Vastattu

Taloyhtiössä vaihtuu laajakaista

  • 6 September 2016
  • 29 kommenttia
  • 4515 katselukerrat

Sellaista kysyn kun Elisan netti tullut/tulossa taloon ja itsellä on määräaikainen sopimus n.30e/kk 2017 kevääseen asti,mutta ymmärrykseni mukaan Soneran verkko loppuu tässä talossa ja on "pakko" käyttää Elisan ja tässä tapauksessa maksaa lisänopudesta..

Eli joudunko maksamaan Soneralle ja Elisalle?
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi sakarialanne 6 September 2016, 21:11

Katso alkuperäinen viesti

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

29 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Epävirallinen vastaukseni on, että et tietenkään joudu. Jos sinulla on vaikka Soneralle kytkyjä (viihde yms- sopimksia), ne katkeavat kun/jos Sonera saatavuus talonyhtiössä loppuu.

Sitten "poliittinen / henkilökohtainen" kommenttini. En ymmärrä miksi talonyhtiöt tekevät sopimuksia joissa kaikille tulee pakosta yhden operaattorin palvelut. Jos kellariin tule kerta kaikkien operaattorien yhteydet (vaikka DNA, Elisa ja Sonera), niin miksi asiakkaat eivät saa valita näistä vapaasti.

Minusta yksinoikeus sopimukset ovat mennyt aikaan. Eihän mobiiliakaan myydä, että kaikkien pitää ottaa yhteydet tässä talosa vain operaattorilta A. Vaan jokainen vai valita minkä haluaa. Miksi tämä ei päde (yleensä) kiinteissä yhteyksissä ?

T: Tuokki
Käyttäjätaso 7
Tarkista nyt vielä, onko ulkopuoliset yhteydet todella mahdottomia. Toteutuksesta riippuen voi olla mahdollista pitää se toisen firman liittymä, jos välttämättä tahtoo. Huonona puolena on sitten se, että vastikkeessa joutuu joka tapauksessa maksamaan taloyhtiön sopimuksen perustason liittymän. Ja toisaalta näissä tapauksissa taloyhtiön soppari ei myöskään ole peruste määräaikaisen sopparin purkamiselle, vaan sen joutuu maksamaan loppuun asti,
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Miksi näitä ylipäätään ympätään vastikkeessa maksettavaksi ?!

Voi olla operaattorin etu, mutta minusta valinnan vapaus menee tämän edelle ja jokaisen pitäisi saada valita operaattorinsa itsenäisesti. Jos homma ei yhtään kiinnosta/nappaa, niin sitten vahtoehtona olisi valmiiksi hinnoiteltu / kilpailutetti "hidas" perusnetti.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +8
toisaalta jos asiakkaat vois valita toisen operaattorin liittymän niin se varmaan nostais hintoja koska operaattori ei voi olla varma kenen liittymää asiakkaat käyttää tietysti nyky tilanne on pakkomyyntiä mutta jos olis varaa valita niin se nostais hintoja
Käyttäjätaso 7
Niin, siihenhän nuo "edulliset" taloyhtiösopparit perustuu, että operaattori saa kerralla ison määrän asiakkaita.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23
Jos Soneran liittymät on toteutettu kaapelimodeemilla ja KTV-operaattori vaihtuu Elisaksi, lakkaa teknisesti Soneran palveluiden saatavuus.

Jos jokin muu toteutus (ADSL/VDSL/ETH), saatavuus on jatkossakin olemassa.

Yleensä operaattorit eivät kiinteistöstä käy aktiivilaitteita purkamassa, vaikka yhtiövastikesopimus toiselle operaattorille siirtyisikin, koska eivät kaikki asiakkaat sitä edullisinta perusnopeutta välttämättä halua vaan osa jää.

