Elisan 4G-tarjous, kun ADSL loppuu alueella

  • 28 elokuu 2017
  • 15 kommenttia
  • 2403 katselukerrat

Hei,

alueella siirretään ilmajohtoja maahan ja sen seurauksena Elisalta tuli ilmoitus, että ADSL-liittymä irtisanotaan. Lyhytnäköisesti kaivantoihin ei tietenkään vedetä samalla kuitua tai muuta piuhaa tulevaisuuden varalle. Se ei tällä seudulla varmaankaan ole Elisan asia, mutta kuitenkin.

Itse olen pysynyt erossa 4G-laajakaistoista, mitä nyt puhelimessa on joku liittymä että voi netissä surffailla. Mutta nyt pakon edessä on joutunnut tuntikausia selvittelemään että mitäs tuolle saralle on tarjolla. Yllättäen tarjonta on aika pientä.. ja itselläni vaatimuksena on mm. että purkin saa siltaavaan tilaan ja lisäksi täytyy olla liitännät ulkoantennille. Olen päätynyt aika lailla jämptisti ZTE:n MF286-malliin.

Elisan irtisanomislapussa tarjotaan tilalle 4G-laajakaistaa seuraavalla tarjouksella: "vuosi ilman laajakaistaliittymän kk-maksua, kun samalla tilaa laitteen 36 kk:n sopimuksella". Sehän kuulostaa äkkiä katsoen ihan hyvältä tarjoukselta. Vaan tarkemmin kun katselee, niin eipä tuo tarjous ole ihan todellinen. Tuon MF286:n hinnaksi tulee 234 euroa, eli laite on ylihintainen ja sillä tietty paikataan vuoden kuukausimaksuja.
Reitittimen saa huomattavasti halvemmalla muualta ja käytettynäkin niitä liikkuu. Lisäksi Elisan versio tuosta boksista on rampa, päivityksen tarpeessa. Eikä tuohon ole tullut selkoa että tuleeko päivitystä ja jos, niin milloin. https://palsta.elisa.fi/mobiililaajakaistat-8/zte-mf286-paeivitykset-505625

Soittelin Elisalle ja kysyin että mitä tarjotaan irtisanottavan ADSL:n tilalle jos ei ei halua laitetta, vain pelkän liittymän? Vastauksena oli, että 50 Mbit/s -liitymä lähtee hintaan 17,90/kk 6 kuukauden ajan. Morjens, melkein nauratti. 🙂 Sama "tarjous" siis mitä Elisan sivuilla.

Itselläni on ollut Saunalahden/Elisan ADSL varmaan jostain vuosituhannen vaihteen paikkeilta. Jossain vaiheessa tuli modeemia ja nettitikkua ilmaiseksi kun vaihtoa liittymää nopeammaksi ja ties mitä.. Nyt liittymä irtisanotaan ja itselle tulee takkiin kun joutuu hommaamaan korvaavat systeemit. Ettei käy harmittamaan myöhemmin, niin kysyisin että nämäkö ovat viimeiset tarjoukset Elisalta tällaisessa tilanteessa?

15 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Hei.

Tuo ZTE-kotireititin maksaa muualla 180 euroa - en näe Elisan hintaa kovin huonona. Laajakaista kuitenkin maksaa 4G:llä itsessään alkaen 21,90 €.

Jos et halua liikoja maksaa, niin kilpailijalla on 10M/10M rajaton 4G 14,90 € kk ja Prepaidina 300M/50M hintaan 19,90 € kk. Toki pitää katsella kuuluvuuskarttoja ja testata ensin.

Minulla on 4G vakiokäytössä yli vuoden ja hyvin toimii peruskäytössä ja hieman vaativammassa. Huomaa tässä kuitenkin se, että muutkin alueella ovat varmasti saaneet samanlaisen tarjouksen. 4G-verkon kapasiteetti on kuitenkin rajallista ja jos moni tarttuu ilmaiseen nettiin vuodeksi, saattaa verkko tukkeutua näistä. Muiden operaattoreiden olemassaoloa ei siis kannata unohtaa.

Kannattaa vertailla vielä operaattoreita. Jos esim. 3G riittää, niin voit hommata myös esim. 21M rajattoman 3G-liittymän 13,90 € kk kilpailijalta.

Katsele rauhassa vaihtoehtoja. Nyt ei kannata tehdä päätöksiä kiireellä, kun kysymys suuresta laitehankinnasta, ja uudesta netistä.
Käyttäjätaso 7
- Osta haluamasi laite sieltä mistä sen halvimmalla saa. (Tosin Elisan myymiä laitteita kannattanee välttää Elisa-firmisten ongelmien vuoksi.)

