Kysymys

Huawei B593 vs matkapuhelin

  • 7 kesäkuu 2013
  • 39 kommenttia
  • 4790 katselukerrat

Ostin muutama viikko sitten B593 reitittimen mökki (ja koti) käyttöön. Otin myös 4g mobiililaajakaista liittymän. Vein sen mökille ja se toimikin hetken (puoli päivää) ihan ok. Nyt se ei tunnu yhdistävän ollenkaan. Linkkimastoon on noin 3,5 km. Kolme-kaksi palkkia näyttäs olevan mutta punaista valoa näyttää. Asetukset pitäisi olla ok: kokeiltu pakotusta 3g verkkoon ja apn on internet.saunalahti. Olen lisäksi tehnyt pävityksen (v. ..... 55) jotta ne lapa-antennit saa toimimaan.

Ihmetystä tässä aiheuttaa se että jos laitan samaiselle ikkunalaudalle kännykkäni (sony xperia) niin se toimii moitteettomasti 3g verkossa. Olen nyt jakanut kännykän kautta netti yhteyden läppärille. Ymmärtäisin jos netti ei toimisi kännykälläkään mutta kun se sillä toimii ihan hyvin eikä pätki. Miten tuo B593 voi toimia niin paljon huonommin? Ne ovat käytännössä samassa paikassa joten siitä ei ole kysymys. 

Olen hommaamassa ulkoantennia, jospa tuo reititin alkaisi sillä toimia paremmin. 

39 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Huawei B593 -reititimessä on tavallista heikommat sisäantennit. Minulla oli tämä laite - vaihdoin E392 ja nppeus + verkon vakaus parani.
Luulis kuitenkin että niillä mukana tulleilla antenneilla toimis kännykkää paremmin. Näin ei kuitenkaan ole.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
No ei ne mukana tulleet antennit toimineet edes paremmin, päin vastoin omalla kohdalla signaalin laatu jopa laski :D

Eli halpaa kiinalaista rojua...
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Ettei sinulla vain olisi väärä APN käytössä?
Pakotettuna 3g verkkoon ja APN on internet.saunalahti . Tämähän pitäisi kaiketi olla kunnossa vaikka liittymä itsessään on 4g. Täällä mökillä kun tuota 4g:tä ei taida olla saatavilla. 4g on lähinnä sitten kotikäyttöön kun en ole mökillä. Tällä hetkellä striimaan radio helsinkiä ja selailen ihan ok nopeudella netissä ja kaikki tapahtuu kännykän -> wlan -> macbook kautta. Reititin on tossa kännykän vieressä ja kolmea palkkia näyttää eikä sen kautta tapahdu mitään.
Käyttäjätaso 2
Ymmärtääkseni APN on sidottu liittymätyyppiin eikä siihen mitä verkkoa kulloinkin käytetään, eli 4G liittymässä APN on aina internet vaikka olisitkin pakottanut 3G verkkoon ja 3G liittymässä internet.saunalahti (tai internet4 jos julkinen ip on käytössä). Nuo yhdistämisongelmat johtuu useinmiten juuri siitä että APN on väärin (tai sitten signaali ilman ulkoista antennia on yksinkertaisesti liian heikko/huonolaatuinen).
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
DrWho73 kirjoitti:
Ymmärtääkseni APN on sidottu liittymätyyppiin eikä siihen mitä verkkoa kulloinkin käytetään, eli 4G liittymässä APN on aina internet vaikka olisitkin pakottanut 3G verkkoon ja 3G liittymässä internet.saunalahti (tai internet4 jos julkinen ip on käytössä). ....

Kun oliskin vielä noin yksinkertaista, mutta kun ei ole. Saunalahti on sählännyt noiden 4G-liittymien APN:ien kanssa niin, että ainakin vielä viime viikolla 3G-verkkoon ei päässyt internet-APN:llä; LTE-verkkoon meni molemmilla (natatuilla).
Tarkottaako se siis käytännössä että 4g liittymää ei siis voi/voinut käyttää 3g tilassa? Eli 4g liittymän APN on aina internet mutta sillä ei pääsekkään 3g verkkoon. Jos näin on niin onhan se aika persiistä. Eli ulkonen antennikaan ei auta.jos homma on kiinni tuosta APN sählingistä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Jos molempia verkkoja (LTE ja 3G) käyttää sekaisin, apn:ksi kannattaa esim. reitittimeen määrittää tuo saunalahti-päätteinen versio. Se kelpasi ainakin viime viikolla myös LTE-verkkoon. Tosin tilanne on saattanut taas viikon aikana muuttua...
Mikä idea tässä on että ne muuttuvat? Saunalahti sählää jotain?

