Vastattu

Internet-yhteyden muodostaminen tökkii

  • 19 elokuu 2016
  • 9 kommenttia
  • 766 katselukerrat

Minulla on mobiililaajakaista Huawei Mobile WiFi E5577 reititin ja HP pöytäkone Windows 8 pro. Nyt pitäisi saada yhteys näiden välille, mutta kun ei vain onnistu! Nyt yhteys kuitenkin toimii jonkun nk julkisen verkon kautta, mutta se tuntuu epämääräiseltä ja turvattomalta. Jotta osaisit autaa ja ymmärtäisit missä teen virheen, kerron juurta jaksain miten olen yrittänyt. Sain postissa Elisa Saunalahden Mobiilireitittimen käyttöönotto-ohjeen ja luin Elisan omilta sivuilta laitekohtaiset ohjeet.
Ohjeet vaikuttavat yksinkertaisilta, mutta jotain osaan silti tehdä väärin. Näin toimin: Huawein takakannen alta löysin WLAN-verkon nimen (SSID) Elisa_Mobi_72CE ja salasanan (WiFi key) 11 merkkiä.
Ohje jatkuu näin... kun langattoman verkkosi nimi (SSID) on tiedossasi, etsi nimeä vastaava verkko laitteesi langattomien yhteyksien luettelosta ja valitse YHDISTÄ. Tässä on ongelma! En löydä tietokoneeltani tuota langattomien yhteyksien luetteloa, joten en voi yhdistää laitteita.
Auta nyt mummoa mäessä! Mistä löydän tuon luettelon?
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi Piampi 20 elokuu 2016, 04:22

Windows-koneissa nuo langattomat verkot löytyy alhaalta oikealta olevasta pienestä palkista. Sieltä, missä kellonaikakin näkyy.

Vapaat yhteydet löytyvät klikkaamalla siitä internet-yhteyden kuvaketta ja sieltä vapaat langattomat verkot. Tuo internet-yhteyden kuvake riippuu täysin, minkälainen yhteys sinulla sillä hetkellä on koneessa aktiivisena. Kokeilemalla hiirtä jokaisen niiden kuvakkeen päällä, löydät viimeistään oikean.

Onko sinulla siis nimenomaan tuo oma Elisan nettiyhteys nyt kuitenkin käytössä, vaikkakin vain julkisena verkkona? Vai käytätkö jotain itsellesi vierasta, kenties naapurin, julkista yhteyttä?
Katso alkuperäinen viesti

9 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Windows-koneissa nuo langattomat verkot löytyy alhaalta oikealta olevasta pienestä palkista. Sieltä, missä kellonaikakin näkyy.

Vapaat yhteydet löytyvät klikkaamalla siitä internet-yhteyden kuvaketta ja sieltä vapaat langattomat verkot. Tuo internet-yhteyden kuvake riippuu täysin, minkälainen yhteys sinulla sillä hetkellä on koneessa aktiivisena. Kokeilemalla hiirtä jokaisen niiden kuvakkeen päällä, löydät viimeistään oikean.

Onko sinulla siis nimenomaan tuo oma Elisan nettiyhteys nyt kuitenkin käytössä, vaikkakin vain julkisena verkkona? Vai käytätkö jotain itsellesi vierasta, kenties naapurin, julkista yhteyttä?
Kiitos sinulle kun yrität ainakin auttaa! En ole vielä ratkaissut ongelmaa.
Löysin jo aiemmin langattomat verkot Internet-yhteys kuvakkeen alta. Kun sitä klikkaa, näkyy että käytössäni on Verkko 3 julkinen yhteys. Ymmärtääkseni, se on kuitenkin Elisan nettiyhteys, koska Huawayn ruutuun pöytäkoneellani ilmestyy sana nettiyhteys muodostettu ja hakupalkissa ylhäällä on 192.168.100.1. Huawayn mobiilireitittimessä on Käyttäjätunnuksena Elisa_Mobi_72CE ja Salasana jossa 11 merkkiä. Ongelma on varmaan se, kun pöytäkoneeni ja mobiilireititin eivät löydä toisiaan oikealla tavalla. Jotkut asetukset voivat olla esim. väärin tietokoneessani, mutta mitkä?
Ja mitä lause langattoman verkon yhdistämisohjeessa tarkoittaa? Kun langattoman verkkosi nimi (SSID) siis Elisa_Mobi_72CE on tiedossasi, etsi nimeä vastaava verkko laitteesi langattomien yhteyksien luettelosta ja valitse Yhdistä. Löysin koneeltani Verkoista Langattomat verkot (oikeasta yläreunasta klikkaamalla, mutta ei siellä ollut tuota tarvittavaa Elisa_Mobi_72CE verkon nimeä.
Minulla on käytössä vielä Windows 8.1 Pro. En ole halunnut vaihtaa Windows 10:iin, kun kuulen siitä joka puolelta negatiivisia lausuntoja. En tiedä, olisiko pitänyt laittaa tuo uusi kymppi koneeseen?
Minä ymmärtäisen, että tuo "julkinen" tarkoittaa tässä yhteydessä sitä valintaa langattoman verkon käyttöpaikasta, että onko se yksityinen vaiko julkinen (private vs public). Jos verkon tyypiksi on valittu "julkinen" niin silloin ei samassa verkossa olevat koneet automaattisesti "näe" toisiaan.

