Vastattu

Elisa/Saunalahden 3G mobiilikaista vääristää data-siirtoja

  • 14 maaliskuu 2013
  • 20 kommenttia
  • 38118 katselukerrat

Käyttäjätaso 4
Mitä havaittu - millä havaittu - milloin - mitä tehty korjatakseen - miksi näin

Havaittu, Option Globesurfer III ja Option Globesurfer III+ ( APN=internet4 molemmissa ) 7.3. jälkeen. SL MLK Nopsa.

MTU = 1500, radiosignaalin voimakkuus n. -60 dBm.

Täysin persiilleen mennyt elisa/sl mobiilikaistan verkkopäivitys 7.3. klo 02-> alkaen. Onko elisan verkkohallinta ulkoistettu.  Mistä nämä viimeisen puolen vuoden aikana tapahtuneet erityisesti NATtittomat APN=internet4 mobiilikaista ovat toimineet suorastaan huonommin kuin soneran mobiilikaista muutama vuosi takaperin. Nyt pää pois sieltä persiistä ja oikeasti opetelkaa säästämään verkkoa - eikä meidän asiakkaiden tarvitse toimia beta-testaajina. Dual Carrier-verkon toimivuusongelmien rinnalla tämä on jo mahalasku. Voisko joku palkata niitä saunalahden työntekijöitä takaisin töihin, kun elisalla ei osata.

Ongelma: datapaketit yli 1 Mt korryptoituu 100 % varmasti, huomaa esim. tvkaista.fi 2 Mbps videostreamin pixelimössönä, .rar-paketeissa crc-erroreita latauksen jälkeen, bittorrent siirrot epäonnistuu, windows update ei toimi , netistä ladatut ohjelmaasennustiedostot ei toimi jne jne jne ...

IP alue: 85.156.x.x ( uusi 7.3. käyttöönotettu )

Ongelmaa voi kiertää ostamalla elisan yhteyden lisäksi suomalainen/ulkomaalainen (open)vpn yhteys, jolloin mitään vastaavaa ongelmaa ei enään ole kun tiedonsiirto on salattua (tarkistusbittien kera) elisaltakin. Tämä ei luonnollisesti onnistu kaikilla ja maksaa extraa.

Seuraamus: yritys- ja tuttavapiiri irtisanomaan lisää elisan mobiilikaistoja, tätä menoa viimeinen sammuttaa valot.
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi anonymous 25 maaliskuu 2013, 14:58

Mitähän vikaa mahtoi olla? Näyttää taas toimivan internet APN=internet4 mobiilikaistallakin, MTU arvon säädin 1500 -> 1350 mutta sillä tuskin on mitään merkitystä paitsi yhteyden laatuun.

Jokos pptp VPN toimii kaikilla jotka sitä käyttää ?

Entäs toimiiko muut DNS palvelimet kuin elisan omat, uudessa IP-rangessa kun on vain elisan DNS:t. Saunalahden DNS:t on nyt hyljätty lopullisesti.

Edelliselle Piitu-78:

Tuo merkillinen ominaisuus/bugi että jos kaksi laitetta on elisan verkossa APN=internet4 yhdyskäytävällä niin niiden välillä ei voi muodostaa mitään internet-yhteyttä, ei edes pingiä (ICMP echo). Tämä on alkanut jo viime vuoden kesällä (sitä ennen toimi saunalahden julkisella IP:llä varustettujen mobiililaitteiden välillä).

En tiedä mitä tuolla muka suojellaan, ymmärtäisin että pakko-NAT-liittymissä tuo on vakio-ominaisuus ettei sisäverkon IP:llä pääse suoraan toiseen sisäverkon IP:seen.

Ps. Jos käytät jotain muuta APN:nää esim. internet.saunalahti tai internet, tämä keskustelu ei koske sinua.
Katso alkuperäinen viesti

20 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
anonymous kirjoitti:
Mitä havaittu - millä havaittu - milloin - mitä tehty korjatakseen - miksi näin

----------------
Seuraamus: yritys- ja tuttavapiiri irtisanomaan lisää elisan mobiilikaistoja, tätä menoa viimeinen sammuttaa valot.

Valitettavasti suuntaus on kehittynyt tuohon suuntaan....:smileycry: ... muissakin palveluissa.!!!!!!