Saunalahden sivuilla tosiaan todetaan:

Saunalahden Mobiililaajakaista 4G ja Mobiililaajakaista 4G Super ja http://saunalahti.fi/prepaid/mobiililaajakaista.php" rel="external –liittymillä APN on internet.

 

Kiitoksia vastauksista, täytyy jatkaa kokeiluja.
Hieman päivitystä tilanteeseen. Vaihdoin 4g liittymän 3g mobiililaajakaistaan. Tulin mökiltä helsinkiin ja pistin reitittimen testiin. Tuntuu itseasiassa toimivan kummallakin APN:llä. Kuitenkin paremmin ja nopeammin kun laitoin APN:ksi internet . Vaikka eikös juuri 3g liittymällä pitänyt olla se internet.saunalahti . Yhdistää molemmilla mutta pidetään nyt toistaiseksi tuo internet APN.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
4G-liittymäkin näkyy toimivan molemmilla APN:illä 3G-verkossa. Saas nähdä, kuinka pysyvä olotila tuo nyt sitten on...
Käyttäjätaso 5
KoTe60 kirjoitti:

4G-liittymäkin näkyy toimivan molemmilla APN:illä 3G-verkossa. Saas nähdä, kuinka pysyvä olotila tuo nyt sitten on...


Vähän lisätietoja tähän. Saunalahden 4G MLK -liittymille on tuotu ominaisuus että ne toimivat nyt molemmilla APN:illä, päivitämme ohjeet myös ajantasalle tässä lähiaikoina. Nythän kyseessä ei ole onneksi ongelmatilanne, koska 4G-liittymät toimivat sekä internet, että internet.saunalahti APN:llä, mutta lisäillään kuitenkin myös ohjeisiin tämä tieto. 🙂
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Vortex kirjoitti: ...Nythän kyseessä ei ole onneksi ongelmatilanne, koska 4G-liittymät toimivat sekä internet, että internet.saunalahti APN:llä, mutta lisäillään kuitenkin myös ohjeisiin tämä tieto. :)
Parempi tietenkin noin, että molemmat toimii. Välivaihe, jolloin LTE:llä toimi ensinmainittu ja 3G:llä vain jälkimmäinen, kerkesikin jo vähän hilsettää...
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Alkavatko Saunalahden 4G-liittymät toimia myös internet4 APN:llä?
PÄIVITYSTÄ

 

Tämä alkaa olla jo aika naurettavaa, olisko kellään ideoita sillä ostin nyt suuntaavan antennin:

http://www.3g-antennit.fi/product/149/tehokas-15dbi-suuntaava-3g-antenni-mobiiliverkkoihin

eli tilanne on tämä: B593 reititin on nyt REN 68015 YSX antennin päässä joka on kiinnitetty n. 7 metrin korkeuteen ja suunnattu linkkimastoon (karttapaikka jne apuna). Piuha on kiinni B593 takaapäin katsottuna oikeassa liittimessä ja ulkoinen antenni valittuna. MUTTA silti vain yksi palkki! Yhteys toimii vain pätkittäin. JA SILTI kännykän kautta netti toimii erinomaisesti pätkimättä. Mikä tässä voi nyt olla? Asetukset on varmasti okein: 3g liittymä ja APN internet.saunalahti ja pakotettu 3g verkkoon. Ja näillä tosiaan toimi helsingissäkin. internet APN ei tunnu toimivan, niinkuin ei pidäkään.

