Valokuituyhteyksien (FTTH) kehityspolku?

 • 4 huhtikuu 2020
 • 24 kommenttia
 • 1225 katselukerrat

Käyttäjätaso 3
 • Kommentaattori
 • 24 kommenttia

Minulla on Elisan 1000/100 FTTH -valokuituyhteys.

Niin nopea kuin se onkin, etätyöhön ja etätallennukseen ottaisi mieluusti enemmänkin kapasiteettia.

 

Onko Elisalla jo ajatusta tuotteistaa ala- tai varsinkin ylävirtaan nopeampia liittymiä meille kuluttajille ostettaviksi?

Etätyön suhteen nopeutta ei edes kipeimmin kaipaisi Suomen (tai välttämättä edes Elisan) verkkoa laajemmalle.

Laitepuolella DKT on jo julkaissut asiakkaan “kotipäätteelle” suoraan vanhan tilalle sopivan 79751/79752 -laitteen; vanha irti pohjasta ja uusi työkaluttomasti tulalle.

 


24 kommenttia

Käyttäjätaso 1

Ehdottomasti samaa mieltä! Etätyöt, varmuuskopiointi pilveen, videoyhteydet ym vaativat usein jopa enemmän kaistaa kotoa internetin suuntaan kuin toisinpäin. Tuntuu suorastaan hullunkuriselta nykyiset elisan kuituliittymät, joissa rajoitetaan keinotekoisesti nopeus epäsymmetriseksi, kun allaoleva tekniikka on täysin symmetristä. Eli teknisesti ei ole mitään estettä tarjota samaa nopeutta molempiin suuntiin. Maailmalla internetin sivistysvaltioissa on jo vuosia myyty kuituliittymät symmetrisinä (esim. Etelä-Korea, Japani, jne).

Sain muutama viikko sitten elisalta tekstiviestin, jossa kehoitettiin käyttämään kodin kiinteää (FTTH) liittymää ensisijaisesti, jottei mobiiliverkko kuormittuisi näin aikoina turhaan. Näin toki teenkin, joten tehkää te elisalla oma osuutenne ja nostakaa FTTH-liittymien nopeudet symmetrisiksi. Tai antakaa siihen edes mahdollisuus niille asiakkaille jotka sen haluavat maksamalla muutama euro lisää. Tuntuu turhauttavalta olla maksanut tuhansia euroja kuitukaapelin kaivamisesta kotiin tilaustyönä ja sitten olla pystymättä hyödyntämään sen tarjoamia mahdollisuuksia täysipainoisesti.

PS. Sitä IPv6:tta on myös odoteltu jo aika pitkään.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Symmetrisistä nopeuksista ja ylipäätään nopeammista lähetyskaistoista on toiveita kuulunut muitakin ja näitä pyritään toki aina viemään eteenpäin. Valitettavasti vielä ei ole tuosta tarkemmin kertoa mitään muuta kuin jo aiemmin toistettua “kiitos mielenkiinnosta, tiedotamme jos ja kun aiheesta on kerrottavaa” mantra :/ Itsellekin kelpaisi kyllä nopeampi upload, nykyinen 20M mikä käytössä riittää toistaiseksi, mutta välillä aika äärirajoilla mennään kyllä

Käyttäjätaso 3

Kiitos, Patomiäs.

Jos kerrottavaa syntyy, edes pidemmän tähtäimen pläneinä, minä (ja muutkin varmasti) kuulevat mieluusti.

Korostan vielä, että ymmärrän pyytämäni maksavan enemmän.

 

Käyttäjätaso 1

Kateellisena olen keskustellut naapuritalon asukkaiden kanssa. Heille kun Telia tarjoaa 100/100 fiber-eth liittymää samalla hinnalla kuin Elisa meille 100/10 fiber-eth liittymää. Tosin toisessa naapuritalossa DNAn tarjolla on sama 100/10 fiber-eth. Kyse on siis n. 60 asunnon kerrostaloista.

