Antennien vahvistus

  • 20 toukokuu 2017
  • 5 kommenttia
  • 981 katselukerrat

Kuinka suuri vahvistushyöty voidaan saada mobiilin ulkoanteeneista esim. DAWN COMMUNICATION 3G/4G ? Mistä löytyisi tietoa noista vahvistuksista yleensäkin?

5 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Ihan googleen laittamalla löytyi seuraava linkki:
https://www.4g-antennit.fi/product/411/dawn-communication-6-9-dbi-4glte3gwlan-kaksoisantenni-10-metrin-kaapeleilla

Sanoisin, että tuosta antennista ei ole mitään hyötyä. 6-9 dbi vahvistus on erittäin pieni, ja siitä iso osa hukkuu 10 metrin kaapeliin ja liittimiin. Kannattaa myös muistaa, että modeemissa itsessäänkin on toki antennit. Eli ulkoisten antennien kytkentä ei tietenkään tarkoita sitä, että saat modeemin omiin antenneihin verrattuna +6 dBi vahvistuksen. Modeemin omat antennit ovat tyypillisesti 4-6 dBi joten todellinen vahvistus voisi olla max. muutaman dBi:n luokkaa. Josta siis osa hukkuu 10 metrin kaapeliin ja liittimiin.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Yo. voi melkein unohtaa saman tien: Jos antennin sijainnin merkitys on ko. paikassa 0 dB, niin silloin ei ulkoista antennia kannata hommata ollenkaan.

MUTTA: tuo sijainti on itsessään (ylos, ulos, esteiden ylitys/ohitus) saattaa tuoda sellaisen 20-40 dB:n parannuksen signaalivoimakkuuteen. Jos antenni toimii, niin mahdollisilla kaapeli- yms. vaimennuksilla on aivan mitätön merkitys ja ratkaisevia nuo vaimennukset voivat olla "ylipitkillä" etäisyyksillä (esim. LTE800 yli 20 km tukiasemaan).

Periaatteessa siis vaikka ns. 0- tai jopa miinus-antennilla (antennin vahvistus hukkuu vaimennuksiin) voi saada huomattavankin parannuksen signaalivoimakkuuteen. Kuinka ja millä tavalla se sitten vaikuttaa yhteyden nopeuteen/vakauteen, riippuu saatavan signaalin laadusta, "monipolku-hyödystä" yms. paikkakohtaisista asioista.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Ja jos kyseessä on ZTE MF286 router, niin siinä ei ole mitään iloa käyttää MiMo -antennia, sillä laite ei tue MiMo:a kahdella ulkoisella antennilla. Yhden ulkoisen antennin kaverina on aina sisäinen diversity-antenni. Edestä päin katsottuna vasemmanpuoleinen liitäntä on Low-Midband ja oikeanpuoleinen highband.
Kyseessä on Huawei B525 reititin
Antennit (2kpl) pistetään sitten 45-asteen kulmaan ja 4G osaa hyödyntää polarisaatiota. Antenneilla joko saadaan kasvatettua matkaa tai sitten nopeutta kuten KoTe60 mainitsi. Toinen antenni kasvattaa hyötysuhdetta yhteen anteeniin nähden 3dB ja tämä on mukava lisä.

Hyvällä ja hintavalla kaapelilla saadaan jo useamman desibelin ero siihen huonoon kaapeliin ja tuo 3-5dB hyväksi on mukava lisä.

Osallistu keskusteluun