1.4.2013 jokaiseen liittymään tulee pakkosyöttönä data mikä nostaa kuukausimaksua 2 euroa tarvitsi dataa tahi ei. Moni ikäihminen tarvitsee puhelintaan ainoastaa soittaakseen tai vastatakseen.

Liittymä valikoina supistuu jatkuvasti ja niistä tehdään entistä kalliimpia. Etua ei saa edes siinä että voi soittaa Elisan/Saunan numeroihin halvalla/ilmaiseksi tietyn määrän kuukaudessa koska ystääväpiiri siirtää kilvan numeroitaan muille operaattoreille ja seuraavaksi varmaan korotetaan puhelumaksua vieraaseen verkkoon soitetuista.

Tuo datasiirtohan on ollut jo pitkään ongelmallista, toimii kunnolla vain suppeilla alueilla vaikka muuta väitetään, sen kuvan saa kun näitä lukee.

Minulla on valot sammutettu jo monesta lampusta ja kohta sammuu viimeinenkin ellei tuosta latausliittymästä tule sitten jotain, ei tule ainakaan niin kauan kuin nykyistä numeroa ei voi muuttaa latausliittymäksi. No ei hätää numero säilyy kun siirrän sen toiselle operaattorille, paluu sitten voi olla jo vaikeampaa.
Käyttäjätaso 1
Katsomo, ruutu, youtube. Kaikki alkoivat  pätkiä/jumittuilla niin, että ovat käyttökelvottomia. Oireet havaittu ensimmäisen kerran 9.3. Tätä ennen toimineet moitteettomasti ainakinvuoden.

Samaan aikaan kun nuo sekoilevat niin, että ei voi katsoa, speedtest.net näyttää 3-5 / 1-2 Mbps nopeuksia. Käytössä myöskin internet4 APN, koska sisäverkossa laitteita joihin otan yhteyttä. Ikävästi osuu ajallisesti tähän samaan tämän ongelman ilmaantuminen. :smileycry:
Käyttäjätaso 3
Itse en ole havainnut erityisiä ongelmia sitten marras-joulukuun vaihteen kun oli se yleinen vika internet4 APN:ssä. Nopeudet ja luotettavuus on ollut ihan ok. Asun tosin pohjoisessa joten vika ei taida koskea kuin osaa verkosta.
Käyttäjätaso 5
Näistä tapauksista kaipailtaisiin häiriöilmoituksia niin pääsemme selvittämään tätä vikaa. Ottaisitteko yhteyttä asiakaspalveluun (09) 4243 0456 häiriöilmoituksen tiimoilta. Tarvitsemme mahdollisimman tarkat tiedot tapauksista (liittymien gsm-numerot, käyttöosoite, esimerkkiaikoja, kuvasta viasta yms) joten nämä tiedot menevät parhaiten perille oikealle taholle häiriöilmoituksen kautta.
Käyttäjätaso 5
En ole havainnut vastaavanlaisia ongelmia nat:n takaa, mutta kyseisiin palveluihin mitä mainitsit ei välttämättä tarvita julkista IP-osoitetta.

Tuohon korruptoitumiseen, niin ainakin aikoinaan yhteydet pätkästiin poikki vähäks aikaa, vaikka yhteys pysyi päällä ja sillä välin tiedonsiirto ehti epäonnistua kun tuli aikakatkaisu kesken kaiken. Sitä ominaisuutta en ole enää havainnut, mutta se mahdollisesti liittyi ruuhkaiseen tukiasemaan.

Voihan olla, että tuo liittyy jotenkin paikalliseen tukiasemaan.

Mitä tulee tuohon alkuvuodesta käyttöönotettuun yhteyksien kapasiteetinhallintaan, niin itselläni ainakin vaikuttaisi, että yhteydet ovat itseasiassa paremmat kuin ennen.
CognaC, uskon täysin internetin käyttötaitoosi, mutta alueesi on haastava / erillinen verrattuna muuhun Suomeen.

Nyt on kyse isoista ongelmista APN=internet4 asiakkaiden kanssa, alasajo on jo käynnistynyt.

Netti-tikku, ihmettelen suuresti että olet ainoa aktiivinen, joka asian on huomannut - olemmeko oikeasti näin sokeita ja anteeksiantavia elisa/saunalahti asiakkaita ?

