Kysymys

4G Super ei nopeampi kuin 3G DC?

  • 3 heinäkuu 2014
  • 90 kommenttia
  • 3329 katselukerrat

  • Uusi OmaYhteisön jäsen
  • 4 kommenttia
Nykyinen Soneran 3G DC liittymällä pääsen noin 20 Mbps nopeuteen. Halusin kumminkin enemmän nopeutta ja nyt kokeilin tilaamaani Saunalahden 4G Superia enkä monen nopeustestin jälkeen pääse juurikaan tuon 20 Mbps ylitse. Modeemissani on täydet palkit ja yhteys varmasti 4G.

4G Super maksaa tuplasti enemmän kuin 3G DC. Eikö rahalla saa?

Kyllä jää liittymä ottamatta näillä nopeuksilla.

90 kommenttia

Joskus tuntuu että asiasta kirjoittaminen auttaa :smileygrin:

Nyt pääsin 30 Mbps paremmalle puolelle. Nopeus näyttää vaihtelevan paljon.

Pitänee testailla pitemmän aikaa.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
saattaa tulla vaikka eri mastoistakin,kokeile eri paikkoja reittimelle.ja mastossa palikoitten suuntaus voi olla mihin vaan.ei se hyvä 3g takaa mitenkään hyvää 4g:tä.ja mikäs tää sun modeemi on?
Huawei E3276. Jännä juttu että välillä jopa lähetysnopeus on suurempi kuin latausnopeus.

4G Super
Käyttäjätaso 4
Äläpäs testaa elisan mobiililiittymää tuonne soneran omistamaan Jyväskylän serveriin vaan valitse Tampere, Helsinki (elisan) tai Viro (elisan) niin saat edes jotenkin vertailukelpoisia nopeustestejä.

Ainoa asia mikä kiinnitti huomiota tuossa Jyväskylän testissäsi oli LTE-liittymälle korkea vasteaika, joten herääkin kysymys onko kyseinen nettitikku samassa fyysisessä paikassa kun käytit sonera/tele finland 3G DC yhteyttä - nimittäin voi olla ettei elisan LTE tule samasta tukiasemasta missä tuo soneran/tele finlandin 3G DC on - joten pieni nettitikun siirtely voi saada dramaattia muutoksia aikaan, varsinkin jos sitä käytetään ilman ulkoista "lisä"anteenia. Ei ole mitään epäilystä etteikö elisan LTE toimisi sinun osoitteessa, toimii, mutta miten hyvin on ihan laitteistosta ja anteenin sijoittelusta kiinni. Nopeuksien perusteella kyse on oletettavasti elisan 1800 Mhz LTE-verkosta. Koska elisan verkko on noinkin vahva signaalitasoltaan ehdottomasti pakottaisin Huawei E3267:n käyttämään vain ja ainoastaan LTE verkkoa ( kun elisan sim käytössä).

Millaisiin nopeuksiin se sonera/tele finland 3G DC sitten kykenee ( mielestäni nopeus on rajoitettu max 21 Mbits ) ja sitten voi olla datamäärä rajoitus jos on valinnut väärän liittymän. Uteliaana kyselisin ... ainakin itse ottaisin mielummin hitaamman ja mutta kuitenkin loutettavammin toimivan LTE;n kuin epävakaan 3G DC:n.

Oma Huawei E3267 , entinen teliasoneran Huawei E3267 Hilink , joka on muutettu firmware päivityksellä normaaliksi nettitikuksi (ilman Hilink-ominaisuutta ) - windows 8.1 käyttis ja normaalilla windowsin mobile broadband-automaatti yhdistyksellä. MDMA-ohjelman kautta katsottuna.

4g_sl1.png

4g_sl2.png
Käyttäjätaso 4
Sydeemi: Soneran tai kenenkään muunkaan Suomen keski- tai pohjoisosien speedtest.net palvelimiin. Miksi ?

