Hybrid modeemi (mikä lie)

  • 12 kesäkuu 2018
  • 27 kommenttia
  • 11638 katselukerrat

Hankin tuollaisen hybrid modeemin. Laajakaista + sim-kortti samassa härpäkkeessä. Nettiyhteyksien piti parantua huomattavasti. Päinvastoin kävi. Mikä mättää?

27 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Ilman tarkempaa kuvausta laitteistosta, liittymistä, kytkennöistä ja ongelmista, veikkaan että kuu on väärässä asennossa Saturnukseen nähden.

Sorry, mutta kristallipallo on hukassa ja hukka on ruosteessa.
🙂 Tai sitten vain heräsit pahalla päällä 🙂
Käyttäjätaso 7
No, katsotaan sitten, olisiko jollain muulla toimivampi kristallipallo. Se vaan, että auttaisit itseäsi ja auttajiasi, jos antaisit kunnolliset lähtötiedot.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
No, katsotaan sitten, olisiko jollain muulla toimivampi kristallipallo. Se vaan, että auttaisit itseäsi ja auttajiasi, jos antaisit kunnolliset lähtötiedot.

Meikäläisen pallosta on patterit loppu, muuten hyvä.

Aloittajalta kaivattaisiin melkoisesti lisää tarkentavia tietoja.
Käyttäjätaso 3
Siirsin tämän keskustelun oikeaan paikkaan :)

Kuten muut sanoivat, lisätietoja olisi hyvä saada niin saamme kattavan kuvan ongelmasta 🙂
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Hankin tuollaisen hybrid modeemin. Laajakaista + sim-kortti samassa härpäkkeessä. Nettiyhteyksien piti parantua huomattavasti. Päinvastoin kävi. Mikä mättää?

Siis:

- Minkä merkkinen / mallinen laite
- Mitkä ovat laitteet konfikuraatiot (=asetukset) + kuvankaappauksia mm. näistä
- Miten on kytketty. (=Ethernet/VDSL- johto seinässä) + SIMmin kautta (mobiilidata yhteys toimii)

Tuossa vaikka vähän aluksi mitä tietoa tarvitaan.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
OT: En ole itsekään ruudinkeksijä, mutta silti joutuu välillä miettimään, kuinka ajattelematonta (lue yksinkertaista) väkeä tänne ajoittain kirjoittaa. Eikö mikään lamppu syty kirjoittajan päässä vielä kv36:n ensimmäisen kommentin jälkeen? Kuvitteleeko aloitusviestin laatija oikeasti, että me lukijat näkisimme taikalamppua hieromalla, minkälainen härpäke hänellä on huoneistonsa nurkassa. Oraakkeli auta meitä kaikessa. Olen jälleen avuton. 😉
Käsittääkseni keskustelun tarkoituksena on selvittää asiaa. Jotkut saattavat näihin asioihin olla hyvinkin vihkiytyneitä. Toiset taas ei. Tuo asenne, mikä noista vastauksista välittyy, sopii hyvin Suomi24- palstalle.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Arvoisa Hardbone1969,

Tervetuloa palstalle. Älä nyt ota itseesi ja vertaa elisan palstaa suoli24:en. 🙂 Laitteistoihin ja tekniikkaan vihkiytyneet kuluttaja-asiakkaat ja sinisellä pikku eellä merkityt elisan palstalaiset eivät voi auttaa sinua enempää, ellet kykene omalta osaltasi raottamaan salaisuuksien verhoja. Ei oma kirjoitukseni ollut mitään kettuilua, vaan lähinnä totesin lakonisesti tilanteen, sillä et ole ensimmäinen ja tuskin viimeinen heppoisin tiedoin liikkeelle lähtenyt palstalainen.
tässä kuitenkin näitä tietoja tulee siltä osin kuin niitä osaan antaa:

Laite pn Huawei HA35 laajakaistamodeemi eli kyse on kaksitoimisesta modeemista
Laitteen asetuksista ei ole tietoa.
Digiboxin kytkentää olen kokeillut langattomasti ja kaapelilla; molemmilla yhtä hidas
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Ok.

