Talokuidun liittymysmaksu

  • 21 heinäkuu 2019
  • 30 kommenttia
  • 2748 katselukerrat

Ajattelinpa kertoa vähän omista kokemuksista talokuidun tarjouspyynnön osalta ja ehkä jakaa jotain ideantynkää/palautetta, millä tuota voisi parantaa. Ihan tyytyväinen asiakas olen Elisan ADSL ja nykyään VDSL yhteydelle ollut yleisesti ottaen, mutta kaistaa voisi tietty olla enemmän, kun käytön määrä kasvaa koko ajan. Itse asiassa itse käytän nykyään lähinnä mokkulaa Telian mobiililaajakaistalla, ettei tenavien nettipelit pätki. Teliaa sen vuoksi, että Elisan kuuluvuuskartta kyllä näyttää tänne hyviä kenttiä ja nopeuksia (täydet 3 tähteä & 300Mb), mutta käytännössä jää kauas alle 100Mb ja hätinä verkot kuuluu. Mutta ei mobiilipuolesta sen enempää.

Talokuidun ensimmäisen tarjouspyynnön tein aikoinaan 2015, kun tuon valokuidun tarjouspyynnön mahdollisuudesta sain vihiä ja katsoin lähimpien liittymien olevan muutaman sadan metrin päässä. Tällöin tarjous oli reilu 13,5 kEuroa, mikä oli tietty ihan liikaa hankittavaksi, mutta jos kuitua olisi vedetty jokunen sata metriä vain meidän taloon, niin eipä tuota hirveästi viitsinyt haastaa.

Noh, nyt sitten tässä keväällä tein uuden tarjouspyynnön, kun sitä kuitua nyt on vedetty huomattavasti lähemmäksi FTTC/VDSL laitekaappia varten. Jopa niinkin lähelle, että tuo kaappi on n. 10m talon teknisestä tilasta. Ajattelin, että eihän tuo nyt voi paljoa enää maksaa. Mutta näinhän ei sitten ollut vaan uusi tarjous oli vain reilun tonnin halvempi eli vajaa 12,5 kEuroa. Tästä hieman sitten hämmästyneenä kyselin, mihin moinen kustannus perustuu. Kyse ei luonnollisesti ollut kuidun vetämisestä vaan pitäisi maksaa koko Elisan laitekaappi-investointi kuituliittymiä varten. Ja ainut tapa tämän summan alentamiseksi olisi itse hankkia useampi liittyjä kerralla jakamaan tätä Elisan investoinnin kustannusta.

Elisan kannaltahan tämä on halpa tapa hoitaa näitä eli käytännössä ilman riskiä laajentaa tarjontaa alueella kuituliittymiin, kun investoinnin maksaa ensimmäinen asiakas ja mahdollisesti tekee heidän puolestaan myyntityönkin lisäasiakkaiden hankkimiseksi. Ja jos tuleekin vain yksi asiakas, niin pystyvät tämän asiakkaan maksamalla investoinnilla hankkimaan lisää asiakkaita huomattavasti halvemmilla ns. listahinnan liittymismaksuilla.

Yksittäisen asiakkaan kannalta tämä ehdotettu systeemi on kuitenkin ihan käsittämätön. Miksi investoisin Elisan laitekaappiin ilman mitään tulevaa tuottoa? En ole kiinnostunut tekemään Elisan puolesta investointia, joka tulee muidenkin käyttöön, vaan hankkia vain oman liittymän.

Ymmärtäisin tämän systeemin jotenkin, jos esim. saisin seuraavista alueen 10 kuituliittymästä 1200 euroa takaisin Elisalta per liittymä, jonka jälkeen olisin saanut suurimman osan investoinnista takaisin ja ns. korkoina loppujen lopuksi normaalia halvemman liittymismaksun korvaukseksi Elisan toiminnan rahoittamisesta. En tiedä lähtisinkö siltikään tuohon mukaan, mutta tuossa olisi edes jotain järkeä asiakkaan kannalta. Paras olisi tietysti se, että Elisa ei tuuppaisi koko investointia ensimmäisen asiakkaan niskaan vaan ottaisi itse omaan liiketoimintaansa kuuluvaa riskiä. Ainakin tuossa FTTC kaapilla käy aika usein joku hommissa, joten oletan tällä alueella aktiivisia asiakkaita olevan.

Ehkä tässä nyt sitten vain jatkan odottelua. Jossain vaiheessa Elisa tehnee tuon investoinnin ihan itse ja selviän sitten pelkän listahinnan maksamisella - tai jopa halvemmalla jos Telian alueella ollut kuitukampanja tuottaa tulosta ja tulee kilpailua.

30 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki


Saamani tarjoukset siis ovat 13404€ kuidusta ja 3993€ kaapelista.
En todellakaan neljää tonnii kaapelista rupea maksamaan kun se jossain vaiheessa kuitenkin kuidulla korvataan.
Tuolla tonni kyllä ottaisin samantien.
Voisit kyllä ihan mielenrauhan nimissä täytellä tarjouspyyntölomakkeen aiheesta: https://elisa.fi/talokuitu_tarjouspyynto/
Juurikin tuolta nämä summat olen saanut