- Hommaa käyttöösi prepaid-liittymät kaikilta operaattoreilta ja testaa niitä kaikkia riittävässä määrin eri vuorokaudenaikoina ja eri viikonpäivinä. Huomioi erityisesti ruuhka-ajat.

- Valitse operaattoreista se vaihtoehto, jonka liittymä toimii parhaiten. Hintaerot ovat pääsääntöisesti niin pienet, että liittymän käyttökelpoisuus on tärkeämpi peruste.

- Älä maksa turhasta. Jos saamasi maksiminopeus on esim. alle 50 megaa, sinun ei kannata maksaa yli 50 megan liittymästä. Lisäksi vältä kaikenlaisia määräaikaisia virityksiä, jotta voit tilanteen muuttuessa vaihtaa toiselle operaattorille heti kun siltä tuntuu.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

alueella siirretään ilmajohtoja maahan ja sen seurauksena Elisalta tuli ilmoitus, että ADSL-liittymä irtisanotaan. Lyhytnäköisesti kaivantoihin ei tietenkään vedetä samalla kuitua tai muuta piuhaa tulevaisuuden varalle. Se ei tällä seudulla varmaankaan ole Elisan asia, mutta kuitenkin.


Miksi kommenteissa vain todetaan miten sitten langaton saadaan toimimaan. Miten jos kuitenkin hommaisi sen kuidun tai kuituvalmiuden ?

Mutta sähköjohdot menevät kuitenkin sinne maan alle. .. Eikös ?

Sähkö ei (vielä) voida kuitenkaan välittää ilmojen halki ? Miksi sinne samaan kaivantoon ei laitettaisi mikroputkea. Yhdeltä yhdyspisteeltä sähkökaapin luota (tähtimäisesti) jokaiselle talolle samalla kun sähköt sinne haudataa. Tähän putkeen voidaan sitten myöhemmin puhaltaa kuitu, kun/jos tarvetta tulee. Mikroputki kuitenkin maksaa vain 40-70 senttiä metri. Itse uskon, että tulee ja on suuri onnettomuus jos kiinteistöjä jää ilman mahdollisuutta saada kiinteätä yhteyttä. Tulee jakossa vaikuttamaan kiinteistöjen arvoja alentavasti. Vähän samoin, kun olisi talo, jossa on sähköt, mutta ei vesijohtoa ja viemäriä.

Elisan edusta ei ole koskaan vastaan (ymmärrettävästikkin) näihin ikäviin kysymyksiin. Millä periaatteella joihinkin vastaaviin kohteisiin rakennetaan kuitu ja osaan taas ei. Tuntuu että Elisalla, joku heittää kolikkoa.

Mielestäni ei kannata antaa periksi ja kuvitella, että vain operaattori voi sen verkon rakentaa. Kannattaa katsoa vaikka näiden linkien takaan, että vaihtoehtoja on.

https://www.facebook.com/groups/OsuuskuntaHelsinginValokuidut/
https://www.helsinginvalokuidut.fi/


T: Tuomas
Jos käyttöpaikassa on tarvetta ulkoisille antenneille niin en ottaisi Zte mf286:sta koska se ei osaa oikein käsitellä antenneja. Eli jos modeemi on tarkoitus laittaa sähkökaappiin tai tekniseen tilaan niin laite käyttää aina sisäistä antennia ja vaikka olisi antennit kiinni sama homma jatkuu osittain ja ei esim. osaa mimoa hyödyntää. Itse menin tähän lankaan kun alkuhypet oli päällä purkista ja vasta jälkeenpäin selvisi tämä antenniongelma. Toki on hienoa ettei Elisa mainitse asiasta mitään myyntisivuillaan. Jos siis on tarvetta antenneille niin valitsisin Huawein B525 purkin jota saa netistä vähän reiluun 160€ hintaan. Itsekkin meinaan tähän vaihtaa jos tästä ZTE:stä pääsee jotenkin eroon koska täällä korvessa on antenneille tarvetta.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Kiinteä yhteys, kiinteä yhteys, kiinteä yhteys :D

T: Tuokki
Kiitoksia kommenteista, tosin Elisan edustajan viestiä ei ole näkynyt. Ei yllätä... Eikä harmita vaihtaa palveluntarjoajaa, luulen että puhelinliittymät seuraavat perässä. Taitaa lähteä 4G liittymä tilaukseen DNA:lta ja laite jostain kunhan saa päätettyä mallin.

Kiinteä olisi oma valinta ja tosiaan olen vältellyt näitä mokkulayhteyksiä. Mutta nyt pakon edessä joutu vaihtamaan. Tuo oli ihan hyvä vinkki testata eri operaattoreiden prepaid-korteilla, mutta valitettavasti ei aika ei riitä sellaiseen. Ja rahaakin tietty menee. Luulisin että täällä tulee toimeen minkä vain kanssa, paikka on kuitenkin suht ihmisten ilmoilla.