No siksi että saunalahti/elisa _pakko_NAT:aa nuo kuluttaja 4G-mobiililiittymänsä, joten bitti kulkee aina Etelä-Suomen kautta (palvelimet siellä) olisitpa sitten vaikka Inarissa. On suositeltavaa testata saunalahti/elisa 4G _pakko_NAT-liittymien nopeus Etelä-Suomessa tai Virossa oleviin.
Käyttäjätaso 4
Sydeemi, on tosiaan valitettavaa että kyseinen TF LTE-liittymäsi on rajoitettu max. 50 Mbps download-nopeuteen ja max. 5 Mbps upload-nopeuteen (näkyy kuvistasi), signaalivoimakkuudella joita tosin et kertonut. TF verkkoa kun aikanaan ensimmäisten suomalaisten  joukossa käytin 3G DC:llä niin huomioin sellaisen asian että se TF mobiili oli kuin turvaseksi, eli käytät TF internettiä kondomi päässäsi. Tosin silloin kaikki rajoitteet koskivat _vain_ TF:n IPv4 verkkoa sen sijaan IPv6 verkkoa ei rajoitettu millään tavoin joten sillä pääsi vaikka kuuhun. *vinkki* En ole enään varma onko näin.

Odotellaas jahka tämän topikin kirjoittaja saa esitettyä mihin väitteensä perustaa ... 

TF = Ruotsalaisen Teliasoneran halpa/tytäryhtiö Tele Finland
anonymous:

"Äläpäs testaa elisan mobiililiittymää tuonne soneran omistamaan Jyväskylän serveriin vaan valitse Tampere, Helsinki (elisan) tai Viro (elisan) niin saat edes jotenkin vertailukelpoisia nopeustestejä."

- Saunalahti 4G Super - Elisa Helsinki:

elisahel.png

"Ainoa asia mikä kiinnitti huomiota tuossa Jyväskylän testissäsi oli LTE-liittymälle korkea vasteaika, joten herääkin kysymys onko kyseinen nettitikku samassa fyysisessä paikassa kun käytit sonera/tele finland 3G DC yhteyttä"

-Täsmälleen sama fyysinen sijainti, sama kokoonpano. Asetuksissa pakotettu 4G.

"Millaisiin nopeuksiin se sonera/tele finland 3G DC sitten kykenee ( mielestäni nopeus on rajoitettu max 21 Mbits ) ja sitten voi olla datamäärä rajoitus jos on valinnut väärän liittymän. Uteliaana kyselisin ... ainakin itse ottaisin mielummin hitaamman ja mutta kuitenkin loutettavammin toimivan LTE;n kuin epävakaan 3G DC:n."

-Sonera 3G DC - Elisa Helsinki

sonerahel.png

Odotellaas jahka tämän topikin kirjoittaja saa esitettyä mihin väitteensä perustaa ...

Tässäpä vielä kertaus: Sonera 3G DC - 42 Mbps vs Saunalahti 4G LTE - 100 Mbps täysillä palkeilla.

Sonera 3G DCElisa 4G Super

Empäs tiedä jaksanko enään testailla. 4G tulokset ovat suoraan sanoen säälittäviä tähän aikaan. No tulipahan kerran kokeiltua Saunalahteakin.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
taitaa sun saunalahtes olla välillä 3g verkon puolellakin,onko 4g pakotus päällä.4g:ssä ei uppi heittele juuri laisinkaan,down puoli kylläkin.näkyy toi sun uppis heittävän ainakin 2.5-17mb välillä.jos uppi on reilu 2 megaa niin melkovarma 3g.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Kyllä 4g:ssä uppi voi heitellä hyvinkin paljon. Kysyjä kertoi että yhteys on pakotettuna vain 4g:lle, joten siihen on luottaminen. Tuollainen 2-3Mbit/s uppi on itselleni ihan jokapäiväistä kauraa LTE verkossa, vaikka liittymä on 50/50.Signaali on mulla tosin vain 2 pykälää, se selittää noin surkean upin. Kysyjällä on sentään täydet pykälät, joten sen suhteen nopeus on tosi surkea. Ainoa selitys lienee että tukarin kapasiteetti ei riitä.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
niin en sitä meinaa että eikö 4g uppi vois olla sen 2-3 megaakin kenhnolla signaali vahvuudella,kyse siitä että se samalla käyttöpaikalla heittelee 2-17mb ei ole ihan normaalia.vai heittääkö sullakin kekra 2-20mb väliä vai pysyykö heikon signaalin takia muutamassa megassa koko ajan.

