Kysymys

A-Link WNAP(b) ja sen laatu

  • 28 marraskuu 2010
  • 29 kommenttia
  • 1508 katselukerrat


Näytä ensimmäinen kirjoitus

29 kommenttia

Käyttäjätaso 3

Kertoisitko, että millä ihmeen konstilla (softalla) saat sen XP:n ja siihen liitetyn päätelaitteen pysyvän verkossa 24/7?


No ei siihen mitään konstia tarvita. Rauta on aivan perustavaraa (HP:n a0000 -mylly, halpislaite kuuden vuoden takaa). Siinä on XP HOME ja peruspäivitykset on asennettuna kaikkien näiden vuosien ajan. Virustorjuntana alun perin AVG, sittemmin Microsoft Security Essentials. Mitään kummallista siinä ei ole. Ainoa erikoisuus ovat modeemien (E220, E270, MF636+) ajurit ja mukana tulleet softat ja Logitechin Webcam-ajurit. Sitä ei ole edes siivottu sen kummemmin.  Hidashan se on käynnistymään kuin mikä, vanha kun on.

Yleensäkin olen ihmetellyt näitä ihmisten kokemia Windows-ongelmia. Itse olen käyttänyt ammatikseni (=10-12 h/vrk, 6-7 vrk/viikko) Windosin Pro-versioita NT4, 2000, XP ja nyt Windows 7 täysin vailla ongelmia vuodesta 1996 alkaen eikä kotiversioissakaan (XP) ole ollut ongelmia. Tämä kone, jolla nyt kirjoittelen, on ollut käynnissä yhtäjaksoisesti melkein 50 vuorokautta. Se on Windows 7 Professional ja sen sisällä pyörii virtuaalisena XP Pro ja pari Centos Linux-virtuaalikonetta. Tässä Dual-Core-myllyn tilanne nyt, tuntimäärä on jaettava siis kahdella:



Boottailua en ole harrastanut kuin satunnaisten pakkopäivitysten myötä, mutta seiskassa nekin ovat vähentyneet. Käyttöjärjestelmästä selkeästi johtuvia myyttisiä "sinisiä ruutuja" muistan nähneeni pari kertaa yli 10 vuotta sitten ja se oli selvä bugi NT4:n grafiikkapuolella. Muut "siniset ruudut" ovat olleet aina laitevikoja.

Ja käyttämäni softa on sovelluskehityspuolen tavaraa, mukana nippu selaimia (IE9, IE8, IE7, FF, Safari, Chrome, Opera), Android-kehityspuolen softat, erilaisia graafisia, video- ja äänipuolen juttuja, Flash/Flex-kehitysympäristö ja niin edespäin. Ainoastaan pelit puuttuvat, niihin ei aika riitä.

Syynä voi osin olla, että käytän aina kunnollista rautaa ja laitteet ovat käynnissä aina, siis 24h/7vrk/viikko.

Tuo reititin-XP on toiminut TÄYSIN ongelmitta yli vuoden ZTE:n kanssa. Nyt, kun tuo A-Linkin "laatu" on selvinnyt, olen melko varma siitä, että asennan tähän Seiskaan vielä yhden virtuaalikoneen eli pienen XP Pro:n ja käytän sitä reititykseen, säästyy sähköä. Olen laiskana yleensä käyttänyt niitä softia, joita tikkujen mukana on tullut eli Mobile Partner, ZTE Connection Manager ja Mobiililaajakaista - helpompaa myös neuvoa vaimolle, jos yhteys menee joskus poikki. Tokihan tikku tai mokkula on pitänyt nypätä irti joskus kun se on temput tehnyt, mutta niiden tekniikka nyt on mitä on. ZTE:n ja E220:n osalta ei ole ollut mitään ongelmia.

Eli vastaus: koneen käynnistelyyn ei ole tarvetta. Jos on, joko raudassa tai ratkaisumenetelmissä täytyy olla jotakin vikaa. Edellinen pomoni käynnisteli firman palvelinta vähän päästä kun kämmäsi jotakin ja sain hänet lopulta uskomaan, että asiasta on enemmän haittaa kuin hyötyä ja että syy on ihan muualla kuin palvelimessa :)

Lontoon kupeessa sijaitseva varmistuspalvelimeni on muuten ollut käynnissä kohta vuoden yhteen kyytiin:

$ uptime
22:29:03 up 338 days, 10:44

Edit: Tuo "virtuaalikone" tarkoittaa siis Win7:ssa olevaa VirtualPC-ominaisuutta, jonka avulla Windowin sisään saa asennetuksi muita käyttöjärjestelmiä, jotka luulevat asentuvansa oikeaan rautaan (jota rautaa VirtualPC sitten tavallaan matkii).
Käyttäjätaso 3

Taitaa olla mutua, juuri testasin vaihtelevissa TCP :port olevia palveluja mobiililikaistalla varustetuissa koneissa (NAT tai suora yhteys), ei mitään vaikeutta saada niihin ainakaan saunalahden toisella yhteydellä yhteys internetistä käsin (myös ulkomainen proxy/VPN päästää niihin, eli muutkin ISP:t kelpaa).


