Kysymys

4G-yhteys reitittimen kautta hitaampi kuin nettitikulla - miksi?

  • 8 lokakuu 2013
  • 48 kommenttia
  • 4686 katselukerrat

Hei!

Käytössä Saunalahden 4G Super liittymä ja sitä varten ostettu TP-Linkin MR4320 V2 -reititin ja Huawein E3276-nettitikku.

Nettitikku teipattu kiinni keittiön pöytään, joten sijainnin ei pitäisi montaa milliä muuttua.

Kun yhdistän nettitikun kannettavaan lyhyellä USB2.0-kaapelilla (n. 0,5 m pitkä) on nettiyhteys varsin nopea. www.speedtest.net sivuston testi antaa tulokseksi

- download 40-70 Mbps ja upload 15-30 Mbps (siis suuruusluokkina, koska jokaisella mittauksellahan lukemat vaihtelee ja olen tehnyt useampia mittauksia.)

Kun yhdistän nettitikun samalla USB2.0-kaapelilla TP-Linkin reitittimeen ja reitittimen edelleen verkkokaapelilla (tai WLAN:lla langattomasti) kannettavaan putoaa yhteyden nopeus selvästi:

- download 8-15 Mbps ja upload 10-20 Mbps

Aikaisemmin jo testasin nettitikku+reititin -komboa toisessa huoneessa yhdistettynä verkkokaapelilla pöytäkoneeseen ja tulokset olivat aivan vastaavaa suuruusluokkaa. Silloin epäilynä oli nettitikun sijainnin vaikutus, koska olin "nettitikku + USB2.0-johto + kannettava"  -yhdistelmällä saanut nimenomaan parempia tuloksia keittiössä.

Nyt kuitenkin vaikuttaisi vahvasti siltä, että reititin "kuristaa" nettiyhteyden nopeutta jostain syystä. Olen TP-Linkkiin asentanut uusimman OpenWrt Huntsman (2013-09-15) -firmwaren, jota ilman reititin ei toiminut Huawei E3276 -nettitikun kanssa laisinkaan. Nettitikun firmwaren pitäisi olla myös uusin mahdollinen.

Mistäköhän reitittimen hitaus voisi johtua ja kuinka saisin yhteyden myös nettitikku+reititin -kombolla samalle tasolle kuin pelkällä nettitikulla? (OpenWrt-firmiksellä varustetun TP-Linkin asetuksissa yhteystavaksi valittu pelkästään 4G.)

Hyviä neuvoja kaivataan!

PS. Aikaisemmassa ketjussa (alla linkki) kyselin juuri reititin- ja nettitikkusuosituksia, mutta ajattelin kohtaamastani ongelmasta perustaa uuden keskustelun.

https:///t5/Mobiililaajakaistat/4G-reititin-Saunalahden-liittym??n-suosituksia/m-p/308765#U308765

48 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Olen havainnut ihan saman asian ja nämä ovat ilmeisesti asioita joille ei mahda yksinkertaisesti mitään. Olen havainnut lisäksi että soneran opengate kuristaa nopeutta TP Link MR 3220V2 reitittimen alkuperäisellä firmiksellä mutta Huntsmanilla ei kurista. Kun taas apn=internet kuristaa nopeutta Huntsmanin versiolla mutta ei alkuperäisellä firmiksellä. Henkimaailman juttuja, sanon minä..

P.S: Tarkoitit varmaan MR 3420 V2 reititintä?
Kiitos vastauksestasi! Kyllä TP-Link MR 3420 V2 -reititin on siis kyseessä, eli kirjoitusvirhe tuossa aloitusviestissäni.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Nyt kiinnostaisi kovasti tietää, vaikuttaako aktiivi-hubin lisääminen tuohon väliin mitenkään nopeuksiin?

Tuota omaa vastaavaa komboani en pysty edes kunnolla testaamaan, koska ilman hubia yhteys katkeaa viimeistään ul-testissä, yhteys saattaa bootissa jäädä muodostumatta yms. hauskaa.