Itse olisin ollut pari vuotta sitten valmis ottamaan 250/100 liittymän, mutta Elisa myi ei-oota. 250/50:stä 10 €/kk lisää oli liikaa, 5 €/kk lisä olisi ollut siedettävä. Kun ei, niin ei.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Symmetrisistä nopeuksista ja ylipäätään nopeammista lähetyskaistoista on toiveita kuulunut muitakin ja näitä pyritään toki aina viemään eteenpäin. Valitettavasti vielä ei ole tuosta tarkemmin kertoa mitään muuta kuin jo aiemmin toistettua “kiitos mielenkiinnosta, tiedotamme jos ja kun aiheesta on kerrottavaa” mantra :/ Itsellekin kelpaisi kyllä nopeampi upload, nykyinen 20M mikä käytössä riittää toistaiseksi, mutta välillä aika äärirajoilla mennään kyllä

Eikös Elisan Kotikuidun (FTTH) kautta voisi saada myös yritysliittymiä, jos nopeus ja symmetrisyys on tärkeitä juttuja. Toki 1000/100Mbit/s on vähän “liian” epäsymmetrinen.  Tuo rampauttaa jo idean “Gigaisesta”- kyituyhteydestä. 

 

Järkevämpi jako (kuluttajaliittymiin) voisi olla:

 • 100/10Mbit/s
 • 250/25Mbit/s
 • 500/100Mbit/s
 • 1000/300Mbit/s

Lisäksi oli hyvää palvelua, että (edes) IPv6- osoitteen saisi lisähintaan. Sen tajuan, että IPv4- osoitteet voivat olla aika kortin alla, joten ne voisi suosiollä jättää oikeille yritysliittymille. 


T: Tuokki

Käyttäjätaso 3

Korostettakoot tässä nyt vielä väsymyksenkin uhalla, etten ollut vonkaamassa Elisaa tekemään mitään osoitteistusten tai muiden liittymien tai luokitusten suhteen, vain toivomassa uusia (miksei hintavampiakin) myyntituotteita nykyisten lisäksi.

 

Käyttäjätaso 2

Järkevämpi jako (kuluttajaliittymiin) voisi olla:

 • 100/10Mbit/s
 • 250/25Mbit/s
 • 500/100Mbit/s
 • 1000/300Mbit/s

En jaa tätä näkemystä. FTTH kotikäyttäjille aiempi 100/10 on nykyiselläänkin, ellen nyt ihan väärin muista, nostettu jo tasolle 100/50. Jos kerran kertomasi mukaan 1000/100 romuttaa ajatuksen gigan liittymästä niin 100/10 samoin romuttaa ajatuksen satkun liittymästä.

Symmetristä kehiin kun tekniikka sen mahdollistaa tai sitten niitä oikeita syitä kehiin miksi asialle ei voi mitään tehdä? Miksi mobiilipuolella ei rajoiteta ylävirtaa vastaavasti ja varata symmetrisiä liittymiä n*X riistohinnoitelluille yritysliittymille? Siellähän kaistan rajoittaminen nimen omaan olisi järkevää ja vapauttaisi kaistaa useammille käyttäjille?

Jos nyt sitten kuitenkin on pakko tehdä symmetrisille kuituliittymille suomalainen  “antimidaan” kosketus niin olisi edes:

 • 100/50
 • 250/100
 • 500/250
 • 1000/500

/Tomba 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki

Otetaan esimerkki: https://kalajoenkuitu.fi/palvelut/

1000/1000 maksaa 39,9e/kk. Se onkin ainoa liittymä kerrostaloliittymän lisäksi. Niin oli siinä mökkiliittymäkin 29,9e/kk 100pvä vuodessa käyttöä. 10Gigan liittymän hintaa ei kerrota. Varmasti Elisaltakin saa rahalla vaikka 100G kaistan, mutta 1000/1000 yritysliittymä varmasti kustantaa jo yli 1000€/kk alv 0%.

Liittyminen 100e. Joo varmasti on liittyminen viimeiseen asti EU-tuettu jne.

