Heikko LTE kenttä

  • 7 toukokuu 2017
  • 4 kommenttia
  • 236 katselukerrat

Käytössä Huawein e3372 tikku jolla hädin tuskin tulee yhtäkään tolppaa ko. tikun hallintaohjelmassa (192.168.8.1 osoitteessa). Voisiko Elisa tehdä asialle jotain. Mielestäni tukiasemien konfigurointi ei ole optimi. Speedtestillä nopeus on korkeintaan muutaman megabitin, ylöspäin vielä vähemmän koska tukiasema on turhan kaukana 2-3 km) jolloin myös videokuvan katselu ja yhteydet pätkivät. Aivan lähellä parin sadan metrin päässä olisi masto jonka toinen solu (1800 MHz) on Cellmapperin mukaan suunnattu NE suuntaan kun itse asun eteläpuolella. Tuossa tukiasemassa on ollut joskus myös etelään suunnattu solu mutta ei enää. Myös Elisan puhelinliittymänikin ottaa yhteyden kaukana etelässä olevaan soluun eikä tuohon. Voisiko tuota tilannetta jotenkin parantaa? Mobiilinettisopimus on voimassa ensi vuoteen jota sitä ei helpolla saa poikki vaikka edes 20M nopeutta lähelle ei ole päästy. Kokeilin jo ulkoista antennia (MiMo) mutta siitä ei tietystikään ollut mitään hyötyä (ehkä etelään suunnattu suuntaavampi antenni voisi vähän parantaa tilannetta mutta maksaisi paljon). Asun kaupungin laitamilla, ja tukiasemia täällä on paljon. Parhaiten on toiminut DNA, Sonera ei lähes ollenkaan.

4 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Kyllähän se tilanne jokaisen operaattorin osalta on sama: kun asiakkaalle myydään liikkuva laajakaistaratkaisu niin asiakkaan tulee liikuttaa se sellaiseen paikkaan, jossa se kuuluu. Muuten ei päästä sopimuksessa luvattuun nopeuteen. Lisäksi verkon ruuhkaisuus vaikuttaa huomattavasti nopeuteen.

Suosittelen ottamaan yhteyttä Elisan vikapalveluun tai laittamaan yksityisviestiä Palstan moderaattorille. Osoitteesi perusteella tuota voi selvittää tarkemmin ja ainakin oma kokemukseni on se, että Elisa näihin pyyntöihin sangen ripeästi reagoi ja tarvittaessa ottaa yhteyttä. Joskus asialle voi tehdä jotain, toisinaan sitten taas ei.

Itse olen taajuuslukitsevalla modeemilla ja suuntaavalla antennilla (muistaakseni about 100 euroa) päässyt kiinni haluamaani soluun ja olen lopputulokseen sangen tyytyväinen, mutta tapauskohtaisiahan nämä aina ovat.
Itse olen taajuuslukitsevalla modeemilla ja suuntaavalla antennilla (muistaakseni about 100 euroa) päässyt kiinni haluamaani soluun ja olen lopputulokseen sangen tyytyväinen, mutta tapauskohtaisiahan nämä aina ovat.

Jos päätelaitteeseen ei saa taajuuslukitusta päälle, yksi keino on ostaa vain yhden taajuusalueen antennit ja pistää ne X-muotoon 4G-verkossa. Vielä parempi jos antenni viritetään tarkalleen vain mastossa oleviin operaattorin taajuusalueella eli lähtevään ja tulevaan lähetystaajuuteen. Silloin modeemi ei pitäisi hypätä eri taajuuksilla millään.

Yhdeksi ongelmaksi tulee myös kaapelit. Joskus saattaa olla ratkaiseva tekijä ihan kaapeli.

Sekä tehdään tuollaista modausta antennille:

https://murobbs.muropaketti.com/threads/4g-antennien-modaus-ja-sinr-vaikutus-latausnopeuteen.1218241/
Eli pitäisi hommata pari yagi-antennia ja laittaa ne 90 asteen kulmaan keskenään ja 45 asteen kulmaan mastoon nähden. Ebaysta pari halpisantennia kiinasta ja hyvälaatuista kaapelia n. 10m (ehkä vähempikin riittää) x2 jostain muualta. Ei pitäisi olla ongelma. Nyt signaalin taso 1800 MHz mastoon josta tn. saisi enemmän irti on jotain -113 db, millä tasolla pääsisi esim. jatkuvasti ja luotettavasti n. 12 Mbits nopeuksiin? Täytyy kuitenkin ensin ottaa Elisaan yhteyttä.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
En ole erityinen antenniasiantuntija, mutta itselläni on tällainen. Kyseinen firma antaa 30 päivää aikaa asentaa antennin ja kokeilla toimiiko se ja jos et ole tyytyväinen, voit perua kaupat.

https://www.4g-antennit.fi/product/331/arronna-11-dbi-4glte3gwlan-monitaajuuksinen-antennisarja-2-kpl-10-metrin-kaapeleilla

Mutta kuten itsekin sanoit, kannattaa olla ensin yhteydessä Elisaan. Vika voi olla yhtä lailla ruuhkaisessa verkossa kuin huonossa kuuluvuudessa. Mielestäni 2-3 kilometriä ei ole liian pitkä etäisyys tukiasemaan kunhan siinä välissä ei ole mitään korkeita rakennuksia tai esteitä.

Osallistu keskusteluun