Kysymys

Kokemuksia: Huawei E3131 -nettitikku

  • 20 helmikuu 2013
  • 19 kommenttia
  • 14386 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
  • Entinen OmaYhteisön jäsen
  • 14255 kommenttia


Nettitikku on näinä päivinä varteenotettava vaihtoehto nettiin pääsyyn. Esimerkiksi Pirkkalan kunnassa nettitikulla saa bitin liikkumaan jopa kaapelimodeemin perusnopeuttakin nopeammin. Siispä kun Kaapelimodeemi 10M/2M maksaa Elisalla 29,90 euroa kuukaudessa ja Soneran ADSL 8M/1M saman verran, niin ei ole vaikeaa päättää minkä tyyppistä yhteyttä sitä lopulta alkaa käyttää. Nettitikku meinaan tarjoaa usein tasaisesti 8 Mbit -nopeuksia ja jopa reilusti yli.

Tässä testissä on syynin alla itse hankittu Huawei E3131 HiLink -nettitikku. Tikku ei ole Saunalahdelta ostettu, koska Saunalahti ei näytä ostavan näitä HiLink-malleja. Onneksi tarjontaa on paljon ja sopivan tikun voi löytää myös itse. HiLink tarkoittaa sitä, että tikku asennetaan Plug and Play -tekniikalla. Käytännössä tikku koneeseen, pienen ajurin asennus muistitikulta ja tikku on saman tien netissä ilman ohjelma-asennuksia. Ajurin siis joutuu asentamaan.

Mutta itse ohjelmia ei. Tämä tekee tikusta erilaisen ja helpon käyttää. Itse mobiililaajakaistaohjelma pyörii siis nettiselaimessa. Ihmetellä täytyy, miksi Saunalahden nettitikkujen mukaan pakkosyötetään epäkäytännöllistä ja mainoksilla täytettyä Mobiililaajakaista-ohjelmaa. Ehkäpä syynä on brändäämisen halu tai yksinkertaisesti se, että varasto on täynnä näitä Huawein B-luokan tikkuja, kuten E367-mallia. Voi vain arvata syytä moiseen.Huawein nettitikku E3131 tulee monipuolisine ominaisuuksineen. Mukaan tulee esimerkiksi kuuluvuutta parantava lisäantenni, joka on kylläkin Pirkkalan kunnassa täysin tarpeeton, koska tukiasemaverkosto on niin tiivis ja aina lähellä. Uskon kuitenkin antennista olevan hyötyä vaikkapa maaseudulla sinne eksyessä. Kiinalainen Huawei on selvästi ymmärtänyt lisäantennin tarpeen liikkuvissa laajakaistoissa ja siitä iso plussa valmistajalle.

Nettitikku toimii HSPA+-verkossa ja toki muissakin Elisan verkoissa. Nettitikku valitsee aina nopeimman saatavilla olevan verkkotekniikan. Laite on SIM-lukitsematon ja maksaa noin 65 euroa. Laite siis toimii muussakin verkossa kuin Elisan verkossa. Itse asiassa Elisan kilpailija tarjoaa tuota laitetta dataliittymien mukana mikä on minusta operaattorilta hyvä valinta. Toivon myös Elisan hyppäävän HiLink-maailmaan pikaisesti.

Nopeudeltaan nettitikku vastaa HSPA+-verkon teoreettisia maksiminopeuksia eli tukee Elisan mainostamia "Jopa 21 Mbit" -nopeuksia. Lisäksi tikkua voi käyttää muistitikkuna Micro-SDHC-korteilla. Hallinnassa on myös tiedonsiirron laskenta ja mm. tekstiviestien vastaanotto- ja lähetysmahdollisuus. Hallinnassa voi myös ladata ohjelman tietokoneelle joka kertoo reaaliajassa sinulle tulevista SMS-viesteistä. Tikku on siis todella monipuolinen.Ostin itse paketin Luurinetistä ja muistikortinkin samasta paikasta. Yllätykseni oli suurin, kun kauppa vielä laittoi hienon nahkasuojan älypuhelimeen, johon Lumia 800 sujahti iloisesti. On hienoa, että pienet verkkokaupat tekevät asiakkaaseen vaikutuksen näin. Vaan eipä ilo loppunut siihen. Myöhemmin menin suoraan Elisa Shopitiin Tampereen koskariin eli Suomeksi Koskikeskukseen ja siellä myyjä laittoi SIM-kortinkin valmiiksi tikkuun. :)

Palvelu oli todella asiantuntevaa ja pari kokemusta saivat minut hyvälle tuulelle. Paketistakin löytyi niin kaikki, että tällä pärjää myös ns. katvealueilla. Jonkin verran vaikeutta on avata tuon tikun kansi. Shopitin myyjä ei aluksi onnistunut, tosin en minäkään, mutta käyttöohjeet vilkaisemalla myyjä sai kannen auki. Netissä on oikein video miten tuon Huawein kansi avataan, joten mikään helppo nakki ei avaus kaiketi olekaan... Onneksi kantta ei tarvitse avata usein.