Nähtävästi joku isokenkäinen elisalla veti herneen ... eiku meni koko hernepalko ja esti kirjautumasta "anonymous" tunnukselleni toistamiseen ( salanana on/oli tallennettuna web-selaimen kirjautumis-hallintaan, en voi muistaa sitä edes väärin ). Totuus vain tekee niin kipeää, mutta sitä saa mitä tilaa (asiakkaatkin - huom. ne tavisasiakkaat, ei vain yritysasiakkaat, joihin elisa uskoo osaavansa hoitaa.)

TIK - TAK - TIK - TAK - TIK - TAK ... voin jo laskea pörssikurssin laskua, mutta miten paljon se riippuu Teistä Arvoiset , kohta entiset saunalahden asiakkaat (Teitä on koiteltu paljon viimeiden puolen vuoden aikana, kuinka pitkään kestätte? ). Tekeekö elisa nokiat ?

Ps. En missään nimessä halua syyllistää yhteiso.elisa.fi keskustelufoorumin ylläpitoa tai moderointia, kyse on asiasta joka on heidän hallintansa ulkopuolella. Koska palvelun taso laskee, asiakkaatkin alkavat valittaa - tästä juuri on kyse. Ei riitä että mahdolliset viat korjataan osittain vaan ne pitää palauttaa edes edelliseen tasoon.

Lukemattomia vikailmoituksia odotellessa ...
Käyttäjätaso 1
Teinkin tästä nyt sitten häiriöilmoituksen mahdollisimman täydellisillä tiedoilla. Oli helppo generoida esimerkkitapaus kellonaikoineen, koska vika on kokoajan päällä. speedtest.net näyttää 3-5 / 1-2 Mbps nopeuksia ja esim. katsomon videoita ei voi katsoa kun pysähtyy koko ajan, jopa minuuteiksi.

Samoin joillekin www-sivuille esim www.adobe.com on tämän saman ongelman aikana lähes mahdotonta päästä, etenkin esim. flashplayerin lataukseen. Iltalehti toimii normaalisti, Microsoftin downloadcenteriin ei meinaa päästä millään.

Kokeiltu usealla koneella, eri selaimilla, E367 tikku Dovado 4GR:n kyljessä tai suoraan koneeseen liitettynä = ei muutosta.

Jäämme kuulolle, josko ongelmaan löytyisi syy piakkoin.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Sydeemi kirjoitti:
...... Centit vaan kilisis kassaan.
....niimpä ne kiliseekin,,,,, kuten jo päättyneessä mainosjutskassakin  ihmeteltiin että mistä noita senttejä tulee..... ihmettelijäksi laitettiin asiakas vaikka rivien väliin olikin piilotettu operaattori kirstun kansi apposen selällään..:smileygrin:
Käyttäjätaso 2
Itse huomasin, että liikenne ei enää kulje kahden internet4 APN:ää käyttävän päätelaitteen välillä.

Minulla on Tuplalaajakaistan nettitikku (ZTE MF668A) kytkettynä VDR-digiboksiin ja tällä boksilla on käytössä internet4, eli julkinen IP-osoite. Kyseistä digiboksia pääsee hallinnoimaan nettiselaimella, mutta kun yritin päästä Galaxy Note 2:lla hallintasivulle, niin eipä vaan yhteyttä saanut. Notessa on Saunalahden Nopsa+kampanjaliittymä ja käytössä oli internet4 APN. Vaihdoin Noteen internet.saunalahti APN:n ja heti sai yhteyden digiboksiin. Digiboksi ei myöskään vastaa Notesta lähetettyyn ping-kyselyyn, jos Notessa käytettävä APN on internet4, mutta internet.saunalahti APN:llä pingille tulee vastaus.
Käyttäjätaso 4
Mitähän vikaa mahtoi olla? Näyttää taas toimivan internet APN=internet4 mobiilikaistallakin, MTU arvon säädin 1500 -> 1350 mutta sillä tuskin on mitään merkitystä paitsi yhteyden laatuun.

Jokos pptp VPN toimii kaikilla jotka sitä käyttää ?

Entäs toimiiko muut DNS palvelimet kuin elisan omat, uudessa IP-rangessa kun on vain elisan DNS:t. Saunalahden DNS:t on nyt hyljätty lopullisesti.

Edelliselle Piitu-78:

Tuo merkillinen ominaisuus/bugi että jos kaksi laitetta on elisan verkossa APN=internet4 yhdyskäytävällä niin niiden välillä ei voi muodostaa mitään internet-yhteyttä, ei edes pingiä (ICMP echo). Tämä on alkanut jo viime vuoden kesällä (sitä ennen toimi saunalahden julkisella IP:llä varustettujen mobiililaitteiden välillä).