1. Oletko käyttänyt ko. modeemia aiemmin pelkästään puhelinpistokkeeseen kytkettynä ADSL/VDSL2-modeemina ja siis nyt liittänyt siihen jonkin nettitikun, johon olet hankkinut SIM-kortin (mobiililaajakaista) elisalta?
2. Mikä tuo digiboksi on? Elisa viihde? Digiboksi on yleensä se, joka liitetään antennikaapeliin ja saa sitä kautta signaalinsa.
3. Voisitko testata esimerkiksi speedtest.net -sivuston avulla, kuinka nopea yhteytesi on tällä hetkellä?

Nyt, kun luin aloitusviestisi uudestaan, saatoin ymmärtää, että laitteesi sisällä on SIM-kortti, jonka tarkoituksena on jakaa verkko käyttöpaikkaasi, eikä laitetta ole aiemmin käytetty kysymykseni 1 tavalla seinään liitettynä, paitsi sähköjohdon osalta. Elisan mobiililaajakaistan on tarkoitus taata neljän (4) tunnin havaintojakson aikana keskimäärin vähintään viiden (5) Megabitin latausnopeus. Kaikki sen ylimenevä on ainoastaan lisäkiitoksen arvoista. Joskus käyttöpaikan alueella on kuormitusta siten, ettei tuohon päästä.

Kokeilitko jo siirtää modeemia toiseen kohtaan käyttöpaikassasi? Joskun muutaman kymmenen sentin siirtokin voi olla ratkaisevaa. Jos käyttöpaikkasi on uudehko talo, saattaa sen ikkunoissa olla lämpöä eristävät selektiivilasit, joiden on havaittu heikentävän mobiilidatan kuuluvuutta merkittävästi. Silloin voisit kokeilla, toimiiko laite nopeammin, jos siirrät sen ulos parvekkeelle tai muuten pihalle töpselin päähän.

Teletoimija (elisa) panttaa mastojensa sijaintitietoja, mutta voinee antaa suuntaa antavia tietoja ja tietoa käyttöpaikkasi verkon kuormituksesta, kunhan lisäät omiin tietoihisi esimerkiksi asiakas- tai puhelinnumerosi, jonka perusteella elisan asiakaspalvelu voi tunnistaa sinut tällä palstalla.
Latausnopeus näyttäisi olevan 4,6 Mbps ja lähetysnopeus 14,6 Mbps. Tuo lähetysnopeus on parantunut jonkin verran eilisestä, mutta on edelleenkin huonompi kuin vanhalla modeemilla. Tämän uuden modeemin hankinnan tarkoituksena se, että parhaimmillaan on käytössä Viihde + 4 konetta eli yhteys on pahemman kerran pätkinyt. Jos tämä nopeus on mitä on parasta mitä on tarjolla, niin parasta palauttaa laite ja peruuttaa liittymä.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Juu, ei tuolla latausnopeudella voi käyttää viihdettä ja neljää konetta samanaikaisesti. Toivottavasti et tehnyt elisa Viihteestä uutta kahden vuoden määräaikaista sopimusta samassa yhteydessä? Oliko käytössä aiemmin kiinteä yhteys, joka aiottiin korvata tällä "halvalla" mobiililaajakaistalla?

Pääsääntöisesti data käytössäsi olevasta Huawein (mobiili)laajakaistaboksista soljuu häiriöttä parhaiten verkkokaapelia myöten. Ko. laitteessa on verkosta löytämäni käyttöohjekirjan mukaan ainoastaan 2.4 Ghz:n langaton verkkotaajuus (WLAN). Joissakin kehittyneemmissä laitteissa on myös ylempi 5 Ghz:n taajuus, jonka kantavuus huoneistossa seinien läpi aavistuksen heikompi, mutta vähemmän käytettynä vapaampi ja siksi häiriöttämämpi. Elisan Viihdeboksi ei tosin taida vielä nykyään tukea tuota ylempää taajuutta.