Perusnopeuden hinta vastikkeessa ei onneksi montaa euroa ole, jos "kahdesta netistä" joutuu maksamaan.
Asumme vuokralla rivitaloyhtiössä, jossa Soneran kaapeli-TV.
Elisan ADSL+ Liittymällä , modeemi, digiboksi. Läppäri, tabletti. Taloyhtiön jakamossa on Soneran ja Elisan hommelit.
Ei ongelmia. Paitsi Elisan käyttämissä digibokseissa koko ajan... PACE
Asumme vuokralla rivitaloyhtiössä, jossa Soneran kaapeli-TV.
Elisan ADSL+ Liittymällä , modeemi, digiboksi. Läppäri, tabletti, TV. Taloyhtiön jakamossa on Soneran ja Elisan hommelit.
Ei ongelmia. Paitsi Elisan käyttämissä digibokseissa koko ajan... PACE..
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
toisaalta jos asiakkaat vois valita toisen operaattorin liittymän niin se varmaan nostais hintoja koska operaattori ei voi olla varma kenen liittymää asiakkaat käyttää tietysti nyky tilanne on pakkomyyntiä mutta jos olis varaa valita niin se nostais hintoja

En oikein tajua miten valinnanvara nostaisi hintoja. Operaattorit saattavat kaupitella talonyhtiödiilillä, joka näyttää taas hivenen halvemmalta, kun edellinen sopimus toisen operaattorin kanssa. Todellisuudessa tässä vaan "piiri pieni pyörii". Kaikilla operaattoreilla on suhteellisen muhkeat katteet kiinteissä yhteyksissä (tästä toki voidaan kiistellä). Kuitenkin väitän, että 3-4 vuoden yhden operaattorit kytkyt pitävät enneminkin hintatasoa korkeana (ja vähentävät kilpailua), kun laskevat sitä. Talonyhtyö operaattorikytkyssä hinta jäädytetään 3-4 vuodeksi. Jos taas olisi jatkuvasti saatavila yhteydet 2-4 eri opetaattorilta jokainen voisi kilpailuttaa liittymänsä aivan milloin lystää kuten mobiililla puollela tehdään ja voisi itse harkita ottaako kytkyn vai vaihteleeko useammin.

Tästä voi ymmärtää, että "edulliset" talonyhtiökytkyt eivät olekkaan loppujen lopuksi niin edulliisia.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 7
En oikein tajua miten valinnanvara nostaisi hintoja.
Kuten edellä jo viittasin, näkisin tämän liittyvän "paljousalennukseen". Kun operaattori saa kerralla ison kasan varmoja asiakkaita, se antaa porukkasopimuksella liittymät vähän halvemmalla kuin muuten antaisi.

Eri asia sitten, onko sopimus enää edullinen sitten sopimuskauden lopulla, mutta sehän on määräaikaisten soppareiden ikuisuusongelma.
Miksi näitä ylipäätään ympätään vastikkeessa maksettavaksi ?!

Voi olla operaattorin etu, mutta minusta valinnan vapaus menee tämän edelle ja jokaisen pitäisi saada valita operaattorinsa itsenäisesti.


Otan esimerkiksi oman kerrostaloyhtiöni, johon sekä Elisa että Sonera ovat tuoneet muutama vuosi sitten valokuidun talojakamoon, mutta antiikkisen sähkökaapeloinnin vuoksi olemme joutuneet tähän mennessä tyytymään vdsl- tasoisiin yhteyksiin kummaltakin operaattorilta.

Nyt linjasaneerauksen yhteydessä sähköverkko ja kaapeloinnit vedettiin uusiksi ja kämppiin asti vedettiin 2 x kuitu ja 2 x Ethernet. No nyt kun olisi tekniset edellytykset nopeampiin yhteyksiin niin kumpikaan näistä kilpailijoista (Sonera ja Elisa) eivät ole kiinnostuneet tarjoamaan VDSL:ää parempaa verkkoa yksittäisille asiakkaille vaan duopoli pitää yllä Status Quo ja pääsee määrittelemään mihin hintaan ja mitä palveluita taloyhtiön asuntoon tarjotaan. Eikä talojakamoon tuodulle aktiivilaitteellekaan tarvitse tehdä mitään (operaattorin näkökulmasta halpaa lystiä).

Näkisin siis ainoaksi keinoksi saada tilanteeseen muutos olisi siis se että taloyhtiö kilpailuttaa näiden kahden yhtiön (Elisa ja Sonera) välillä sopivan tarjouksen koko taloyhtiölle tarjottavasta perusnetistä joka toimitetaan VDSL:n sijaan kuidulla (tai ethernetillä) huoneistoihin asti ja tämä saisi ainakin jomman kumman operaattoreista sitä myöten päivittämään talojakamossa olevansa aktiivilaitteen sellaiseksi että jatkossa yksittäiset osakkaat pääsevät tilaamaan niitä nopeampia yhteyksiäkin omalla kustannuksellaan - nyt kun niitä ei saa edes rahalla.