Helsingissä testasin ja reititin toimi siellä ja sai omilla antenneillaan täydet 5 palkkia. En vaan suostu uskomaan että toi kännykkä voi olla tossa parempi ikkunalaudalla kuin ~250 euron reititin ja ~120 euron antenni 7 metrin korkeudessa  joka on suunnattu. Suuntaillu sitä pari tuntia, otin kännykän mukaan tuonne ylös ja käänsin tosi vähän kerrallaan ja odottelin ja katsoin reitittimen hallinasta singaalin voimakkuutta. Yksi palkki maksimissaan. Aargh, mitä mä teen väärin?
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Tuossa voisi olla sellainen teoreettinen mahdollisuus, että reititin on syystä tai toisesta lukittunut 2100Mhz taajuudelle. Taajamien ulkopuolella 3g-verkko on pääosin toteutettu 900Mhz taajuudella, joten lähimpään 2100Mhz tukiasemaan saattaa olla huomattavastikin pidempi matka. Toisena vaihtoehtona tietysti, että reitittimen antenni/vastaanotin/muu on 900Mhz taajudeen osalta rikki.

Tämä selittäisi sen miksi laite toimii Helsingissä ongelmitta ja puhelin mökillä vastaavasti ongelmitta.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Onko käytetyissä taajuuksissa eroa mökki vs. koti? Tai onko mökillä lähimasto 900:lla, mutta alueella myös heikompi 2100-verkko (tukari kauempana jossakin taajamassa) tai toisinpäin.

Edellisellä haen sitä mahdollisuutta, että esim. laite jostakin syystä "junttautuisi" 2100-taajuudelle, eikä vaihtaisi 900:lle, vaikka se kuuluisi tuollaisella 3,5 km:n etäisyydellä ja ko. antennilla varmasti ns. tappisignaalilla.  

Tai voi tietenkin miettiä muitakin vastaavia eroja luurin ja purkin täysin erilaiselle toiminnalle, mutta näin signaalifriikkinä tulee ensimmäisenä mieleen eri taajuuksien käyttö. Se on koettua, että eri laitteet käyttäytyvät eri tavalla, mutta noin tyystin poikkeavan käytöksen täytyy aiheutua verkon rakenteesta tai laitteen viasta.

Onko kukaan perehtynyt mahdollisuuksiin lukita ko. purkki tietylle taajuudelle? Jos sattumalta laite on ollut jo "koekäytössä" aiemmin, ja lukittu käyttämään vain toista 3G-taajuutta.

Edit: Sorry 'day1' tämä "päälle puhuminen"; kesti toi runoilu sen verran kauan...
Nyt alkaa kuullostaa järkevältä.

Helsingissä kotona 3g toimii varmasti 2100Mhz taajuudella (takatöölö) sillä elisa kuuluvuus kartta näyttää ettei kotona helsingissä ole 900 verkkoa.

Täällä mökillä tilanne on varmasti juuri tuollainen kuvatun kaltainen: Tai onko mökillä lähimasto 900:lla, mutta alueella myös heikompi 2100-verkko (tukari kauempana jossakin taajamassa) tai toisinpäin.

 

Lähin masto on n. 3.5 km päässä ja kylällä n. 5 km päässä on toinen masto. Täälltä suunnasta ne on aikalailla "peräkkäin".


Jos käytte elisa -> kuuluvuus niin sinne "haikantie virolahti". Ollaan juuri 2100 rajalla.

Tosiaan, saisikohan ton lukittua 900 signaalille?
laitteen asetuksista (uusin päivitys) ei ainakaan pysty manuaalisesti valitsemaan käytettävää taajuutta. Taitaa olla aika toivoton juttu... 😞
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Epäilen melko vahvasti, että laitteessa on mahdollisuus tutkia ja myös ohjata modeemi-osan toimintaa, mutta se on piilotettu tavalliselta käyttäjältä. Tuntuu lähes mahdottomalta, ettei esim. huollon testikäyttöön olisi varattu helppoa keinoa tutkia modeemin toimintaa. Voi tietysti olla, että siellä on käytössä jokin spesiaali-usb-yhteys tms., jolla tuo homma hoidetaan.

Tuli joskus aiemmin jo googlailtua asian tiimoilta, mutta mistään tuollaista "sisäpiirin tietoa" ei sattunut silmään.

