Kysymys

900 MHz:n UMTS-verkko

  • 17 joulukuu 2007
  • 91 kommenttia
  • 2380 katselukerrat

Muutama kysymys on mietityttänyt tuosta verkosta. Tästähän ollaan oltu aika hiljaa yleisessä mediassa, eikä kukaan ole kertomassa ihmisille että nykyiset ns. "3G-luurit" suurimmalta osin eivät toimikaan tulevaisuudessa koko verkon alueella. Tietääkseni ainoa tuota tukeva malli on nokian 6121?

Millä aikataululla tämä verkko rakentuu, puhutaanko parista vuodesta, vai pitemmästä ajasta? Ja laitetaanko tuleviin 900 MHz:n UMTS-tukiasemiin vierelle myös 1900 MHz:n tukiasemat, vanhempia luureja varten (vaikka kantomatka jääkin lyhyemmäksi), vai jätetäänkö nämä pois? Ts. jääkö 1900 MHz:n UMTS käyttöön lähinnä kaupunkeihin?

91 kommenttia

Ole huoletta,ei ainakaan kovin joutuin tuo uusi verkko nouse pystyyn sillä syrjäseudut rupeavat vasta saamaan edge peittoa,joten seuraava-askel on vasta 3g verkko,joten ensin lähdetään varmaan ihan pääkaupunki seudulle sitä virittelemään ja sitten hitaasti muualle päin suomea...


Kuten olet varmasti havainnutkin, niin Elisa avasi ensimmäisenä maailmassa 900Mhz UMTS -verkon ja ensimmäiset alueet löytyvät nimenomaisesti harvaan asutuilta alueilta. Tulemme rakentamaan satoja 900Mhz UMTS -tukiasemia ensi vuonna, eli peittoa alkaa syntymään varsin nopeasti. Ja rakentaisimme vieläkin nopeammin, ellemme 900Mhz taajuusjakopäätöksen takia joutuisi ensiksi tekemään mittavan 900Mhz kanavien uudelleensuunnittelu ja -allokointityön. Edge -peitto laajenee myöskin sitä mukaan kun uusimme 2G-tukiasemia esim. tänä syksynä teimme varsin mittavan laajennuksen 2G-verkkoon ja samalla edgen toimivuusalueeseen Lapissa. Asiasta löytyy juttua lisää mm. täältä: http://www.digitoday.fi/mobiili/2007/11/07/Elisan+gsm-kuuluvuus+koheni+Pohjois-Lapissa/200728072/66 ' TARGET='_blank

/ panu.

niin mitä te lappiin menitte kun sotkamon jätitte ilman remonttia. ;D        ps.mielestäni en asu lapissa.,!


Ei siihen mielipidettä tarvita kun Sotkamo ei ole Lapissa 🙂
Sotkamohon kuuluu erityistuen 141 piiriin ja katsotaan kuuluvan kaikkein korkeimpaan tukiluokkaaan. Taman takia myos taajuudet pitaa olla saannosten mukaan mahdollisimman korkeat tukiasemien alueella. Tama ei ole saunalahden keksintoa siis vaan viestintaviraston tukiasematarkkailuyksikon erityisavustajan sihteerin muistiosta. Lapilla ja Sotkamolla on vissi ero. Se on pesapallo. Lapissa ei kukaan ole kuullutkaan tallaisesta lajista saatika, etta se olisii varsinainen kilpailulaji, koska voidaan tehda niin sanottuja sopupeleja osallistujien valilla.
taitaa saunalahden porukan mielestä lappi alkaa tosiaan oulunläänistä ja jos tosi lapista puhutaan niin se alkaa vasta rovaniemen jälkeen.. ::)


Tähän löytyy suora vastaus Ditigodayn jutusta: "Elisa kertoo toteuttaneensa syksyn aikana gsm-verkkonsa "merkittävän" laajennuksen Pohjois-Lapissa, Inarin ja Utsjoen kuntien alueella. Verkonlaajennusten suunnittelussa on kuultu myös alueen asukkaita ja yrittäjiä."

