Kysymys

Kannattaakohan sittenkään suunta-antenni.

  • 7 maaliskuu 2013
  • 12 kommenttia
  • 2517 katselukerrat

Käyttäjätaso 1
  • Kommentaattori
  • 36 kommenttia
käytän metsässä asuessani 3G mokkulaa ja 900 taajuisena. Kylällä olisi noin 4km päässä 2100 raja.

Jos menen suunta-antennilla 2100 verkkoon sehän voi olla hitaampi, koska siellä enemmään käyttäjiä?

vai onko näin?:smileyundecided:

12 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Omalla kokemuksella 2100-taajuuksilla on yleensä, ei aina, enemmän kaistaa - näin nettitikku lataa nopeammin kuin maaseudulla. Toisaalta jos maaseudun taajuudella ei ole erityistä ruuhkaa, voi olla hyvä tyytyä siihen. Antenni on kuitenkin hintava investointi, mutta ainakin 3G-antennit.fi tarjoaa palautusoikeutta antenneille, jos ne on huolellisen lempeästi käsitellyt esim. kokeiluun.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Käy kokeilemassa siellä 2100 verkossa nopeuksia vaikka speedtest.net -palvelussa. Jos toimii paremmin (merkittävästi) niin pakota tikku 2100 verkkoon ja lähde ajamaan kotia kohti. Sitten kun yhteys ei enää toimi tyydyttävästi voit arvioida matkan "linnuntietä" kotiosoitteeseen ja jos edelleen on useita kilometrejä niin aika toivotonta voi olla suunta-antennillakin. 4 kilsaa on ainakin 2100 taajuusalueelle jo aika pitkä etäisyys.
Käyttäjätaso 1
Kiitosta kumpaisellekin hyvistä ideoista.

Joskus 2-3v sitten oli 3G antenni myymälässä palautus kielto suunta-antenneille nyt onneksi se muuttunut ja sieltä varmasti otan testiin ja todennäköisesti ostan sen, kun epäilisin keliolosuhteista johtuvat ongelmat sillä korjautuvan.

Täytyy mennä ajelemaan sitten ruuhka aikaan torstai tai sunnuntai klo 20:00-21:00 kylälle testailee ettei tule liian positiivisia tuloksia.
Käyttäjätaso 4
Näitä mobiili-asioita testanneena voin sanoa että ulkoinen anteeni kannattaa aina (kiina halpamallitkin), ihan jopa kaupunkien keskustoissa - häiriöt kun saadaan samalla parempaan hallintaan juuri oikeanlaisella SUUNTA-anteenilla.

Mutta jos mennään kokonaan eri aallonpituuteen, tässä tapauksessa 900 Mhz -> 2100 Mhz niin pitää muistaa että normaaleillekin päätelaitteille (nettitikku) 2100 Mhz kantavuus on karkeasti sanottuna maksimissaan 2 kilometriä.

Mobiili-yhteyksien täysi kummajainen on SUORA NÄKÖYHTEYS TUKIASEMAAN, silloin voidaan tukiaseman maksimi kantama kertoa 5-10 kertaiseksi. 90-luvulla toimi 2400 MHz wLAN internet kymmenen kilometrin päästä suoralla näköyhteydellä tukiasemaan sen ajan ulkoisilla vahvistamattomilla anteeneilla - se oli jo ihme.

Voisit harkita yhdistelmä suunta-anteenia tärkeimmät 800 Mhz - 900 Mhz - 1800 Mhz - 2100 Mhz alueet nyt ainakin jotenkin tuettuna, paranee nykyinenkin yhteytesi - 14 vrk postimyynti katumusajan aikana testattuna.

Saunalahden 3G 900 Mhz on maksimissaan 8 Mbps down 1,7 Mbps upload ja portit on lähes joka tukiaseman alueella tukittu, ettei vaan joku asenna omaa etäohjattavaa valvontakameraa kilpailemaan elisa vahti tuotteen kanssa.
Mistä tiedän kuinka pitkälle esim. 15 dB suunta-antenni kantaa? Ainakin teoriassa? 2 kilometriä, 4 kilometriä?
Käyttäjätaso 4
15 dB passiivisesti vahvistavan anteenin vahvistusta ei voi noin vain yksinkertaisesti laskea, asiaan kun vaikuttaa monet asiat. Kierrekaapeliliitoksilla ja heikkolaatuisella anteenikaapelilla tuon 15 dB vahvistuksen kai saa nollaksi kun liitoksia ja heikkolaatuista kaapelia on yhteensä n. 20 metriä. Vahvistavuus kun ei ole se kaikkein tärkein ominaisuus näissä mobiili-interneteissä vaan kun samaa radioliikennettä on paljon myös muilla operaattoreilla SAMALLA taajuudella. Tästä radio"pommituksesta" joutuu oma päätelaitteesi valitsemaan ne pienet data-paketin palat jotka on tarkoitettu  juuri SINULLE. Siksi suuntaamis ominaisuuteen ja kunnolliseen kaapelointiin kannattaa kiinnittää enemmän huomiota kuin myyntipuheisiin että tämä ja tämä vahvistaa 100 dB ....
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Åba kirjoitti:
Mistä tiedän kuinka pitkälle esim. 15 dB suunta-antenni kantaa? Ainakin teoriassa? 2 kilometriä, 4 kilometriä?

