Kysymys

4G-yhteys reitittimen kautta hitaampi kuin nettitikulla - miksi?

  • 8 lokakuu 2013
  • 48 kommenttia
  • 4658 katselukerrat


Näytä ensimmäinen kirjoitus

48 kommenttia

Käyttäjätaso 2
täälläkin nopeus e3276 (Soneralta ostettu tikku 80€)  noin puolet mitä saa suoraan koneessa kiinni ollessa. vaihdoin 760s (kiinasta tilattu 55€) mokkulaan ja nyt pääsee jopa 50mb parhaimmillaan eli on tikuissakin eroja mikä toimiii parhaiten tplinkin purkkien kanssa.

Joten varokaa näitä kiinan malleja ;)

huom tästä puuttuu maaseudun lte 800 taajuus, mutta tästä tietoisena ostin ja hyvin toimii (kaupunki lte 1800 verkossa), tosin speedtestit buuttaavat laitteen jos ei ole akkua kiinni.
Käyttäjätaso 5
TonttuX kirjoitti:
tosin speedtestit buuttaavat laitteen jos ei ole akkua kiinni.


Kuulostaa vähän alihehoiselta virtalähteeltä... laite tietysti tarvitsee enemmän virtaa kun jotain dataa siirretäänkin --> virtalähde ei syötä tarpeeksi eikä akusta saa imaistua tarvittavaa virtaa --> laite kyykähtää polvilleen.

No, ehkä laite ei ole tarkoitettukaan ilman akkua käytettäväksi, mutta jos haluat käyttää ilman akkua ilman tuota ongelmaa, niin kokeile virtalähteellä jossa on tarjolla enemmän amppeereja.
Käyttäjätaso 2
siis tplink ei jaksa syöttää tarpeeksi virtaa usb kautta, jos usb kautta tietokoneessa suoraan ei ongelmaa. mutta eipä tuo haittaa normaalissa netin käytössä. ja nopeus paljon parempi kuin e3276 tikulla mr3420 kanssa
Käyttäjätaso 5
Jaa niin tietysti, en tullut heti ajatelleeksi että se ottaa usb:n kautta virran.. ajattelin heti jotain erillistä virtalähdettä..
Laitetaanpa joukon jatkoksi kun ongelma on sama. Itselläni siis Huawein E3276 tikku (Tele Finland / Sonera) ja Asus RT-N16 reititin. Reitittimeen taisin päivittää Asuksen oman firmwaren ja se on nyt mallia 3.0.0.4.374_5517. Reitittimessä valittu vain 4g-verkko käyttöön ja tikun valojen perustella se näyttäisi olevan toiminnassakin. Nettitikku suoraan koneeseen kytkettynä antaa dl-nopeudeksi 40-50 Mbps ja reitittimen kautta 6-11 Mbps. Asuksen alasvetovalikossa ei ole E3276:sta listattuna ja tikku toimii tällä hetkellä valinnalla 'Auto'.

Olisiko ehdotuksia miten ongelman saa korjattua? Mieluusti jotain konkreettista ja rautalangallista koska en juurikaan ymmärrä näistä vehkeistä sen enempää. Lisäkysymyksenä, jos joku osaa vastata, olisiko lisäantenni hyödyllinen investointi kun verkko on aika hyvä, mutta yksi tolppa puuttuu Mobile Broadband -ohjelman mukaan 4g-yhteyden maksimista?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
fm9Q2tC kirjoitti:
... Reitittimessä valittu vain 4g-verkko käyttöön ja tikun valojen perustella se näyttäisi olevan toiminnassakin. Nettitikku suoraan koneeseen kytkettynä antaa dl-nopeudeksi 40-50 Mbps ja reitittimen kautta 6-11 Mbps. Asuksen alasvetovalikossa ei ole E3276:sta listattuna ja tikku toimii tällä hetkellä valinnalla 'Auto'. ...