ja minä en itse tosiaankaan luota e3276 pakotuksiin ja niitten pysyvyyteen.monesti olen huomannu että buuttien tai mokkulan siirto toiseen vehkeeseen,sen jälkeen pakotukset ja muutkin asetukset voi olla täysin poskellaan.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Kyllä mullakin siis uppi vaihtelee paljonkin, vaikka signaali on koko ajan vain 2 pykälää. Nyt kun mittasin niin tuli tuollainen tulos. Säätilakin vaikuttaa.Kysyjällä tulee varmasti elisan ja soneran signaalit eri tukareista joten jos tikku on koko ajan samassa paikassa niin se elisan tulos varmaan kärsii siitä. Voi olla että paras nopeus  tulee ihan päinvastaisesta suunnasta.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Veccu kirjoitti:
niin en sitä meinaa että eikö 4g uppi vois olla sen 2-3 megaakin kenhnolla signaali vahvuudella,kyse siitä että se samalla käyttöpaikalla heittelee 2-17mb ei ole ihan normaalia.vai heittääkö sullakin kekra 2-20mb väliä vai pysyykö heikon signaalin takia muutamassa megassa koko ajan.

Upin vaihteluväli omassa Elisan LTE1800 -käyttöpaikassani on 2-47 megaa. 'Normaali' on melko huono sana, kun yritetään yleistää, kuinka mobiiliverkko toimii...

Veccu kirjoitti:ja minä en itse tosiaankaan luota e3276 pakotuksiin ja niitten pysyvyyteen.monesti olen huomannu että buuttien tai mokkulan siirto toiseen vehkeeseen,sen jälkeen pakotukset ja muutkin asetukset voi olla täysin poskellaan.

Kyllä ne pakotukset tikun "sisuksissa" pysyisivät, mutta yhteysohjelmat ja jotkin reitittimet tunkevat väkisin omat asetuksensa tikkuun. On ainakin omalla kohdallani aiheuttanut sen, ettei yhteysohjelmaa käytetä, eikä myöskään sellaisia reitittimiä, joissa ei ole tarkkaa tikun hallintaa taajuuksien osalta tai jotka puuttuvat tikun "säätöihin".

Edit: ajatusvirho...
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
eli toisin sanoen tikun asetukset pysyy kun sitä ei missään käytä ;)

joo kaippa ne muuttuvat tekijät ittelläkin tulee kun siirtelee tikkua reittimen ja läppärin väliä.sillon joskus muuttelee jutskia.

taitaa olla sitten ulkoantenni tie onneen jos haluaa että uppi ei vaihtele,megan sisällä mennään jo useita kuukaisia,lataus heittelee kyllä.normaalisti n40mb mutta vaikka se laskis 20mb niin ei vaikuta uppiin mitään.sais olla toisinpäin :p,jos mastoon tulee kapasiteetti ongelmaa niin uppikaistat alas :smileylipsrsealed:
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Veccu kirjoitti:

eli toisin sanoen tikun asetukset pysyy kun sitä ei missään käytä ;)

Kannattaa opetella olemaan käyttämättä tarpeettomia yhteysohjelmia ja heikosti toteutettuja reitittimiä...

 
Käyttäjätaso 4
Ironia lataus tuloksiin

Jos uppi on parempi, kuin DL, niin ongelma on yleensä 2 tukiaseman yhtäaikainen ylikuuluminen. Signaali voi olla vaikka lähes tapissa, mutta tukiasemat on samalla taajuudella ( kanavalla). Se häiritsee samalla tavalla, kuin WiFissäkin, kun naapurin WiFi-tukiasema on samalla kanavalla, Tukiaseman kapasiteetista ei ole kyse.
Tämmöinen tilanne voi syntyä myös tukiaseman 2- eri antennin välimaastossa,
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Se että päivällä pääsee jopa yli 30Mbit/s latausnopeuksiin, ja illalla vain 6Mbit/s nopeuteen viittaisi kyllä ruuhkaan. Kysyjän kannattaisi ainakin seurailla solun tunnuksia, vaihtuuko ne vuorokauden mittaan.

