Kysymys

Epäilys kalvaa, 4G-kaupittelua, 3G hidastelua

  • 2 marraskuu 2014
  • 8 kommenttia
  • 30507 katselukerrat

Hei!

Liittymänä on perus 3G, max 21 Mbps, ja käytän sitä reitittimen Tp-Link MR3420 ja tikun Huawei E367 kautta (kokeiltu myös suoraan koneessa). Alkoi hidastelemaan ja pätkimään noin vuosi sitten kuin taikaiskusta, aspaan otettu yhteyttä asiasta viimeeksi syyskuussa. Aluksi pätkiminen oli säännöllisen epäsäännöllistä, mutta erityisesti tänä kesänä ja syksynä yhteys on ollut surkealla tolalla kellonajasta tai päivästä riippumatta. No, mitään syytä takkuamiselle ei löytynyt, ja välillä yhteys on toiminut ja välillä taas ei. "Ruuhka-aika" se vasta hassu käsite onkin, koska asun sen verran korvessa, ettei oikein voi uskoa alueen asukkaiden paljoa kuormaa aiheuttavan puolenyön aikoihin viikonloppuisinkaan. Erityisesti viime viikolla 43 yhteys oli tuskallisen huono, sillä vaimolla ei tullut etäopiskelusta mitään yhteyden vuoksi. Käyttöön sisältyy myös pelaamista, joten latenssien kanssa on ollut myös ongelmia.

Nyt päästään tarinan kummalliseen osaan. Viime viikon perjantaina tuli sitten soitto Saunalahden toimeksiannosta Enialta, jossa kaupiteltiin 4G-yhteyttä ja päätelaitetta. Ok, olin sitä mieltä että ei ole tarvetta 4G-yhteydelle, jos ei edes 3G toimi kunnolla. Sanoivat, että voisi kokeilla etämyynnin toimituskulujen (5,9 e) hinnalla päätelaitetta Huawei LTE CPE B593, siinä kun on myös 3G DC-tekniikka. Suostuin siihen, vaikka maksaahan kokeilu sen 5,9 e ja laite on palautettava 14 pv kuluessa sen vastaanottamisesta mikäli haluaa perua luottokauppasopimuksen. Tosin puhelimessa ei mainittu laitteen 30% välittömästä arvonalentumisesta sen käyttöönoton yhteydessä, tämän sain lukea tilausvahvistuksesta. No, 27.10 tuli aamusella viesti, että laite on postitettu. Hauskinta koko jutussa on se, että yhteys on toiminut mainiosti, juuri niin kuin pitääkin, tasaisen luotettavasti tämän viikon ajan, vaikka hain mokoman kojeen vasta nyt lauantaina postista.

Avasin paketin - se sentään ei maksa ylimääräistä - mutta enpä tiedä kyllä kokeilusta, kun tuntuu toimivan muutenkin. Säätävätkö "he" yhteyksiä saadakseen porukkaa tarttumaan 4G-koukkuun? Tarjoussoitto tuli nimittäin aikana, jolloin "hätä oli suurin" ja kummallista kyllä, yhteys pelaa hyvin nyt vanhoilla vermeillä vaikka "pitäisi" olla uusi päätelaite käytössä.

Jos tämä uusi ja outo toimiva jakso jatkuu vielä, niin varmasti lähtee 216 e hintainen somiste takaisin. En jaksa uskoa, että yhteyden toimivuus olisi tuosta kiinni, oli se sitten miten messiaanisen mahtava kapistus tahansa näihin ns. ikääntyneisiin ja vanhanaikaisiin laitteisiin verrattuna.

Onko muilla noussut tällaisia vehkeilyepäilyksiä liittymäkauppaan nähden, vai pitääkö sitä sovitella foliohattua jo päähän?

8 kommenttia

https://kauppa.sonera.fi/yksityisille/tarjooma/laite.aspx?DeviceName=Huawei+B593S+Router&PaymentPlan=Financing&Period=24

Soneran hinta samalle laitteelle. 168 E
Käyttäjätaso 7
kuurakarahka kirjoitti:

Nyt päästään tarinan kummalliseen osaan. Viime viikon perjantaina tuli sitten soitto Saunalahden toimeksiannosta Enialta, jossa kaupiteltiin 4G-yhteyttä ja päätelaitetta. Ok, olin sitä mieltä että ei ole tarvetta 4G-yhteydelle, jos ei edes 3G toimi kunnolla. Sanoivat, että voisi kokeilla etämyynnin toimituskulujen (5,9 e) hinnalla päätelaitetta Huawei LTE CPE B593, siinä kun on myös 3G DC-tekniikka.