Jos ongelmana on tuo 2100-verkkoon jumittuminen (kuten vahvasti näyttää), niin on ensimmäinen laite, joka tuolla tavalla taajuuksia käsittelee. Yleensä ongelma on aina toisinpäin eli laite menee 900-taajuudelle, vaikka käytettävissä olisi nopeampi 2100-signaali.

Ei tässä tietenkään ole vieläkään poissuljettu mahdollisuutta laite- tai firmis-viasta, joka estää 900-taajuuden käytön. Kaipuussa siis kokemuksia muilta laitteen käyttäjiltä, kuinka hyvin laite tuolla 55-firmiksellä toimii 900-verkossa. Tai onko havaintoja vastaavasta käyttäytymisestä paikassa, jossa molemmat verkot "kuultavissa". 
Mulla on nyt siinä päivitettynä 61 firmware, mutta testasin sitä kyllä tuolla 55:lla myös. Itsekin googlettelin koko illan mutten mitään löytänyt. Ihmetytti vain että josaain perus nettitikuissa on mahdollisuus vaihtaa taajuutta manuaalisesti. Tämä on kai kallein purkki mitä saunalahti kauppaa. Täytyy jatkaa testailuja. Kiitoksia kun yritätte jeesiä, en ole vielä vaivautunut ottamaan yhteyttä saunalahteen päin sillä sieltä tuskin saan tätä palstaa asiantuntevampaa apua. Onko mahdollista edes nähdä mitenkään tuota taajuutta mitä b593 käyttää? Kävin aika tarkkaan läpi kaikki kohdat eikä missään näkynyt.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Noissa hallinta- tai yhteysohjelmissa ei taida missään olla mahdollisuutta nähdä käytettävää taajuutta. Poikkeuksena Sierran AC762S-mifi, josta tuokin löytyy. Laitteet, joihin on mahdollisuus ottaa kontrolliyhteys usb-piuhan kautta (tikut, jotkin mifit ja yhdistelmälaitteet), at-komennoilla saakin sitten tietoa hankittua omiksi tarpeiksi, ja myös hallittua laitetta enemmän tai vähemmän täydellisesti. Käytettävän taajuuden näkee joissakin suoraan (esim. Sierran laitteet), mutta esim. Huawein tikuilla taajuuden saa selville lukitsemalla taajuudelle ja kokeilemalla, mitä löytyy.

Kikka-kolmosella käytettävän taajuuden saa ehkä selville: jos luuriin löytyy softa, joka kertoo solutunnuksen ja mahdollisesti myös käytettävän taajuuden (esim. WCDMA900 tai 2100 tai IMT2000; useita vaihtoehtoja), saa tiedon, jota voi verrata tuon Huawein purkin diagnostiikasta löytyvään solutunnukseen.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
jaytski kirjoitti:
Nyt alkaa kuullostaa järkevältä.

Helsingissä kotona 3g toimii varmasti 2100Mhz taajuudella (takatöölö) sillä elisa kuuluvuus kartta näyttää ettei kotona helsingissä ole 900 verkkoa.

Täällä mökillä tilanne on varmasti juuri tuollainen kuvatun kaltainen: Tai onko mökillä lähimasto 900:lla, mutta alueella myös heikompi 2100-verkko (tukari kauempana jossakin taajamassa) tai toisinpäin.

 

Lähin masto on n. 3.5 km päässä ja kylällä n. 5 km päässä on toinen masto. Täälltä suunnasta ne on aikalailla "peräkkäin".


Jos käytte elisa -> kuuluvuus niin sinne "haikantie virolahti". Ollaan juuri 2100 rajalla.

Tosiaan, saisikohan ton lukittua 900 signaalille?

Oletko muuten kokeillut, vaikuttaako siellä mökillä puhelimen verkon uudelleenhaku ja -käynnistys?
Siis puhelin toimii hyvin, mutta tuo reititin ei. Reitittimen uudelleen käynnistämisellä ei ole mitään vaikutusta tilanteeseen. Olen päivittänyt firmwareakin edestakaisin pari kolme kertaa. Tuo yllä oleva lainaus koski siis reititintä ei puhelinta.

Osallistu keskusteluun