Outoa, minun päässäni loppui yhden äkin kuin seinään reititys kahden eri reitittimen (XP ja Telewell) kautta. Asetuksia en ole muuttanut ja työpalvelimellani (NATin takana) oleva SSH-kone ei saa minkäänlaisia kutsuja kumpaakaan kautta. Avasin varmuuden vuoksi kaikki mahdolliset reijät ja ajoin sitten ulkoisen porttiskannerin, mutta se kertoi tylysti kaiken olevan kiinni, aivan kuten Soneran liittymällä. Tämä siis minun päässäni mihinkään koskematta ja tänä syksynä.

Olen noita virityksiä vuosien myötä tehnyt ADSL/HDSL- ja nyt 3G-puolelle, mutta ainakin tuon 900 MHz tukiaseman kautta oli turha yrittää sisään. Toisaalta siihen ei nyt ole tarvettakaan kun kaikki tärkeä tavara on jo Internetissä. Ensin tietysti luulin, että A-Linkin porttiohjaus ei toimi, mutta sama tapahtui myös Telewellin ja XP:n palomuurissa. Sinne vain ei tule yhtikäs mitään ulkoa päin, ei vaikka kuinka odottaisi.

Ja ulkomailta minäkin enimmät yhteyteni vielä keväällä otin, mutta nyt on hiljaista sekä kotimaan asiakkaiden että ulkomaan palvelinten (kolme eri mannerta) puolelta. Tässä muuten aamun porttiskannaustulokset ulkomaan palvelusta. Portit 80 ja 44544 ovat palomuurista auki, jälkimmäinen SSH:lle

Scanning ports on 85.77.26.222

85.77.26.222 isn't responding on port 80 (http).
85.77.26.222 isn't responding on port 44544 ().

Edit: Ei tämä ole totta! Uteliaisuuttani löin kiinni tuon 2100-mulikan Linuxiin ja siellä näyttäisi muut sisääntulevat paitsi portti 80 toimivan. Mutta tuon 900 MHz yhteyden läpi ei tule läpi mitään, kuten uumoilinkin. Lisäksi sekä Telewellin (softapäivityksen jälkeen?) että A-Linkin firmikset näyttävät olevan porttiohjauksen osalta täysin rikki, siellä ei liiku mikään. Kyllä tämä  on uskomatonta.

Tuo reititin-XP on toiminut TÄYSIN ongelmitta yli vuoden ZTE:n kanssa.


Juu, ei mullakaan ole XP:n kanssa ongelmia, mutta tosiaan se 3G-verkkoyhteys ei pysy päällä niin, että data kulkisi.  Ja kun kyse on mokkulasta ja toisessa koneessa nettitikusta, niin sen päätelaitteen buuttaaminen etänä on hieman hankalaa ilman että katkaisee sähkön myös PC:ltä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Kun aikaisemmin oli tuosta "signaalipuurosta" puhe. Tässä yksi esimerkki solujen törmäilystä ja modeemin vähemmän loogisesta toiminnasta noissa tilanteissa (W7, SM215, wwan-yhteys automaatilla):

+ECIO:
Tot Ec/Io: -12.5 dB    -12.5 dB      * häiriövaimennus  akt.solu    "varasolu" *
+RSCP:
RSCP: -95 dBm  -96 dBm              * kantoaaltovaimennus  kuten ed.*
+CGREG: 5,"6E8C","000DC0E6",2    * solu 2 *
+CGREG: 5,"6E8C","000DC0E5",2    * solu 1 *

Alunperin datasiirto päälle solussa 1 ja siirron aikana tuon häiriöiden ja signaalin tarkkailua. Tuossa tuo vaihto soluun 2 tuli välittömästi, kun datasiirto päättyi. Katkos alle 10 sekuntia, koska W7 yhdisti automaattisesti uudelleen, mutta kuitenkin verkkoyhteyksissä internet-yhteys kävi alhaalla.  Näyttäisi siltä, että modeemi jostakin kumman syystä halusi "kokeilla" tuon toisen solun signaalia, vaikka olikin vähän huonompi. Ja tätä haahuilua eri solujen kesken joskus todella ripeään tahtiin.

Wnap(a):ssa kiinni nyt toista vrktta E1820 ns. fail-safe -asetuksilla (u2diag=0 vain modeemi+kontrolliportti, syscfg:llä 3G ja 900). Ip-osoite ei ole vajaan puolentoista vuorokauden aikana vaihtunut eikä minkäänlaista ongelmaa havaittu netin toiminnassa.

Osallistu keskusteluun