Itse maksoin Elisan 110 metristä kuitua hieman alle 4000e. En valita hinnasta, mutta asenteesta “Se on vain näin päätetty, ei me voida yhtä komentoa laittaa boxille, jolla avataan kaista”. Tietenkin samalla komennolla jolla avataan ykkösportti käyttöön, ei voida avata tuon kuituboksin kolmea muuta porttia. Jos haluan lisää julkisia iipeitä käyttöön, väliin pitää laittaa switchi. Tyhmää.

Omakin liittymä on tietääkseni point-2-point, ei GPON viritys, joten kaista ei jää siitäkään kiinni.

 

Tuskin tuolle uppi rajoitukselle on mitään “oikeaa” perustetta, Elisalla (Elisa-ip) lienee hyvät yhteydet aika moneen paikkaan.

Tälleen jos ajattelen ihan oikeita bäckuppeja, ~1000 gigaa tulee sisään 2h 35min, mutta ulospäin kestää 10x kauemmin.

Huvittavaa kun 5G:llä mennään jo Elisan parhaimman kiinteän kaistan ohi nopeudessa. Toivon, että kun vaihdoitte vanhan 100Mb kytkimen uuteen viime keväänä, että se on 10G vauhtiin kykenevä. Varmaan kyllä Huawei myy myös pelkästään 1G-kuitukytkimiäkin :(

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Siinähän ulkomailla ihmetellään, kun Suomessa on nopeammat 5G-yhteydet kuin kuituyhteydet!

Elisan liittymillä tämä tuskin kuitenkaan toteutuu, kun mobiilipuolellakin tarjonta on juuri tätä:

 • 1/0,5 Mbit/s
 • 10/2 Mbit/s
 • 50/10 Mbit/s
 • 100/50 Mbit/s
 • 150/50 Mbit/s
 • 300/50 Mbit/s
 • 600/50 Mbit/s
 • 1000/50 Mbit/s
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

 

Jos nyt sitten kuitenkin on pakko tehdä symmetrisille kuituliittymille suomalainen  “antimidaan” kosketus niin olisi edes:

 • 100/50
 • 250/100
 • 500/250
 • 1000/500

/Tomba 

Totta kai minäkin olen (olisin) symmetrisen kannalta, mutta realiteetti on että operaattorit haluavat varata tätä ominaisuuttaa yritysliittymiin. Toki on paikkoja (verkkoja) joissa on kilpailua ja vaikka pienempi operaattori tarjoaa symmetristä kuluttajaliittymää. Näissä tapauksissa (kas kummaa) Elisa ja Teliakin tarjoaa symmetristä. 

Pointti oli se, että jos pitää olla epäsymmetrinen, niin tehdään vähän vähemmän epäsymmetriseksi nuo kuluttajaliittymätkin. Näin ne avat käyttökelpoisempia ja tukevat itse asiassa paremmin pilvipalveluiden (muidenkin kuin viihde) käyttöä. 

T: Tuokki

Käyttäjätaso 3

Taloyhtiössä on käytössä Kiinteistökuitu VDSL-tekniikalla ja meillä 100/10 nopeudella. Näin etäilyaikana meitä on samassa taloudessa kaksi osallistumassa videoneuvotteluihin ja siirtämässä välillä isojakin tiedostoja. 10 Mbit/s riittää yhdelle, mutta ahdistaa kahdella. VDSL-verkkopääte kertoo että itse fyysinen VDSL-yhteys on muodostunut nopeudella 100/32 Mbit/s. Ehdotus:

Tuotteistakaa Kiinteistökuitu VDSL MAX -nopeusluokka joka tarjoaa sen maksiminopeuden joka VDSL- yhteydestä on saatavissa irti tässä liittymämuodossa. Minimitakuu olkoon vaikka 100/15 mikä pitäisi käytännössä aina onnistua. Laittakaa lisähintaa vaikka 5€/kk. Saatte satoja ellei tuhansia asiakkaita tälle liittymätyypille. Vaikutus runkoverkkotasolla on teille käytännössä olematon, koska täyttä uplink-kaistaa tarvitaan vain hetkittäin, mutta *tuhannet* etäilijät kiittävät ympäri maan! 
 