Kyllähän fakta on se että monin paikoin LTE tukarit ovat jo tukossa, ei se ole mitenkään poikkeuksellista.
Käyttäjätaso 4
Kekran kommenttiin:

Olen selitellyt sitä " ruuhkalta vaikuttavaa" ilmiötä aiemmin.
En aio nyt väitellä siitä.
Kukaan tähän asti ei ole löynyt muutakaan vasta faktaa pöytään.
Totean vielä: jos tukiaseman vieressä kulkee paremmin, onko siis kyse " ruuhkasta"?(tukiaseman kapasiteetin loppumisesta)
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
timtomi kirjoitti:
Kekran kommenttiin:

Olen selitellyt sitä " ruuhkalta vaikuttavaa" ilmiötä aiemmin.
En aio nyt väitellä siitä.
Kukaan tähän asti ei ole löynyt muutakaan vasta faktaa pöytään.
Totean vielä: jos tukiaseman vieressä kulkee paremmin, onko siis kyse " ruuhkasta"?(tukiaseman kapasiteetin loppumisesta)
Kyllä on, sillä olen tehnyt 3G DC -testejä maston alla, 10 metrin päässä mastosta, 100 metrin päästä mastosta, 500 metrin päästä mastosta ja kilometrin päästä mastosta samaan aikaan ja kaikkialla tuli 0.5-2 Mbps kyseisenä aikana. 3G on siis tukossa meidän kylän mastossa. Mitä tuo sitten jos ei ruuhkaa? Pitäisikö seuraavaksi kiivetä mastoon ja tehdä nopeustesti jotta herra timtomi uskoisi, että ruuhkaakin voi olla.

Seuraavaksi varmaan syytät että osta parempi puhelin, enpä olisi uskonut, että Saunalahti myisi huonoja 4G-puhelimia DC-tuella. Toimivuuden selittää myös se, että ruuhka-ajan ulkopuolella nopeus on 21 Mbps pinnassa koko ajan, yli 10 Mbps kuitenkin varmasti. Sitten kello 16 - 00 hidastuu pikkuhiljaa kympistä jopa alle 1 Mbps -vauhteihin. Täysin samoissa paikoissa, joissa aamusella tuli 10 - 21 Mbps.
hpgurun kannattaisi lukea tarkemmin aikaisemmat viestit. Jos sinulla sattuukin olemaan tukiasema tukossa, se ei tarkoita sitä, että kaiklla muillakin on. Minulla ei ole minkäänlaisia nopeuden vaihteluita vuorokauden mukaan ja asun kilometrin päässä Turun keskustasta. Ruuhka-aikaan tikkua tai reititintä siirtämällä nopeus voi vaihdella todella paljon. Minullakin paneeliantennin siirtäminen viidellä sentillä voi pudottaa noputta 45 -> 25 Mbps:iin.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Tässähän kysyjä ei ole käynyt kokeilemassa tukarin vieressä, josko nopeus olisi parempi. Sikäli ihmettelen timtomin varmuutta siitä että tukari ei olisi tukossa. Jos timtomin, tai edellisen kommentoijan tukari ei ole tukossa, niin eihän sekään tarkoita ettei jonkun muun tukari voisi olla. Elisahan on itsekin myöntänyt että monin paikoin LTE tukarit ovat jo ylikuormitettuja. Itse veikkaan edelleen että tästä on nimenomaan kyse, tässä tapauksessa.
Käyttäjätaso 4
Kaivan joku kerta hpgurun omat 4G testit, sekä minun testit "ruuhkien vaivaamassa" Pirkkalan kunnassa.
Testit on tehty samoissa paikoissa, "ruuhka-tunteina". En ole käynyt kaikissa paikoissa, missä hpguru on. Mutta kuitenkin muutamassa paikassa, jotka on samoja.
Pirkkalassa en ole tietoisesti hakeutunut tukiasemien viereen, vaan paikat on hpgurun valitsemia. Nämä ovat olleet sopivasti oman reittini varrella. En ole vetänyt kymmeniä imutuksia, vaan olen tehnyt yleensä ihan vaan 1-3 vetoa.
Tämä on tarkoitus tehdä ihan vaan koosteeksi, niin voidaan ihmetellä niitä yhdessä. Ehkä tulee muutakin tietoa lisää, kuin mutu-faktaa "tukkosesta" Elisan mobiiliverkosta.
Mutta tänään en ehdi sitä tehdä. Jää siis toiseen kertaan.

