Kysymys

4G Turun keskustassa

 • 1 lokakuu 2015
 • 17 kommenttia
 • 1407 katselukerrat

 • Uusi OmaYhteisön jäsen
 • 3 kommenttia
Hei,

Kirjoittelen tässä noin viikon kokemuksistani 4G:n testaamisesta Turun keskustassa Uudenmaankadun ja Hämeenkadun risteyksen seutuvilla. Oma tarkoitukseni on ollut testata soveltuuko 4G korvaamaan nykyisen hitaahkon Elisan VDSL -kupariyhteyden, joka toimii selkeästi paperilla luvattua 50M liittymää hitaammin. Yleisesti VDSL:ni yltää noin 18 megan nopeuksiin alaspäin ja tästä olisi hyvä päästä hieman paremmaksi.

Rohkeasti tartuin myyjän lupauksiin ja solmin 100 megan 4G super -liittymän. Nopeasti kuitenkin huomasin 24 tunnin testeissä usealta päivältä, että yhteydessä ilmaantuu merkittävää hidastumista jokaisena iltana noin klo 18-23 välillä. Tämä aika on itsellenikin se aika jolloin useimmiten käytän yhteyttä ja katson esimerkiksi Elisa -viihteeltä nauhoituksia. Yhteydet olivat alkuun iltaisin noin 7-11 megaa alaspäin 100 megan liittymällä tarkoittaen sitä, että esimerkiksi HD -laatuisen kuvastriimin katsominen meni mahdottomaksi. Oletan, että signaalin kuuluvuudessa ei ole ongelmia, koska muulloin nopeudet nousivat 30-40 megan tasolle alaspäin ja saman verran ylöspäin. Kyseessä on siis ilmeinen ruuhkavaikutus.

Tästä tehtiin myös Elisalle häiriöilmoitus, jonka ratkaisuna sain tekstiviestin, että "olet päässyt kiinni LTE -verkkoon, mutta käyttämäsi tukiasema on välillä hieman ruuhkainen käyttäjistä, joten tämä seikka vaikuttanee heikentävästi saamiisi nopeuksiin". Tässä vaiheessa hieman suu auki soitin asiakaspalveluun ja kysyin ollaanko asialle tekemässä jotain. Vastaus oli lyhyesti kieltävä.

Eilen noin klo 22:30 päästiin uusiin pohjalukemiin yhteystestien ollessa seuraavaa ja HD -kuvan pätkiessä jatkuvalla tahdilla: (liittymä on tällä hetkellä muutettu 4G 50M:ksi)

ALAS / YLÖS (Mbps)

2.42 / 22.33

2.79 / 11.83

3.29 / 9.13

Täten voinkin todeta, että 4G -liittymien myynti Turun keskusta-alueella voidaan luokitella huijaukseksi enkä suosittele hankkimaan kyseisiä liittymiä mihinkään oikeaan käyttöön.

Vinkkejä tilanteen korjaamiseksi otan mielelläni vastaan.

17 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
wep kirjoitti:
Vinkkejä tilanteen korjaamiseksi otan mielelläni vastaan.

Kokeile muidenkin operaattorien 4G-liittymät. Hinnoissahan ei juuri eroa ole.
Käyttäjätaso 5
 • ? Tervetuloa Palstalle :)

  Tutkin tuon häiriöilmoituksen vielä ja ruuhkaa on verkossa todettu olevan iltaisin. Ilmoitus tukiaseman ruuhkkautumisesta on mennyt verkonsuunnitteluun, mutta tällä hetkellä ei ainakaan vielä ole tietoa verkonparannuksista. Pahoitteluni tilanteesta 😕
 • Käyttäjätaso 4
  Kyse on ns. samakanavahäiriöstä. Eli saat signaalia yhtäaikaa monesta tukiasemasta. Ne kaikki toimii samalla taajuudella, eli kanavalla.

  Sama asia, kun naapurit käyttää WiFiä esim kanava 6lla. Siihen WiFi tapauksessa auttaa kun vaihtaa kanavaa.

  Mutta, kuten sanoin, LTEssä on vain 1 kanava. Eli homma on " hiukan" hankalampaa.

  Jos aihe kiinnostaa, etsi Googlella "samakanavahäiriö"

  Tässä Elisan tukiasemat sielläpäin. Klikkaa tukiasemaa, niin näet, minne tukiaseman solut osoittaa. 