Aaa no sitten sieltä ollaan katsottu ne ihan henkilökohtaisesti, joten eipä tässä enää takataskussa muita kikkoja ole 😞
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
@Samppa221, kiitokset tiedosta. Itse en kysynyt tarkemmin tuota useamman liittyjän hinnoittelua, kun en ajatellut alkaa myyntihommiin Elisan puolesta. Ei ole oikein aikaa ylimääräisiin vapaa-ajan projekteihin. Tuossa voisi hyvinkin päätyä myös jonkinlaiseksi syylliseksi/vastuulliseksi/tukihenkilöksi muille liittyjille, jos menisi tuollaista ajamaan, mihin on vielä vähemmän aikaa. Odottaisin Elisan (tai Telian) hoitavan nämä hommat oman yritystoimintansa osana 🙂

Kun emme saaneet mitä halusimme (kuidun / FTTH), niin vuonna 2014 ryhdyttiin juuri kuvaamasi laisiksi vapaa-ajan kuituharrastajiksi. Noin voiden verran aikaa vierähti, Kuitua myimme itse ovelta ovelle ja saimme kun saimmekin mukaan 60% alueen asukkaista (nyt jo yli 70%). Saimme sellaisen verkon kun halusimme ja verkko on oma. Operaattoreita on toki ihan kaupallisia tarjoajia kute Elisa ja Telia mm). En ole kokenut "harrastusta" mitenkään rasittavaksi (muuta kun lyhyenä ajankohtana, kun rakentaminen kävi kuumimmillaa). Nyt meillä on kuitenkin oma verkko ja vapaus välittää siinä kenen palveluita tahansa ja tuoda myös sen kautta mahdollisesti ihan uusia juttuja 😉

T: Syyllinen/vastuullinen, mutta ei sentään tukihenkilö
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Ilmeisesti odottelen että vetävät 5g tukiasemat joka lyhtypylvääseenTätä voi joutua odottelemaan useamman vuoden.


Riippuen alueesta saattaakin saada nopean 5G- yhteyden muutaman vuoden kulttua. Kuitenkin alueet joilla 5G- tulee (oikeasti) kilpailemaan kuidun kanssa ovat hyvin rajalliset ja isojen kaupunkien keskustoissa. Maalle ja kaupunkien reunojen taajama- alueille on turha kuvitalla nähtävissä (kuviteltavissa) olevan ajan sisällä tulevan helpotusta nopean netin muodossa. Yksinkertaisesti siksi, että puhelinpylväiden tapuksessa se kuitu pitää tuoda joka pylvääseen. Lähes yhtä kallista kun tuoda suoraan kotiin (FTTH). Maaseudulla taas taajuudet joita 5G:n kanssa käytetään ovat sellaisia, että kantavat pitkälle, mutta nopeutta ei saada (paljoa > jos yhtään) enemmän kun nykyisellä 4G- tekniikalla.

T: Tuokki

@Samppa221, kiitokset tiedosta. Itse en kysynyt tarkemmin tuota useamman liittyjän hinnoittelua, kun en ajatellut alkaa myyntihommiin Elisan puolesta. Ei ole oikein aikaa ylimääräisiin vapaa-ajan projekteihin. Tuossa voisi hyvinkin päätyä myös jonkinlaiseksi syylliseksi/vastuulliseksi/tukihenkilöksi muille liittyjille, jos menisi tuollaista ajamaan, mihin on vielä vähemmän aikaa. Odottaisin Elisan (tai Telian) hoitavan nämä hommat oman yritystoimintansa osana 🙂Kun emme saaneet mitä halusimme (kuidun / FTTH), niin vuonna 2014 ryhdyttiin juuri kuvaamasi laisiksi vapaa-ajan kuituharrastajiksi. Noin voiden verran aikaa vierähti, Kuitua myimme itse ovelta ovelle ja saimme kun saimmekin mukaan 60% alueen asukkaista (nyt jo yli 70%). Saimme sellaisen verkon kun halusimme ja verkko on oma. Operaattoreita on toki ihan kaupallisia tarjoajia kute Elisa ja Telia mm). En ole kokenut "harrastusta" mitenkään rasittavaksi (muuta kun lyhyenä ajankohtana, kun rakentaminen kävi kuumimmillaa). Nyt meillä on kuitenkin oma verkko ja vapaus välittää siinä kenen palveluita tahansa ja tuoda myös sen kautta mahdollisesti ihan uusia juttuja 😉


Tuo on varmasti ihan hyvä ratkaisu jos aikaa ja energiaa riittää 🙂 Itse vedän mieluummin rajan omassa tilanteessani siihen, että värkkään taloon sisäverkon ja jätän siitä eteenpäin hommat operaattorille. Ei tietty halvin tai mielenkiintoisin ratkaisu, mutta veikkaisin, että aikaa jää enemmän omaan käyttöön 🙂 Elisan kuitu on nyt siis tilattuna.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Tuo on varmasti ihan hyvä ratkaisu jos aikaa ja energiaa riittää 🙂 Itse vedän mieluummin rajan omassa tilanteessani siihen, että värkkään taloon sisäverkon ja jätän siitä eteenpäin hommat operaattorille. Ei tietty halvin tai mielenkiintoisin ratkaisu, mutta veikkaisin, että aikaa jää enemmän omaan käyttöön 🙂 Elisan kuitu on nyt siis tilattuna.


Kuitu kun kuitu 😉

Meillä itse tekeminen oli mahdollinen koska löytyi samamielinen porukka jolla on ammattitaitoa tekniikasta, markkinoinnista ja projektin hallinnasta. Projektissa oli sen verran hyvä tuuri, että tällainen porukka löytyi ja projekti saatiin vedettyä läpi n. 5kk- aikana.

T: Tuokki

Osallistu keskusteluun