Onnistuisiko tuon "julkisuuden" poistaminen jos käytössä olevan verkon tiedot ensin "unohtaisi" ja sitten määrittäisi uudelleen.

Mulla ei tässä ole nyt yhtään Windows 8 konetta, että ihan step-by-step osaisin rautalangasta vääntää, mutta josko ideatasolla avautuisi, mitä seuraavaksi kannattaisi tehdä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Ei tuossa ongelmana ole "julkinen / yksityinen" -määritys (jonka saa muutettua jakamisen lisäasetuksista), vaan wifin "näkymättömyys".

Ilmeisesti laite on usb-piuhalla kiinni koneessa? Noissa Huawein matkareitittimissä on wifissä virransäästö-ominaisuus, joka katkaisee käyttämättömän wifin tietyn minuuttimäärän jälkeen.

Löytyykö reitittimen wifi verkkolistalta, kun käynnistät reitittimen uudestaan, ja tarkistat listan minuutti-pari käynnistymisen jälkeen?

Toinen vaihtoehto on, että laite on ollut testikäytössä asiakkaalla, joka on vaihtanut SSID:n ja salasanan. Laitteen resetointi palauttaa oletusasetukset (tarrassa näkyvän tunnuksen/salasanan) käyttöön. Reset-napin sijainti selvinnee pikaoppaasta (tod.näk. takakannen alla akun vieressä tai klemmarin piikillä tökittävä reikä kyljessä).
Ei tuossa ongelmana ole "julkinen / yksityinen" -määritys (jonka saa muutettua jakamisen lisäasetuksista), vaan wifin "näkymättömyys".

Kiitos tarkennuksesta, itselläni meni varmaan kaksi eri viestiketjua sekaisin ja vastasin "väärään".
Olette osanneet päätellä ongelmakohtia oikein, vaikka tietokonetermejä tuntemattomana, selitän asioita hyvin arvoituksellisesti, mutta jatketaan vielä keskustelua.
Tänään on WiFi käynnistynyt ongelmitta ja löytyi verkkolistaltakin toistamiseen kun testasin. Aina ei ole toiminut näin. En tiedä, mikä siihenkin on syynä? Kun lopetan koneella olemisen Kirjaudun ulos ja Sammutan koneen ja Verkkovirran aina yöksi. Toiminkohan oikein?
Huawei-reititin on usb-piuhalla kiinni keskusyksikössä. Laitteet on käynnistettävä aina uudelleen. Huawei-mobiilireitittimen sain postipakettina jossa oli avaamaton teipattu Huawayn laatikko, ei siis ole ollut kenenkään koekäytössä. Pienen valkoisen Reset-napin löysin sisältä akun vierestä. En ole resetoinut ainakaan vielä, koska nyt luulen, että ongelma on pöytäkoneeltani avautuvalla Huawayn aloitussivulla. Huawayn aloitussivun yläreunanpalkissa on sisäänkirjautumalla avattavissa: Tilastotiedot/SMS/Päivitä/Asetukset/Jakaminen/Sovellusten hallinta. En saa edellisiä avattua, koska sisäänkirjautumiseni ei onnistu! Olen yrittänyt Käyttäjänunnukseksi: SSID (Elisa_Mobi_72CE), Omaa nimeä (profiiliasetuksista), Elisaa, Adminia. Salasanaksi olen yrittänyt: WiFi key numeroita, keksinyt oman salasanan. Sivulla oleva Elisa yhdistetty > Yhteysasetus ei myöskään avaudu ilman "oikeanlaista" kirjautumista. Huawein aloitussivun alareunassa lukee, että WLAN-tila: Käytössä, Nykyinen WLAN-käyttäjä: 0. Kun klikkaan Jakaminen > SD-kortin jako näyttää, että MIcro SD-korttia ei löydy. Pitäisikö sellainenkin kortti olla reitittimessä? En ole saanut sellaista ja nyt reitittimessä on vain iso kortti sisällä. Pöytäkoneeni Verkot näyttää että koneessa on WiFi-yhteys ja ihme ja kumma Verkko 3 on nyt yksityinen ja Yhteydet: Lähiverkkoyhteys. Lieneekö vaihtunut julkisesta yksityiseksi siksi kun vaihdoin profiiliasetuksissa Adminin (oletus) tilalle oman nimeni.
Nyt pitäisi keksiä pöytäkoneen Huawein aloitussivulla oikea tapa kirjautumiseen, sillä sieltä löytyisi varmasti monia tärkeitä säätöjä.
Olisikohan WLAN-käyttäjiä on sen vuoksi 0, kun laite on kiinni tietokoneessa USB:llä, eli se toimii nyt sinulla "USB-modeemina", eikä "WLAN-tukiasemana" ?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Reitittimen hallinnan käyttäjätunnus (= user) pitäisi olla painettuna samaan tarraan kuin SSID ja wifi key. Jälkimmäinen taitaa nykyään olla myös oletuksena hallinnan salasana. Syytä muistaa, että kirjasinkokokin ratkaisee eli yleinen oletuskäyttäjätunnus on admin (EI isoa alkukirjainta).