Eli ainakin tällainen hyöty taloyhtiön aktiivisuudesta on kun laittaa vähän painetta operaattoreiden suuntaan kun eivät ymmärrä itse parempia palveluita tarjota.

ps. taloyhtiössä ei ole edes kaapeli-tv:tä ja luulisi että uusien kaapeleiden myötä operaattoreiden kannattaisi asentaa uudet aktiivilaitteet talojakamoon että pääsevät edes myymään niitä omia kaapelitv-palveluitaan, mutta vielä mitä kumpikaan operaattori ei ole osoittanut halukkuutta lisätä bisnestä tässä 144 huoneiston taloyhtiössä joka sijaitsee Helsingissä. Hyvin toimii kilpailu 😠
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23
Jos taloyhtiöllä ei tällä hetkellä ole määräaikaisena voimassa olevaa yhtiövastikesopimusta, kannattaa se toki kilpailuttaa. Elisa tulee kyllä kytkimet vaihtamaan, mutta taloyhtiön on osallistuttava kustannuksiin.

Aika monelle asukkaalle riittää se 100M maksiminopeuskin (VDSL2) ja harvalle on merkitystä, onko se loppuhäntä toteutettu kuidulla, ethernetillä, vaiko puhelinkaapelilla, kunhan nopeus riittää omiin tarpeisiin.
No tässäpä se ongelma on tähän asti ollutkin kun taloyhtiö vanhuksia täynnä, joiden mielestä mikään ei saa maksaa mitään.

Nyt on kuitenkin väkeä vaihtunut vanhuksista nuorempiin lapsiperheisiin sen verran että toivoa voisi olla lisäksi uusi teknologia mahdollistaa myös lisäpalvelut, kuten KAAPELI-/IPTV:n (nykyisin vain antenni katolla) ja tuleehan tuo koko taloyhtiön perusnetti edullisemmaksikin niille jotka nyt ovat ottaneet sen adsl/homepna/vdsl-yhteyden vain hintaa silmällä pitäen. Eli pitänee laittaa taloyhtiön hallitukselle viestiä että tuovat asian yhtiökokouksen päätettäväksi tarjouksien kera ensi keväänä.

Eniten kaivelee - ei niinkään 100Mbit riittämätön download -nopeus - vaan latenssit jotka tuosta fiber-vdsl2 -muunnoksesta syntyy - varsinkin kun yhtiön linja on se että interleavingia ei pois oteta vaikka etäisyydet on lyhyitä ja uudet (testatut) karvat talojakamosta huoneistoihin asti olemassa. Lisäksi upload-nopeudet on vdsl:ssä vaatimattomat kaapelinettiin/kuituun verrattuna.

Normaalisti rahalla saa ja hevosella pääsee - mutta ei tässä tapauksessa, kun palvelun saatavuus riippuu taloyhtiöstä ja operaattorista.
Jos Soneran liittymät on toteutettu kaapelimodeemilla ja KTV-operaattori vaihtuu Elisaksi, lakkaa teknisesti Soneran palveluiden saatavuus.

Tuo on totta, että talossa vaihtuu operaattori, niin kanavat lakkaavat näkymästä. Mutta periaatteessa jos taloyhtiön verkko on kunnossa eli taloyhtiön antenniverkko on tähtiverkko, niin jokaiselle asukkaalle pystyttäisiin kytkemään eri operaattorin palvelut.

Tiedän jopa taloyhtiöitä, jossa on tai ollut kahden eri vastaanottotavan kautta jaettu ihmisille kanavia. Eli taloyhtiössä on osa ihmisistä katsonut antennin kautta tv-kanavia ja osa ihmisistä on katsonut paikallisen operaattorin kaapelitelevisiokanavia talon antenniverkossa.
No tässäpä se ongelma on tähän asti ollutkin kun taloyhtiö vanhuksia täynnä, joiden mielestä mikään ei saa maksaa mitään.

