Vastattu

Vdsl ei toimi

  • 15 maaliskuu 2018
  • 12 kommenttia
  • 1318 katselukerrat

Elisa ilmoitti että Elisa viihteen laajakaistanopeus kasvaa 50 mb:iin ja tuli uusi modeemi, jonka asensin eilen. Se näytti toimivan ml. Wifi, vaikkakaan en saanu paria porttiohjausta toimimaan, kun Huawei 635 tuntui olevan jollain puolalaisella logiikalla ohjelmoitu. No joka tapauksessa tänään päivittyi sitten liittymä VDSLään ja mikään ei enää toimi. Laite näyttää että vdsl yhdistetty ja kaikki wifi-yhteydet kunnossa, mutta pakettiakaan ei ulkomaailmasta tule. Sama koskee Elisa viihteen kotiboksia. Todella hallitusti hoidettu liittymän päivitys! Mitähän tässä pitäis tehdä, laittaa vanha Asuksen reititin takasin ja toivoa että edes se toimii jollain nopeudella?
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi Dj_God 17 maaliskuu 2018, 09:52

Melkeinpä lähtisin etenemään resetin kera tässä asiassa. Eli esim. avatulla klemmarilla painaa laitteen reset -painiketta niin kauan, että modeemin valot sammuvat / välähtävät yhtä aikaa.

Laitteessa on tiedoista päätellen Elisa -customoitu firmis. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteen firmwaressa ei välttämättä ole mukana kaikkia ominaisuuksia, jotka taas löytyvät originaalista firmwaresta.
Katso alkuperäinen viesti

12 kommenttia

Veikkaisin, että lähtee kyllä toimimaan kun se "ADSL-aikana" haettu IP-lease menee umpeen. Kestää maksimissaan 2 tuntia. Viestin kirjoittamisesta on jo tovi kulunut, eli kysytäänpä, että joko toimii ?
No ei todellakaan toimi. Kaikki valot palaa vihreästä modeemeissa ja hallintapaneelissa kaikki näyttää olevan kunnossa. Wi-Fi-laitteet kytkeytyneet modeemiin yli 100 mb:n yhteydellä. Vdsl-yhteys muodostettu. Ja kuitenkaan minnekään ulkomaailmaan ei pääse? Onko nyt joku typerä asetus jossain poikittain modeemissa vai mikä? Mikähän on Huawein viimeisin firmis - ainakin osa Huawein ohjeista viittaa toimintoihin, joita hallintapaneelissa ei ole ollenkaan?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Melkeinpä lähtisin etenemään resetin kera tässä asiassa. Eli esim. avatulla klemmarilla painaa laitteen reset -painiketta niin kauan, että modeemin valot sammuvat / välähtävät yhtä aikaa.

Laitteessa on tiedoista päätellen Elisa -customoitu firmis. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteen firmwaressa ei välttämättä ole mukana kaikkia ominaisuuksia, jotka taas löytyvät originaalista firmwaresta.
No ei todellakaan toimi. Kaikki valot palaa vihreästä modeemeissa ja hallintapaneelissa kaikki näyttää olevan kunnossa. Wi-Fi-laitteet kytkeytyneet modeemiin yli 100 mb:n yhteydellä. Vdsl-yhteys muodostettu. Ja kuitenkaan minnekään ulkomaailmaan ei pääse? Onko nyt joku typerä asetus jossain poikittain modeemissa vai mikä?

Pääsetkö katsomaaan sieltä hallintasivuilta, että onko modeemi onnistunut hakemaan itselleen IP-osoitteen ja DNS-osoitteet Elisalta ? Minkä virheilmoituksen saat, kun jonnekin yrität mennä ?
No joo. Kiitokset Dj_Godille. Modeemin resetointi auttoi ja lähti toimimaan. Kumma kun ei pelkkä virran katkaisu auttanut. Tästä voi olla apua jollekin. Eli kun olin tehnyt ohjeiden mukaisesti niin, että olin asentanut uuden modeemin vanhaan adsl-yhteyteen toimimaan niin yhteyden päivittyminen vdslään edellytti modeemin resetointia. Taitaa olla melko pitkät piuhat meidän talouteen, koska 50mb-yhteydestä ei tietoakaan. Paras lukema vdsllä tähän mennessä 30 mb download ja 10 mb upload. Tällä tabletin omalla mobiililiittymällä vastaavat tänään 120 mb download ja 20 mb upload. Pitäisköhän siirtyä talossakin kiinteästä mobiiliyhteyteen, kun tulis halvemmaksikin.
Käyttäjätaso 7
Kumma kun ei pelkkä virran katkaisu auttanut. Tästä voi olla apua jollekin. Eli kun olin tehnyt ohjeiden mukaisesti niin, että olin asentanut uuden modeemin vanhaan adsl-yhteyteen toimimaan niin yhteyden päivittyminen vdslään edellytti modeemin resetointia. Taitaa olla melko pitkät piuhat meidän talouteen, koska 50mb-yhteydestä ei tietoakaan. Paras lukema vdsllä tähän mennessä 30 mb download ja 10 mb upload. Tällä tabletin omalla mobiililiittymällä vastaavat tänään 120 mb download ja 20 mb upload. Pitäisköhän siirtyä talossakin kiinteästä mobiiliyhteyteen, kun tulis halvemmaksikin.

