Kysymys

Asiakaspalvelu ja tukiasemat

  • 24 helmikuu 2009
  • 13 kommenttia
  • 4806 katselukerrat

Käyttäjätaso 3
Tulipa Elisan asiakaspalvelusta mielenkiintoinen vastaus, kun tiedustelin, mihin tukiasemaan  antenni kannattaa suunnata. Osa täkäläisistä tukiasemista on kaiketi alle viisimegaisia kun tietyillä alueilla ei kertakaikkisesti saa yli megabitin vauhtia. Kysyin kohteliaasti siis: "Missä tukiasemassa on 5 Mbps:n tuki". Vastaus:

"Elisa ei vastaa 3G-kuuluvuuksista muilla kuin kuuluvuuskartan mukaisilla alueilla tai suunta-antennien neuvonnasta. Koordinaattitietoja ei valitettavasti ole lupa antaa".

Tämä menee kyllä törkeän puolelle. Asiakkaalle ei siis kerrota, kuinka hänen tulee toimia. Kuka sitten voi kertoa, miten antenni kannattaa suunnata? Toki asian saa selville salapoliisintyöllä ja könyämällä katolla, mutta mikä ihme noissa mastoissa on niin salaista, että niitä ei voida paljastaa. Nehän sentään näkyvätkin vain kymmenen kilometrin päähän. No, tätähän touhu oli tsaarin Venäjällä ja Brezhnevin Neuvostoliitossa, kuten vanhemmat meistä hyvin muistavat.

Kai tässä on jokin järjellinen selitys taustalla, minä en ainakaan sellaista vain heti keksi.

13 kommenttia

Käyttäjätaso 3
http://palsta.saunalahti.fi/index.php/topic,11301.0.html
Käyttäjätaso 3
Sotatilanteessa vihollinen tuhoaisi ensimmäisenä nuo mastot. En tiedä liittyykö siihen tämä salaisuus. Mutta kuten sanoit ne näkyy vain 10km päähän. Tuhottaisiin ne kumminkin. Yhteydenpitoa hoidettaisiin siinä tapauksessa heitellen heittopainoja puunoksille ja pitkälanka-antennia suunnaten  ::)
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Tuli äkkipäätä seuraavanlainen syy mieleen:

Jokainen verkko-operaattori selvittää sopivimmat tukiasemien sijainnit. Mikäli nämä tarkat sijainnit ja kyseisten tukiasemien peittoalueet olisivat muiden operaattoreiden tiedossa, he voisivat käyttää tietoa hyväkseen vaikka täyttämällä kilpailijan katvealueet. Merkittävä osa tukiasemista sijaitsee rakennusten sisällä ja ulkoseinällä.
Käyttäjätaso 2
Asiakaspalvelun käytettävissä olevat tiedot eivät riittäisi tukiasemien nopeuksien vertailuun, vaikka voisivatkin kertoa koordinaatit. Hyvä jos asiakaspalvelu pysyy jotenkuten ajan tasalla siitä, onko jollakin paikkakunnalla 3G vai ei.

Kuuluvuuskartan mukaisten alueiden osalta täytyy muistaa, että Elisan kartassahan näkyy periaatteessa vain sisätilapeitto sekä GSM:n että 3G:n osalta. DNA:n kartassa näkyy myös ulkokuuluvuus ja sen kartalla 3G-toiminta-alueet ulottuvatkin samalta tukiasemapaikalta kauemmas samalla taajuudella. Toki DNA:n kartassakaan ei vielä näy varsinainen ulkoantennikuuluvuus, joka joidenkin muiden verkkojen karttoihin on merkitty. Eikä Elisan 3G-kuuluvuuden kriteeri ole oikeastaan sama kuin DNA:n sisätilapeitolla, vaan ehkä jotain sisä- ja ulkopeiton väliltä, mutta lähempänä kuitenkin DNA:n sisäpeittoa.
Käyttäjätaso 3

Asiakaspalvelun käytettävissä olevat tiedot eivät riittäisi tukiasemien nopeuksien vertailuun, vaikka voisivatkin kertoa koordinaatit. Hyvä jos asiakaspalvelu pysyy jotenkuten ajan tasalla siitä, onko jollakin paikkakunnalla 3G vai ei.


Tuo on itse asiassa helppo uskoa, kun aikaa sitten seurasin alihankkijana erään ison operaattorin asiakaspalvelua. Itselle jäi sellainen tuntuma, että työntekijöille annettiin vain juuri ja juuri riittävä määrä tietoa hoitamaan ne muutamat rutiiniasiat, jotka heidän hoitoonsa uskottiin. Vaihtuvuus oli ainakin tuolloin melkoinen ja kaiketi tällä rajoitettiin myös tietojen valumista muualle.

Jotenkin itsellä on sellainen tuntuma, että mobiililaajakaistaa myydään edelleen osittain "lisukkeena", ikään kuin "netti tien päälläkin" vaikka siitä on tullut usein kiinteän liittymän korvaaja ja sitä käytetään tarkalleen samassa maantieteellisessä paikassa koko ajan. Näiltä osin kiinteän verkon puoli on paljon paremmassa kunnossa: useimmiten on helppo selvittää, missä osoitteessa saa milläkin nopeudella toimivan liittymän.