Samoin: tuotteistakaa järkevästi symmetrinen 100/100 nopeus FTTH-liittymille joissa Elisa Viihde -bundle. 
 

Lisäksi: Kiinteistökuitu-taloyhtiöissä voisi olla mahdollista saada 100/100 Ethernet-liittymä talojakamoon osassa asunnoista. Elisan käyttämissä keskitinmalleissa Ethernet-lisäkortin asentaminen on teknisesti mahdollista, kunhan taas tuotteistuksessa nähtäisiin hieman vaivaa. Taas tähän lisänopeuteen voisi tarttua kohtalainen joukko asiakkaita. Itse olisin valmis maksamaan 100/10 VDSL → Ethernet tekniikkapäivityksestä selvää rahaa ja nopeammatkin nopeudet kuin 100/100 kiinnostaisivat..

 

Kysymys on hyvin pitkälti tuotteistuksen viitseliäisyydestä. Lisää ARPU:a (average revenue per user) olisi tarjolla..

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Näin etäilyaikana meitä on samassa taloudessa kaksi osallistumassa videoneuvotteluihin ja siirtämässä välillä isojakin tiedostoja.

Olet ymmärtänyt kiinteät yhteydet Suomessa väärin.

Suomessa kiinteä yhteys on tarkoitettu vain ja ainoastaan operaattorin oman televisiopalvelun käyttöön. Varsinainen internet-yhteys muodostetaan 3G-, 4G- tai 5G-verkon kautta.

Ulkomailla, ja Suomessakin muutamissa pikkukaupungeissa, asia on toisin. Siellä kiinteää yhteyttä voi käyttää myös etätöihin.

Käyttäjätaso 1

Kiinteistökuitu-taloyhtiöissä voisi olla mahdollista saada 100/100 Ethernet-liittymä talojakamoon osassa asunnoista. Elisan käyttämissä keskitinmalleissa Ethernet-lisäkortin asentaminen on teknisesti mahdollista, kunhan taas tuotteistuksessa nähtäisiin hieman vaivaa. Taas tähän lisänopeuteen voisi tarttua kohtalainen joukko asiakkaita. Itse olisin valmis maksamaan 100/10 VDSL → Ethernet tekniikkapäivityksestä selvää rahaa ja nopeammatkin nopeudet kuin 100/100 kiinnostaisivat.

 

Osassa Fiber-eth -taloyhtiöistä on mahdollisuus korkeampiin lähetysnopeuksiin liittymissä. Nythän on tarjolla 100/10, 250/50, 1000/100. On siis vain ja ainoastaan operaattorin halusta kiinni tarjota esim 100/100, 250/100, 1000/100, nämäkin vaihtoehdot toisivat etätyöt paremmin mahdollistavat olosuhteet.

Telia tarjoaa vastaavassa tilanteessa vaihtoehdot: 100/100, 200/100, 1000/100.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1

Aloin vain miettimään että kyllä nyt kahden videopuhelun kaista ulos pitäisi olla alle 10 mbit/s. Tuo tiedostojen siirto samaan aikaan on varmaankin se ongelma, ja jos sitten muutakin liikennettä päälle niin… Ja Wlankin voi olla ongelma kanssa...

Muuta juu ei siis poista ongelmaa että uplink voisi olla todellakin rajoittamaton nopeimmassa vdsl nopeusluokan liittymätyypissä.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Tota VDSL MAX henkistä ajatusta itekin tulin pyöritelleeksi aikonaan, mutta ajatus kompastuu parissa kohtaa. Kiinteissä laajakaistoissa on aika säänneltyä toi nopeuden vaihteluväli ja sen ilmoittaminen. Käytännössä sitä maksimia ei pysty todentamaan ennen ennen kuin linja on suljettu eli päätelaite pistokkeessa. Tämä vaatisi että jokainen kämppä käytäisiin koestamassa asunnon kautta tai vaihtoehtoisesti tuo MAX-liittymä avattaisiin vasta kun linja on ollut käytössä edes kerran että se saadaan mitattua asiakkaan laitetta vasten.

