Kysymys

Elisa/Saunalahti pudottaa nopeutta 1/2 vuoden jälkeen.

  • 22 joulukuu 2011
  • 53 kommenttia
  • 5156 katselukerrat


Näytä ensimmäinen kirjoitus

53 kommenttia

Jälleen kerran, laitoin linuksin päivittämään itsensä, haki päivitysluettelon ja saman tien saunalahden yhteys poks, tämä yhteys kyllä rokka kun on käytössä DNA
Tässä pitää ihan silmiä pyöritellä, kun ei Saunalahti MF 668+ mokkulalla suunta-antennilla ja 70% kuuluvuudella ei jaksa millään pyörittää 720p-kuvaa Youtubesta. Nopeustesti nykäisee piikkiarvon 5-6 mbit.

Sitten on sisässä DNA:n kortti. MF 668+ on tukevasti SIM-lukittu, joten käytetään Huawei e1552, 3,6 mbit mokkulaa. 45% on kuuluvuus. 720p-kuva pyörii nätisti Youtubessa. Speedtest.net antaa tasaisesti joka kerta 2,3 megaa, oli kellonaika mikä tahansa (mokkulan rajoittaa rajusti).
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Ei tuollaisten "ihmeellisyyksien" kanssa kannata silmiään nyrjäyttää. Kun datan siirtotienä on radioverkko, ollaan aina tiettyjen perustotuuksien armoilla. Hieman paneutumalla päätelaitteesta saa kyllä irti melko paljonkin tietoa siitä, mikä yhteydessä mättää tai mikä tekee siitä paremman.

Suunta-antennia käytettäessä joku epämääräinen prosenttitieto signaalivoimakkuudesta on ihan yhtä tyhjän kanssa arvioitaessa yhteyden laatua. Vähintäinkin olisi syytä selvittää, kuinka monen solun/tukarin signaali siihen antenniin tulee ja onko mahdollista suunnata antenni niin, että pysyy yhdessä ainoassa solussa. Suunta-antennin(kaan) käyttö ja siitä saatavan hyödyn maksimointi onnistuu harvoin "prosenttien" perusteella.

DNA:n paremmuus voi "nopeimman 3g-verkon" lisäksi selittyä esim.:
- sijainti paremmin tukiaseman antennisuunnan keskellä (esim. soluhengityksen ja naapurisolujen aih. häiriöt/ongelmat pienemmät)
- harvempi verkko (naapuritukari/-tukarit eivät häiriköi; vaikutukset erit. 2100-alueilla suuret, puhumattakaan 2100/900 -sotkusta)
- vähemmän käyttäjiä (kapasiteetti ei välttämättä ruuhkaisemmassakaan verkossa ole ongelma, mutta "kaistan" muu liikenne vaikuttaa myös signaalin laatuun)
- päätelaitteen ominaisuudet; vastaanottimeltaan herkempi laite (MF668) kerää enemmän myös häiriöitä, mikä leikkaa nopeutta ja ääritilanteissa katkoo jopa yhteyttä

S.s. Kaikkien operaattoreiden käyttämä "vastuuvapauslauseke" ("yhteyden nopeus riippuu..") on yksinkertaisuudessaan todella nerokas. Käyttäjä voi itsekin kyllä tehdä jotain hienosäätöä asiaan liittyen...

P.S. Ainakin perus-668:n lukitus on purettavissa, mutta siitä ei sen enempää. Ja edelleenkin taitaa operaattorille kuulua velvollisuus purkaa lukitus kytkysopimuksen päätyttyä.

Osallistu keskusteluun