Hubin kanssa dl-nopeusero on alle 10 % tuossa 50M-nopeustasolla, mutta kasvaa jonkin verran huippunopeuksia lähestyttäessä.

Edelleen hubin kanssa ul-nopeuksissa ei eroa ole senkään vertaa, mitä dl:ssä (vaihtelu molemmilla tavoilla 35-45M välillä).

Ja huom: käytän hubia myös, kun tikku ilman reititintä käytössä (yli 3 metrin etäisyys, aktiivi-kaapeli ei toimi ko. tikun kanssa).

Nuo siis ns. ruuhkattoman ajan (=parempi laatuisella signaalilla) testatessa. Heikompilaatuisella signaalilla nopeudet on aina ihan mitä sattuu, ja pullonkaula on mobiiliyhteydessä, ei käytettävissä laitteissa. 
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Ei ainakaan mulla ollut mitään vaikutusta aktiivihubilla. Pikemminkin se leikkasi nopeutta vielä enemmän. Mutta jos polarbeer3d ei ole vielä kokeillut niin kantsii ehdottomasti testailla sitäkin vaihtoehtoa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
kekra kirjoitti:
Ei ainakaan mulla ollut mitään vaikutusta aktiivihubilla. Pikemminkin se leikkasi nopeutta vielä enemmän. Mutta jos polarbeer3d ei ole vielä kokeillut niin kantsii ehdottomasti testailla sitäkin vaihtoehtoa.

E3276:lla? Hämmentävää. Täytyy olla sitten noissa tikuissa yksilöllisiä eroja.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Mulla ei ole kokemuksia kuin e392 tikusta joten siksi kehoitinkin kysyjää kokeilemaan sillä aktiivihubilla josko se auttaisi tässä kyseisessä tapauksessa. Aktiivihubista ei ole ainakaan mitään apua omaan ongelmaani.

Opengate on kyllä mielenkiintoinen, sillä ei pääse kuin 10-15Mbit/s nopeuksiin reitittimellä, oli aktiivihubi tai ei.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Eipä noita tikkuja parane paljoa vertailla keskenään. E3276 on monessakin mielessä täysin uniikki tapaus.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Jahas, enpäs hoksannutkaan että polarbeer3d on jo kokeillut sitä aktiivihuvia ja ei auttanut asiaan. Lainaus toisesta ketjusta:

Dodii!

OpenWrt-firmwaren asentaminen TP-Link MR4320 V2 -reitittimeen sai reititin+nettitikku -yhdistelmäni heräämään henkiin! Tätäkin kirjoittelen nyt 4G-yhteydellä pöytäkoneella.

Ongelmana on kyllä vielä hidas nopeus www.speedtest.net sivuston mukaan. Kun download-nopeus oli vielä kannettavaan yhdistetyllä nettitikulla n. 50 Mbit/s on se nyt alle 10 Mbit/s. Voi tietysti olla että verkossa on nyt vain ruuhkaa ja yhteys siksi hidas, mutta tuntuisi niin isolta muutokselta näin yht'äkkiä, että veikkaan jossain päin komboa sijaitsevan "pullonkaulan". Nopeus on hidas sekä 

- nettitikku yhdistettynä lyhyellä USB-kaapelilla reitittimeen

että

- nettitikku yhdistettynä suoraan D-Linkin aktiiviseen USB-hubiin, josta lähtee ehkä n. 1,5 m USB-johto reitittimelle.

Mutta sain sentään yhteyden muodostumaan, joten kehitystä tämäkin jo
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
kekra kirjoitti:
Jahas, enpäs hoksannutkaan että polarbeer3d on jo kokeillut sitä aktiivihuvia ja ei auttanut asiaan. Lainaus toisesta ketjusta:

 ..

Jos luet ko. ketjun tarkemmin, niin tässä ketjussa esitetyn kaltaista vertailua ei ilmeisesti ole tehty. Ts. tikku täsmälleen samassa paikassa sekä reitittimeen että kannettavaan kytkettynä, hubilla tai ilman jne.. Eri huoneissa tehdyt testit eivät ole koskaan vertailukelpoisia keskenään.