/ Panu.
Helsingin sanomien toimittaja meni Inarilla saareen saamelaisukon luo juttua tekemaan. Haastattelija kysyi ukolta, kun oli tottunut Helsingin melskeisiin, etta miten se talla peralla aika kuluu. Ukko vastas karhealla aanella. Nooh, kesalla meth naimma ja kalastelemma. Toimittaja vahan hammentyi ja jatkoi sitten. No kerroppas miten sitten kaamosaikaan, kun on oikein pimeaa ja kylmaa. Ukko vastasi, etta noo, talavela on vahemphi tuota kalasthelua.

Hee

Kuten olet varmasti havainnutkin, niin Elisa avasi ensimmäisenä maailmassa 900Mhz UMTS -verkon ja ensimmäiset alueet löytyvät nimenomaisesti harvaan asutuilta alueilta. Tulemme rakentamaan satoja 900Mhz UMTS -tukiasemia ensi vuonna, eli peittoa alkaa syntymään varsin nopeasti.


Saisiko tietää tarkempaa suunnitelmaa? Itseäni kiinnostaa löytyykö UMTS900-verkkoa kesään mennessä Järvi-Suomesta.
Saisiko tietää tarkempaa suunnitelmaa? Itseäni kiinnostaa löytyykö UMTS900-verkkoa kesään mennessä Järvi-Suomesta.


Hyvin todennäköisesti kyllä, mutta tarkemmat peittoalueet tarkentuvat kevään aikana.

/ Panu.
Mitä konkreettista hyötyä kuluttajat saavat verkosta, kuin paremman kuuluvuuden?
Käyttäjätaso 2
Toivottavasti Elisa ja Saunalahti järjestävät kevään edetessä oikein kunnon 3G-mediapaukun! Julkistakaa vaikka kaikki sadat uudet tukiasemat kerralla ja sitten armoton Elisan 3G toimii Hangosta Nuorgamiin -kampanja käytiin. Kyllä siinä Digitalla ja Sonerallakin alkaa pikkuhiljaa puntti tutisemaan...

Mitä konkreettista hyötyä kuluttajat saavat verkosta, kuin paremman kuuluvuuden?


Konkreettinen hyöty on sama kuin vaikkapa 900 tai 1800 MHz GSM:llä. Taajuudet tukevat toisiaan sekä kuuluvuuden että kapasiteetin osalta, ja niin tekevät myös 900 ja 2100 MHz 3G. Uudet päätelaitteet (kuten Nokia 6121 classic) valitsevat automaattisesti parhaan taajuuden, palvelut ovat samat molemmilla taajuuksilla yhtenäisessä 3G-verkossa. Ja ainakin tällä hetkellä teoreettiset maksiminopeudetkin ovat samat, toki 900:lla on vähemmän kapasiteettia, mutta haja-asutusalueilla se riittää, ja taajamissa voidaankin sitten jo ottaa avuksi myös 2100.
Onko olemassa laitteita tällä taajuudella ja HSUPA:lla?
Käyttäjätaso 2
Ei ole koska ainoa laite toistaiseksi on Nokia 6121 classic -puhelin. Tänä vuonna tulee lisää UMTS900/2100-puhelimia ainakin Nokialta ja sitten varmaan myös eri valmistajilta UMTS900/2100-modeemeja tietokoneisiin, ja olettaisin tietenkin että ainakin niistä kalliimmista modeemeista myös HSUPA sitten löytyisi. HSDPA-tukikin saa jo olla modeemissa 7,3 tai mieluiten 14,4 Mbps, koska Elisa aikoo päivitellä verkkoaan melkoista tahtia.

Niin ja en tiedä minkälaiset lisäantennin liitännät nykyisissä 3G-modeemeissa on vai onko ollenkaan? Ainakin 900-taajuudella ulkoantennia käytettäessä peittoalue laajenee jo melkoisesti. Saa nopeamman yhteyden kauemmas tukiasemasta. Eli lisäantennin liitäntä jos vielä löytyis UMTS900/2100+HSDPA+HSUPA-laitteesta niin semmoisen valmistajalle vois jo antaa papukaijamerkin pisteiden lisäksi. Niin ja semmonen kunnon liitäntä mihin saa jostain liittimiäkin, eikä mikään valmistajan oma propellihattuviritys.
Luokitellaanko Fiksu-liittymällä soitetut puhelut 3G-puheluiksi myös tällä 900-alueella?
"Elisan 3G-verkosta soitetut normaalihintaiset kotimaanpuhelut GSM- ja lankaliittymiin"

Eli onko per puhelu -taksa voimassa myös syrjäseuduilla sitten kun 900-taajuuden 3G-verkot saadaan sinne rakennettua?