  4G luurilla "service mode" näyttää solujen tiedot.

  http://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=5&type=LTE&latitude=60.45023196578772&longitude=22.275127493680817&zoom=16

  Helpoin konsti parantaa yhteyttä on, kokeile muut operaattorit, ja valitse paras.
  Käyttäjätaso 1
  Millainen tuo kiinteä liittymä sulla on, onko se joku jaettu taloyhtiö-laajakaista vai asiakaskohtainen DLS?

  Itselläni on ollut pari vuotta 3G liittymä ensiksi Saunalahdella ja sitten TF:llä ja nyt kai reilun vuoden TF:n 4G. Aikoinaan olin tyytymätön tuohon Saunalahden 2 megan liittymän jatkuvaan pätkimiseen, mutta sekin lopulta paljastui enenmmän huonon vanhan mokkulan syyksi kuin operaattorin verkon.

  4G liittyminen hinnat ovat nousseet kivasti tässä vuoden sisään. Useimmat ovat nimellisesti "lähes" saman hintaisia, ainakin sen 6 ekan kuukauden ajan, mutta siinä missä jokunen kuukausi sitten vielä DNA ja TF/Sonera myivät toistaiseksi voimassaolevia liittymiä, on nyt DNA myös siirtynyt määräaikaisiin liittymiin kuten Saunalahti on aiemmin ollut.

  Tuosta kiinteästä kysyin koska itse harkitsen hinnan takia kiinteää(Soneran tavallinen kaapelitv pohjainen), kiinteä olisi vain 3 euroa kalliimpi kuin TF:n 4G tämänhetkisellä tarjoushinnalla. Itse ainakin luulisin että kiinteä olisi reippaasti parempi erityisesti pelatessa. 4G nopeutta en ole tarkkaillut mutta en ole huomannut merkittäviä ongemia. Mulla on tähän asti tuo 4G maksanut 12 euroa mutta nyt siinä on tarjousaika loppumassa ja jos tuota 17 euroa halvemmalla ei saa nettiä niin kaapeli on huokutteleva vaihtoehto.
  Bamsku: Kiitos asian tarkastamisesta. Ennen asian ratkaisemista odottaisin, että asiakkaana en maksaisi täyttä hintaa minulle luvatusta palvelusta, joka ei toteudu edes pienellä präntillä olevalla nopeuden vaihteluvälillä. Varsinkin tässä tapauksessa, kun on tunnustettu, että verkossa on "vikaa" eli tässä tapauksessa ruuhkaa, johon ei ole luvattu pikaista ratkaisua.

  timtomi: OK, täytyypä lukea asiasta lisää. Sinällään tuntuu uskomattomalta, että verkossa olisi näin paha suunnitteluvirhe tai perimmäinen teknologinen ongelma oletetuilla kuitenkin rajallisilla käyttäjämäärillä. Tässä tapauksessa on toki jo palveluntarjoajan toimesta tunnustettu, että kyseessä on nimenomaan ruuhkailmiö kyseisessä käyttämässäni tukiasemassa.

  akseliNC: Kiinteä liittymäni on asiakaskohtainen. Paperilla 50M VDSL, joka kuuluu Elisa Viihde -pakettiin, jonka kokonaishinta on 39,9€/kk. Varmaankin noin 20 euron tietämillä liikkuvat hinnat vastaavalle yksinään tällä hetkellä tai esim Sonera tarjoaa nopeampia liittymiä Turussa kaapelin kautta. Käytännössä oma liittymä toimii kuitenkin vain noin 17-18 megan nopeudella alaspäin. Kuulemma sen takia, että vain naapuritaloon tulee valokuitu, josta jatkettuna kupariveto omaan asuntooni on sen verran pitkä, että yhteys heikkenee merkittävästi.
  Käyttäjätaso 4
  timtomi: OK, täytyypä lukea asiasta lisää. Sinällään tuntuu uskomattomalta, että verkossa olisi näin paha suunnitteluvirhe tai perimmäinen teknologinen ongelma oletetuilla kuitenkin rajallisilla käyttäjämäärillä. Tässä tapauksessa on toki jo palveluntarjoajan toimesta tunnustettu, että kyseessä on nimenomaan ruuhkailmiö kyseisessä käyttämässäni tukiasemassa.

  Elisa on kunnostautunut tässä ongelmassa erityisesti.  Tuntuu, että eniten tästä  "ruuhkaa" manataan nimenomaan täällä.