Ja taas: jos em. tunnukset eivät kelpaa, laite on voinut olla koekäytössä ja resetointi palauttaa tunnukset ja salasanan oletusarvoihin. Sinetti paketin kyljessä ei takaa mitään!

Reitittimessä ei ole erikseen mitään USB-modeemi- tai WLAN-tukiasematilaa, vaan toimii aina samalla tavalla. Jos laite on kytketty tietokoneeseen usb-kaapelilla, niin mihinpä sitä wifi-yhteyttä silloin tarvitseekaan.

Yhteys kannattaa kuitenkin määrittää julkiseksi, koska sillä internettiin mennään. Windowsin palomuuri osaa silloin suhtautua oikein (= tiukemmin) mahdollisiin yhteysyrityksiin ko. verkkoon eli tietoturva tuolta osin parempi.
Kiitos taas vastauksistanne! Olitte taas oikeassa. Langatonta WLAN-verkkoa käytetään tablettien ja kannettavien tietokoneiden kanssa. Minun vanha pöytätietokoneeni ei anna siihen mahdollisuutta, vaan yhteys on muodostettava USB-kaapelia käyttäen. Joten menin Huawei-mobiilireitittimen etusivulle ja vaihdoin Hallinta-asetukset WLAN-verkosta Mobiiliverkkoon ja kuten neuvoit Profiilin nimeksi: Elisa(oletus), Käyttäjän nimeksi: admin, Salasanaksi (WiFi key): nuo 11 merkkiä ja APN: internet.saunalahti. Nyt kirjoitan Huawein sivuille kirjautumiessani käyttäjän nimeksi: admin ja salasanaksi: WiFi key ja johan avautuivat kaipaamani: Tilastotiedot/SMS/Päivitä/Asetukset/Jakaminen/Sovellusten hallinta.

WLAN käyttäjiä on edelleenkin ymmärrettävästä syystä 0.

Verkkoyhteys on edelleenkin Henkilökohtainen. En osannut muuttaa Julkiseksi. Voi olla etten saakaan muutettua sitä sen jonkun maksullisen IP-salauksen vuoksi, koska käytössäni on 3G-verkko?

Verkko- ja jakamiskeskuksessa näkyy että minulla on Lähiverkkoyhteys. Mitähän sekin tarkoittaa?

En olisi selvinnyt ilman apuanne ja viisastuinkin tässä kirjeeenvaihdossa vähäsen. Kiitos siitä teille!
Kyllä täällä keskustelupalstalla kannattaa pyöriä, jos ei itse ymmärrä. Aina täältä löytyy itseä viisaampia neuvojia - onneksi!

Osallistu keskusteluun