Milloin on valikoimiin tulossa muita 900-malleja kuin tuo Nokia 6121?
Käyttäjätaso 2
Luokitellaanko Fiksu-liittymällä soitetut puhelut 3G-puheluiksi myös tällä 900-alueella?
"Elisan 3G-verkosta soitetut normaalihintaiset kotimaanpuhelut GSM- ja lankaliittymiin"


Kyllä, sillä UMTS900-tukiasemat kuuluvat Elisan 3G-verkkoon.

Lisää 3G-puhelimia UMTS900-tuella on tulossa markkinoille tänä vuonna, P. Lehden mukaan ainakin kesän jälkeen Nokialta.
Kiinnittäisin huomiota tuohon kieleen ja oikeiden termien käyttöö. Puhelin ei tue mitään, kuten ei myöskään nojaa mihinkään. Sen sijaan puhelimessa on 900 taajuus, taikka puhelin käyttää myös tätä taajuutta. Minusta tuo tuen käyttö on vähän lähtenyt lapasesta.
Käyttäjätaso 2
Kiinnittäisin huomiota tuohon kieleen ja oikeiden termien käyttöö. Kiinnittäisin huomiota tuohon kieleen ja oikeiden termien käyttöö. Puhelin ei tue mitään, kuten ei myöskään nojaa mihinkään. Sen sijaan puhelimessa on 900 taajuus, taikka puhelin käyttää myös tätä taajuutta.

Kyllä mun puhelin nojaa vaikka mihin. Mut eikös ne taajuudet ole ilmassa eikä puhelimessa? Missä se puhelin sitä taajuutta käyttää, lenkillä? Niinku jos vaikka koiraansa käyttää lenkillä tai muuten vaan ulkona.

PS. Kiinnittäisin huomiota käyttöön-sanan kirjakieliseen oikeinkirjoitukseen.

;D

No joo mut palataan asiaan, alan hiillostamaan noita 3G-modeemien valmistajia sähköpostilla siitä UMTS900-tuesta, eiku siis -ominaisuudesta... kerron sitten joskus mitä vastaavat.

Apple-pomo Steve Jobsille laitoin muuten jo palautetta, että kun 3G iPhone tulee niin se on sit UMTS900 tai ei mitään. Homma on hoidossa!
Se riippuu siitä chipsetistä. Qualcomilla on se seittemäntuhatta sarjan jossa on nelitaajuus ja kolmitaajus wdmca. Se chipsetti ratkasee koko jutun. Miten minusta tuntuu, että tuo taajuus ei ole maailmalla käytössä.
Käyttäjätaso 2
Se riippuu siitä chipsetistä. Qualcomilla on se seittemäntuhatta sarjan jossa on nelitaajuus ja kolmitaajus wdmca. Se chipsetti ratkasee koko jutun. Miten minusta tuntuu, että tuo taajuus ei ole maailmalla käytössä.

Joo mut kato "People who are really serious about software should make their own hardware".
Ja "I skate to where the puck is going to be, not where it has been."

Näitä viisauksiahan Steve Jobs latelee kuin liukuhihnalta. Siis kyllähän iPhonen 3G-versionkin pitää olla pommi eli ns. "leapfrog product" joka on edellä muita puhelimia.

Onhan UMTS900 kaupallisessa käytössä jo peräti yhdessä valtiossa (Suomi) kahdella paikkakunnalla (Siuntio ja Pertunmaa). Mut potentiaali on valtava Euroopassa, kyseessä on kuitenkin standardi. Mulla on jo 230 euron arvoinen UMTS900/2100+HSDPA-päätelaite, enkä todellakaan aio hankkia jotain moninkertaisesti kalliimpaa Omenahärveliä, ennen kuin sen tekniikka on vähintään samalla tasolla. Onhan jotain chipsettejä jo olemassa kun kerran 6121c:stä semmoinen löytyy.