  Miksi "ruuhkaa" tarjotaan asiakkaille syyksi, johtunee siitä, että sen tuntuvat "ymmärtävän" tai "hyväksyvän" yllättävän helposti esim. "hameväki". 

  ts. Jos asiakaspalvelu alkaisi selittää verkon tekniikasta, se poikisi liudan uusia kysymyksiä, ei aika enään riitä mihinkään muuhun. Eikä se varmasti edes kiinnosta kovin montaa.

  Vaan onhan noita "ruuhkan" manaajia ollut täälläkin lukematon määrä. 

  Sinänsä asiakkaan ei tarvitsekaan tietää tai ymmärtää, mistä huono toiminta johtuu. Yhteyden pitäisi tietenkin toimia "plug and play". 

  Mutta, jos täällä joku kiinnostuu asiasta ja kysyy neuvoa siinä mielessä, että voisikos jotain tehdä, autan mielelläni.

  Sillä ruuhkalle ei kukaan mahda mitään, mutta linjan huonoa toimintaa voi oikeasti parantaa itsekin. Ja nimen omaan vain itse. Elisa ei varmasti tule kenenkään tontille mittailemaan ja asentelemaan esim antenneita.
  Käyttäjätaso 6
  Kunniamerkki +1
  Voisiko AP kertoa vaikkapa yhteyden signaalitiedot? Ne löytynevät päätelaitteen hallinnasta, yleensä vianmäärityksen alta. Erityisesti SINR/SNR arvo kiinnostaisi.
  Käyttäjätaso 4
  Mieluiten myös RSRQ.

  EDIT; Tuli vilkaistua omaa, ainakaan B315 ei näytä SINR:ää, loput löytyy Järjestelmä -> Laitteen tiedot. Tämä siis B315s-22.

   LTEWatch, mikäli toimii modeemin/reitittimen kanssa, kertonee parhaiten.
  Joutui asentamaan Windowsin OSX:n rinnalle, että sai LTEWatchin pyörimään. No ihan näppärän oloinen softa. Tässä tämän aamuisia lukemia asunnon "paremmalta puolelta". SINR näyttää aika karmealta ja pomppii jatkuvasti ylös/alas. Silti kokemani netin nopeus on hyvä ja voin katsoa esim Youtubesta 4K 2160P videoita ilman ongelmia.(kuvassa hetkellinen DL 45Mbps) Ongelmat ilmaantuvat vasta ilta-aikaan "ruuhkatunneilla". Kerrostalossa asuessa lisäantennien asennus on lähes mahdotonta.

  Täytyy katsoa, jos saisin Soneralta liittymän testaukseen, niin voisin julkaista sen puolesta testituloksia. Torni on näköetäisyydellä, mutta hinta on hieman kalliimpi.

  aamu.png
  Käyttäjätaso 4
  Jos klikkaat Clobal Cell ID numeroa, niin se vaihtuu decimal muotoon. Se taas kertoo, että ole kiinni ID1679 tukiasemasta, sen itään suuntautuvasta solussa.

  Solun numerot näkyy vasemmassa reunassa harmaana, kun klikkaat solun keilaa.

  Kuten näet, niin lähellä on muitakin tukiasemia, jotka ylettyy varmasti teille. Noi CellMapperin solukeilat ovat summittaisia, mutta jotakin niistä voi pähkäillä.

  Ja lisäksi ne on mitattu maan pinnan tasolla. Kuten tunnettua, korkeammalla radioaallot kantaa pidemmälle. Eli enemmän CCI ongelmia.

  http://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=5&type=LTE&latitude=60.447170480567856&longitude=22.2803588375916&zoom=15

  Ylhäältä voit vaihtaa operaattoria, Sonera -91 ja DNA-12 (Elisa-05)

  Kokeile DNA myös. Shopista antavat SIMin testiin, mutta pitää allekirjoittaa soppari, jonka voi sitten perua ja palauttaa  2 viikon aikana. 

  Voit ottaa testiin myös E5186 modeemin, joka on lieneen laadukkaampi laite. Sen voi palauttaa, jos se ei vakuuta. Luulen, että WiFi on parempi ja 5G radio takaa paremman sisäverkon
  Käyttäjätaso 7
  Kunniamerkki
  wep kirjoitti:
  ....(kuvassa hetkellinen DL 45Mbps) ...

  Joko LTEWatch(h) osaa näyttää nopeudet oikein? Ainakin itse käyttämäni versio näyttää nopeudet 30% yläkanttiin (laitteen näyttämät nopeudet muunnettu softalla väärin), koska 150 megaisella liittymällä maksimi dl on softan mukaan n. 216 megaa...
  Saattaapi olla tosiaan, että LTEWatchin lukemat ovat vähän toivekkaalla tavalla laskettu, kun niitä vertaa esim kulloisellakin hetkellä ooklan speed testiin.

