Kysymys

Kiinteän laajakaistan vaihto mobiililaajakaistaan

  • 2 kesäkuu 2009
  • 28 kommenttia
  • 980 katselukerrat

  • Kommentaattori
  • 21 kommenttia
Olen tässä pohtinut megasen ADSL-liittymän vaihtoa megaseen mobiililaajakaistaan. Asun UMTS 2100-verkon kuuluvuusalueella ja olen pohtinut, että kuinka hyvin tuo meganen toimisi. Pääasiallinen käyttö on pelkkää surffailua. Kokemuksia?

28 kommenttia

Hae Elisa Shopitista MobiililaajakaistaPaketti testiin kahdeksi viikoksi ja kokeile itse.
Aa..sitäkö saa kokeilla sen aikaa?
Joo ei sitä ongelmaa ole.
Käyttäjätaso 2
En ikinä olisi vaihtanut oikeaa laajakaistaa tähän, jos tilanne olisi toisin sallinut. Onneksi loppuvuodesta saan kunnon yhteyden takaisin ja tämä riivatun määräaikainen ongelmapesä jää toisen perheenjäsenen satunnaiseen laskunmaksukäyttöön. Kuten toisessa threadissa jo totesin, minulla ei kaapelimodeemin kanssa ollut  7 vuodessa yhteensäkään niin paljoa ongelmia, kuin tämän ryökäleen Mobiililaajakaistan kanssa yhdessä päivässä. Yhteys kun katkeilee keskimäärin 2 - 10 kertaa päivässä (muutaman tunnin surffailun aikanakin, 10 - 15 tunnin sessioita ei uskaltaisi tällä edes kokeilla) ja modeemia saa yhtenään olla irrottamassa kun mikään muu ei auta. Ja tämä 3G-alueella, maaseudulla taas ongelmana on lisäksi vauhti, joka on samaa luokkaa kuin vuonna 1995 BBS-purkkien aikaan...
Eli tuskin siis kannattaa edes vaihtaa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Kyllä mobiililk toimii myös "puolikiinteänä", jos olet hyvässä kentässä ja oikeanlaisilla laitteilla. Itsellänikin oli alussa vaikeuksia saada yhteyksiä pysymään päällä, ja syytin vehkeitä ja SL:a, mutta ryhdyin kuitenkin hakemaan  asian parantamiseksi.

Yksi huomaamani merkittävä asia on tikun tai mokkulan vaatima virta. Näyttää siltä, ettei pöytäkoneenkaan jokaisesta usb-liitännästä tule kaikkien laitteiden vaatimaa virtamäärää. Itse varmistin asian erillisellä virransyötöllä varustetulla hubilla. Tuo virran riittämättömyys tulee näkyviin nimenomaan katkeilevina yhteyksinä varsinkin, jos ollaan huonossa kentässä.

Toinen juttu on sitten käyttöjärjestelmien ja noiden modeemien yhteensopimattomuus. Varmin ratkaisu on tällöin 3G-routerin hankinta, mikä kyllä muutenkin puolustaa paikkaansa "puolikiinteässä". Itselläni eOpenin Suomessa myymä kapistus ja muita löytyy ainakin A-linkiltä, Telewelliltä jne.

Ja viimeisenä sitten paikka, ja nimenomaan huoneiston sisällä. Kannattaa etsimällä etsiä yleensä ikkunan vierestä kohta, mistä saa parhaan signaalin. Itselläni 2100-alueella n. 60-68 %:n luokkaa ja nopeutta löytyy tasaisesti 1.5 - 5 megaa (2M yhteys!). Mökillä UMTS900 alueen laitamilla signaali 40 %:n paikkeilla ja nopeus jatkuvasti yli 1.5 megan.

Ota huomioon, että tyytyväisimmät asiakkaat hymyilevät usein taustalla partaansa, joten älä heitä kirvestä kaivoon.
Käyttäjätaso 3
Tuo riippuu vähän paikkakunnasta. Torniossa vieraillessani kolmen päivän ajan 3g verkossa smurffatessa meinasi hermot palaa. Yhteys toimi todella ala-arvoisesti.
Taas kotona seinäjoella yhteys toimii niin hyvin että kun joulukuussa määräaikainen netikka adsl liittymäni "vapautuu" niin luultavasti sen irtisanon ja smurffaan pelkästään mokkulalla. Koska en pelaa tietokoneella niin minun smurffaukseen mokkula riittää mainiosti.