Mikä tuo toisen ongelman: puhelinpiuhat, niiden jatkojohdoviritykset, pistokesovittimet ja modeemit antaa erilaisia yhtälöitä. Jokainen muuttuja pitäisi minimoida mikä johtaa taas siihen että pitäisi jokainen linja käydä päästä mittaamassa omilla laitteilla.

Jos noi taas  vedettäisiin mallilla “100/10M tai enemmän jos linja antaa periksi” jättäisi se hyvinkin epämääräisen kuvan tuosta ja voisi osaltaan myös kosahtaa noihin rajoituksiin siitä mitä oikeasti voidaan myydä.

Jos taas jätetään mittaus keskuksen päähän, eli mitataan siltä osalta mikä meidän vastuulla ja taloyhtiön vastuulla olevat seinien sisäiset kaapelit ja pistokkeet jätetään tuosta yhtälöstä erilleen, ei sekään oikein hyvälle kuulosta. Siitä jäis monelle suuhun vain maku että me pestään kätemme kun jossain kellarissa toimii mutta maksavalla asiakkaalla ei toimikkaan niin nopeaa, seuraa kädenvääntöä asiakkaan kanssa kunnes tämä uskoo ja ottaa isännöitsijään yhteyttä jota aihe ei kiinnosta ja tuskin mitään konkreettista edes tekee sisäverkon parantamiseksi.

Itsellekin kelpaisi kyllä tuo MAX-mallin liittymä hyvin, mutta tuotteistukseen en tuota oikein näkisi mahdolliseksi :sweat_smile:

Käyttäjätaso 2

Tota VDSL MAX henkistä ajatusta itekin tulin pyöritelleeksi aikonaan, mutta ajatus kompastuu parissa kohtaa. Kiinteissä laajakaistoissa on aika säänneltyä toi nopeuden vaihteluväli ja sen ilmoittaminen. Käytännössä sitä maksimia ei pysty todentamaan ennen ennen kuin linja on suljettu eli päätelaite pistokkeessa. Tämä vaatisi että jokainen kämppä käytäisiin koestamassa asunnon kautta tai vaihtoehtoisesti tuo MAX-liittymä avattaisiin vasta kun linja on ollut käytössä edes kerran että se saadaan mitattua asiakkaan laitetta vasten.

Mikä tuo toisen ongelman: puhelinpiuhat, niiden jatkojohdoviritykset, pistokesovittimet ja modeemit antaa erilaisia yhtälöitä. Jokainen muuttuja pitäisi minimoida mikä johtaa taas siihen että pitäisi jokainen linja käydä päästä mittaamassa omilla laitteilla.

Jos noi taas  vedettäisiin mallilla “100/10M tai enemmän jos linja antaa periksi” jättäisi se hyvinkin epämääräisen kuvan tuosta ja voisi osaltaan myös kosahtaa noihin rajoituksiin siitä mitä oikeasti voidaan myydä.

Jos taas jätetään mittaus keskuksen päähän, eli mitataan siltä osalta mikä meidän vastuulla ja taloyhtiön vastuulla olevat seinien sisäiset kaapelit ja pistokkeet jätetään tuosta yhtälöstä erilleen, ei sekään oikein hyvälle kuulosta. Siitä jäis monelle suuhun vain maku että me pestään kätemme kun jossain kellarissa toimii mutta maksavalla asiakkaalla ei toimikkaan niin nopeaa, seuraa kädenvääntöä asiakkaan kanssa kunnes tämä uskoo ja ottaa isännöitsijään yhteyttä jota aihe ei kiinnosta ja tuskin mitään konkreettista edes tekee sisäverkon parantamiseksi.