Minun motivaationi on ihan yksin kertainen: en ymmärrä, kenen etuja tai mitä varten yleisesti viljellään väärää tietoa radioverkon ongelmista.
Kaikki tietää, että siihen vaikuttaa "lähes kaikki", mutta palstalla tunnetaan vain 1 syy: "tukiaseman kapasiteetti on loppuun myyty".

Olen siis tehnyt muutamia kenttä testejä näillä "pahoilla ruuhkan vaivaamilla paikoilla", jotka ovat ollleet täällä esillä.
Mutta ongelman keskiössä olevat henkilöt ei ole halunneet, voineet tai osanneet tehdä tarvittavia virityksiä ongelmien korjaamiseksi.
Eikä tietenkään ole pakkokaan.
Mutta olisi kiva, jos asian oikea syy olisi näkyvissä vähän useammin, joka on: Huono signaali, syystä tai toisesta.
Silloin halukkaat voivat hiukan panostaa parempaan tulokseen, jos sellaista haluavat. Jos " ruuhka" olisi ainut todellinen syy, panostus ei silloin kannattaisikaan. Tuloshan ei siinä tapauksessa paranisi yhtään.

Jos joku on oikeasti sitä mieltä, että joku tietty tukiasema on ruuhkan takia tukossa, olisi kiva se tietää.
Kuka ties, saatan käydä siellä joku kerta ohikulkiessa, mittaamassa niitä nopeuksia Iphonella tai Nexulla. Jos vaikka minäkin törmäisin siihen "oikeaan ruuhkaan".
Kirjaan muutaman semmoisen talteen, jos niitä ilmoitatte.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Lainaus viimeisimmästä, suuresta 4g testistä:

"Rautatieasemalla Elisan asiakkaiden latausnopeudet niin verkkoon kuin verkosta ulospäin olivat viime vuotisia huonommat.

Koska on vaikea uskoa, että Elisa huonontaisi 4G-verkkonsa toimintaa, niin asiantuntijamme arvioivat Elisan verkon olevan jo liian ruuhkautunut. Kaistaa ei riitä kaikille."

Omasta puolestani voin todeta että ensimmäinen vuosi mentiin täydellä, 50Mbit/s vauhdilla, ja nyt ei tahdo enää päästä yli 30Mbit/s vauhtiin. Täällä Kemissä on tietääkseni 3kpl LTE tukareita. Äkkiäkös nuo menee tukkoon kun käyttäjämäärät moninkertaistuvat. Silloin kun otin liittymäni, niin käyttäjiä oli  kourallinen. Nyt on varmaan vähän enemmän..
Käyttäjätaso 4
Kekran kommenttiin:

Yleensä noi testit on tehty jotenkin "asiakkaan näkökulmasta", esim.: laite on, tai voi olla joskus operaattorin toimittama, ja siten erillainen eri operaattoreilla.
Tai, että esim. Sonera toimitti erääseen testiin rajoitetun liittymän, vaikka piti olla rajoittamaton.
Tulokset ovat siis erillaisia jo senkin takia.

Jos minä mittaisin huippunopeuksia, käyttäisin mahdollisimman tehokasta laitetta.
Mutta, jos minua kiinnostaa, miten toimii asiakkaan näkökulmasta, niin silloin pitää mitata operaattorin toimittamalla laiteella, esim tikulla. Tätä ne testit varmasti mittaavat.
Tietenkin on ymmärrettävää, että sillä pitäisi toimia, jonka operattori on myynyt?
Mutta tulokset on erillaisia, ja että, sen perusteella sitten todetaan: ruuhkaa varmasti on! (=kaista on loppu) .

Ja kuten pelin henkeen kuuluu: ne kenellä ei toimi kunnolla, eivät kerro liikaa mittaus vehkeistä, tai signaalin voimakkuuksista?

--------
Tai kun mitataan esim. Rautatieaseman edestä, toisella operaattorilla (S) saattaa olla tukiasema rautatieaseman katolla, mutta sillä "ruuhkan vaivaamalla" operaattorilla (E) taas Linja-autoaseman katolla. Onko siis kyse ruuhkasta?
Vai siitä, että ei mitattu myös siellä linja-autoaseman edessä, jolloin ekalla operaattorilla (S) olisi ruuhkaa linja-autoasemalla? Ja E taas porskuttaa täysillä?
Jos mitataan jonkun tukiaseman ruuhkaa, eikö silloin pitäisi varmistaa, että mitataan monesta eri kohdasta, mutta varmistaa, että ollaan saman tukiaseman alueella? Sitten kertoa tulos, suurin ja pienin? Ja tämä kannattaa mitata myös silloin kun on paljon käyttäjiä.