Ei oikein muuten kuin kokeilemalla. Jos kenttää ei ole , niin ei siinä auta suunta-antennikaan. Jos kenttää on kuitenkin edes hiukan , niin sillä antennilla saa mahdollisesti signaalitason nousemaan mokkulan tai mobiilireitittimen minimin yläpuolelle.

Toisaalta olosuhteissa , missä suoraa "näköyhteyttä" tukiasemalle ei ole , niin silloin voimakkaasti suuntaavasta antennista saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Näkemys perustuu siihen , että digitaalisessa tiedonsiirrossa hyödynnetään ns. monitie-etenemistä eli signaali suoran yhteyden puuttuessa tulee useista eri suunnista tulevina heijastuksina ja vastaanotin osaa niistä parsia kokoon välttävän signaalin. Suunta-antenni tehokkaasti blokkaa ne heijastukset ja ympärisäteilevä antenni olisi silloin suositeltavampi.
Eli kenttää pitäisi olla edes vähän? Suunta-antenni ei esim. kykene noukkimaan signaalia LTE-verkosta jos sen kuuluvuusalue loppuisi esim. 1 km päähän, vaan pitäisi olla edes huono kenttä?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Åba kirjoitti:
Eli kenttää pitäisi olla edes vähän? Suunta-antenni ei esim. kykene noukkimaan signaalia LTE-verkosta jos sen kuuluvuusalue loppuisi esim. 1 km päähän, vaan pitäisi olla edes huono kenttä?
Juuri näin. Nolla on nolla ja se ei vahvistavalla antennillakaan muuksi muutu 😉
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Ostin itse juuri ebaysta kyseisen suunta-antennin -->

http://www.ebay.com/itm/Mobile-Broadband-Antenna-Huawei-Aerial-Signal-Booster-4G-EE-E392-E589-1800Mhz-LT-/281062014169?pt=UK_Computing_Mobile_Broadband_Devices&hash=item417099fcd9

Perhana kun tuli taas nuo pakkaset niin toimii ilman anttenniakin jatkuvasti täysillä (50M). Kun kytkee tuon antennin niin ei huomaa mitään eroa nopeudessa. Eipä tietenkään kun liittymä ei anna myöten. Vasta sitten kun lämpötila menee plussan puolelle niin näkee onko tuosta mihinkään. Sitä odotellessa..

P.S. Olen itse päässyt parhaimmillaan kiinni elisan 2100Mhz 3g tukariin about 15-20km päästä, pelkällä nettitikulla (e220). Kyseinen paikka näkyy punaisena raksina kartalla. Se on autiomaja 185m korkeudella, vaaran laella. Taitaa ainakin kiikareilla näkyä mastokin jossain metsänrajassa..



Nopeus oli parhaimmillaan 2Mbit/s ja pysyi hyvin verkossa. On tullut useinkin käytyä kyseisessä paikassa ja aina on päässyt 3g verkkoon kiinni.
Käyttäjätaso 3
Edellisen viestin ylimatkasta. Kokeilin kerran myös vaaran laelta, edellisen kartan vasemmasta yläkulmasta Soneran Tervolan 900 MHz 3G lähettimeen. Nokian peruspuhelimella. Puhelin löysi verkon  mutta bittiäkään ei kulkenut. Ilmeisesti puhelimen lähetin ei kantanut karttapaikan mukaan laskettua 33,3 km matkaa! Jos olisi ollut suunta-antenni olisi ollut mielenkiintoista kokeilla bitin kulkua.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Tuolta samaiselta autiomajalta löytyy myös Sweden 3g verkko puhelimen manuaalisella haulla mutta kirjautumaan ei pääse. Eikä ihmekään sillä matkaa Haaparannan tukariin tulee vaatimattomat 40km :smileycheesy:

Osallistu keskusteluun