Itsellekin kelpaisi kyllä tuo MAX-mallin liittymä hyvin, mutta tuotteistukseen en tuota oikein näkisi mahdolliseksi :sweat_smile:

Ja taas selitellään…. Miksi sitten Elisa myy 100 Mbps VDSL-liittymiä, vaikka liittymän teoreettinen maksimi 17a profiilillä on 100Mbps, ja käytännössä _aina_ sen alle? Mutta ei kuitenkaan myy 30 Mbps upload-liittymiä, vailla 17a profiilin maksimi on 50 Mbps? Hyvä yritys, Patomiäs, mutta eiköhän ne syyt ovat puhtaasti kaupalliset.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Varmasti siellä kaupallisiakin syitä voi löytyä, toi oli ihan vain oman johtopäätelmän kohtaamisia ongelmista mitä toi ajatus tois mukanaan kun aikoinaan mietin aihetta. Tais jopa olla ADSL linjat sillon vielä tarjolla joiden tekninen maksimi ADSL2+ standardilla oli 24/3M ja moni kaipaili edes sitä puolta megaa uppiin mikä 1M rajoittimen yli näkyi jäävän tarjolle

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Olet ymmärtänyt kiinteät yhteydet Suomessa väärin.

Suomessa kiinteä yhteys on tarkoitettu vain ja ainoastaan operaattorin oman televisiopalvelun käyttöön. Varsinainen internet-yhteys muodostetaan 3G-, 4G- tai 5G-verkon kautta.

Ulkomailla, ja Suomessakin muutamissa pikkukaupungeissa, asia on toisin. Siellä kiinteää yhteyttä voi käyttää myös etätöihin.

Haha.. Näin sitä todellakin voisi joskus kuvitella. En tiedä mikä tänä päivänä on tilanne, mutta on minulle joskus tarjottu Viihde- palvelua mobiilinetinkin ylitse. Katsoin myyjää ja sanoin, että:  “Hulluksiko minua luulet. Tunnen sen verran alan tekniikkaan, että en suin surminkaan halua kieusata itseäni Viihde/Moliili- yhdistelmällä !!”


T: Tuokki

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Osassa Fiber-eth -taloyhtiöistä on mahdollisuus korkeampiin lähetysnopeuksiin liittymissä. Nythän on tarjolla 100/10, 250/50, 1000/100. On siis vain ja ainoastaan operaattorin halusta kiinni tarjota esim 100/100, 250/100, 1000/100, nämäkin vaihtoehdot toisivat etätyöt paremmin mahdollistavat olosuhteet.

Telia tarjoaa vastaavassa tilanteessa vaihtoehdot: 100/100, 200/100, 1000/100.

 

Tosin tuo 1000/100 on ihan älytön ajatus. 1000/200 tai 300 pitäisi olla vähintään saatavilla. 

 

T: Tuokki

Käyttäjätaso 2

Osassa Fiber-eth -taloyhtiöistä on mahdollisuus korkeampiin lähetysnopeuksiin liittymissä. Nythän on tarjolla 100/10, 250/50, 1000/100. On siis vain ja ainoastaan operaattorin halusta kiinni tarjota esim 100/100, 250/100, 1000/100, nämäkin vaihtoehdot toisivat etätyöt paremmin mahdollistavat olosuhteet.

Telia tarjoaa vastaavassa tilanteessa vaihtoehdot: 100/100, 200/100, 1000/100.

 

Tosin tuo 1000/100 on ihan älytön ajatus. 1000/200 tai 300 pitäisi olla vähintään saatavilla. 

 

T: Tuokki

Pitäisi saada valtakunnalliselle tasolle “yleisnopeus” pakolliseksi kaikkiin liittymiin. Sen määritys voisi olla vaikka (lähetysnopeus+latausnopeus)/2. Ehkä tuohon tarvittaisiin vielä jokin hajontaa/epäsuhtaa painottava elementti mukaan kaavaan. Alkaisi jyvät erottumaan akanoista vertaillessa.