Mutta, mistä otit ton lainauksen?
Mikä rautatieasema on kyseessä?

Jokaisesta tukiaseman vaikutus alueelta löytyy huonoja kohtia, missä tulos jää laihaksi. Ihan kaikista tukiasemista. Myös jokaisesta rautatieaseman tukiasemasta.

Löytyy myös varmasti ABC Pirkkalasta, ihan varmasti löytyy. Mutta, jos onnistun saamaan huonon tuloksen Pikkalasta vaikka wc-tiloista, tai talon takapuolelta, onko silloin siis ruuhkaa?
Miksi toisella puolen taloa taas tulee yli 80Mb, kun laite ja SIM on oikealainen? Ja varmasti irtoasi +140Mb tuloskin, kun etsitään se "HotSpot", eli sellainen paikka, jossa toiset saman tukiaseman antennit tai toiset tukiasemat ei pääsee liikaa häiriköimään. (Heijastukset)
Tässä omat viimeiset Pirkkala testit mittasin 2:lla operaattorilla, illalla "ruuhka-aikaan", sain molemmilla ton +80Mb DL. Joka kerta.

http://yhteiso.elisa.fi/t5/Mobiililaajakaistat/teidän-data-yhteys-nopeutenne-tällä-hetkellä/m-p/372231#M38244

-------
Ja edelleen, pitää muistaa, että ne tukiasemat toimii VAIN 1 taajuudella, eli 1-kanavalla.
Vertaa sitä WiFin toimintaan, jos naapuri on vaikka 100m sisällä, samalla kanavalla. Nykii varmasti, ja nopeus saattaa laskea alle jopa 1Mb. Kun vaihdat kanavaa, saattaa nopeus olla 50x suurempi.

Ja vielä kerran: Mutta, miksi, jos siirryt 100m (10cm kuullemma riittää monesti, ainakin sisällä mitattaessa), saattaa tulos olla ihan eri planeetalta? Mihin se ruuhka katoaa?

Ei siis sovi ruuhkan syyksi. Jotakin muuta on kyseessä. Tätä yritän kertoa.
Voihan olla, etten vaan osaa selittää tätä tarpeeksi ymmärettävästi.
Tai sitten olen väärässä?
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Enpä tiedä. Itse en saa enää yli 30Mbit/s vauhtia missään kohtaa omassa kämpässäni. Mihin se puuttuva 20Mbit/s on kadonnut? Ennen sai täydet nopeudet hyvinkin helposti. En minä keksi mitään muuta selitystä kuin että joku muu on vetäissyt siivun yhteisestä kakusta.

Tuolla on maininta siitä rautatieaseman nopeudesta -->

http://www.mbnet.fi/artikkeli/ajankohtaiset/mb_n_suurmittaus_helsingissa_suomen_toiseksi_nopein_verkko
Käyttäjätaso 4
Kekra tuloksiin:

Korjaa, jos olen väärässä.
Kemissä oli alkuun vain 1 elisan 4g tukiasema, jossa antennit 2 suuntaan?
Lentokentälle päin ja sitten lähes vastakkaiseen?
Arvaan, että nyt on tullut ne muut. Sen lisäksi 800mhz lisäksi
Jos käytät sitä 1800 mhz( tiedätkö?), niin ne muut 1800 tukarit häiriköi sinun 4 g vastaanotinta. Muistelen nähneeni kuvan sinun paneelista. Ei mahda olla ihan parasta laatua?
Paremmalla antenilla ehkä voisi rajata sitä signaalien saapumisväylää, ettei ota ihan niin laajalti, vaan mahdollisimman pistemäisesti lähimmästä mastosta.
Menikö yhtään oikein?
Mitä saat kunnon kännykällä siellä tukiaseman lähistöllä?
Tiedoksi tässä muillekin: zte blade maksaa jotain 100+€, ja jaksaa aina 150M vauhteihin.
Nexus 5 maksaa jotain 300€ pintaan, joka on jo kohtuullisen hyvä. Ainakin mittailuun

Osallistu keskusteluun