Pakkaus muistuttaa lähinnä VHS- tai DVD-kasettia. Vielä en ole päässyt lisäantennia käyttämään, mutta sillä pitäisi saada netti paremmaksi katvealueilla. Pirkkalan kunnassa on niin hyvä peitto Elisalla, että lisäantenneja ei oikein tarvitse. Lisäantennista on kuitenkin varmasti hyötyä esimerkiksi maaseudulla tai kuuluvuuden rajamailla. Näin saa kuuluvuustolppia ehkäpä lisää tai toimivuutta paremmaksi. Aivan kaikkea ei pieni antenni tietenkään korjaa.Ja tässäpä tämä tikku on käytössä. Ensimmäiseksi täytyy sanoa, että kooltaan nettitikku vastaa lähinnä muistitikkua. Tämä on plussa, koska kuten kuvastakin näkyy, vieressä olevat kolot ovat helposti käytettävissä eli tikku ei peitä niitä. Samalla tikun valo ei vilku ja välky koko ajan mikä sen sijaan saa keskittymään muuhun kuin valojen vilkkumiseen. Esimerkiksi nukkumaan mennessä päällä oleva tietokone ei häiritse, koska valot eivät ole kirkkaita.

Hyvässä kentässä olen päässyt tällä Huawein tikulla jopa 15 Mbit -nopeuksiin. Suuret nopeudet vaativat optimaalista sijaintia ja ruuhkatonta verkkoa. Yleisin Elisan verkossa oleva nopeus on kuitenkin mielestäni 1 Mbit - 10 Mbit vaikka Elisan alaraja onkin vain vaatimattomat 0.4 Mbit. Tikku käyttäytyy hyvin myös heikossa kentässä. Nopeus on aina hyvä vaikka tikku olisi kuumakin. Lisäksi tikku ei pätki lainkaan, yhteyden saa pysymään päällä jopa vuorokausia.

Ja vaikka ei olisi mitään verkkoliikennettäkään säännöllisesti. Testiaikana yhteys on pysynyt päällä jo yli päivän. Yhteys ei myöskään hidastu tikun kuumuudesta eli tikku voi olla vaikka koko ajan datakäytössä. Testiaikana on siirretty gigatavuittain tavaraa ja tikku kävi todella kuumana, mutta silti tavara tuli täydellä vauhdilla n. 10-15 Mbit sekunnissa. Tikku onkin minusta hyvä ostos niille, jotka haluavat vain käyttää nettiä, eivät tapella sen kanssa.Seuraavaksi plussia ja miinuksia:

+ Hyvä tikku myös heikommassakin kentässä

+ Hinta on edullinen

+ HiLink-ominaisuus

+ Lisäantenni ja USB-johto mukana, tikku on lisäksi pienikokoinen

+ Valot eivät vilku tai välky, ei siis ärsytä käyttäjää diskolla

+ Selkeä hallintapaneeli

+ Elisan verkkoon alle minuutissa

+ Muistitikkukäyttömahdollisuus

- Eipä näin hyvä tikku miinuksia kaipaa

Loppuarvio: 10/10.

Lisää kuvia:Lisäantennista lähikuvaNettitikusta lähikuvaPaketti purettu

Kuvia hallinnasta:Hallinnan etusivulta perusvalikot ja kuuluvuustiedotPlussana voidaan pitää viestien vastaanotto- ja lähetysmahdollisuutta.Myös datankulutusta voi seurata itse, tosin Saunalahden yhteydellä tämä ei ole tarpeenNettitikkuun voi myös hakea päivityksiä, jos onAsetukset ovat monipuolisia, mm. PIN-koodin poisto tai vaihto onnistuu helposti

Joitakin nopeustestejä tikulla

 

Huawei E3131 HiLink ilman lisäantennia, suoraan kannettavan USB-portissa.

19 kommenttia

Kukahan tämän jaksaa lukea?

Mielestäni  siinä on aivan liian paljon kuvia yms .

Avaaminenkin  vie jotain 1,5 Megatavua!
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Sellainen, joka haluaa parhaan mahdollisen nettitikun Elisan verkkoon :)

Ja en minä pakottanut ketään lukemaan. Kyllä moni ostaa lukemattakin tikkuja ja sitten pettyy ehkä, kun ei olekaan lukenut arvioita ja ostanut jonkun huonomman B-luokan tikun.