Mokkulasta on kuitenkin jo niin pitkä kokemus että uskallan sen ottaa ainoaksi liittymäksi, koska mielestäni se on toiminut hyvin. En nyt muista vuotta kun kiinteähintaisen netin otin SL liittymääni,  mutta on se jo vuosia ollut kun se oli aluksi nimellä dataetu 64 ja nykyään nimellä megadata.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Täällä Mobiililaajakaista-lisäpalvelut toimivat loistavasti. Minulla on kaksi MegaDataa, toinen tietsikassa ja toinen ihan normikäytössä olevassa liittymässä. Tässä näyttäisi olevan käytössä verkon maksiminopeus eli tuo 5 Megaa. Keskustassa on joitakin kivitaloja, joissa toimii pelkkä UMTS. Ainoa huono puoli on se, että jos olisi MultiSIM- voisin käyttää samaa liittymää yhtäaikaa molemmissa.

Ennen oli ADSL-yhteys, mutta kyllä tämä sen voittaa, ongelmat ovat vähäisempiä.
Saapikos saunalahdelta kahdeksi viikoksi kokeiluun tuon mobiilaajakaistapaketin?

Saapikos saunalahdelta kahdeksi viikoksi kokeiluun tuon mobiilaajakaistapaketin?

Elisa shopit-myymälästä saa ainakin Elisan mobiilin koekäyttöön, sama asia, Saunalahti toimii Elisan tukiasemilla.
Käyttäjätaso 2
Niin, KoTe60:n vastineessa on sen verran pointtia, että yhteensopivuusongelmista toki voi olla kyse ja kenties niihin joku ratkaisukin on. Sen verran olen 20-vuotisen päivittäisen tietokoneen käyttämisen aikana kuitenkin oppinut että rohkenen väittää, että jos minä en ratkaisua tunnu löytävän, niin sitä tuskin ainakaan ihan heti kukaan tyypillinen peruskäyttäjäkään löytää. Sen sijaan entisen kiinteän yhteyden kanssa homma meni näin: verkkokortti koneeseen, windows tunnisti sen, kaapelimodeemi liikkeestä sisään ja hetikohta oli yhteys auki, ja seitsemän vuoden aikana sattui muutamia 15 min - 3 h katkoja joista vielä yleensä tiedotettiin jopa paikalliskanavan teksti-TV:ssä (kuten kuidun katkeaminen jossain Tampereella).

USB-liitäntä sinällään on toisinaan ongelmallinen, varsinkin vanhojen koneiden kanssa. Tämän vuoksi olisinkin erittäin mielelläni ottanut ethernet-liitäntäisen langattoman laajakaistan, jos sellainen olisi tarjolla. Itse kun käytän pöytäkoneita pääasiassa, toki kannettavien puolellekin kelpaisi joku PC Card -sovitin.

Minulla yhteys pätkii siis kahdella eri koneella (kummassakin Win XP SP3) ja kahdella eri paikkakunnalla, toinen koko ajan 3G-verkossa ja toinen GPRS. Tälläkin hetkellä koko härpäke on ikkunassa 7 metrin korkeudessa, mutta eipä tunnu signaali siitä paranevan, yhtä hyvin toimii esim. pöydällä hieman alempana.
Kävin tänään hakemassa kokeiluun yhden megan mobiililaajakaistan Elisalta. Tuote on silti Saunalahden. Katsotaan miten toimii.
Eikös ois reilua, et jos on kiinteä laajakaista kotona, sais sitten halvemmalla mobiililaajakaistan sama tilaaja tai sitten toisen kiinteän halvemmalla kuukausimaksulla mökille? Onhan näitä turbolaajakaistahommia, mutta niistä ei saa mitään varsinaista alennusta. Esim, jos kotona on kiinteä laajakaista, niin saa sitten vaikka mobiililaajakaistaan 1M, 2M ja 5M:n nopeuksiin vaikka 30% alennuksen. Tai vastaavasti mökille kiinteän laajakaistan pienemmällä kuukausihinnalla kuin normaalisti? Tämmösiä ois kiva odotella tulevan markkinoille.
Voi myös ajatella pärjäävänsä pelkällä mobiililaajakaistalla, mutta se ei ainakaan itselläni ole tarpean nopea kotikäyttöön (edes tuo max 5M). Pientä vinkkiä myyntiosastolle;) ...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Riippuen mökin sijainnista, ei ainakaan nk kasvukeskusten ulkopuolelle näillä näkymin tulossa mitään mahdollisuutta kiinteään laajakaistayhteyteen.
Neljäs päivä kokeilua menossa ja hyviä kokemuksia. Kertaakaan ei ole yhteys katkennut ja megan yhteydellä kokoajan yli 900kb/s siirtonopeus. 2x ei ole löytänyt  verkkoa kun olen käynnistänyt koneen ja sen jälkeen mobiililaajakaista-ohjelman. Modeemin irroitus on auttanut molemmilla kerroilla.
Kaikki nettisivut ei auke kunnolla tuolla liikkuvalla laajakaistalla. Heti kun vaihtaa kiinteään niin aukeaa. Mistähän moinen johtuisi?
Käyttäjätaso 3

Kaikki nettisivut ei auke kunnolla tuolla liikkuvalla laajakaistalla. Heti kun vaihtaa kiinteään niin aukeaa. Mistähän moinen johtuisi?