Aika ja energia ei myöskään riitä alkaa veivamaan kuidun vetämisestä, siinä ei valitettavasti yksi pulliainen voi kovin paljoa. Täällä on jo ympärillä vedetty kaivantoja kiinni. Niin surkuhupaisaa kuin onkin, niin täällä on käynnissä kaupungin toista vuotta sitten aloittama, lähes 100 000€ maksava selvitys kuituverkon saamisesta kaikille ja samalla Elenia kaivaa sähköjohtoja maahan.

Modeemi ei päädy varsinaisesti tekniseen tilaan, mutta talossa riittää peltiä sen verran että antenni on syytä saada ulkopuolelle.
B525 on käynyt itselläkin mielessä, mutta sitä ei loppujen lopuksi taida saada kunnolla siltaavaksi. Siitä näyttää olevan eri versioita ja ainakin jossain joku "bridge mode", mutta sekään ei ilmeisesti pelitä kuten pitäisi.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1


Kiinteä olisi oma valinta ja tosiaan olen vältellyt näitä mokkulayhteyksiä. Mutta nyt pakon edessä joutu vaihtamaan. Tuo oli ihan hyvä vinkki testata eri operaattoreiden prepaid-korteilla, mutta valitettavasti ei aika ei riitä sellaiseen. Ja rahaakin tietty menee. Luulisin että täällä tulee toimeen minkä vain kanssa, paikka on kuitenkin suht ihmisten ilmoilla.


Harmia, kun "ojia" on auki, niin tuonne olisi helppoa laittaa mikroputkia. Voi olla myöhäistä toki saada mitään osuuskuntaa tai avoinkuitu.fi projektia aikaan.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Tuo saamasi tarjous on tällä hetkellä vakiotarjous, joka annetaan tilanteissa joissa kupari puretaan pois. Parempaa ei valitettavasti ole meiltä saatavilla.
Elisalla on joko huumorihemmoja töissä tai sitten tieto ei kulje yhtään eri osastojen välillä. Veikkaan vahvasti jälkimmäistä..

ADSL-liittymä oli siis aikaisemmassa kirjeessä ilmoitettu irtisanottavaksi 31.10.2017. Mutta tänään tuli postissa taas Elisalta kirje. Liittymänäni on tuplalaajakaista kun joskus muinoin sai samaan hintaan nettitikun mukaan.
Tässä lainauksia kirjeestä:
"Saunalahti Tuplalaajakaistasi hinta muuttuu ja nopeus nousee 1.10.2017"
"Tuplalaajakaistasi 1.10.2017 alkaen
-Kuukausimaksu 33,90 €/kk
-Mobiililaajakaistan uusi nopeus on 50 Mbit/s ja se toimii jatkossa 3G verkon lisäksi myös 4G-verkossa
-Kiinteän laajakaistan nopeus säilyy entisellään"
Sitten lainaukset sopimusehdoista että miten Elisalla on oikeus muuttaa palveluja. Onneksi myös todetaan että tässä tilanteessa asiakas voi irtisanoa sopimuksen ilman irtisanomisaikaa.

Lopuksi kehotetaan vaihtamaan mahdollinen nettitikku reitittimeen, Elisan hyshys-sivulta saisi MF286:n etuhintaan 175,50 ja MF970:n hintaan 143,50 +postikulut.

Eli kiva hinnankorotus vielä viimemetreillä, alkaa olemaan jorma otsassa.. Missään ei mainita että mikä jäljelle jäävän mobiililaajakaistan hinta olisis en jälkeen, kun ADSL-on irtisanottu. Mitähän yllätyskirjeitä vielä on tulossa. :)

Nyt muuten osui silmään Asuksen 4G-reitittimet, voipi päätyä valinta malliin 4G-AC55U. Operaattoreiden modaamat Huaweit ja ZTE:t saavat jäädä kaupan hyllylle..
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +4
Suosittelen myös googlaamaan tuosta asus 4G-AC55U mallista ennen ostoa.

Meidän palstan keskustelu aiheesta:

https://palsta.elisa.fi/mobiililaajakaistat-8/asus-4g-ac55u-ja-elisa-4g-505391
Suosittelen myös googlaamaan tuosta asus 4G-AC55U mallista ennen ostoa.