Onko saunikselta oikeasti nykyisin mahdollista tilata laitteita (/ liittymiä) koekäyttöön? Siis sen lisäksi, että enialaiset tuppaavat lupaamaan vaikka kuun taivaalta saadakseen jotain myytyä?
Noh, kaipa tuo kokeilun varjolla menisi, mutta siinä on vain tuo käyttöönotosta seuraava arvonalentuminen laitteella. Lootan saa avata ja sisältöön tutustua ainakin lähetyksessä olleen tilausvahvistuksen mukaan, mutta käyttöön laitetta ei näköjään pelkillä toimituskustannuksilla saa, edes vaikka sitten kokeilun ajaksi. Tilausvahvistuksessa kerrotaan, että peruutusoikeus on 28 pv etämyynnillä tehdyissä sopimuksissa, johon mennessä laite pitää palauttaa, mutta toisaalta luottokauppaehdoissa ko. tilausvahvistuksen loppupuolella taas aika on 14 pv. Puhelimessakin sanoivat ajaksi 14 pv. Ota tästä nyt sitten selvää. 🙂
Saunalahden tapaan Luottomaksuehdot 13.06.2014 taitavat olla jääneet päivittämättä, kun tuo peruutusoikeus on muuttunut kesällä.

Tilausvahvistuksen tiedot menevät yleisten ehtojen edelle.;)
Noniin, tänään tuli sitten Enialta soittoa, jossa sama nuori nainen kyseli, jotta toimiiko laite niin kuin pitää. No, kerroin hänelle, että en uskalla laitetta kokeillakaan, koska siinä tulee 30 % välitön arvonalentuminen (käyttöönotto peruutusaikana). Hän sitten esimiehensä kanssa keskusteltuaan totesi, että näin asia on. Mikäli laite ei toimi, en joudu korvaamaan laitteen käyttöä, mutta mikäli se toimii ja päätän sen palauttaa sitä käytettyäni, joudun maksamaan 30 % laitteen hinnasta jälkikäteen.

3G-yhteys toimii edelleen mainiosti ja pelit sekä surffailut sujuvat notkeasti, joten tässä tilanteessa en näe tarvetta kokeilla kyseistä kapistusta varsinkaan, kun LTE-yhteydelle ei ole käyttöä. Peruutusoikeudesta sen verran, että suositeltiin 14 pv ajan mukaan toimimista, joten sävelet eivät ole aivan selvät myyntipuolella. Mainitsin juurikin tuosta luottomaksuehtojen ja tilausvahvistuksen tietojen erosta peruutusajan suhteen - ensimmäisessä 14 pv, toisessa 28 pv.

Tokaisin, että tässähän voisi kehitellä jonkun salaliittoteorian, kun tarjoussoitto tuli yhteyden ollessa huonoimmillaan koskaan, ja maagisesti parani yli vuoden takaiseen toimivaan tilaansa seuraavalle viikolle, jolloin tämän "ilmaiseksi kokeiltavan" laitteen olisi pitänyt olla perillä ja käytössä. Sain vastaukseksi makeaa naurua, ja olihan siihen reaktioon helppo yhtyä: hullunkurinen yhteensattumien summa ollut tämä skenaario, eikä ensituntumalta vaikuttaisi olevan mahdoton toteuttaakaan tuollaista yhteyksien säätöä aina tarpeen mukaan.

Taisi olla tämä tässä tältä erää, ja laite menee käyttämättömänä palautukseen viimeistään viikonloppuna. Olkaahan tarkkoja tekin siellä, kun jotain tarjotaan puhelimitse. Varmasti kulunut neuvo, mutta näköjään noita kompastuskiviä on aina vain uudenlaisia, toistaan kekseliäämpiä.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Enpä ole kuullutkaan mistään 30% korvauksista, lienee jokin uusi systeemi? Käsittääkseni, jos otat laitteen käyttöön, niin joudut sen maksamaan viimeistä senttiä myöten, jos vain data liikkuu edes 0.4Mbit/s vauhtia, eli sitä "luvattua" nopeutta.

Jos hommaa päätelaitteen LTE verkkoa varten, ja myyjä kertoo että sellainen löytyy osoitteestasi, ja sitä ei löydykään, niin silloin sinulla on oikeus palauttaa laite, vaikka olet ottanutkin sen käyttöön. Tästä on olemassa kuluttaja-asiamiehen linjaus, jota operaattorit ovat luvanneet noudattaa.

Sinuna en todellakaan ottaisi sitä laitetta käyttöön, kuten itsekin ajattelit tehdä.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
kekra kirjoitti:
Enpä ole kuullutkaan mistään 30% korvauksista, lienee jokin uusi systeemi? Käsittääkseni, jos otat laitteen käyttöön, niin joudut sen maksamaan viimeistä senttiä myöten, jos vain data liikkuu edes 0.4Mbit/s vauhtia, eli sitä "luvattua" nopeutta.

Jos hommaa päätelaitteen LTE verkkoa varten, ja myyjä kertoo että sellainen löytyy osoitteestasi, ja sitä ei löydykään, niin silloin sinulla on oikeus palauttaa laite, vaikka olet ottanutkin sen käyttöön. Tästä on olemassa kuluttaja-asiamiehen linjaus, jota operaattorit ovat luvanneet noudattaa.

Sinuna en todellakaan ottaisi sitä laitetta käyttöön, kuten itsekin ajattelit tehdä.

Siis etäkaupassa on nykyään 28 pv:n peruuttamisoikeus, toimi verkko luvatulla nopeudella tai ei.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Niin näyttää olevan. Tuo on mennyt tosiaan itseltäni täysin ohitse.

Osallistu keskusteluun