En tiedä mitä tuolla muka suojellaan, ymmärtäisin että pakko-NAT-liittymissä tuo on vakio-ominaisuus ettei sisäverkon IP:llä pääse suoraan toiseen sisäverkon IP:seen.

Ps. Jos käytät jotain muuta APN:nää esim. internet.saunalahti tai internet, tämä keskustelu ei koske sinua.
Käyttäjätaso 2
Ketju täynä tuttua asiaa.  Noin kuukausi sitten rupesi sähköposti  sekoilemaan. Sisältö muuttui   ja kaikki ei menneet perille.  Ennen kohtuunopea  ja hyväksi myönnettävä   nettiyhteys  on heittäytynyt  laiskaksi.  On toki nopea hetkensä mutta käyttö ei enää houkuta.  Jurmuttaa ja aikakatkaisuja  tulee.  Tai sitten  osoitetta ei löydy.  Aivan uusi vastausmuoto.

Ei ihme että myyvät pitkää  sopimusta  puoleen hintaan.  Mitään alennustahan tuossa ei ole,  vaan hinta on palvelun tason mukainen.
Käyttäjätaso 1
Täällä näyttäisi ongelma ratkenneen!

Saunalahti vastasi, että verkosta ei ongelmia tällä alueella näytä olevan. Kaikenlaiset tutkimukset ja testit jatkuivat omasta toimesta. Lopullinen tulos oli, että Dovadossa täytyi muuttaa MTU ja MRU arvoihin 1400, sekä laittaa "MSS Clamping" päälle (dovadon tuen ohje). Nyt näyttäisi toimivan.

Sitä en tiedä, että mikä tässä nyt sitten on muuttunut, koska on aiemmin toiminut. Sekä mitä nuo asetukset käytännössä tarkoittavat. Mutta kaikki ongelmat näyttäisivät kadonneen yhteydestä.

Toivottavasti toimiikin taas yhtä luotettavasti kuin aiemmin, eli suorastaan erinomaisesti 🙂 ...oikeesti 🙂
Nähtävästi jotain on kantapään kautta opittu siellä elisan verkonsuunnittelussa, verkossa oli vikaa ( ja on edelleen jos internet toimii vain MTU=1400 arvolla). Mitä jos ensi kerralla kokeilisitte omia säätöjänne ja ilmoittaa asiakkaille mitä ja mitä mobiili-internetin ominaisuuksia on seuraavalla kertaa on poistettu tai toimintaa rajoitettu. Suomeksi.

Eipä siis turhaan asiasta huudeltu ja vikahan koskee koko Suomea - 900 Mhz ja 2100 Mhz 3G-verkkoa, 2G-verkkoa en tutkinut. Tuosta donovan "MSS Clamping" asetuksesta ei ole hajua mitä se oikeasti tekee.
Käyttäjätaso 3
Minulla on MTU ollut koko ajan 1500 ja data on kulkenut.  MTU tarkoittaa lähetettävän paketin suurinta sallittua kokoa (tätä isommat paketit pilkotaan eli fragmentoidaan ja kootaan taas vastaanottopäässä).  1500 tavua on MTU:n normaaliarvo esim. Ethernet-verkoissa.
Käyttäjätaso 4
Jotakin on korjattu, ainakin elisan Dual Carrier 3G DC-HSPA+ verkko on saanut jonkin reititys + softakorjauksen tukiasemaan, mutta siitä lisää viestin lopulla ( ruusuja siis tulossa 😛 ) Olisko johtoryhmä ja elisan omistajat vihdoin hieman palkanneet entisiä saunalahtelaisia töihin, korjaamaan elisan säätövikoja?

Mutta jos mennään tähän 7.3. alkaneeseen verkkovikaan APN=internet4 asetuksilla mobiiliverkkoa käyttäviin, korjaus on edelleen tekemättä. Ne jotka käyttää elisan 3G-verkkoa (ilman Dual Carrieri) reitittimen kanssa, vaihtaa MTU arvoksi 1400. Testasin eilen että MTU arvo 1500 edelleen vääristää data-siirtoja. (testattu kahdella eri rauta 3G-reitittimellä, option ja sierra wireless)

Nettitikulla vastaava ongelma ei tule niin helposti esiin, koska windows versio 6 tai uudempi (win8 == versio 6.2) sisältää automaattisen MTU arvon säädön. Lisäksi huawei nettitikujen NDIS-ajuritukeen on manuaalinen MTU arvon säätömahdollisuus:

Version 4.23.05.00
Add a request to set the MTU size for NDIS driver.