Lähde: https://www.cosmote.gr/fixed/documents/10280/127930577/HA35_Hybrid_Access_Gateway_User_Guide-v21.pdf/2954497f-fa5d-45f7-96ef-1e0e6085ab8f
Aiemmin kiinteä yhteys ja tähän tuli rinnalle mobiililaajakaista
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Onko se kiinteä yhteytenne omakotitalossa yleinen ADSL vai kerrostaloissa yleisempi VDSL. Mikä sen nimellinen nopeus on? Toimiiko se yksinään siis nopeammin kuin tuon mobiililaajakaistan kanssa.

Oma osaamiseni noiden yhdistelmäboksien osalta on erittäin ohutta, joten parasta jättää neuvominen niiden osalta oikeiden tietäjien kontolle. Myydäänkö käytössänne olevaa Huawei HA35 -hybridiboksia yleisesti Suomessa?
Kyse on paritalosta ja tuo adsl (tai siis mikä lie) tuli kun tilasi elisa viihteen. Kaupantekohetkellä mittasin vanhalla modeemilla yhteyden nopeudeksi 16, eilen tällä uudella modeemilla vain 11 ja tänään siis tuo 14. Täytyy vielä kokeilla tuota vanhaa uudestaan
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Jeps. Tuo ADSL on hyvin yleinen yhteystyyppi, jossa vanhaa puhelimen kuparikaapeli pitkin tuodaan tuodaan netti taloon. Kirjoittamasi 16 Mbit/s sisään on ko. tekniikalla hyvä suoritus ja sen yleensä toimiikin tasaisesti ko. nopeudella. ADSL:n pulmana on joillekin sen kuluttajalle yleensä hidas 1Mbitin sekuntinopeus ulkomaailmaan. Tämän huomaa siitä, kun siirtää esim. valokuvia talteen pilvipalveluun tms.

Eikös tuollainen Elisa-Viihde könttä ADSL:n kanssa kustanna 40 euroa kuussa. Nyt olet siihen päälle ottanut mobiililaajakaista hinnalla X, jonka tarkoituksena oli ylittää tuon ADSL latausnopeus ja parantaa siinä samalla nopeutta ulkomaailman suuntaan.

Voinet testata myös pelkän mobiililaajakaista kyvykkyyden osoitteessanne irrottamalla ADSL-johdon laitteesta kokonaan, jolloin laite turvautuu pelkästään mobiililaajakaistaan.

TAI toisin päin. Otat uuden laitteen sisältä pois SIM-kortin ja kokeilet pelkällä ADSL-piuhalla sitä. Laitteen pitäisi päästä siihen saman nopeuteen kuin vanha laitteesikin pääsee.

Noissa purkeissa lienee pulmana se, ettei laite osaa jakaa fiksusta yhteyttä ADSL:n ja mobiilidatan kesken siten, että nopeus olisi ADSL+mobiililaajakaistan sen hetkinen nopeus. Osittain tuo voi johtua laitteen asetuksista, mutta niitä saisi tunkata koko ajan, koska mobiililaajakaistan nopeus on harvoin tasainen taajamissa, joissa samanaikaisia käyttäjiä on enemmän.
Latausnopeus vanhalla lataus 16,5. Lähetys 0,7

Uudella ilman mobiililaajakaistaa lataus 17, lähetys 0,9

Uudella kiinteä + mobiili lataus 13 ja lähetys 13

Uudella pelkkä mobiili lataus 6 ja lähetys 6,5

Onko järkeä uudessa modeemissa ja maksaa päälle mobiililaajakaistasta?
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Itse en maksaisi. Enkä ainakaan luopuisi kiinteästä yhteydestä, vaikka se maksaakin (39,90 e). Tuo viihteen kanssa combona kulkeva ADSL on kuitenkin yksinään tasaisen varma suorittaja toisin kuin kaikkien alueen mobiilikäyttäjien kanssa jaettava mobiililaajakaista.