Eikä siinä hubikaan auta, jos mobiiliverkko lyö ne rajoitukset alemmas tasosta, johon laite pystyisi paremmalla signaalilla.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Ei tietenkään mutta käsitin että kysyjä on jo ottanut tämänkin huomioon testaillessaan nopeutta sillä aktiivihubilla. Mutta kertoilkoon itse tarkemmin.
Hei!

Kiitokset Kekra ja Kote60 mielenkiinnosta ongelmaani. Tosiaan en ole tuota aktiivihubia kokeillut sillä tavalla, että Huawei E3276 -nettitikku olisi ollut teipattuna samaan paikkaan. Testattu tuota aktiivihubia kuitenkin on ja en jaksa uskoa sen apuun omassa tapauksessani. Tulokset ovat olleet sillä tavalla johdonmukaisia että riippumatta tarkasta nettitikun sijainnista asuntomme sisällä ja käytetystä koneesta (kannettava/pöytäkone):

- nettitikku suoraan koneessa (lyhyellä USB-kaapelilla) antaa todella hyvät download- ja upload-nopeudet

- nettitikku yhdistettynä reitittimeen ja reititin edelleen kannettavaan tai pöytäkoneeseen (WLAN:lla tai verkkojohdolla) antaa "huonot" download-nopeudet. (Aktiivihubi nettitikun ja reitittimen välissä ei auta nopeuksiin.)

Kaikki viittaa siihen että reititin kuristaa download-nopeutta jostain syystä.

-pb
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Tässä tapauksessa itse reititin ei kurista nopeutta vaan se firmis. Jos saisit sen tikun toimimaan sillä alkuperäisellä firmiksellä niin nopeuskin olisi todennäköisesti parempi. Kuten sanottua, ei taida olla mitään tehtävissä..

Mulla on se hyvä puoli että e392 toimii loistavasti alkuperäiselläkin firmiksellä, päivittelin juuri takaisin alkuperäiseen kun tuo Huntsman jostain syystä leikkaa nopeutta, eikä aktiivihubi auta yhtään asiaa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
kekra kirjoitti:
...Jos saisit sen tikun toimimaan sillä alkuperäisellä firmiksellä niin nopeuskin olisi todennäköisesti parempi. ..

Miltäs kuulostaa alkuperäisen firmiksen nopeudet E3276:lla: dl max. 30M, ul max. 2,5M (siinä on pilkku välissä!), eli ppp-rajoittimet pahimmalla mahdollisella tavalla päällä. Tuollaista oma E3276:ni antaa MR3420v2:n factory-betalla, ja muistaakseni samat rajoittimet on myös sillä joulukuisella versiolla. 

Huntsmanin versiolla voi olla jotain tekemistä asian kanssa. Uusin eli syyskuinen versio tosi vähän ollut käytössä, koska ei sovi toisen laitteen kanssa. Mutta ei silläkään E3276 aivan mopoksi heittäytynyt eli sinne 50M paremmalle puolelle dl meni. Ul-nopeuksissa ei millään versiolla ole havaittavia kuristimia.

Mutta on kaiken kaikkiaan ihme juttu. Neljän vuoden ajan näitä reititin-päätelaite-yhdistelmiä rassannut, ja aina tuollaiset älyttömän isot nopeuserot on hoidettu aktiivi-hubilla ja E3276:llakin viimeistään y-kaapelin lisäyksellä.