Olettaen, että tikku on mahdollisimman tarkalleen samassa kohdassa molemmilla yhteystavoilla, ja yhteys varmasti LTE-verkkoon myös purkkiin kytkettynä (uppinopeus kertonee), niin poikkeuksellisen iso ero tuo on. Ncm-ajuriongelmien tms. takia E3276:lla ja joillakin purkeilla jäädään 50-60 % "kone-nopeudesta" ja parhaimmillaankin n. 80-90 % siitä, mitä esim. E392:lla saa samalla setupilla. Tältä pohjalta ero 10M vs. 40M  on kummallisen iso.

Jos ongelma johtuu ncm-ajurista, voi kokeilla ppp-pakotusta, jos sellainen mahdollisuus reitittimen yhteysasetuksista löytyy. Se saattaisi parantaa dl-nopeutta (vähän, koska maksimi n. 30M), mutta toisaalta tiputtaa melko varmasti ul-nopeutta reippaasti (alle 3 megaan).

Reitittimen asetuksissa voi olla jotain esim. QoS-asetuksia, joilla yksittäisten yhteyksien nopeutta rajoitetaan, mutta nuokin harvemmin oletuksena ovat päällä.

Perusjuttuina reititin-tikku-yhdistelmää käytettäessä: jonkinlainen välipiuha tikun ja reitittimen välissä on lähes pakollinen, ja joskus apua tuo aktiivi-hubi, jos reititin sen hyväksyy (ei toimi kaikissa). 

Esim. tikun firmwaren vaikutuksesta ei varmaa tietoa ole, mutta hyvä sekin tarkistaa, ettei nyt ainakaan enää mitään 192-surkimusta ole käytössä. Tikun firmis-tiedot löytyy Mobile Broadbandin Vianmääritys-osiosta.
No voi sun prkl. Alun perinkin ostin koko reitittimen koska halusin uuteen koneeseen linuxin ja se taas ei tuntunut olevan mitenkään yhteensopiva nettitikun kanssa. Hukkaanko menivät nekin rahat...

Miten voi olla, että välipiuha olisi parempi kuin tikku suoraan porttiin? Onko kyse siis tavallisesta usb-jatkojohdosta? Kuinka pitkä sen pitäisi olla? Sellaiseen voisin vielä investoida, mutta jos ei pelitä niin pitää varmaan hommata taas Windows. (Senkin joutuu ilmeisesti nykyään ostamaan uudestaan koska koneen mukana ei enää tule palautuslevyjä).
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
fm9Q2tC kirjoitti:
...Miten voi olla, että välipiuha olisi parempi kuin tikku suoraan porttiin? Onko kyse siis tavallisesta usb-jatkojohdosta? Kuinka pitkä sen pitäisi olla? ...

Useammallakin reitittimellä todettu, että välipiuha parantaa tikun toimintaa. Lienee kyse häiriöistä tms., jotka vaikuttavat tikkuun. Tuolla tikulla ehdoton maksimipituus on metri. Aika monen Huawein mukana tuleekin sellainen sopivan mittainen pätkä.

Oliko se tikku mahdollisimman tarkasti samassa paikassa noita nopeuksia verrattaessa? Tikun ei pahimmillaan tarvitse montaa senttiä olla eri paikassa (tai asennossa!), kun nopeus tippuu reippaasti. Vaikka esim. tämän hetkisessä käyttöpaikassani siirrän päätelaitetta viisi senttiä, leikkautuu nopeudesta n. 10-15 megaa (55 -> 35-40M).

P.S. Kyllä E3276 toimii Linuxillakin, mutta helppous riiippuu vähän jakelustakin.
Kiitos paljon vastauksestasi ja kiinnostuksestasi. Kaltaisesi ihmiset ovat korvaamaton apu kun koittaa leikkiä asioiden kanssa, joista ei oikeasti mitään ymmärrä.