Mieti hyödyttääkö tuo nopeampi paluukaista oikeasti teitä jotenkin? Yleensä ADSL:n ping/kättelynopeus on mobiiliverkkoja nopeampi (suomeksi kutakuinkin pyyntöaika siitä, kun napsautat hiirellä jotakin verkossa- hyödyttää esim. nettipeleissä). Tuo mittaamasi ainakin hetkellinen entistä hitaampi latausnopeus ei ainakaan ole eduksenne. Viihde HD-muotoisena tökkii taatusti entistä enemmän. Toisin sanoen etsisin talouden datarohmulle halvimman toimivan mobiililaajakaistan, jolloin muille jäisi enemmän siitä kodin kiinteästä ADSL:stä jaettavaksi.

--
Lähtökohtanne taisi olla se, ettei se entinen pelkkä ADSL tahtonut riittää nykyiselle käyttöasteellenne. Siitä ADSL yhteydestä ei kuitenkaan ole herutettavissa enää suurempia nopeuksia. Tuollainen hybridiboksi olisi ihan kiva, jos se toimisi myös käytännössä. :)

Nyt kun käytössä on vielä tuo uusi Huawei HA35 voisitte testata paraneeko tilanne, jos esimerkiksi Viihdeboksi ja kaksi tai kolme konetta käyttäisivät vanhaa ADSL:n boksia piuhalla tai WLANilla.

Lopuista poistettaisiin vanhan yhteyden salasana ja ne käyttäisivät uutta boksia pelkän mobiililaajakaistan avulla. Tällöin kuormitus jakaantuisi tasaisemmin, ja viihdekin saattaisi toimia paremmin. Eihän tuo mikään halpa ratkaisu ole pidemmän päälle. Sen uuden boksin kuormanjako asetuksia muuttaen ei ole kuitenkaan mikään yksinkertainen juttu.

---
Jatkossa sen mobiililaajakaistan ei välttämättä tarvitsisi olla elisan verkossa. Testaisin myös Finnetin ja Telian mobiiliverkot käyttöpaikassanne. Tässähän nyt nähtiin yhden illan otantana se Elisaverkon todellinen mitattu nopeus DL 6/ UL 6,5.

Tässä omia ajatuksiani. Toivottavasti joku muukin kommentoisi ideaa..
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Taustatietoa kommentilleni: Käytin itse reilu vuosi sitten testitilanteessa tuollaista yhdistelmäboksia VDSL-yhteyden rinnalla. Perustana oli siis täysin toimiva 10/10 Mbit/s -yhteys, jonka lisäkkeeksi tuotiin mobiililaajakaista. Käytössäni ollut boksi nopeutti yhteyttä jopa 45/45 Mbit/s tasolle, mutta heti, kun mobiiliverkon nopeus iltaisin laski käyttäjämäärän vuoksi, kyykkäsi latausnopeus hitaimmillaan 0,5 Mbit/s tasolle. HUOM! Taustalla olisi siis kokoajan ollut toimiva 10/10 Mbit/s yhteys.

Purkin taakanjakosuhdetta VDSL:n ja mobiiliverkon kesken olisi voinut muuttaa asetuksista aina iltaisin, muttei tuollainen sovi normikäyttäjälle. Laitteessa olisi saanut olla jonkinlainen automaattitunnistus sille, että mobiililaajakaistan nopeus putosi alle perusyhteysnopeuteni (10/10 Mbit/s), jolloin käytettäisiin ainoastaan toimivaa VDSL-yhteyttä. Kertomani vuoksi olen aavistuksen pessimistinen noiden komboboksien suhteen. Ainoa etu, jonka edelleen näen ADSL:n ja mobiililaajakaistan yhdistelmässä on selvästi nopeutunut paluukaista, muttei se auta lisäämään aloittajan riittämätöntä latausnopeutta millään tavalla silloin, kun mobiiliverkko (LTE) on jo muutenkin kuormittunut käyttäjistä.
Käyttäjätaso 7
Purkin taakanjakosuhdetta VDSL:n ja mobiiliverkon kesken olisi voinut muuttaa asetuksista aina iltaisin, muttei tuollainen sovi normikäyttäjälle.