Käyttäjätaso 1

Tota VDSL MAX henkistä ajatusta itekin tulin pyöritelleeksi aikonaan, mutta ajatus kompastuu parissa kohtaa. Kiinteissä laajakaistoissa on aika säänneltyä toi nopeuden vaihteluväli ja sen ilmoittaminen. Käytännössä sitä maksimia ei pysty todentamaan ennen ennen kuin linja on suljettu eli päätelaite pistokkeessa. Tämä vaatisi että jokainen kämppä käytäisiin koestamassa asunnon kautta tai vaihtoehtoisesti tuo MAX-liittymä avattaisiin vasta kun linja on ollut käytössä edes kerran että se saadaan mitattua asiakkaan laitetta vasten.

Mikä tuo toisen ongelman: puhelinpiuhat, niiden jatkojohdoviritykset, pistokesovittimet ja modeemit antaa erilaisia yhtälöitä. Jokainen muuttuja pitäisi minimoida mikä johtaa taas siihen että pitäisi jokainen linja käydä päästä mittaamassa omilla laitteilla.

Jos noi taas  vedettäisiin mallilla “100/10M tai enemmän jos linja antaa periksi” jättäisi se hyvinkin epämääräisen kuvan tuosta ja voisi osaltaan myös kosahtaa noihin rajoituksiin siitä mitä oikeasti voidaan myydä.

Jos taas jätetään mittaus keskuksen päähän, eli mitataan siltä osalta mikä meidän vastuulla ja taloyhtiön vastuulla olevat seinien sisäiset kaapelit ja pistokkeet jätetään tuosta yhtälöstä erilleen, ei sekään oikein hyvälle kuulosta. Siitä jäis monelle suuhun vain maku että me pestään kätemme kun jossain kellarissa toimii mutta maksavalla asiakkaalla ei toimikkaan niin nopeaa, seuraa kädenvääntöä asiakkaan kanssa kunnes tämä uskoo ja ottaa isännöitsijään yhteyttä jota aihe ei kiinnosta ja tuskin mitään konkreettista edes tekee sisäverkon parantamiseksi.

Itsellekin kelpaisi kyllä tuo MAX-mallin liittymä hyvin, mutta tuotteistukseen en tuota oikein näkisi mahdolliseksi :sweat_smile:

 

Meitsin VDSL:

Data Rate

99998 kbps

29997 kbps

Max Rate

141132 kbps

48939 kbps

 

Selitysten sijaan laittaisitte vaan auki noi isommat nopeudet samalla hinnalla, ny siis 100/10. Yrittäisitte edes.

Käyttäjätaso 3

Hitaasti, mutta näemmä myös vääjäämättömästi, muualla Suomessa tapahtuu.

 

https://kalajoenkuitu.fi/palvelut/#kuluttajille lupailee 10 gigabitin yhteyksiä.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Hitaasti, mutta näemmä myös vääjäämättömästi, muualla Suomessa tapahtuu.

 

https://kalajoenkuitu.fi/palvelut/#kuluttajille lupailee 10 gigabitin yhteyksiä.

 

Ollaan muutassa pienessä hankkeessa / osuuskunnassa kokeiltu 10Gbit/s- yhteyksiä. Onhan nuo aika hauskoja lukemia, mutta en oikeasti mihinkään tavanomaiseen “kotikäyttöö” osaa kuvitella, että symmetrinen 1/1Gbit/s yhteys ei riittäisi. Kuluttajalle tarkoitetut laitteet ovat tänä päivänä lähes 100% 1Gbit/s maksiminopeuteen mitoitettu. 

Jotain latteita toki saa jo jollain tavalla järkeenkäypään (kotikäyttö) hintaan. Kuten kytkimiä ja NAS- laitteita. 

 

Kytkin: https://verk.com/nbxvh

NAS: https://verk.com/mbnmg

 

T: Tuokki

 

 

Käyttäjätaso 3

Njoo, enhän minä koskaan ole väittänyt tavanomainen kotikäyttäjä olevanikaan.

 

Osallistu keskusteluun