Taitaapi olla tuon käytössäsi olevan modeemin ominaisuus tuo resetoinnin tarve. Itselläni kyllä TeleWell tunnisti liittymän muutoksen ADSL -> VDSL automaattisesti ilman mitään resetointeja.

En suosittele mobiililiittymää talouden ainoaksi , koska niissä nopeudet vaihtelevat ihan tolkuttomasti. Kiinteän nopeus ei juurikaan heilu , mutta etäisyys DSLAM:lle luonnollisesti vaikuttaa paljon.

https://www.increasebroadbandspeed.co.uk/2013/chart-bt-fttc-vdsl2-speed-against-distance
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Pitäisköhän siirtyä talossakin kiinteästä mobiiliyhteyteen, kun tulis halvemmaksikin.

Siirryin Nebulan ADSL:stä > Kuituun (FTTH). Ensin Elisan 2012 ja 2015 Osuuskunta Helsingin valokuitu liittymään (koska sen kautta sai 1Gbit/s- liittymän). Tiedän että Elisa "viljelee" näitä ADSL > VDSL muunnoksia, koska näin saadaan vähän enemmän nopeutta. Itse en kuitenkaa pidä koko ideaa järkevä en kuluttajan, enkä operaattorin kannalta. Kuparinen puhelinlanka on tässä se pullonkaula, jonka takia 100Mbit/s nopeuksia saa VDLS:llä vain sen 200-300 ensimmäistä metriä ja 800-900 metrin jälkeen linja toimii vain ADSL:nä. Asiakkaan pitäisin sitä lähinnä keskisormen näyttämisenä, että saan vaikka 30Mbit/s, kun tien päässä samalla asuinalueella olevaan kiinteistöön saa sen 100Mbit/s. VDSL:n kanssa huiput myös käytänössä on tuossa 100:ssa. On tulossa uusia tekniikoita kuparin yli, mutta taas huippunopuden kantama lyhynee. Kuidussa etäisyys operaattorin aktiivilaitteelle voi olla vaikka 50km ja silti saa saman nopeuden ja viiveet, kun operaattorin aktiivilaitteen vieressä asuva. Myös nopeudelle ei ole kuidussa mitään älyttömia (kuparin asettamia) rajoituksia.

Taitaapi olla tuon käytössäsi olevan modeemin ominaisuus tuo resetoinnin tarve. Itselläni kyllä TeleWell tunnisti liittymän muutoksen ADSL -> VDSL automaattisesti ilman mitään resetointeja.

En suosittele mobiililiittymää talouden ainoaksi , koska niissä nopeudet vaihtelevat ihan tolkuttomasti. Kiinteän nopeus ei juurikaan heilu , mutta etäisyys DSLAM:lle luonnollisesti vaikuttaa paljon.


Olen Sokrateksen kanssa täysin samaa mieltä, että jopa "rupuinen" ADSL- toimii IPTV- palveluiden (kuten Youtube ja Netflix) huomattavasti paremmin, koska viiveet ja nopeus pysyy tasaisena. 4G:stä voi saadan enemmän nopeutta, mutta vaihtuleväliä on ennnän, kun missään kiinteässä vaihtoehdossa.

T: Tuokki
Tiedän että Elisa "viljelee" näitä ADSL > VDSL muunnoksia, koska näin saadaan vähän enemmän nopeutta. Itse en kuitenkaan pidä koko ideaa järkevä en kuluttajan, enkä operaattorin kannalta.

Onneksi päätöksiä ei tehdä mielipiteiden perusteella. Voit olla varma, että jos emme VDSL:ssä järkeä näkisi, emme siihen myöskään olisi noin paljon investoineet.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Totta kai jollain "välpällä" on laskettu, että tämä on hyvä bussines. Kuitenkin päätös isoilla operaattoreilla on pitkälti "sisäpoliittinen". Yritetään käyttää vielä moneen kertaa maksettuja kupariverkkoja, jotta niistä saataisiin vielä puristettua viimeiset rahat. Samaan aikaan toivotaan, että aikai hoitaisi ongelman pois päiväjärjestyksestä ja tulisi mobiili tekniikka, joka korvaisi käytännössä tarpeen vähintään pien, - rivi,- ja omakotitaloille.