Jos alueella X on saatavilla 5-megainen yhteys ja asiakas ostaa sellaisen, mutta sadan metrin päässä oleva vanhempi alilähetin ruokkii ympäristöään vain yksimegaisena ja sieppaa hoitoonsa käyttäjän mokkulan, vaikka tämä ei sitä haluaisikaan, meillä on ongelma. Jos operaattorin tekninen asiakaspalvelu ei pysty tätä selvittämään - kuka sitten? Puskaradio? Näyttäisi siltä, että meillä on tässä aivan selkeä ja vakava kuluttajansuojaan liittyvä ongelma.

Ja tähän ketjuunhan on taas kerran aivan turha odottaa kommentteja Saunalahden päästä.
Kannattaa käydä jossain Elisan/Saunalahden liikkeessä kysymässä tuota verkon/maston kuuluvuusrajaa!! Heillä on käytössä ihan mastokohtainen kartta, josta näkee esim. 5M mobiililaajakaistan peittoalueen.  😮
Käyttäjätaso 3

Kannattaa käydä jossain Elisan/Saunalahden liikkeessä kysymässä tuota verkon/maston kuuluvuusrajaa!! Heillä on käytössä ihan mastokohtainen kartta, josta näkee esim. 5M mobiililaajakaistan peittoalueen.  :o


Muuten hyvä, mutta kun lähin liike saattaa olla 100-200 kilometrin päässä  : -|

Sitähän tässä on ihmetelty, miksi asiakaspalvelulla on niin olemattomat tiedot, kun jo puskaradio tietää enemmän.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Tuoltahan niitä mastoja löytyy...

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/

Tosin ei kerrota kenen masto, kuitenkin kartasta näet ne selvällä merkillä <--o, joka osoittaa ylös. Eli nuoli ylöspäin, mutta kyllä bongaat sen helposti. Sitten vain puhelin kouraan ja kokeilemaan maston alle. Jos kenttä heikkenee, on kyseessä operaattorisi masto. Luultavasti.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Olisiko joku kiinnostunut muuten perustamaan mastokokoelman? Tarvittaisiin vain sivun, jonne käyttäjät voisivat toimittaa dataa maston sijainneista ja operaattoreista. Lisäksi käyttäjät voisivat lisätä kuvia mastoista. Muutaman harrastelijan voimin saataisiin melko hyvän paketin? Ja laajalla käyttäjäkunnalla. Vaikka tuon tyylinen http://www.cellreception.com/towers/towers.php?city=miami&state_abr=fl
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Taisi tarkoittaa sillä teknisellä tuella Saunalahden teknistä asiakaspalvelua, numero 09 4243 0730 ja toimii 24 h (vastataan Saunalahden asiakaspalvelu tai Häiriöimoitukset). Sieltä kertovat sen verran, että mistä suunnasta sitä signaalia kannattaa hakea. Tarkkaa tukiaseman etäisyyttä ei saa, mutta ainakin saa selville, minkä tukiaseman antenni on suunnattu käyttöpaikkaa kohti.
Käyttäjätaso 1
Ai nyt on olemassa 5M mastoja? Tänne varmaan muuttui sellainen viime syksynä, kun romahti nopeushuiput 8-9Megasta --> 3-4Megaan.  Onneksi ei tullut suunta-antennia osteltua turhaan.

Eli onko härskisti jaettu nopeus 2:lla. Vaikka olisikin öisin hiljaista ei tehoa silti saa kuin sen 5M maksimissaan eikä ole mahdollisuutta Nopsan teoreettiseen 15megaan? 
Käyttäjätaso 5
Miero, kaikkihan on mahdollista - myös se, että alueellesi on tullut käyttäjiä lisää niin paljon, että yhteysnopeudet on pitänyt rajoittaa. On myös mahdollista sekin, että sinne kuuluu kahden tukarin solun signaali, josta toisesta saa huonommat nopeudet.

Ja tuohon hpgurun kysymykseen, niin on olemassa jo Androidille sovellus Opensignalmaps.

http://opensignalmaps.com/coverage-maps/

Paina "towers" alhaalta oikealta ja kirjoita osoite kenttään vaikka Tampere,Finland.  Suomea ei maalistasta voi valita, mutta toimii se täälläkin.

En kyllä usko, että Elisalla olisi noin paljon enemmän mastoja, eli nuo tiedot eivät varmaankaan pidä paikkaansa tai sitten enemmän tuota ohjelmaa käyttävistä on Saunalahden asiakkaita...
Käyttäjätaso 3
eeeno kirjoitti:
En kyllä usko, että Elisalla olisi noin paljon enemmän mastoja, eli nuo tiedot eivät varmaankaan pidä paikkaansa tai sitten enemmän tuota ohjelmaa käyttävistä on Saunalahden asiakkaita...

Eivät ne pidä alkuunkaan paikkaansa edes Elisan suhteen, tukiasemia on enemmän kuin mitä kartta näyttää. Android-sovellus näyttää enemmän muttei sekään kaikkia. En suosittele kuin ehkä erittäin harvaan asutulla alueella jossa on vähän tukiasemia.

Osallistu keskusteluun