Nyt on kuitenkin väkeä vaihtunut vanhuksista nuorempiin lapsiperheisiin sen verran että toivoa voisi olla lisäksi uusi teknologia mahdollistaa myös lisäpalvelut, kuten KAAPELI-/IPTV:n (nykyisin vain antenni katolla) ja tuleehan tuo koko taloyhtiön perusnetti edullisemmaksikin niille jotka nyt ovat ottaneet sen adsl/homepna/vdsl-yhteyden vain hintaa silmällä pitäen. Eli pitänee laittaa taloyhtiön hallitukselle viestiä että tuovat asian yhtiökokouksen päätettäväksi tarjouksien kera ensi keväänä.

Eniten kaivelee - ei niinkään 100Mbit riittämätön download -nopeus - vaan latenssit jotka tuosta fiber-vdsl2 -muunnoksesta syntyy - varsinkin kun yhtiön linja on se että interleavingia ei pois oteta vaikka etäisyydet on lyhyitä ja uudet (testatut) karvat talojakamosta huoneistoihin asti olemassa. Lisäksi upload-nopeudet on vdsl:ssä vaatimattomat kaapelinettiin/kuituun verrattuna.

Normaalisti rahalla saa ja hevosella pääsee - mutta ei tässä tapauksessa, kun palvelun saatavuus riippuu taloyhtiöstä ja operaattorista.


Elisa ei ota edes rahallakaan tuota virheenkorjausta pois ja mitäs Sonera tekee? Heiltä saa virheenkorjauksen piennettyä ihan pyytämällä.

Ja itseasiassa VDSL2:sen maksimi lähtevä nopeus on ihan Elisan käyttämän 17a profiilissa se 50Mbit/s maksimissa ja ainakin DNA on Oulussa käyttänyt 100/50Mbit/s VDSL2 nopeutta asiakkailleen. Tiedän myös yhden pienen osuuskunnan Pohjanmaalla käyttävän myös VDSL2-liittymissä 100/50Mbit/s nopeusluokkaa.

VDSL2 30a profiili mahdollistaisi ihan 100/100Mbit/s yhteyden yhdellä puhelinparilla. Mutta osahan VDSL2 modeemeista tukee vain 17a profiilia, niin se pitää vaan määritellä tuettavaksi 30a/17a profiilit.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1


Taloyhtiössä ei ole edes kaapeli-tv:tä ja luulisi että uusien kaapeleiden myötä operaattoreiden kannattaisi asentaa uudet aktiivilaitteet talojakamoon että pääsevät edes myymään niitä omia kaapelitv-palveluitaan, mutta vielä mitä kumpikaan operaattori ei ole osoittanut halukkuutta lisätä bisnestä tässä 144 huoneiston taloyhtiössä joka sijaitsee Helsingissä. Hyvin toimii kilpailu :@


Ongelma johtuu kahdesta syystä. Kun runko ja yhteydet taloon ovat operaattorin vastuulla, mutta sisäverkko talonyhtiön ja kun tähän yhdistetään heikko kilpailu on juuri kuvaamasi tilanne käsillä. Talonyhtiön asiat hoitaa yleensä isännöitsijä (varsinkin isoissa talonyhtiössä). Heille voi olla talon huolto, vesi ja lämpo asiat tuttuja. Keskimäärin he eivät ymmärrä mitään tietoliikenteestä (eivätkä välitä). Päätös jossa teleasiat jätettiin talonyhtiön / talon omistajan vastuulle sisäverkossa olivat oikan suuntaisia, mutta samalla laissa/asetuksessa olisi pitänyt määrittää vastuu myös tele- kehitysuunnitelman tekoon. Siinä missä vesi, viemäri, lämmitys ja sähköjen kohdalla tilanne on itsestäänselvyy, niin telepuoli on pudottut täysin (kenenkään) skoopissa. Kun tähän yhdistetään monopolinen tai duopolinen tilanne. Oli kyseessä sitten Sonera, Elisa tai DNA. Niin mitää oikeaa kilpailua tai halua palvellla paremmin. Mihin kuuluisi myös talonyhtiöiden verkoston tehokas ja järkevä käyttö ja pidemmän aikavälin suunnitelma. Tällä tavalla olisi mahdollista pitää asiakas. Eikä yrittää vain verisesti voittaa halvimmalla hinnalla. Tätä operaattorit eivät kuintenkaan tunnu tajuavan. Soppaa pahentaa (ja operaattorien investointihaluja vähentää) se, että operaattorien sisällä on kaksi leiriä mobiili ja kiinteät yhteydet, joista mobiili puoli on sekä näkyvyydeltään, mutta todennäköisesti myös investointien puolella niskanpäällä. Operaattorien sisäisessä nokkimisjärjestyksessä.