Tikku ei ole sentilleen samassa paikassa jatkuvasti, mutta tulokset ovat niin systemaattisia, etten uskon kysymyksen olevan siitä. Kun tikku on kiinni läppärissä, voin kuljeskella ympäri asuntoa ja mennä vaikka lattialle makaamaan ja mitata silti nopeita tuloksia speedtestillä. Reitittimellä tulokset ovat myös varsin systemaattisia, vaikka sitä siirtäisikin pari metriä johonkin suuntaa. Jotenkin tuntuisi, että 4g-verkko ei olekaan käytössä reitittimessä, vaikka reitittimen asetuksen mukaan se on pakotettuna ja vaikka mokkulan ledivalo palaa 4g-värillä.

Tällä hetkellä sekä E3276:ssa että Asus RT-N16:ssa on käsittääkseni uusin mahdollinen firmware. Asuksella ihan valmistajan toimesta ja mokkulan päivitin eilen näiden ohjeiden mukaan ja tuntuu toimivan ihan kuin ennenkin: http://www.rosil.si/blog/upgrading-huawei-e3276-firmware/

No, pitää vielä testailla ja katsoa mitä tuleman pitää. Sitten jos ja kun homman saa pelaamaan, niin menee helposti taas pari vuotta ilman hampaidenkiristystä.
Mitkähän ovat upload-nopeudet reitittimen kautta  ja läppärissä kiinni ollessa?
Käyttäjätaso 4
fm9q21c kommentiin:

On yleisesti tiedossa, että ko. tikku kärsii hengenahdistuksesta, joka tarkoitaa, että USB-liittimen virta ei riitä. Eri laitteet antavat eri voimakkuista virtaa.
Toi tikku vaatii jopa 800mA (5Volttia) virtaa.
Virran puute aiheutaa kaikea "kivaa", esim routerin sekoamista, yms.

tässä linkki, jossa ongelmaa käsitellään
http://murobbs.plaza.fi/internet-tietoturva-ja-muu-tietoliikenne/582189-bewan-ibox-firmis-elisa-viihde-wippies-etc-18.html#post1713093633
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
timtomi kirjoitti:
...
Toi tikku vaatii jopa 800mA (5Volttia) virtaa.
...
Ei voi pitää paikkaansa. Usb2:sen maksimiarvot ovat 5V ja 500 mA (+/- 5 😵. Ei usb2-laite saa saada sen enempää "virtasta" usb3-portistakaan, mutta portin vaatimukset ovat myös laitteistolle sen kovemmat, että usb3-portti pystyy varmasti ja ennenkaikkea tasaisesti antamaan maksimitehon.

Se on jo moneen kertaan vatvottu tieto, että E3276 on vaativin tikku tehonsyötön suhteen, eikä sitä juuri kannata reitittimeen tökätä ilman aktiivi-usb-hubin tuomaa apua. Mutta silloinkin riittää yhden portin virta, mikä sekin kertoo, että joku 800 mA:n "tarve" on huuhtaata.

Löytyy "mualimalta" kokemuksia myös siitä, että reitittimen virtalähdettä "suurentamalla" saa tikun toimimaan paremmin.
Tuli verkkokaupasta tilattua tuollainen Asus RT-N10U B WLAN-reititin Huawei E3276:n kaveriksi. Saa nähdä onko tuosta mihinkään ku melko halpakin on (29,90e). Saisi tuon avulla tikun tukarin puolelle asuntoa, nyt nopeudet on 30/4, ja toisella puolen taloa 50/35. Vähän arveluttaa että nuo reitittimet kuristaa nopeuksia aikalailla. Mutta ensi viikolla näkee miten toimii.
Käyttäjätaso 4
KoTe60 kommenttiin:

Yritän täällä auttaa, myös tikun omistajia. Itselläni ei ko tikkua ole.
Mutta luulen, että vaatii virtaa enemmän, kuin 500mA.
KoTe60 voisi harrastaa myös hiukan tutkimusta, ja mitata oikeasti tikun virran. Saataisiin varmuus siitää, että nyt joku muu puhuu "huuhaata"? Kannattaa muistaa myös sekin, että jos tukiasema on kaukana, niin tikku vaatii vastaavasti enemmän ruutia toimiakseen kunnolla. (lähetys teho muuttuu etäisyyden mukaan)

Kuten minun mainitsemastakin linkistä käy ilmi, että ne virtapiikit on vaarallisia. Ja niitä tietenkään näe yleismittarilla, vaan tarvitaan esim. skooppi .