"Politiikka", jossa kuparia yritetään venyttää äärimmille ei ole pidemmän päälle hyvää bussinesta, koska viimeinen "maili" pysy pullonkaulana rapistuvan kupariverkon varasa. Tämä estää uusimpien ja kaista ahneiden palveluiden tuontia tasa- arvoisesti kaikille asukkaille riippumatta asumismuodosta. Kuitu olisi myös seuraavan 100 vuoden kaista tarpeen varmistava ratkaisu sekä operaattorin, että kuluttajan kannalta. Kuidun varrelle (jos ulottuisi laajemmalle) voitaisiin myös rakentaa nopeamman 5G:n mahdollistavia Pico- tukiasemmia (jopa kiinteistöjen sisälle) ja tätä kautta jopa uutta liikentoimintaa (esim. talonyhtiölle).

Operaattorien (Elisankin) pitäisi olla aktiivinen kuidun tuomisessa koteihin asti, jos alueelle tulee kuitu kabiiniin (FTTC), niin samalla voisi tehdä kysely, jossa kysytään olisiko halukkuutta ottaa kuitua kotiin asti. Vaikka sellaisella tarjouksella, että jos alueelta saadaan 20-30 asuntoa mukaan (sopivan kompaktilta alueelta), niin hanke toteutettaisiin. Opeettaorit ovat (Telia poislukien) silmiinpistävän laiskoja kuidun tarjomisen suhteen.

Oheinen raportti on jo muutan vuoden vanha, mutta täysin relevantti myös tänä päivänä.

https://www.fibre-systems.com/feature/five-common-ftth-myths-debunked

"In Europe, it’s a different story. While Europe has the highest broadband penetration in the world, the region has the lowest percentage of homes using FTTH connections. In fact, Europe had just 8.9 million FTTH subscribers at the end of 2012, even though it is home to twice as many people as the whole of North America. The lack of FTTH in Europe isn’t about lack of demand, though; it’s about lack of availability. Operators in Europe have heavily and very successfully invested in copper-based broadband services such as DSL and cable-television networks"


T: Tuomas
Operaattorien (Elisankin) pitäisi olla aktiivinen kuidun tuomisessa koteihin asti, jos alueelle tulee kuitu kabiiniin (FTTC), niin samalla voisi tehdä kysely, jossa kysytään olisiko halukkuutta ottaa kuitua kotiin asti. Vaikka sellaisella tarjouksella, että jos alueelta saadaan 20-30 asuntoa mukaan (sopivan kompaktilta alueelta), niin hanke toteutettaisiin.

Tämmöistä on meillä meneilläänkin useammalla alueella.

Esimerkkinä https://elisa.fi/kuitu/alueet/#friisila
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Operaattorien (Elisankin) pitäisi olla aktiivinen kuidun tuomisessa koteihin asti, jos alueelle tulee kuitu kabiiniin (FTTC), niin samalla voisi tehdä kysely, jossa kysytään olisiko halukkuutta ottaa kuitua kotiin asti. Vaikka sellaisella tarjouksella, että jos alueelta saadaan 20-30 asuntoa mukaan (sopivan kompaktilta alueelta), niin hanke toteutettaisiin.

Tämmöistä on meillä meneilläänkin useammalla alueella.

Esimerkkinä https://elisa.fi/kuitu/alueet/#friisila


Erinomaista... pelkäsin että tällaisia ei vieläkään tehdä Elisan toimesta ja saatavuus ja liittymän hinnan kertomisen tarkoitus on pelotella kyselijat pois. Nyt kun vielä tämä asia olisi yleisemmin tiedossa, niin kuidun rakentaminen voisi yleistyä. Nyt tätä mahdolliisuutta Elisan toimesta on vaikea löytyy. Jos vaikka googlen kautta hakee, niin vain Telian avoimesta kuidusta tulee juttaa sivukaupalla !

T: Tuokki

Ps. Se mitä että näköjään vielä käytä hyväksi myynnissä on yhteisellisyys. Sen myyntivoimaa ei voi väheksyä. Kehoita Elisaa myös ottamaan Some- yhteysön ja kuitulähettilään kaltaisen alueella asuvan henkilön mukaan myyntitötä edistämään. Voin kokemuksesta kerta, että laatikkoon jaettavaan esitteeseen vastaa (hyvä jos) 10% alueen ihmistä.
Nyt kun vielä tämä asia olisi yleisemmin tiedossa, niin kuidun rakentaminen voisi yleistyä. Nyt tätä mahdolliisuutta Elisan toimesta on vaikea löytyy. Jos vaikka googlen kautta hakee, niin vain Telian avoimesta kuidusta tulee juttaa sivukaupalla ! T:Tuokki

Tiedotusta yms. on tehty aluekohtaisesti suoraan niille kiinteistöille, joita asia koskee, eli kohderyhmä ei ole pelkän google-haun tai saatavuuskyselyn varassa ollut. En osaa sanoa, minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia Elisalla on "avoimemman tiedottamisen" suhteen, katsotaan nyt ensin, miten homma lähtee liikkeelle.

Osallistu keskusteluun