Tai no, onhan siinä vielä yksi "takaportti", eli Huawei on onnistunut jotenkin sörssimään ncm-linux-yhteensopivuuden tikun uudemmassa firmiksessä.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Sekin on vähän outoa että moni kehuu noita Huntsman ja Blackwidow versioita paljon nopeammaksi kuin alkuperäistä firmistä. Mulla on kyllä ihan päinvastaisia kokemuksia. Alkuperäinen firmis on todella nopea, kun katkaiset virran purkista ja kytket uudelleen päälle niin ei mene kuin 15-20 sekkaa kun yhteys on jälleen päällä. Huntsman/Black widow on selvästi hitaampi, yhteyden muodostumista saa odotella reilusti yli minuutin.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Se kun tuokin riippuu tikusta: E392:lla on melkein se ja sama, mikä firmis purkissa on, eikä nopeuksissa näy just mitään eroa. Näin siis v2:lla. V1:llähän uudempia 4G-tikkuja ei alkuperäisellä firmiksellä saa toimimaan ollenkaan, joten on vähän pakkokin käyttää ROOteria, joka tekeekin purkista ihan kelpo 4G-reitittimen.

On vaan aika kumma, ettei TP-Link saa tehtyä E3276:selle "out-of-the-box" -firmistä. Huhu tosin kertoo, että vaatisi isomman remontin eli käytännössä koko firmis uusiksi.

Sekin on tosin selvää, ettei OpenWRT:nkään tuki ncm-tikuille ole vielä valmis, ja toivottavasti seuraava kernel-päivitys edelleen parantaa toimivuutta. 
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Kysyjän kannattaa varmaan hommata joku toinen reititin joka ei leikkaa nopeutta, kait sellaisiakin löytyy? Itse olisin ostanut e392 tikun joka on idioottivarma eikä tarvitse mitään erikoisviritelmiä..
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
E392-nettitikkua ei valmisteta enää. Se on minulla tuon V2-mallin kanssa ja hyvä on.

Toisaalta kuten joskus aiemmin sanoin, E392 olisi jopa tuota uudempaa Huaweita toimintavarmempi vaihtoehto reitittimeen, koska vanhempi ja paremmin tuettu. Verkkokauppa.comissa oli ainakin E392:ia myynnissä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
hpguru kirjoitti:
E392-nettitikkua ei valmisteta enää. Se on minulla tuon V2-mallin kanssa ja hyvä on.

Toisaalta kuten joskus aiemmin sanoin, E392 olisi jopa tuota uudempaa Huaweita toimintavarmempi vaihtoehto reitittimeen, koska vanhempi ja paremmin tuettu. Verkkokauppa.comissa oli ainakin E392:ia myynnissä.

Eipä ole enää. En ainakaan löytänyt  :(

Itselläni on retittimenä TeleWell TW-EAV510 ja tikkuna E392. Toimii kotona lähellä LTE-tukiasemaa 4G-liittymän maksimeilla ja varmaan toimisi superilla vieläkin vikkelämmin.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Huutonetistä noita e392 tikkuja saa  edullisesti. Mielstäni paljon parempi tikku kuin 3276, ei käy niin kuumanakaan.
Kiitos hyvistä vinkeistä. Täytyy selvitellä saisinko jostain E392-tikun tai sitten odotella firmisten päivityksiä. Yhteys kuitenkin toimii edes kohtuullisesti jo nyt.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Ei ole vauhdeissa paljoa eroa E3276 vs. E392 kesken, välillä pärjää toinen ja välillä toinen. Reititinten kanssa Huawein piirisarja vielä vähän "vaiheessa", mutta purkkien valmistajien on otettava huomioon, kuinka iso tekijä Huawei on tikkujen tekijänä. Ja tuskin Huawei palaa enää käyttämään Qualcommin lähes monopoliasemassa olevia piirisarjoja, kun omansa ovat saaneet tehtyä.

Eikä se ole E392:nkaan mikään pomminvarma tapaus näiden pikkureititinten kanssa, eli ei mene tuokaan tikku ilman aktiivi-hubia kiinni mihinkään purkkiin, jota LTE:llä on tarkoitus käyttää. Kun tikku pahimmillaan haukkaa tuollaisen 4-5 wattia tehoa, niin kuinkahan luulette jollakin 10 watin annolla varustetun virtalähteen pitävän tikun ja wlanin pomminvarmasti "hengissä".