Itse käyttäisin Y-kaapelia, johon kytkisin tikun päähän ison Elkon 5000uF (min). Ja lisäksi säädettävän virtalähteen, johon esim 5.2 tai 5.5V jännitettä (1.5A min)
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
timtomi kirjoitti:
KoTe60 kommenttiin:

Yritän täällä auttaa, myös tikun omistajia. Itselläni ei ko tikkua ole.
....
Ja sen kyllä huomaa.

Ei se y-kaapelikaan mitään "lisävirtasta" tikulle tuo, vaan sekin auttaa stabiloimaan tikun saaman tehon. Ne heikon usb-portin teho-notkahdukset tietyissä nopeissa tehontarvetilanteissa (yleensä kun uppaus alkaa) on todennäköisemmin ongelmana.

Ongelmat esim. vanhemmissa läppäreissä saattaa aiheutua myös siitä, ettei joka usb-portille ole omaa sis.hubia, vaan samaa max. 500 mA:n virtasta jaetaan useammalle portille (tai sis.rak.kameralle).

Ja kuten todettua: 3rd party-ncm-ajureissa on ilmeisesti jokin bugi, joka nimenomaan vaikuttaa usb-portin tomintaan. Sitä en tiedä, koskeeko se vain Atheros-piirisarjalla varustettuja purkkeja vai myös Broadcomm-piirisarjalaisia (kuten em. Asus).
antero kirjoitti:
Mitkähän ovat upload-nopeudet reitittimen kautta  ja läppärissä kiinni ollessa?

Tänään saatuja tuloksia speedtest.netistä, Mbps:

Tikku reitittimessä (DL / UL):

11,34/5,99 * 9,42/4,96 * 8,16/3,82 * 12,60/5,78 * 13,93/5,72 * 12,13/5,44 * 11,25/7,85 * 12,11/5,79 * 5,61/4,54 * 5,96/3,78 * 9,48/4,28 * 6,09/4,49

Tikku koneessa (DL / UL):

49,62/5,84 * 48,92/5,85 * 28,81/5,89 * 50,49/5,84

Testiserveri ei ole aina ollut sama, mutta joko Helsingissä tai Tallinnassa. Yksi asia mikä reitittimen asetuksissa pisti silmään on, että ennen kuin usb modeemi -asetuksista valitsee Suomen, ovat ominaisuudet manuaalisti valittavissa. Listasta ei kuitenkaan löydy 4g/lte valintaa, vaan hsda, wimax, cdma2000 yms. 2g/3g standardeja. Sitten kun maavalikosta valitsee Suomen, niin löytyy operaattorilista ja saa modeemin asetuksiksi valittua esim. käytä vain 4g tjms. On kuitenkin outoa ettei manuaalivalikoista löydy valittavaksi lte:tä, jos ja kun reititin kerran sitä tukee. Tulikin mieleen voisiko olla mahdollista ettei lte oikeasti toimikaan. Tosin sen ei pitäisi olla mahdollista kun firmware on kuitenkin uusin ja itse laite on monessakin paikassa nimetty e3276 yhteensopivaksi ja 4g:ssä toimivaksi.
Tuon upload-nopeuden mukaan mielestäni  sen täytyy olla lte-yhteys.

3G:n maksimihan on 5,76 Mbit/s.
Päivitänpä oman tilanteeni. Lähtökohta siis oli se, että Huawein E3276 mokkula oli isketty kiinni Asuksen RT-N16 reitittimeen ja toimi selvästi hitaammin kuin koneeseen liitettynä. Suoraan koneessa dl-nopeus oli jopa 50 Mbps kun langattoman lähiverkon kautta sain useimmiten alle 10 Mbps. Ulospäin nopeuksissa ei ollut heittoa yhtä paljon. Siirtyminen Linuxin käyttöön pakotti kuitenkin reitittimen hankkimiseen koska mokkula ei suostunut kunnolla toimimaan ja olisi vaatinut osaamista, jota itselläni ei ole.