Ja tämähän on tosi suuri ongelma, että kuvia on paljon ja oikein 1,5 megatavun verran... Sinullakin varmaan ADSL tai muu kiinteä yhteys? Eikö kaista riitä lataamaan jonkun megatavun verran tavaraa?

Nykyviihteen monipuolistuessa ja mm. kameroiden laadun parantuessa kuvakokokin kasvaa. Jos surffaat datarajoitetulla mokkulalla, ota Saunalahti tilalle ja unohda tämäkin asia. Eihän tuo 1,5 megatavua edes tunnu missään?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Saunalahti hoi!

Tämä on mahtava tikku, lisätkää HETI valikoimiinne. Minä olen ollut todella tyytyväinen tähän tikkuun. Elisan verkkokin myös toimii, jo yli kaksi viikkoa tikku käytössä ja vieläkin niin huikeat nopeudet, että ei Elisa mitään nopeutta koskaan rajoita! Tulee 10-15 Mbit joka päivä kelloon katsomatta, joskus nopeus putoaa siihen 6-10 Mbit, mutta se erityisesti kuorma-aikaan.

Laittakaa siis HiLink-mokkuloita valikoimaan, tässä muutama syy Saunalahdelle:

- HiLink säästää hermoja!

- Mokkula asentuu pelkän ajurin asennuksella!

- Ei enää RASKAITA mobiililaajakaistaohjelmia!

- Ei mainoksia ruudulle!

- Selkeä käyttää!

- Lisäantenni paketin mukana!

Saunalahti hoi, tuokaa HiLink mokkula valikoimiin. Edes yksi! Tele Finlandilla tulee dataliittymän mukana E3131 HiLink!
Käyttäjätaso 4
Mitä positiivista sinä näet tuossa HiLink-lisäominaisuudessa ? Omasta mielestäni se on täysin turha lisä-NAT entisten lisäksi.

Tiedätkö mikä se edes on ?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
No tuossahan oli muutama syy ;)

Nopea asennus eikä vaadi Saunalahden bloatwaren asennuksen. Se Mobiililaajakaista ver. 3 on hidas ja mainostäytetty sovellus. Sitä ei voi käyttää ilman että esim. miniläppäri menee jumiin!

HiLink on toisin sanoen Plug&Play-asennus eli nopea asennus tikulle ja itse olen ainakin ollut tyytyväinen.

Myös Tele Finland tosiaan tarjoaa näitä liittymien mukana. Saunalahtihan haluaa brändätä kaiken, ihme että puhelimet eivät tule Saunalahden logolla! Ja toki mainoksia pitää olla! Myös 4G LTE -nettitikkuja on saatavilla HiLink-ominaisuudella.
Käyttäjätaso 4
Eipä ole kyllä mobiilikaista v.2/3 tullut asennettua koneelleni sitten vuoden 2011, turhake mikä turhake.

Tokihan se on kivaa ja näppärää ettei tarvitse asentaa erillisiä ohjelmia / ajureita - mutta mutta, M$ windows 7,8 toimii jo täysin ilman noita "mainostavia" yhteysohjelmia, koska tuki on rakennettu suoraan käyttäjärjestelmään. Tarvitaan siis vain ajuri ... senkin asennustiedoston koko kait nykyisin n.  6Mt (naurettavan pienen kokoinen).

Jos haittapuolena tulee yksi pakko-NAT lisää, niin ainakin tämä saa minut jättämään HiLink-netttikut kaupan hyllylle. HiLink-ominaisuus myös poissulkee toistaiseksi monia reitittimiä, koska tukea HiLink-malleille ei ole.

Olisi myös kyllä kiva joskus kokeilla miten tälläinen uudehko huawei nettitikku pärjää parisen vuotta vanhan 21 Mbps Sierra Wireless 309 (käyttöpaikka sama ja tikun fyysinen asento sama). Toistaiseksi ei ole kyllä ollut tarvetta kun elisalahden 2100 Mhz 3G-verkon Single Carrier nopeus on parissa vuodessa laskenut iltaisin, ja suljetaan epävakaa DC-HSPA+ kokonaan pois laskuista.