Jos taloyhtiöllä ei tällä hetkellä ole määräaikaisena voimassa olevaa yhtiövastikesopimusta, kannattaa se toki kilpailuttaa. Elisa tulee kyllä kytkimet vaihtamaan, mutta taloyhtiön on osallistuttava kustannuksiin.

Öö.. siis talonyhtiön pitää maksaa operaattorille, että operaattori voi myydä kalliimpia (parempi nopeus) ja monipuolisempia palveluita (kaapeliTV) talonyhtiön asukkaille ?! Ajatus, etta talonyhtiön pitää maksaa on siinäkin mielessä härski (ahne), että jo talonyhtiö ottaakin taloon yritysliittymän ja jakaan tämän asukkaille (omalle) kytkimellään. Netin voi saapa per asuntoto vaikka 100 asunnon talonyhtiössä murto osalla siitä mitä nyt maksetaan operaattoreille.

Aika monelle asukkaalle riittää se 100M maksiminopeuskin (VDSL2) ja harvalle on merkitystä, onko se loppuhäntä toteutettu kuidulla, ethernetillä, vaiko puhelinkaapelilla, kunhan nopeus riittää omiin tarpeisiin.

Tässä on kyllä muka/kana- ongelma. Operaattorit hokevat tätä mantaa. Ei kai kukaan tarvitse yli 100Mbit/s liittymää kun sitä (tai sitä nopeampaa) on kuitenkin vielä hyvin rajoitesti saatavilla. Jos taas olisi usko, että kiinnostusta löytyisi kuten myös maksu kykyisiä / halukkaita. Jos mietitään miten nopeasti tietotekniikkaan pohjautuvat asiat kehittytävät tänä päivän, niin se mitä tapahtui ennen 10 vuoden aikana tapahtuu nyt 2-3 vuodessa ja vauhti tuntuu vain kiihtyvät.

Siinä mielessä on järjetöntä osaoptimoida. Mitä esimerkiksi kuidun vieminen kyllä lähemmäksi asiakasta, mutta loppupätkän jattämista kupariseksi, mitä mm VDSL- toteutukset usein ovat.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
Lisäksi upload-nopeudet on vdsl:ssä vaatimattomat kaapelinettiin/kuituun verrattuna.

Tällä ei ole juuri mitään tekemistä VDSL2:n kanssa, kuten @kurkimies jo mainitsikin. Elisan Ethernet-liittymissäkin on vaatimattomat upstream-nopeudet, kuten esimerkiksi 10/10, 50/10 ja 100/10 Mbit/s.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Lisäksi upload-nopeudet on vdsl:ssä vaatimattomat kaapelinettiin/kuituun verrattuna.

Tällä ei ole juuri mitään tekemistä VDSL2:n kanssa, kuten @kurkimies jo mainitsikin. Elisan Ethernet-liittymissäkin on vaatimattomat upstream-nopeudet, kuten esimerkiksi 10/10, 50/10 ja 100/10 Mbit/s.


Tuo nyt on Elisan (ja muidenkin isojen operaattorien politiikkaa). En tiedä mikä "Kuningasajatus" tämän takana on, koska suurten tarjoamat valokuitu toteutuksetkin ovat epäsymmetrisiä (=siis hitaampia toiseen suunta). Ehtä tässä ei haluta antaa kuvaa kuidun ylivoimaisuudesta. Eli annetaan tasoitusta ADSL/VDSL ja mobiilitekniikoille, koska nämähän eivät edes teknisesti taivu symmetriseen nopeuteen.

Toinen syy voi olla, että epätoivoisesti yritetää saada yritysliittymä näyttämään jotenkin (teknisesti) eri tuotteelta, kun siinä on symmetrisyys (+muita palveluita kuten kiinteät IP- osoitteet).