Se on helppoa arvioida tikkujen tai yhdistelmien toimivuutta, jos käyttää vain toista arvioinnin kohteista... 
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
KoTe60 kirjoitti:

Eikä se ole E392:nkaan mikään pomminvarma tapaus näiden pikkureititinten kanssa, eli ei mene tuokaan tikku ilman aktiivi-hubia kiinni mihinkään purkkiin, jota LTE:llä on tarkoitus käyttää. Kun tikku pahimmillaan haukkaa tuollaisen 4-5 wattia tehoa, niin kuinkahan luulette jollakin 10 watin annolla varustetun virtalähteen pitävän tikun ja wlanin pomminvarmasti "hengissä".

Joo ei ole kokemusta noista "pikkureitittimistä" , mutta TeleWell TW-EAV510:n USB-portti kyllä näyttää antavan tarpeeksi virtaa tikulle (E392) ilman hubiakin ja jos ei ole tarvetta pitkille USB-kaapeleille (kuten meillä) , niin ei tarvita kuin se noin puolen metrin piuha reitittimen ja tikun väliin.

Olen testaillut pari kuukautta yhdistelmääni ja lataillut muutaman gigan tiedostoja. Kertaakaan ei ole homma tyssännyt yhteysongelmiin ja vauhditkin ovat olleet ihan kiitettäviä eli melkein liittymän maksimeita.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Ei taida 510 kuulua näihin snadeihin, koska sis. myös jonkun kiinteän verkon modeemin, ja siksi tehonsyöttökin on paljon suurempi.

Toisaalta luulisin, että noidenkin tikkujen tehontarve kasvaa voimakkaammin kun mennään yli "mininopeus-rajasta" eli 50 megasta. Ja jos tikku ei lämpene, kun latailee muutaman gigan jollakin 75 megan nopeudella, niin silloin herää kyllä epäilys, että on keksitty ikiliikkuja... 

Edit: Kannattaa muuten varoen hankkia tikkuja villeiltä markkinoilta; Kiinasta on varmaan Suomeenkin tilattu halpoja "linjalta tipahteina", joiden ominaisuudet eivät ole sitä, mitä laatikko sanoo. Saattaa jollekulle tulla mieleen panna vahinko kiertämään.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
KoTe60 kirjoitti:
Ei taida 510 kuulua näihin snadeihin, koska sis. myös jonkun kiinteän verkon modeemin, ja siksi tehonsyöttökin on paljon suurempi.

Toisaalta luulisin, että noidenkin tikkujen tehontarve kasvaa voimakkaammin kun mennään yli "mininopeus-rajasta" eli 50 megasta. Ja jos tikku ei lämpene, kun latailee muutaman gigan jollakin 75 megan nopeudella, niin silloin herää kyllä epäilys, että on keksitty ikiliikkuja... 

Juu ei ole snadi se 510.  ;)

En omista superia , joten ei ole kokemusta yli 50 megan nopeuksista. Eipä se E392 vielä 50 megan vauhdilla sanottavammin kuumene. Semmoinen 35..40 asteinen tuo tuntuisi olevan näppituntumalla.

Jos jollakulla on sama rautayhdistelmä ja 4G Super liittymä , niin olisi kiintoisaa kuulla mitä tapahtuu vauhtien noustessa yli 50 megan.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Ei ole mullakaan aktiivihubia käytössä, e392 on puolen metrin usb kaapelilla kiinni MR 3220 V2 reitittimessä ja hyvin pelittää. Katkoo satunnaisesti vain silloin kun mittailee nopeutta Speedtest.net sivustolta, ja silloinkin vain uppia mitatessa. Jos ei mittaile nopeutta niin yhteys pysyy päällä vaikka viikkoja putkeen. Talvella nopeudet ovat olleet parhaimmillaan 60Mbit/s.

Jos on pakko käyttää pitempää usb johtoa niin aktiivihubi on pakollinen kyseisen purkin kanssa. Mutta itse pärjään tolla puolen metrin johdolla joten aktiivihuvia en tarvitse.

Osallistu keskusteluun