  Kävin soneran kanssa juttusilla ja siellä kerrottiin rehellisesti, että heidänkään 4G ei tule toimimaan toivotulla tavalla Turun keskustassa ja usein ollaan siellä vaihteluvälin alapäässä. No nyt seuraavaksi kokeilen kaapelimodeemin kautta kotiin yhteyttä. Palaan ehkä langattomiin yhteyksiin seuraavan kerran 5G:n yhteydessä.. ;)
  Käyttäjätaso 4
  B315:llä ainakin jotakuinkin tasan menee nopeus piikit ooklan kanssa, se speedtest vaan tietääkseni näyttää numeroina keskimääräisempää yhteysnopeutta, eri päivitysvälit, LTEWatch:ssa erottaa helpommin ne suuremmat erot.

  Steamista kun olen ladannut pelejä ja verrannut LTEWatch:n, eroa on enemmän mutta veikkaan, että se johtuu siitä, että Steam ilmoittaa latausnopeuden MB/s (suoraan lainattu) ja LTEWatch Mbit/s ja eri päivitystiheydestä.
  Käyttäjätaso 7
  Kunniamerkki
  TeippiToni kirjoitti:
  B315:llä ainakin jotakuinkin tasan menee nopeus piikit ooklan kanssa, se speedtest vaan tietääkseni näyttää numeroina keskimääräisempää yhteysnopeutta, eri päivitysvälit, LTEWatch:ssa erottaa helpommin ne suuremmat erot.

  Steamista kun olen ladannut pelejä ja verrannut LTEWatch:n, eroa on enemmän mutta veikkaan, että se johtuu siitä, että Steam ilmoittaa latausnopeuden MB/s (suoraan lainattu) ja LTEWatch Mbit/s ja eri päivitystiheydestä.

  LTEWatch_nopeus.png

  Nojaa: B315 Sauniksen 50 megasella LTE800-verkossa. Ja luultavasti sais piikit menemään vielä vähän paremmiksi, jollei olis paria muuta laitetta verkossa kaistaa syömässä...
  Käyttäjätaso 4
  Samanlaisia piikkejä mullakin tulee aika ajoin.

  Esim:

  http://yhteiso.elisa.fi/t5/Mobiililaajakaistat/4G-Super-toimii-huonosti-pohjois-pohjanmaa/m-p/470711#M48818

  B315 Sauniksen 50 megasella LTE800-verkossa myös. Ainakin teoriassa täysin mahdollista noi piikit.

  Tiedä sitten mistä johtuu. Iltasella kun nopeutta ei saa kattoon asti, näyttää mulla ainakin kutakuinkin samoja lukuja kuin speedtestikin..

  Mutta eipä nuo piikit mitään haittaa, pääasia että toimii 🙂
  Käyttäjätaso 7
  Kunniamerkki
  TeippiToni kirjoitti:
  ...Ainakin teoriassa täysin mahdollista noi piikit.

  ...
  Eivät ole mahdollisia. Liittymä on tarkkaan rajattu 50 megaan, ja nuo LTEWatchin näyttämät ovat täyttä huuhaata, eikä niiden perusteella kannata ainakaan leveillä nopeuksilla...
  Käyttäjätaso 4
  Jos ei edes teoriassa mahdollista, silloinhan kyse on ns. mittavirheestä jonka syitä saadaan hakea ammattilaitteiston kanssa josta ei mattimeikäläinen (minäkään) tajua mitään...

  Nooh, silti pidän kumpaakin suuntaa-antavina, yhdessä kotikäyttöön riittävän tarkkoina. Se, että jos LTEWatchin piikit on päin männikköä, ei välttämättä ole edes ohjelmasta kiinni, mistä noista tietää...

  Silti väittäisin, että on mahdollista. Ei niitä ny joka ikinen kerta ilmesty kun noita nopeuksia testaa..

  Sama olisi väittää jokaista speedtestiä tarkalleen oikeaksi. Meinaan vaan jotta on mulle ainakin ollut pirusti hyötyä LTEWatchista. Nopeuksien puolesta enemmänkin silloin kun hain antennin paikkaa, mikä muuttui kun nopeus muuttui.

  Nojaa, oliskohan tarpeeksi offtopiccia? Palataan aiheeseen.

  Osallistu keskusteluun