T: Tuokki
Lisäksi upload-nopeudet on vdsl:ssä vaatimattomat kaapelinettiin/kuituun verrattuna.

Tällä ei ole juuri mitään tekemistä VDSL2:n kanssa, kuten @kurkimies jo mainitsikin. Elisan Ethernet-liittymissäkin on vaatimattomat upstream-nopeudet, kuten esimerkiksi 10/10, 50/10 ja 100/10 Mbit/s.


No eikös heiltä saa myös 1000/100Mbit yhteyksiä? sitä tässä takaa ajetaan. Ja ei se pelkästään vdsl2 standardin profiileista ole kiinni, vaan siitä minkälaisia purkkeja operaattori käyttäjilleen jakaa ja mitä talojakamoihin sisään kantaa eli vanhentunutta teknologiaa.
Talonyhtiön asiat hoitaa yleensä isännöitsijä (varsinkin isoissa talonyhtiössä). Heille voi olla talon huolto, vesi ja lämpo asiat tuttuja. Keskimäärin he eivät ymmärrä mitään tietoliikenteestä (eivätkä välitä). Päätös jossa teleasiat jätettiin talonyhtiön / talon omistajan vastuulle sisäverkossa olivat oikan suuntaisia, mutta samalla laissa/asetuksessa olisi pitänyt määrittää vastuu myös tele- kehitysuunnitelman tekoon. Siinä missä vesi, viemäri, lämmitys ja sähköjen kohdalla tilanne on itsestäänselvyy, niin telepuoli on pudottut täysin (kenenkään) skoopissa.

No tämä sisäverkko ja kuitujen tuominen sisään asuntoihin asti päätettyinä ja testattuina ethernet-kaapeleiden lisäksi olikin se ainoa asia mistä pidin taloyhtiön osakaskokouksissa huolta kun putkiremonttia suunniteltiin eli siltä osin homma on pulkassa, mutta...

...En arvannut ennakolta sitä, että kumpikaan operaattoreista ei ole halukas päivittämään talojakamon aktiivilaitteita ilman, että siitä pitää erikseen taloyhtiön nähtävästi maksaa. :@

Paljonkohan tollanen talojakamoon kannettu aktiivilaite nyt sitten mahdollisesti mahtaa maksaa? Että jos tässä pitää alkaa taloyhtiössä kolehtia keräämään (tai maksamaan omasta pussista koko lysti).

Tuntuu nää operaattorit vaan olevan niin persaukista porukkaa (varsinkin kun noita tilinpäätöksiä ja jaettujen osinkojen määriä katselee). 🆒

Siinä mielessä on järjetöntä osaoptimoida. Mitä esimerkiksi kuidun vieminen kyllä lähemmäksi asiakasta, mutta loppupätkän jattämista kupariseksi, mitä mm VDSL- toteutukset usein ovat.

Tässä varmaan optimoidaankin operaattoreiden liikevoitto kun voidaan niitä vanhoja aktiivilaitteita kierrättää tärkeämmistä solmupisteistä tänne kuluttajien riesaksi ja vielä maksua vastaan.

Ymmärrän sen jos taloyhtiön sisäverkko ei mahdollista muuta niin silloin tuodaan vanhaa tekniikkaa sisään, mutta jos taloyhtiö investoi ja korjaa sisäverkon ajantasalle niin pitäisi siinä operaattorillakin joku vastuu ja intressi olla tarjota tätä verkkoa hyödyntävää tekniikkaa ja palveluita.

Parasta vaan olisi kun raakakuidutkin avattaisiin kilpailulle ja operaattori saisi veloittaa vain kylmästä kuidusta sen omakustannushinnan ja PALVELUNTARJOAJA sitten kilpailutetaan erikseen. Johan alkaisi tarjonta parantua kuten kävi kupareiden osalta aikanaan kun operaattorit velvoitettiin ne kilpailijoillekin antamaan.
Lisäksi upload-nopeudet on vdsl:ssä vaatimattomat kaapelinettiin/kuituun verrattuna.

