Vastattu

Tarviinko nyt VDSL:n vai en ?

  • 14 heinäkuu 2014
  • 32 kommenttia
  • 3681 katselukerrat


Näytä ensimmäinen kirjoitus

32 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Manipenni kirjoitti:
ps. Mikä ja missä on yleensä  RJ45 data-rasia ? Huoneistossa vai sen ulkopuolella jossain "piilossa" vai onko kyse seinässä olevasta "reiästä" 😃 Eikä hirnuta siellä, tää on vakava juttu, varsinkin kun ei työkseen pulaa näitten kanssa 😃 :0

Kun kyseessä on uudisrakennus, niin siellä ei ole ollenkaan vanhaa puhelinkaapelointia ja 3-napaista puhelinpistorasiaa missään.

Talossa on varmasti nykyiaikainen yleiskaapelointi, tämä on aivan varmaa. Uusia asuinrakennuksia ei yksinkertaisesti nykymääräysten mukaan saa rakentaa tekemättä sinne nykyiaikaista yleiskaapelointia.

Jokaisessa huoneessa on varmasti tälläiset rasiat tai ehkä jopa useampia rasioita per huone:

RJ45-rasia

Sitten eteisestä löytyy kytkentäkaappi, johon tulee kaapelointi jokaisesta huoneen rasiasta.

Huoneiden rasiat on todennäköisesti jotenkin merkitty, numeroitu tai kirjaimilla merkattu. Eteisen kytkentäkaapista sitten löytyy jokaiselle rasialle menevä liitin jotka on numeroitu kuten rasiat.

Kytketnäkaapista löytyy näiden huoneisiin menevien liitinten lisäksi myös asuntoon tulevat nousuliittimet, todennäköisesti kaksin kappalein. Nämä on usein merkitty esim RUNKO 1 ja 2 tai NOUSU 1 ja 2 tai jotenkin vastaavasti, nämä kyllä pitäisi olla merkitty jokatapauksessa eritavalla kuin mitä huoneisiin menevät liittimet.

Eteisen kytkentäkaapista/huoneistojakamosta esimerkkikuva:

huoneistojakamo

Eli pieni kaappi, jossa on läjä RJ45 liittimiä ja vähän tilaa ja sähköt esimerkiksi kytkimelle tai wlan-reitittimelle.

Siis kaikessa yksinkertaisuudessaan: Kytket eteisen huoneistojakamossa Ethernet piuhan RUNKO/NOUSU liittimestä siihen liittimeen, minkä perään haluat tietokoneesi kytkeä. Sitten vain siellä huoneessa kytket Ethernet piuhan Datarasiasta tietokoneen verkkokorttiin.

Jos taas haluat langatonta verkkoa, niin sijoitat sen wlan-reitittimen vaikkapa tuonne kytkentäkaappiin siten, että reittittimen WAN kytketään tuohon RUNKO/NOUSU liittimeen. Reittittimen LAN portit taas kytketään haluttuihin liittimiin jotka menevät huoneisiin.

EDIT:

Ja sama homma vielä Saunalahden PDF ohjeena:

http://asiakastuki.saunalahti.fi/attachment/content/Saunalahti-Huoneistokaista-kotijakamo-ohje.pdf
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
10 megaa on tosiaan nyt toi nopeus ja sillä pärjätty(vaikka nuoriso välillä vähän rykiikin, että pätkii)

Eli vaihdan adsl:n siihen huoneistokaistaan(siis omaan, en ot sitä taloyhtiön pakettia), törkkään kiinteestä pöytäkoneesta ethernet piuhan kiinni seinään ja jaan sitten yhteyden vielä läppärille ihan niin kuin nytkin ja sillä vanhalla modeemilla (?). Taitaa olla iteasiassa jaettu toi pöytäkoneen yhteys nytkin, kun ainakaan piuhoja ei lattioilla kiemurtele :D

Kiitos Petrille kuvista ja Anterolle kanssa. Vanhan o pakko jauhaa, kun ei meinaa mennä perille. Teistä on kyllä iso apu.

LOMAhalaukset kaikille avustaneille. Turha kuitenkaan luulla, että tää tähän jäis. Taas napsutellaan viestiä, jahka sieltä saunaltaki kuuluu jotain ja viimeistän sitten kun istutaan niitten piuhojen keskellä 🙂 Täältä voin sitten lunttailla näitä ohjeita.

ps. leiposin lomapullat,jos oltas tarpeeks lähekkäin kaikki ;D 
Käyttäjätaso 5
Huoneistokaistan nopeusvaihtoehdot taitaa olla 10M, 50M ja 100M.

Eli enemmänkin on tarjolla, jos haluaa. Eiköhän ne hinnat sieltä Saunalahdelta aikanaan selviä. Toivottavasti palaavat asiaan kuten lupasivat.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Lupasivat olla yhteydessä huomenna tai ylihuomenna. Nyt sitten odottelen.....

10 m on riittävä, tosin saahan se olla 50, mutta riippuu kyllä hinnastakin. Hinnoista ei neidolla ollut mitään tietoa.
Onpa vielä  jopa 250 megaakin tarjolla ja hinta tietysti sen mukainen.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Tuossa on Saunalahti Huoneistokaista ethernet kytkentä ohje:

Saunalahti-Huoneistokaista-kotijakamo-ohje.pdf :)
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Tänään sitten R.U. soitteli ja nyt on siirto sovittu muuttopäivälle. Saunan sivujakin tuli samalla päivitettyä hänen toimestaan, että näyttää oikeita tietoja. Nyt vaihdan siis  Saunalahti Huoneistokaistaan 2 v sopparilla, joka on tarjouksessa eka vuosi 9.90, toinen vuosi 19.90 ja sitten normihinta 24.90 Tosin sovittiin, että jos ei pelitä, niin soppari voidaan purkaa. Voin hänen mukaansa käyttää vanhaa modeemia ethernet piuhalla. Tuo modeemini ei hidasta juurikaan nopeuttani, koska tukee kuitenkin sitä 10 megaa. Suuremmissa nopeuksissa voi kuulemma jonkun verran hidastaa. No tällä mennän ja katotaan mitä tuleman pitää.

Osallistu keskusteluun