Kaippa tässä on kohta tehtävä jotkut ohjeet miten elisa/saunalahden 3G-verkon saa toimimaan 3G-reitittimissä kun verkkovika on ollut jo YLI KUUKAUDEN voimassa. Tai sitten tämä on täysin tahallinen tapa saada ihmiset pois Julkisista IP:stä ja IP-valvontakameroiden käytöstä mobiilikaistoissa ( lue: elisa vahti )

Sitten iso kiitos että edes ruuhkattomaan aikaan elisan DC-HSPA+ 3G-verkko on toiminut niinkuin pitää ja TV-lähetysten streamaus verkon yli salli taas (toiminut viimeksi vuosi sitten) formula 1 SD kisan seuraamisen melkein livenä (parin sekunnin viive). Ettei tarvinnut ladata kisaa jälkikäteen jostain muualta parempilaatuisena.

Huawei E392, -70 dBm, APN=internet4

Kertaakaan pätkimättä ~7000-10000 muun katsojan kanssa 😉 Täysin laillisesti suoraan Englannista. Hyvä kisa.

Ruusuja:

Käyttäjätaso 3
anonymous kirjoitti:
Jotakin on korjattu, ainakin elisan Dual Carrier 3G DC-HSPA+ verkko on saanut jonkin reititys + softakorjauksen tukiasemaan, mutta siitä lisää viestin lopulla ( ruusuja siis tulossa 😛 ) Olisko johtoryhmä ja elisan omistajat vihdoin hieman palkanneet entisiä saunalahtelaisia töihin, korjaamaan elisan säätövikoja?

Mutta jos mennään tähän 7.3. alkaneeseen verkkovikaan APN=internet4 asetuksilla mobiiliverkkoa käyttäviin, korjaus on edelleen tekemättä. Ne jotka käyttää elisan 3G-verkkoa (ilman Dual Carrieri) reitittimen kanssa, vaihtaa MTU arvoksi 1400. Testasin eilen että MTU arvo 1500 edelleen vääristää data-siirtoja. (testattu kahdella eri rauta 3G-reitittimellä, option ja sierra wireless)

Eipä ole ihme että paketit menee rikki kun yrität pakottaa 1500 MTU:a dialup-yhteyteen mikä ylittää ethernetin rajan(koska ylimääräiset protokollat kapsuloinnista). Normaalisti dialupin MTU on jotain alle 1500. Esimerkiksi Windows 7:n dialup tarjoaa 1440 ja tp-linkin 3G-reitittimessä on vakiona 1480, 1492 ollessa maksimi mitä reititin antaa laittaa.

Juu, elisan verkko voi olla väärin säädetty sun näkökulmasta.
Käyttäjätaso 4
Vika on nyt vihdoin Elisan tiedossa.

Kiitos palstan netti-tikku käyttäjälle, kyseisen MTU-arvon esiintuomisesta. Enpä olisi itsekään uskonut vielä 2010-luvulla joutuvani kyseistä arvoa säätelemään. Vaikka kaikki ovathan nämä pakko-NAT-tatut super mikälie 4G:t edelleen dialup internet-yhteyksiä. Soittamalla linjan avaaminen ... internettiin.

Odotellaan edelleen korjausta suurimmalle osalle APN=internet4 käyttäjistä, jotka eivät ole niin teknisesti valveutuneita.
Juu eipä toimi edes Tampereen keskustassa saunalahden/Elisan mobiilidatapalvelut, juurikin nuo suoratoistot on ihan syvältä. Silti palvelusta pitää maksaa täysi hinta. Dna toimii, mutta kun nyt on Saunalahdella vielä maksettua saldoa. Jota ei voi käyttää.
Käyttäjätaso 3
Vastailinkin sinulle
  • toiseen kirjoitukseesi. 🙂
  • Huomasinkin sen. Kiitos vain. Laittelen tässä illan aikana nuo pyytämäsi tiedot, jos vaikka jotain selvyyttä asiaan tulisi.

    Osallistu keskusteluun