Tällä ei ole juuri mitään tekemistä VDSL2:n kanssa, kuten @kurkimies jo mainitsikin. Elisan Ethernet-liittymissäkin on vaatimattomat upstream-nopeudet, kuten esimerkiksi 10/10, 50/10 ja 100/10 Mbit/s.


Tuo nyt on Elisan (ja muidenkin isojen operaattorien politiikkaa). En tiedä mikä "Kuningasajatus" tämän takana on, koska suurten tarjoamat valokuitu toteutuksetkin ovat epäsymmetrisiä (=siis hitaampia toiseen suunta). Ehtä tässä ei haluta antaa kuvaa kuidun ylivoimaisuudesta. Eli annetaan tasoitusta ADSL/VDSL ja mobiilitekniikoille, koska nämähän eivät edes teknisesti taivu symmetriseen nopeuteen.

Toinen syy voi olla, että epätoivoisesti yritetää saada yritysliittymä näyttämään jotenkin (teknisesti) eri tuotteelta, kun siinä on symmetrisyys (+muita palveluita kuten kiinteät IP- osoitteet).

T: Tuokki


DNA olisi jossain vaiheessa tarjonnut ihan 100/100Mbit/s, mutta tämäkin on sitten muutettu jossain vaiheessa 100/10Mbit/s kuidussa ja ethernetissä. Sonerahan tarjoaa nykyään 100/10Mbit/s ja 100/100Mbit/s nopeusluokkia. Syy, miksi operaattorit myyvät niin kovasti näitä liittymiä on ihan se, että se lähtevä kaista maksaa suhteessa enemmän operaattorille.

Katsos siinä vaiheessa, kun täkäläinen operaattori menee hakemaan ulkomaalaisen operaattorin palvelimelta tietoa, niin hinta on eri mitä täällä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23
...En arvannut ennakolta sitä, että kumpikaan operaattoreista ei ole halukas päivittämään talojakamon aktiivilaitteita ilman, että siitä pitää erikseen taloyhtiön nähtävästi maksaa. :@

Paljonkohan tollanen talojakamoon kannettu aktiivilaite nyt sitten mahdollisesti mahtaa maksaa? Että jos tässä pitää alkaa taloyhtiössä kolehtia keräämään (tai maksamaan omasta pussista koko lysti).


Operaattorihan on jo kertaalleen tuonut kiinteistöön kuidun ja sen hetkistä sisäverkkototeutusta palvelevan kytkimen, ei se ilmaista operaattorille ole ollut.

Nyt, kun operaattorista riippumattomasta syystä olisi tarve vaihtaa kytkin toiseen tekniikkaan, on luonnollista, että taloyhtiö osallistuu kustannuksiin.

Tee tarjouspyyntö, niin kiinteistöliittymämyyntimme ottaa casesta koppia.

https://elisa.fi/kiinteistoille/yhteydenotto/
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Operaattorihan on jo kertaalleen tuonut kiinteistöön kuidun ja sen hetkistä sisäverkkototeutusta palvelevan kytkimen, ei se ilmaista operaattorille ole ollut.

Nyt, kun operaattorista riippumattomasta syystä olisi tarve vaihtaa kytkin toiseen tekniikkaan, on luonnollista, että taloyhtiö osallistuu kustannuksiin.


Tämä onkin aika mielenkiintoinen kommentti. Yleensä operaattori päättää kyllä ihan omassa "cabinetissa" millainen kytkin / varustelu kohteeseen laitetaan. Siinä ei todellakaan konsultoida asiakkaita / talonyhtiötä / isännöitsijaa, jotta saataisiin kaikkien kannalta optimaalinen ja pitkän ajan kestävä ratkaisu.

Lopputulos on että pahimillaan talon kellarissa on kolmen eri operaattorin vanhentuneet kytkimet. Jotka ovat "jääneet" sinne eri kilpailutuskierrosten jälkeen. Kytkimistä mikään ei oikein ole tarkoituksenmukainen ja/tai riittävän "tuore" tuomaan tarvittavat palvelut riittävällä nopeudella. Jokainen operaattori on tietenkin rakentanut ja kaivanut taloon oman kuidun viimeisen 10 vuoden aikana. Kuulostaako tutulta, niin. Homman järkevyydestä ja mielekkyydestä voi olla montaa mieltä.