Oletko kokeillut useamma mikrolla, ettei se ole kiinni koneen suodatusohjelmista?

Olen nyt ollut pääasiassa netissä Saunalahden prepaidilla jo useamman kuukauden ja en ole huomannut aukeamattomia sivuja. Toimii keskimäärin yhtä ketterästi kuin myös kotona oleva Soneran full-rate adsl, upload on hitaampi mutta download nopeampi.
Ei ole, vaan 1meganen liikkuva ja E160. Ei ole kuin yksi mikro käytössä joten ei voi kokeilla. Välillä explorerilla aukeaa koko ajan, mutta firefoxilla ei tahdo aueta ollenkaan. Esim Facebook on yksi sivusto ja telkku.com toinen. Täällä on ollut noista proxyista puhetta, joten voisiko sillä olla asiaa tähän.
Käyttäjätaso 3

Esim Facebook on yksi sivusto ja telkku.com toinen. Täällä on ollut noista proxyista puhetta, joten voisiko sillä olla asiaa tähän.


Prepaidilla + iCon225 aukeaa moitteetta. Vista ja Firefox. Tässähän on Elisan verkkoasetukset.

Kokeilin myös Saunalahden megaisella liittymällä + Huawei E220 tikulla. Edelleenkin aukeavat moitteetta.

Jää sitten jäljelle tikkusi, sen ohjelmisto ja mikron asetukset?
Käyttäjätaso 3
Täällä on ollut noista proxyista puhetta, joten voisiko sillä olla asiaa tähän.


Minulla auttoi proxyn laitto selaimeen varasto.saunalahti.fi ja portti 8080 kun en päässyt E180 tikulla kaikille sivuille.
Myöhemmin sain huawein tuelta uuden firmwaren joka korjasi vian ja nyt aukeaa ilman proxyäkin.

Kokeilehan mitä tuo proxy sinulla tekee.
Nyt laitoin exploreriin ja mozillaan proxyn, jonka seurauksena mozilla pääsee joka sivustolle,mutta explorer sakkaa esim. facebookkiin mennessä. Muut sivustot toimivat. Saako tuon modeemin verkkotilan muuten määritettyä pysyvästi "vain 3G" vai onko se aina laitettava uudestaan?

EDIT: vai pitäsikö laittaa modeemiin se proxy ja antaa verkkoselainten olla "automaatttinen"-asennossa. Nyt kun otin explorerista pois tuon manuaalisen proxyn ja laitoin "automaattiset asetukset" niin pääsi sivustolle. En tiedä sitten ensi käynnistyskerralla.

EDIT 2: Välillä kun käynnistää, niin liikkuva laajakaista-ohjelmisto sanoo että "ei verkkoa". Samalla laitetta ei myöskään näy oma tietokoneessa. Täytyy irroittaa usb-väylästä ja laittaa uusiksi.

Onneksi on viikko vielä kokeiluaikaa.
Kuinka mobiililaajakaista toimii esim. Skypen ja mesen käytössä? Onko puhe ja esim. videopuhelu Skypellä toimivaa. Viiveajat kun ovat mobiilipuolella suuremmat.
Nyt on taas auennut kaikki sivut normaalisti.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Kuinka mobiililaajakaista toimii esim. Skypen ja mesen käytössä? Onko puhe ja esim. videopuhelu Skypellä toimivaa. Viiveajat kun ovat mobiilipuolella suuremmat.


Saunalahden Mobiililaajakaisan käyttäminen vertaisverkkoliikenteessä on kielletty. Skype on vertaisverkkoliikennettä.
Käyttäjätaso 3
Skype toimii silti oikein hyvin webkamerakuvan kera mobiilinetillä, kunhan vain ollaan 3g verkossa.

Tuota skypen käyttöä on saunalahdelta kysytty palstalla monesti, mutta kiellettykään sitä ei minun tietääkseni ole.

Oletan että kielletyllä vertaisverkkoliikenteellä tarkoitetaan tiedostojen vaihtoa.

Osallistu keskusteluun