Firmwaren?

Löysin Zyxelin sivuilta Toukokuulle päivätyn firmwaren tuolle laitteelle ja ajattelin kokeilla sitä, jos sillä toimii.

Elisalta hankituissa laitteissa on Elisan softa ja sen päälle ei voi asentaa itse mitään. Elisa on lukinnut päivitykset ja ne ladataan laitteeseen joko automaattisesti tai aspan toimesta etänä asiakkaan pyynnöstä.

Siis jos haluat itse asentaa modeemiisi softan , niin sinun on hankittava geneerinen (laitevalmistajan omalla softalla varustettu) laite.
niinpä tuo näyttäis tekevän :(

kaikkea on pakko kokeilla :D

Meinaan tuo vikamaksu kuulostaa siltä että se tulee automaattisesti, koska tuo modeemi kättelee kunnolla. Ja elisa voi sillä perusteella pestä kätösensä.

Pitää varmaan laittaa tuo 50Mbit nopeus pois kun ei se toimi....
Käyttäjätaso 7
Pitää varmaan laittaa tuo 50Mbit nopeus pois kun ei se toimi....
... tai hankkia kunnollinen modeemi , jota voi hallinnoida kokonaisuudessaan itse. 😉

https://www.telewell.fi/fi/tuote/tietoliikenne/internet-kotona/adsl-vdsl-wifi/TW-EAV510AC-USB3/tw-eav510ac-b-uusi-1000mhz-prosessori-malli-langaton-tukiasema-reititin-palomuuri

Osallistu keskusteluun