Kysymys

WLANin jako läpi omakotitalon usealla ADSL-modeemilla

 • 13 marraskuu 2014
 • 6 kommenttia
 • 17830 katselukerrat

 • Uusi OmaYhteisön jäsen
 • 1 kommentti
Hei!

Asun kaksikerroksisessa omakotitalossa ja ongelmani on, että yksi langaton yhteys ei riitä kattamaan koko taloa (mm. takan takia). Meiltä löytyy kuitenkin 3 kpl A-Linkin ADSL-modeemeita, joilla haluisin jakaa signaalin läpi talon. Teknisessä tilassa on puhelinyhteys ja muista huoneista löytyy sitten Ethernet-pistokkeet. Laajakaista on Saunalahden 10M ADSL-yhteys.

Eli 1 kpl RR24AP (i) on teknisessä tilassa. Siinä on kiinni puhelinkaapeli ja 2 kpl Ethernet-johtoja menee jakajaan.

Yksi RR24AP (i+) on olohuoneessa ja toinen makuuhuoneessa. Niissä on molemmissa kiinni Ethernet-johdot pistokkeista.

Kokeilin laittaa kaikille saman SSID:n, mutta eri kanavan (1, 6 ja 11). Se toimii todella hyvin jonkin aikaa. Speedtest.net:n mukaan nopeus näyttäisi olevan miltei 15M. 🙂 Jonkin ajan kuluttua yhteys kuitenkin lamaantuu kokonaan.

Kokeilin myös Bridge-tilaa, mutta en saanut sitä toimimaan. Ehkä vika oli asetuksissa. En haluaisi laittaa WDS-yhteyttä, kun se ymmärtääkseni hidastaa merkittävästi yhteyttä ja jokaisesta huoneesta löytyy kuitenkin verkkopistoke.

Voisitteko ystävällisesti neuvoa mikä on oikea tapa jakaa yhteys koko omakotitaloon?

Kiitos paljon etukäteen.

Terveisin
Heidi

6 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
A-Link RR24AP (i+) ei tue suoraan valikosta sillattua tilaa Ethernet-porteille. Tämä ei kuitenkaan estä sinua käyttämästä purkkeja pelkkinä WLAN-tukiasemina.

Olethan jo vaihtanut kaikille modeemeille omat IP-osoitteet? Jos teknisen tilan modeemi on A-Linkin oletusarvolla 10.0.0.2, niin vaihda muiden purkkien LAN-asetuksista modeemin IP-osoitteeksi esim. olohuoneeseen 10.0.0.3 ja makuuhuoneeseen 10.0.0.4.

Jos sinulla on epäselvyyttä, minkä modeemin asetuksia olet muuttamassa tee näin:

 • Sammuta kaikki modeemit.
 • Kytke ainoastaan olohuoneen modeemi päälle
 • Kirjaudu hallintaan http://10.0.0.2/, käyttäjätunnus admin, salasana password
 • Vaihda LAN-asetuksista modeemin osoitteeksi 10.0.0.3
 • Sammuta olohuoneen modeemi ja kytke matkuuhuoneen modeemi päälle
 • Kirjaudu hallintaan http://10.0.0.2/, käyttäjätunnus admin, salasana password
 • Vaihda LAN-asetuksista modeemin osoitteeksi 10.0.0.4
 • Kytke kaikki modeemit päälle.
Kirjaudu vielä olohuoneen http://10.0.0.3/ ja makuuhuoneen http://10.0.0.4/ modeemeihin ja käännä molemmista LAN-asetuksista DHCP-palvelin pois päältä (DHCP-server = none).

Teknisen tilan modeemin DHCP-palvelin täytyy olla päällä, ellet ole sillannut myös ADSL-yhteyttä.

Nyt lähiverkon pitäisi toimia vakaasti. Jos tietokone ei pääse nettiin, vapauta tietokoneen dhcp-laina ja virkistä se (tai käynnistä tietokone uudelleen).

Onhan olohuoneen ja makuuhuoneen modeemeihin Ethernet-kaapeli kytketty porttiin LAN1, LAN2 tai LAN3? Portti LAN4 ei oletusasetuksilla välttämättä toimi tässä käyttökohteessa.

Vielä tarkentava kysymys kohdasta Eli 1 kpl RR24AP (i) on teknisessä tilassa. Siinä on kiinni puhelinkaapeli ja 2 kpl Ethernet-johtoja menee jakajaan. Viittaatko "jakajalla" talon seinässä olevaan ristiinkytketätauluun vaiko hubiin tai kytkimeen?

Jos "jakaja" on ristiinkytkentätaulu, eli siinä ei ole mitään aktiivisia komponentteja (ainoastaan johdot seinän sisään ja huoneisiin ympäri taloa), kytkentä on teknisessä tilassa täysin oikea.