Ei voi olla miettimättä, että talon kytkimenkin pitäisi olla talonyhtiön omistama (osa talon verkkoa / suunnitelmaa). Näin se täydentäisi asukkaiden tarpeita ja olisi "oikeaa" paria talon verkon kanssa. Jokainen operaattori voisi sitten tuoda tähän oman kuitunsa.

Tässä voisi olla myös bussinesideaa jollekin operaattorikentän ulkopuoliselle taholle. Tuoda tälllaista palveluna talonyhtiölle. :8

T: Tuokki
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23

Operaattorihan on jo kertaalleen tuonut kiinteistöön kuidun ja sen hetkistä sisäverkkototeutusta palvelevan kytkimen, ei se ilmaista operaattorille ole ollut.

Nyt, kun operaattorista riippumattomasta syystä olisi tarve vaihtaa kytkin toiseen tekniikkaan, on luonnollista, että taloyhtiö osallistuu kustannuksiin.


Tämä onkin aika mielenkiintoinen kommentti. Yleensä operaattori päättää kyllä ihan omassa "cabinetissa" millainen kytkin / varustelu kohteeseen laitetaan. Siinä ei todellakaan konsultoida asiakkaita / talonyhtiötä / isännöitsijaa, jotta saataisiin kaikkien kannalta optimaalinen ja pitkän ajan kestävä ratkaisu.


Ei ole mikään kabinettipäätös. Silloin kun tehdään diili kiinteistökytkimestä operaattori kysyy ja isännöitsijä ilmoittaa, minkälainen sisäverkko kiinteistössä on. Tämän perusteella kohteeseen tuodaan ethernet/kuitu-kytkin tai vdsl-kytkin.

Jos kiinteistö myöhemmin saneerataan, on taloyhtiön vastuulla ilmoittaa Elisalle, että kytkimen vaihtoa toisen tyyppiseen olisi syytä harkita. Ei Elisa oma-aloitteisesti voi kaikille taloyhtiöille ruveta soittelemaan ja kyselemään, että ovatkohan tehneet linjasaneerauksia, kyllä se aloite taloyhtiön päästä tulee.
Käyttäjätaso 5
Anteeksi että tulen tänne about nollatietämyksellä kyselemään typeryyksiä, mutta nyt on siis minun taloyhtiössä edessä myöskin tuo kauan pelätty ja kallis putkiremontti. jonka pitäisi olla valmis kesäkuussa.
Sen yhteydessä kuulemma uusitaan nuo jakamosta huoneistoihin menevät 60-luvun puhelinpiuhat valokuituun, mutta tät ketjua lukiessa nousi parikin uhkakuvaa mieleen.
Eli onko tässä kuitenkin siis riski että saataville tulee valokuitu netin sijaan jokin puolikuitu vdsl2 tekniikalla?

Jos tämän selvitystä auttaa tieto että asetin 100/10 kaapeli elisa viihteeni tauolle huhtikuussa 2015 kun jouduin lähtemään asunnosta evakkoon vesivahinkorempan takia. No kun sitten palasin takaisin kesäkuun puolivälissä, ei asuntooni enää saanutkaan tuota 100/10 kaapelinettiä, vaan maksimi oli 50/10 vdsl2 netti viihteellä tai ilman.

Tiesin kuitenkin faktana ettei asuntoihin tai talojakamoon oltu koskettu ennen tai jälkeen vesivahinkorempan. joten kahden viikon taistelun ja turhaan lähetetyn zyxell modeemin palautuksen jälkeen, minulle kytkettiin takaisin tämä nytkin käytössä oleva 100/10 kaapeliviihde.

Kertooko tuo vdsl2 yhteyden 50/10 nopeuskatto talojakamon vanhasta iästä, vai onko se että nuo Kekkosen aikaiset kuparit pystyisivät oletettavasti johonkin 25-50mb väliin, merkki siitä että jakamoon tulee kunnon kuitu ja kunhan kuitu jatketaan asuntoon asti tulee yhteydet olemaan 100/10 kuituja koko matkalta asuntoon asti.

Sillä mietin, että nyt kaapeliyhteyttä käyttämällä pääsen Cisco epc3928 modeemilla tuonne 94/12 nopeuksiin, sekä piuhalla että 5ghz ac wlanilla.