Meidän palstan keskustelu aiheesta:

https://palsta.elisa.fi/mobiililaajakaistat-8/asus-4g-ac55u-ja-elisa-4g-505391


Kiitos, on kyllä googleteltu ahkerasti. Yksi jos toinenkin laite tuntuu olevan aika raakile, mutta Asuksesta ei juuri näytä löytyvän haukuttavaa. Tuo on pientä jos on jotain yhteensopivuusongelmia Elisan kortin kanssa, onneksi on muitakin tarjolla. 😉 Tälläkin hetkellä on käytössä Asuksen ADSL-modeemi, aikaisempi Zyxel (Saunalahdelta tullut p-660) meni vaihtoon kun alkoi jumittamaan langattomien laitteiden lisääntyessä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Tuo saamasi tarjous on tällä hetkellä vakiotarjous, joka annetaan tilanteissa joissa kupari puretaan pois. Parempaa ei valitettavasti ole meiltä saatavilla.

Se, että saa vaikka 5kk tai vuoden edullisemman hinnan "hyvityksenä" siitä, että kiinteä yhteys poistuu ei pajoa lämmitä, kun on sitten vain mobiilin varassa. Elisan (kuten muidenkin operaattorien) pitäisi "ottaa lusikka kauniiseen käteen". Selvittää kiinteän yhteyden kysyntä ja tehdä järkevän hintainen tarjous kiinteästä yhteydestä ja päättää vasta kysynnän mukaan rakennetaanko kuparin tilalle valokuitua. Mielestäni pahin ongelma on, että jossain vain päätetään, että tuonne rakennetaan yhteys ja tuonne ei.

Päästös ei saa olla tekninen (vaikka onko valmiuskuitu lähellä) vaan sen pitää perustua tarpeeseen ja vain siihen. Jos isoilla operaattoreila DNA ja Elisa olisi tahtoa korjata tilanne, niin se olisi helposti tehtävissä. Telia on ainoa (tällä hetkellä), joka on alkanut tätä tilennetta korjaamaan avoinkuitu.fi- konseptillaan.

Herätys DNA ja ELISA !!

T: Tuokki
Noniin, lopultakin on homma paketissa. 🙂 Jos jollain muullakin on mietinnässä, niin kerrotaan miten kävi.

Asus 4G-AC55U oli vahvoilla, mutta ainoa mikä siitä puuttuu, on tuo siltaus. Jostain olin lukevinani että se löytyy, mutta ei löydy virallisten speksien mukaan. Tuo olisi varmasti hyvä valinta ainoaksi laitteeksi. Ennestään kuitenkin löytyy loistavasti toimiva Asuksen wifi-tukiasema ja budjetti painaa päälle, niin mustana lampaana mukaan tarttui ZyXEL LT3301. Siihen saa ulkoiset antennit, löytyy siltaus ym. mukavaa, käy hyvin ainakin itselleni. Eli se ja DNA:n liittymä on nyt parhaillaan käytössä.

Monen 4G-modeemin arvosteluista jäi mieleen sellainen kuva että käyttäjillä on ollut ongelmia Elisan/Saunalahden liittymien kanssa, mutta kaikki muut ovat toimineet moitteetta. Mistä lie johtuu..mutta kannattaa pitää mielessä.

ADSL:n irtisanominen kävi mutkattomasti, mitä nyt ensin sanottiin että irtisanomisaika on 14 vuorokautta, mutta se tingittiin seuraavaan yöhön kun sanoin mikä tilanne on. Ja Elisalle pienenä vinkkinä että tällaisissa ja vastaavissa tilanteissa kannattaisi löydä tiskiin aina sellainen tarjous mitä ei pysty ohittamaan ja homma kävisi mahdollisimman mutkattomasti. Mutta kait sitten olen väärässä.. Se on kumma Elisan ja monen muun firman kohdalla että järjestään uusille asiakkaille on ties mitä tarjouksia, mutta vanhoille ei. Taitaa ollu joku maan tapa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Hei.

Hyvä kuulla, että 4G toimii.

Minkälaisia nopeuksia saat, onko parempi kuin ADSL?

Nyt kannattaa nauttia toimivasta yhteydestä, onko päässyt onnellisesti ilman lisäantenneja 4G:stä nauttimaan?

Toivon mukaan palvelee vuosia.
Noh, muutaman kerran olen testannut ja nopeus on ollut lähes entisen adsl:n luokkaa (10M), mutta ei yhtä tasaisesti. Eli esim. Chromecastin kautta katsellessa on ollut muutama satunnainen pätkiminen.

Mutta laite tuli toistaiseksi vain heitettyä tuon wifi-tukiaseman viereen ikkunanlaudalle, että siihen nähden toimii yllättävän hyvin.

Talossa on peltinen ulkoverhoilu ja puhelinkin on usein aika huonoilla palkeilla. Ulkoantenni on ehdottomasti kyllä hankintalistalla, sitä myöten saa varmaan lisää nopeutta ja vakaamman linjan.

Osallistu keskusteluun