Suojaboxien (protector box) ukkossuojauksen laatu

  • 9 heinäkuu 2019
  • 2 kommenttia
  • 409 katselukerrat

Viikonloppuna ukkonen iski lähelle ja rikkoi vanhasta protector boxista kaksi sulaketta. Kyseessä on semmoinen tyypillinen suojaboxi, jossa sähkösuojaus ja puhelinlinjan (linjassa vain laajakaista, ei puhelinta) suojaus. Kytkettävä tietysti maadoitettuun pistorasiaan. Satuin olemaan ukkosen iskiessä modeemin/boxin vieressä ja äänestä päättelin lasiputkisulakkeiden rikkoutumisen. Boxi hoiti hommansa ja modeemi (TW-EAV510) säilyi ehjänä.

Eipä mitään, sattui olemaan varalla uudempi saman valmistajan suojausboksi, joten laitoin sen tilalle ja taas alkoi netti toimia. Linja-arvot olivat jopa vähän isommat, ja ajattelin että onpas hyvä homma kun vaihdoin uuden.

Hieman myöhemmin aloin tutkimaan tarkemmin miten modeemi toimii, pistin mm. SRA:n päälle jotta linjanopeus pääsee säätymään itsekseen. Tarkastelin lokeja ja ihmeen paljon tätä säätymistä tuntuikin tapahtuvan, taisi olla minuutissa useampikin kerta. Lisäksi modeemin mukaan latauspuolen SNR tuntui heilahtelevan aika lailla.

Innostuin sitten korjaamaan vanhan suojausboxin juottamalla kaksi uutta 0.5A sulaketta rikkoutuneiden tilalle. Sitten uusi boxi pois ja vanha takaisin käyttöön.

Tuloksena oli että linja-arvot vähän tippuivat, mutta tuo nopeuden jatkuva säätyminen hävisi, samoin SNR:n heilahtelu. Olettamani on että noi sulakkeet ehkä heikentävät linjaa mutta samalla suodattavat osan mahdollisista häiriöistä pois. Parempi niin.

Mielenkiinnosta vilkaisin tuon uudemman (tosin jo vuosia sitten ostetun) boxin sisälle ja huomasin että puhelinpuolen suojaus oli tehty pelkästään maahan kytketyn varistorin varaan. Linjaa suojaavia sulakkeita ei löytynyt lainkaan, signaali kulki suoraan piirilevyn kupariliuskojen kautta. Ei siis ihme että linja-arvot olivat vähän korkeammat.

Näissä suojaboxeissa on selkeitä eroja toteutuksessa. Epäilyttää miten sulakkeeton malli toimii kun ukkonen iskee ihan lähimaastoon, kuten tässäkin kävi.

2 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Kiitos kun jaoit kokemuksesi meille tänne ja vielä noin kattavasti tutkittuna 🙂 Itseni on ties kuinka pitkään pitänyt hankkia ukkosten varalta suojaus, mutta vieläkään ei moista ole tullut ostettua 🙈 Eli riskillä menen vieläkin, vaikka juuri viime kesänä meni lähipiiristä yksi tietokone kokonaan mykäksi kun (todennäköisesti) puhelinlankoja pitkin tuli modeemin läpi virtapiikki. Oletus puhelinlangoista siksi että ainoat hajonneet laitteet oli modeemi sekä siihen ainoana verkkojohdolla kytkettynä laitteena pöytäkone. Koneesta kärähti ainakin virtalähde ja emolevy, loppujen osien kunnosta ei ole havaintoa kun ei ole päässyt testaamaan toisessa kokoonpanossa. Tiedostot sai ammattiliikkeen kautta rahaa vastaan sentään pelastettua kovalevyltä. Tämä tähän vain lisäykseksi kuvastamaan sitä puolta jossa tuota suojausta ei vastaavassa tilanteessa ole käytössä 🙂
Uudemmassa boxissa itseasiassa ei ollut kyseessä varistori (vastus jonka resistanssi pienenee äkillisesti kun jännite saavuttaa määrätason) vaan komponentti englanninkieliseltä nimeltään gas discharge tube. Toi tosiaan oli ainoa komponentti RJ11-naarasliitinten lisäksi koko 'puhelinpuolen' piirilevyllä. Katselin netistä yhden laadukkaanoloisen suojaimen kytkentää ja siinä oli kytkennässä muitakin komponentteja:

Indoor High Power Telephone / DSL Lightning Surge Protector

Siinä mun vanhemmassa ja tällä hetkelläkin käytössä olevassa suojaimessa on käytetty sulakkeita ja varistoreja. Alla linkki wikipediaan jossa noista suojainkomponenteista lisää.

Surge protector

Osallistu keskusteluun