Niinpä.

Suurin osa noista kuormanjakoon pystyvistä modeemi/reitittimista eivät osaa käyttää kahta tai useampaa yhteyttä samanaikaisesti ja samaan sessioon. Siis ne käyttävät jompaa kumpaa yhteyttä vuorotellen.

Itselläni on TeleWell TW-EAV510AC , joka lienee ensimmäisiä laitteita Suomen markkinoilla , jossa on ihan oikea dynaaminen kuormanjako. Siis se osaa yhdistää enintään kolmen WAN-liitännän nopeudet , joka näkyy käyttäjälle yhtenä yhteytenä.

Minulla on Saunalahden VDSL2-liittymä ja mobiilireititin liitettynä purkkiin. VDSL on 30M ja mobiiliyhteys on noin 50...80M. Speedtest antaa latausnopeudeksi 80...110Mbit/s riippuen mobiilin nopeudesta.

Siis purkki ihan oikeasti käyttää molempia WAN-yhteyksiä samanaikaisesti , mitä ilmeisesti ketjun aloittajan (ja useimmat muutkaan) purkit eivät osaa.

Suosittelen. https://www.telewell.fi/fi/tuote/internet-kotona/adsl-vdsl-wifi/TW-EAV510AC/tw-eav510ac-4g-adsl2-vdsl2-wan-5-x-1gb-kytkin-palomuuri
Lataus 13,9, lähetys 4,9... huikeaa! Kyllä tästä kannattaa maksaa.
No niin... hieman lisää tietoatästä elisan minulle tarjoamasta hybrid-modeemista, joka siis käyttää laajakaistaa ja mobiilia, jolloin pitäisi saada kokonaisuutena nopeampi yhteys. Kustannukset olisivat olleet uusi modeemi + kk-maksu muistaakseni 8 e/kk. En ottanut tarjottua palvelua, koska näytti kyseenalaiselle, että nopeus paranisi ollnkaan tai edes tyydyttävästi. Olisi pitänyt hankkia ehkä lisäantenni ja silti kovin epävarmaa toimivuus. Nyt tulikin sitten kirje kotiin, jossa kerrotaan, kuinka saan nopean 50M/10M laajakaistayhteyden ilman lisäkustannuksia... Melkoa noloa Elisalta siis kaupata jotain lisäpalvelua, jonka toimivuus on epävarma, kun laajakaista on joka tapauksessa paranemassa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
eli kauppasivat tuollaista hybridiä, vaikka nopeampi kiinteä vdsl-yhteyskin olisi ollut saatavissa.
huh...
Samoja ongelmia edelleen. Tänään tuli hybridi. Aiemmalla Zyxelillä kaikki toimii hienosti, fullrate, joka antaa noin 16/1 ulos. Nyt vaihdoin hybridiin eikä juuri yli 7/7 tule. Välillä vähemmän, mutta hybridinä ei kertaakaan yli 10.

Tunnelit ja hybridi up, joten kaiken sinänsä pitäisi olla kunnossa. Vaan ei ole. Jos pudottaa toisen pois (Disable interfacelle valikosta) ei auta oikeastaan mihinkään.

Puhelinpiuha takaisin aiempaan Zyxeliin ja tasaiset 16/1.

Myöskään Port Forwardingia ei saanut toimimaan useista yrityksistä huolimatta. Ei näytä siirtyvän forwardi sisäverkkoon oikein.

Ei kai tämä hybridi tai HA35 voi olla näin susi? Mitään uudempia fw:itä ei löydy.

Aktiivinen hyvä myynti, mutta ei toimi. Ohjeita ei löydy myöskään sen enempää?

Osallistu keskusteluun