Minusta Applen pitäis tähdätä samantien five-band-3G:hen eli UMTS 850/900/1700/1900/2100 MHz samassa puhelimessa. Oikeasti maailmanlaajuisesti toimiva 3G-päätelaite. Kukaan ei ole siihen vielä pystynyt. Quad-band GSM on jo nähty, nyt tarvitaan five-band HSDPA/HSUPA.

Mut se 3G:n virrankulutus, toivottavasti saavat hallintaan sen ongelman. Eikös siihenki jotain parannusta yritetä.

http://en.wikipedia.org/wiki/UMTS_frequency_bands ' TARGET='_blank

    * Band I (W-CDMA 2100) in Europe and Asia (Brazilian and Canadian mobile carriers will deploy W-CDMA 2100 as well)
    * Band IV (W-CDMA 1700) in America (T-Mobile)
    * Band V (W-CDMA 850) in Australia (Telstra NextG), Brazil (Telemig Celular and Claro) and Canada (Rogers Wireless)
    * Band VIII (W-CDMA 900) in Europe (e.g. Elisa Oyj)
    * 1900 / 850 (independently, for both the uplink and downlink) for the United States (AT&T Mobility)
Käyttäjätaso 2
Nokia julkisti tänään Barcelonassa neljä uutta UMTS 900/2100 -puhelinta, kaikissa myös sisäänrakennettu GPS-paikannus.

Nokia 6210 Navigator
Nokia 6220 classic
Nokia N78
Nokia N96

N78 tulossa markkinoille vuoden toisella neljänneksellä (Q2 2008), loput kolmannella neljänneksellä (Q3 2008).

http://mwc.nokia.com/launches.htm ' TARGET='_blank.
Käyttäjätaso 2
Missähän tuo "harvaan" asuttu alue mahtanee ollakkaan,helsingin laitamilla?


No käytännössä kyllä Helsingin laitamilla ainakin täältä katsoen, tarkemmin sanoen Siuntiossa ja Pertunmaalla, löytyy Elisan kuuluvuuskartalta    ;)

Niin ja meidänkin kunnan keskustassa on EDGE, mutta se on laitettu vaan johonkin uuteen pikkulähettimeen kun verkkoa on tiivistetty. Ei kauempaa meinaa puhelin lukittua siihen EDGEen kun GPRS on vahvempi. Mutta UMTS900 tulee sitten varmasti päätukiasemaan niin että kuuluu.
Silloinkun Steve Jobs esiintyi siinä iphonen esittelyssä lauteilla laskettiin sen lisänneen osakkeitten arvoa 28 miljoonaa pucksia. Aika hyvin. Se oli melkoinen rock show jos joku mustaa tään. Tähän me pyritään.
Käyttäjätaso 2
http://www.apple.com/quicktime/qtv/mwsf07/ ' TARGET='_blank? No onhan meillä sentään http://mwc.nokia.com/press.htm ' TARGET='_blank...

(linkit videostreameihin iPhonen taannoisesta showsta, sekä Nokian uusimpien UMTS900-mallien esittelytilaisuudesta)

Saisiko tietää tarkempaa suunnitelmaa? Itseäni kiinnostaa löytyykö UMTS900-verkkoa kesään mennessä Järvi-Suomesta.


Hyvin todennäköisesti kyllä, mutta tarkemmat peittoalueet tarkentuvat kevään aikana.

/ Panu.


Onko peittoalue laajentunut tänä vuonna vielä yhtään? Saisiko kuuluvuuskarttaa päivitettyä hiukan useammin? Siellä kun ei vieläkään näy muuta kuin nuo samat Siuntio ja Pertunmaa.
Käyttäjätaso 2
Mitäs sitä päivittämään kun ei ole mitään päivitettävääkään ainakaan UMTS900:n osalta. Suunnitelmat tarkentuvat kevään aikana ja sitten voidaankin kai jo alkaa rakentamaan...
Jaa. No eipä taida sitten ehtiä UMTSit kesäksi. Unohdetaan tämä juttu vielä vuodeksi.
Käyttäjätaso 2
Saa nähdä, saa nähdä...

Osallistu keskusteluun