(Sivuhuomautuksena todettakoon, että vanha 3g HiLink -mokkula toimii Linuxissa ilman ongelmia ja Linux tunnistaa HiLinkin kaapeliverkkona. Periaatteessa E3276 olisi kai mahdollista muuttaa HiLinkiksi, jolloin se ehkä toimisi suoraan koneeseen tökättynä, mutta tätä en ole kokeillut.)

 

Alkuun leikin reitittimen asetuksilla sen mukaan mitä netissä neuvottiin eri sivuilla ja sain ehkä pientä parannusta aikaiseksi nopeuksissa (~1 Mbps). Samassa prosessissa löysin ohjelman, joka mittasi kaikkien lähellä olevien verkkojen voimakkuuden ja huomasin eläväni todellisessa langattomien verkkojen sekamelskassa. Ristiin menevät signaalit häiritsevät toisiaan ja hidastavat langattoman lähiverkon toimintaa. Kokeilin liittää tietokoneen suoraan johdolla reitittimeen ja pääsin samantien parempiin nopeuksiin eli n. 5-10 Mbps nopeammaksi. Download asettui jonnekin 18 Mbps tasolle.

 

Halusin kuitenkin ensisijaisesti käyttää langatonta verkkoa koska letkulla reitittimeen sidottu kannettava tietokone 18 Mbps yhteydellä on kuitenkin huomattavasti huonompi vaihtoehto kuin 50 Mbps yhteydellä toimiva kannettava, jossa on mokkula suoraan portissa. Sitä paitsi reitittimeen ja välikaapeliin oli jo mennyt 90 euroa rahaa. Seuraavaksi kokeilin välijohtoa mokkulan ja reitittimen välille (8,90 €). Tästä ei ollut mainittavaa hyötyä. Ainoastaan siinä vaiheessa kun siirsin mokkulan välijohdon varassa suoraan ikkunan eteen keskelle, sain n. 1-1,5 Mbps lisää nopeutta niin langattomaan kuin johdolliseenkin yhteyteen. Siis parempi paikka mokkulalle on ihan ikkunalla.

 

Aktiivinen usb-hubi, eli porttijakaja, jossa virta portteihin tulee pistokkeesta eikä jaettavan usb-portin läpi tietokoneesta/reitittimestä, sen sijaan osoittautui loistavaksi hankinnaksi (piirun alle 30 euroa ja ehdottomasti hyvä ostos ylipäätään). Kiinteään yhteyteen se ei vaikuttanut niin paljon, 1-2 Mbps, mutta nosti langattoman yhteyden nopeuden sinne 18-19 Mbps tuntumaan, johon aikaisemmin pääsin vain liittämällä koneen suoraan johdolla reitittimeen. Tällä hetkellä siis nopeus langattomana ~18 Mbps ja langallisena ~21 Mbps. Huomattava parannus, mutta kaukana täydellisestä.

 

Vielä kokeilematta on 4g lisäantenni, joka on jo postissa. Päätellen siitä, että mokkulan roikuttaminen jatkojohdon päässä ikkunan edessä paransi nopeuksia, lisäantenni saattaa hyvinkin auttaa asiaan. Sehän on kovastikin tapauskohtaista miten paljon se auttaa. Itselläni on kuulemma kaksi tukiasemaa 150-200 metrin päässä eli antennin hyöty ei varmastikaan ole sama kuin maaseudulla. Jos antennista tulee huomattava parannus nopeuteen (~25 Mbps eli varsin epätodennäköistä), niin olen täysin tyytyväinen tähän prosessiin. Muussa tapauksessa, jos olisin samassa lähtötilanteessa uudestaan, eli uuden Windows 8 koneen omistaja, sijoittaisin 99 euroa Windows 7 -käyttöjärjestelmään (saa vielä mm. Jimmsistä) ja asentaisin sen Win 8:n tilalle ja käyttäisin mokkulaa suoraan koneen porttiin tökättynä 50 Mbps nopeudella.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
itse en todellakaan olisi tyytyväinen jos toimii vieläkin suoraan koneessa kiinni 50mb ja asuksen reitittimessä vajaa 20mb.en tiedä mikä multa on menny ohi mutta miten kuvittelet nostavasi reitittimen nopeutta 4g antennilla,kun se mokkula kerran koneessa suoraan toimii hyvin 50mb.:smileyhuh:.