Mutta jos tarkoitat "jakajalla" hubia (Ethernet hub) tai kytkintä (Ethernet switch), kytkentä on väärä. Lähiverkossa kahta porttia ei saa kytkeä toisiinsa. Kytkimiä ei myöskään saa kytkeä toisiinsa silmukoiksi, ellei kyseessä ole kalliit redundanssia tukevat hallittavat kytkimet, joita kotilaitteet eivät ole.

Jos "jakaja" paljastui kytkimeksi, kytke vain yksi johdo modeemista kytkimeen ja kytkimestä sitten johdot ristikytkentätauluun kaikkiin niihin huoneisiin, missä tarvitaan lähiverkko.
Kiitos paljon pikaisesta vastauksestasi, Irritus! Kokeillaan noita asetuksia.

Miten muuten nuo kanavat, kannattaako ne olla eri vaiko sama kanava kaikille?

Teknisessä tilassa on ainoastaan ristiinkytkentätaulu ilman mitään komponentteja. Eli kytkentä on oikein.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Normaalisti WLAN-tukiasemille kannattaa asettaa eri kanavat, esim. juuri käyttämäsi 1, 6 ja 11. Silloin ne häiritsevät mahdollisimman vähän toisiaan.

Samaa kanavaa kaikille tukiasemille käytetään ainoastaan WDS (wireless distribution system) yhteydessä. WDS:ää käytettäessä kanavien täytyy olla samat, jotta tukiasemien välinen yhteydenpito onnistuu. Sinun tapauksessasi tämä ei ole tarpeen, koska tukiasemat on kytketty toisiinsa Ethernet-kaapelein.

Suomessa voisi toki rakentaa kolmen tukiaseman verkon käyttäen kanavia 1, 7 ja 13. Käytännössä setti 1, 6 ja 11 on kuitenkin helpompi, sillä moni laite toimii vain Jenkkimoodissa, jolloin ne eivät kuule kanavaa 13 (eivätkä myöskään 12).

Kun kaikki tukiasemat on kytketty Ethernet-kaapelein samaan lähiverkkoon, niiden SSID saa olla sama. Ja mikäli halutaan, että päätelaitteet kytkeytyvät automaattisesti voimakkaimmin kuuluvaan tukiasemaan, näin täytyykin olla.

heidih kirjoitti:
Teknisessä tilassa on ainoastaan ristiinkytkentätaulu ilman mitään komponentteja. Eli kytkentä on oikein.

Hyvä juttu.
Yleensä omakotitalon sähköjakamossa sijaitseva modeemi ja wlan ovat metallikaapissa ja siis faradin häkissä, eivätkä radioaallot tunkeudu sieltä kovin hyvin ulos. En tiedä olenko tehnyt oikein, mutta olen tehnyt seuraavan jutun: toin puhelinyhteyden verkkoa pitkin asuintiloihin keskelle huoneistoa ja kytkin siihen modeemin. Palautin sitten  modemin yhdestä portista yhteyden takaisin sähkökeskukseen ja kytkin siihen ethernethubin ja jakanut siitä yhteydet eri huoneisiin ristikytkentäkaapin kautta. Wlan toimii tyydyttävästi, kun modeemi on vapautettu vankilasta.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
VVM kirjoitti:
Yleensä omakotitalon sähköjakamossa sijaitseva modeemi ja wlan ovat metallikaapissa ja siis faradin häkissä, eivätkä radioaallot tunkeudu sieltä kovin hyvin ulos.

Tuon virheen tuntuu tekevän omakotitaloasujista aika monet. Johtuu siitä, että aika monessa valmiissa paketissa ns. talojakamo on peltisten ovien takana, niin tuo Wlan- tukiasema jää myös oven taakse. Kuuluvuus tuollaisesta (vielä usein hyvin maadoitetusta) peltikaapista on todella huono.

http://www.pok.fi/products.php?catid=8

Wlan tukiasema on syytä saada kaapin ulkopuolelle. Vaikka toteutus saattaa olla esteettisesti ongelma 😉 Hoidin vastaavaan ongelman upottamalla / jättämällä koko kaapin yhden väliseinän sinään talossani (kun talo on vm 1942, niin ei ns. teknistä tilaa ole). Näin kaapin yllä ja alle jäi tilaa johon olen voinut laittaa reititin yms. viritelmät.

Tuokki
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
VVM kirjoitti:
toin puhelinyhteyden verkkoa pitkin asuintiloihin keskelle huoneistoa ja kytkin siihen modeemin. Palautin sitten  modemin yhdestä portista yhteyden takaisin sähkökeskukseen ja kytkin siihen ethernethubin ja jakanut siitä yhteydet eri huoneisiin ristikytkentäkaapin kautta.

Kyllä, tämä on aivan toimiva tapa, etenkin silloin kun huoneissa on kaksoisdatapistorasiat.

Jos rakennuksessa on säästelty ja seinissä on vain yksöispistorasiat, silloin homma hoituu laittamalla laitekaappiin modeemi/reititin (ilman WLAN:ia tai WLAN käännettynä pois päältä) ja sitten pelkkä WLAN-tukiasema johonkin hyvään paikkaan huoneistossa.

Osallistu keskusteluun