Vastattu

Taloyhtiössä vaihtuu laajakaistaNäytä ensimmäinen kirjoitus

29 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Jos tämän selvitystä auttaa tieto että asetin 100/10 kaapeli elisa viihteeni tauolle huhtikuussa 2015 kun jouduin lähtemään asunnosta evakkoon vesivahinkorempan takia. No kun sitten palasin takaisin kesäkuun puolivälissä, ei asuntooni enää saanutkaan tuota 100/10 kaapelinettiä, vaan maksimi oli 50/10 vdsl2 netti viihteellä tai ilman.

Tiesin kuitenkin faktana ettei asuntoihin tai talojakamoon oltu koskettu ennen tai jälkeen vesivahinkorempan. joten kahden viikon taistelun ja turhaan lähetetyn zyxell modeemin palautuksen jälkeen, minulle kytkettiin takaisin tämä nytkin käytössä oleva 100/10 kaapeliviihde.


Tuo 50/10 VDSL2 tarjonta kertoo siitä, että yhteys on toteutettu keskukselta tai ensiöjakamolta, ei talojakamosta, koska tällöin maksimi olisi 100/10. VDSL2-liittymä on priorisoitu ensisijaiseksi vaihtoehdoksi, jos tarjolla on sekä kaapelimodeemi, että VDSL2. Kaapelimodeemin saa kyllä halutessaan, niinkuin sinullekin tehtiin, ei se yleensä mitään "taistelua" vaadi.

Pyydä isännöitsijää olemaan yhteydessä kiinteistöliittymämyyntiin https://elisa.fi/kiinteistoille/yhteydenotto/ niin voivat tehdä tarjouksen tuollaisesta kuituverkkoanne hyödyntävästä kiinteistöliittymästä.

Jos taloyhtiössä ei ole kiinteistöliittymää, on silloin tarjolla VDSL2-liittymiä lähimmästä jakamosta toteutettuna tai jos taloyhtiössä on kaapeli-tv, on tarjolla kaapelimodeemiliittymiä. Talojakamoon ei ilmesty itsestään kuitua ja kytkintä, ellei niitä joku (isännöitsijä) tilaa.
Käyttäjätaso 5
Kyselin asiasta isännöitsijältä ja ilmeisesti remontin yhteydessä huoneistoihin tulee valokuitu, mutta mitään valokuitu liittymiä ei ole vielä tilattu.

Eli oletettavasti netti tulee jatkossakin myös tuolla kaapelilaajakaista tekniikalla, kunnes siitä tehdään uusi yhtiökokous jossa eri yhtiöitä kai sitten kilpailutetaan.
Kyselin asiasta isännöitsijältä ja ilmeisesti remontin yhteydessä huoneistoihin tulee valokuitu, mutta mitään valokuitu liittymiä ei ole vielä tilattu.

Eli oletettavasti netti tulee jatkossakin myös tuolla kaapelilaajakaista tekniikalla, kunnes siitä tehdään uusi yhtiökokous jossa eri yhtiöitä kai sitten kilpailutetaan.


Ja jos nimenomaan isännöitsijä puhuu valokuituyhteydestä, teille tulee huoneistojakamoon todennäköisesti sekä optinen yhteys eli vedetty valokuitu sekä ethernet. Taloyhtiöissä käytetään todennäköisesti ethernettiä muiden syiden takia.

Vaikka taloyhtiön hallitus tekeekin ne päätökset laajakaistasta, isännöitsijähän ne tilaukset tekevät loppukädessä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Kun talonyhtiöt remppaavat sisäverkkonsa (yleensä) putkirempan yhteydessä Viestintäviraston määräyksen 65 mukaiseksi (joka huoneistoon ethernet ja kuitua), niin operaattorit sahaavat kyllä omaa oksaansa, jos eivät automaattisesti päivitä omaa tekniikkaansa tukemaan maksimaalisesti taloverkkon tuomia mahdollisuuksia. Yhteyksien vieminen kuidun kautta jokaisen asuntoon voi olla vielä tänäpäivänä liioiteltua, mutta ethernetillä 1Gbit/s- kytkimen porteilla se pitäisi olla ihan vakio tehtävä operaattoreille.

Heitän tässä hypoteesin ja tiedän, että Suomessa on jo talonyhtiöitä, joissa on tehty mallin mukaan ja olen aivan varma, että lisää tulee, jos operaattorit eivät innolla hoida omaa tehtäväänsä ja kilpaulu ei toimi.

Talonyhtiö tai jokin pieni paikallinen operaattori voi hoitaa tämän.

Ostetaan kytkin vaikka 2 kpl ZyXEL GS1900-48HP ‐48-porttinen kytkin á 500€, joka kytketään jokaisen asunnon ethernet nousuun. Hankintaa yritysliittymä (kuidun kautta). 1Gbit/s- liittymä maksaa n. 800-1000€/kk. Yhteys per asunto on sitä halvemin mitä suurempi on talonyhtiö, jos lähdetään siitä, että yhtiössä on 100 asuntoa, niin 1Gbit/s jaettu yhteys maksaa 8€/per asunto kk (omakustanushintaan), kun huomioidaam, että kytkinten hinta pitää vielä kuolettaaa, niin realistinen kk- hinta on sellaiset 10-13€ kk.

Nyt kun vielä mietitään, että millä hinnalla 1Gbit/s- yhteyksiä tarjotaan kerrostaloille. Kaikkea väliltä 20-70€, niin voidaan sanoa, että operaattorit tekevät mukavasti rahaaa kiinteillä yhteyksillä, jos tähän yhdistetään, että investointi ja/tai palveluhalukkuutta ei ole, niin heittäkää se operaattori pois sieltä talonyhtiön sisältä huseeraamasta !

Rusinana pohjalla on se, että samojen operaattorien kuituja yhteydet tulevat tässäkin tapauksessa, mutta valta määrittää hinta on talonyhtiöllä.

T: Tuokki

Osallistu keskusteluun