peru se antenni tilaus ja osta kunnon reititin joka tässä nyt mättää.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Jos tukiasemat todella ovat "kivenkantaman" päässä, niin tasan samaa mieltä 'Veccu':n kanssa. Reititin siinä mättää, eli se ei vaan pääse tod. 4G-nopeuksiin. Sama juttu oli A-Linkin Wnap(c):n kanssa, kun siinä käytti E3276-HiLinkkiä: nopeus molempiin suuntiin n. 18 megaa, vaikka samalla tikun sijoituksella suoraan koneessa antaa sen reilut 50/20M (LTE800). Luultavasti purkin firmiksen kernel on sellaista ikäluokkaa, ettei usb-portin kautta ole ollut tarvetta kuin noille 3G-nopeuksille.

Pika-googletuksella tuohonkin Asukseen saa ilmeisesti laitettua 3rd-party-firmiksen, ja vaihtoehtojakin löytyy. Kannattaa varmaan ajan kanssa etsiä tietoa, miten ne toimivat ja mikä on paras.
Tikku ei toimi Linuxissa kunnolla eli sen liittäminen suoraan koneen porttiin on mahdotonta. Sen hyvät nopeudet ovat uudesta koneesta kun tässä oli vielä Windows 8 ja vanhasta Windows 7 koneesta, jonka annoin jo pois. Nyt kun olen pelkästään Linuxin varassa, niin reititin on ainut vaihtoehto. Ja olen tähän käyttänyt jo niin monta tuntia, että vaatimattomankin tuntipalkan itselleni laskiessa tulisi melkein halvemmaksi ostaa kokonaan uusi tietokone (taas). Linuxin kanssa pelleilyn polku on siis kuljettu loppuun, mutta toisaalta en enää tässä vaiheessa lähde Windowsiakaan ostamaan kun ostin jo reitittimen. Jossain vaiheessa on lyötävä liinat kiinni ja nieltävä tappionsa. Lisäantennin saa toki palautettua, jos se ei tuo mainittavaa apua asiaan. Reitittimessä on uusin firmware eli ei pitäisi olla siitä kiinni.
A-Link WNAP(c) ilmoitettiin myös tukevan Huawei E392 tikkua, mutta eipä sitten toiminutkaan 4G nopeudella.

Asia selvisi vasta s-postin välityksellä A-Linkin kanssa ja jouduin tilaamaan toisen routerin ( T-Link TL-MR3220V2 :een -> luurinet.com 36,- eur.), joka sitten toimi E392:n kanssa. Sekä upload, että download on 46 Mb/s Porvoon keskustassa ilman lisäantennia. Tikku on suoraan routeriin tökättynä - seinällä metrin päässä ikkunasta.
Olen törmännyt samanlaiseen ongelmaan tuolla Huawein E3276 nettitikulla kahdella eri reitittimellä. Ensimmäinen Oli Telewellin tw-eaw510 ja nyt uudempana Asuksen RT-AC68U.  Molemmissa nettitikku käyttäytyy samalla tavalla: Suoraan koneeseen kytkettynä siitä saa 40-50 Mbit/s latausnopeuksia mutta reitittimeen kytkettynä vain hiukan yli 20Mbits/s eikä koskaa juuri sitä  enempää. Nopeus on molemmissa ollut samaa luokkaa joko langalla tai langattomana eli iso osa tehoista katoaa johonkin. Samoin tikku on ollut epävakaampi reitittimessä kuin suoraan kytkettynä.  Pitäisi kai kokeilla jotain muuta tikkua jos ongelma on lopulta tuossa mallissa...?   

Osallistu keskusteluun