Viime viikolla testasin Telia(sonera)n Huawei E3276 (ilman HiLink), mutta ei mitään tai mullistavaa uutta verrattuna Huawei 392, veemäinen se oli aukaista ja laittaa SIM-kortti - sekä nettitikku ei pysynyt kuin pysty ja vaaka-asennossa, löysät saranat. Ainoa ero mitä huomasin oli verkkokortin ilmoittama teoreettinen 150 Mbps nopeus.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Olen samaa mieltä, että on helppoa saada tikku toimimaan myös ilman ohjelmaa. Mutta, se mikä onnistuu sinulta tai minulta, ei tarkoita, että esimerkiksi eläkeläinen osaisi tehdä. Moni eläkeläinen ja muu perusjamppa ei tiedä että edes voi asentaa nettitikun ilman sitä raskasta ohjelmaa. Veikkaankin, että noin 90 % vähintään käyttävät nettitikkua suoraan tietokoneessa vakiomobiililaajakaistan kanssa.

Hilink ei välttämättä ole tarpeen, mutta itse otin ihan mielenkiinnosta, koska haluan kuitenkin nähdä signaalin voimakkuuden ja seurailla vähän datankulutusta. Minulle ei tuosta Hilinkistä haittaa vielä ollut. Olkoonkin siellä NAT, minä olen kaiken tehnyt tällä tikulla mitä pitikin esim. laskujenmaksu ja nettisurffaus :)

Saunalahden E367 tikku on hyvä, mutta ei ole uusinta mallia. Operaattoreista Saunalahti myy monesti teknisesti vanhentuneita malleja vaikka tokikin toimivia. E3131 Hilink julkaistiin joulukuussa 2012 eli puhutaan tuoreesta mallista 🙂
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
hpguru kirjoitti:
Minulle ei tuosta Hilinkistä haittaa vielä ollut. Olkoonkin siellä NAT, minä olen kaiken tehnyt tällä tikulla mitä pitikin esim. laskujenmaksu ja nettisurffaus :)
Kyllä HiLinkistä haittaa on. Vai voiko sen (tikun) läpi muodostaa sisääntulevan SSH-yhteyden? Tikku ei taida tukea porttiohjauksia?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
mrl586 kirjoitti:
hpguru kirjoitti:
Minulle ei tuosta Hilinkistä haittaa vielä ollut. Olkoonkin siellä NAT, minä olen kaiken tehnyt tällä tikulla mitä pitikin esim. laskujenmaksu ja nettisurffaus :)
Kyllä HiLinkistä haittaa on. Vai voiko sen (tikun) läpi muodostaa sisääntulevan SSH-yhteyden? Tikku ei taida tukea porttiohjauksia?

Lienee kiinni itsekunkin tarpeista. Valtaosa käyttäjistä ei käytä SSH:ta eikä tarvitse myöskään julkista  IP-osoitetta. Tikku soveltuu peruskäyttöön ihan hyvin. No suurkuluttajat ja ammattimaiseen käyttöön suuntautuneet ovat sitten ihan eri asia.

PS. Suurimalla osalla ammattilaisista on läppäreissään sisäänrakennettu mobiilikortti ja eivät tarvitse minkäänlaista mokkulaa  😉
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
mrl586 kirjoitti:
hpguru kirjoitti:
Minulle ei tuosta Hilinkistä haittaa vielä ollut. Olkoonkin siellä NAT, minä olen kaiken tehnyt tällä tikulla mitä pitikin esim. laskujenmaksu ja nettisurffaus :)
Kyllä HiLinkistä haittaa on. Vai voiko sen (tikun) läpi muodostaa sisääntulevan SSH-yhteyden? Tikku ei taida tukea porttiohjauksia?

Eipä ole ikinä ollut tarvetta moiselle ja tuskin suurimmalle osalle nettitikun käyttäjistäkään.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
On tuosta HiLink ominaisuudesta tosiaan aika paljon haittaakin kun noi tikut ei tahdo toimia reitittimissä. Joillain kuulemma toimii tämäkin tikku TL MR 3220 V2 versiossa ja joillain ei. Kuulemma toimii jos jaksaa aina odotella sen 5m tai enemmän..  Taisit tehdä ihan oikein hpguru kun peruit sen purkin tilauksen..
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Kyllä, peruin tuon ja tuli tosiaan peruutuspyyntö ja tilinumero kyseltiin mihin rahat pitää palauttaa.

Kaupassa luvattiin että toimii päivityksen asentamalla, mutta vähän epäröin ja toisaalta tosiaan en tarvitse kuin kannettavalle tuon netin, puhelimessa onkin oma. Joten saapi olla näin.

Eri asia jos olisi useita päätelaitteita nettiä vailla, mutta näin ei ole. Satunnaiset vieraat nauttivat kyllä Wifi hotspotistani, josta tulee Elisa-verkon nopeat mobiilinopeudet.

Nettitikuissa on muutenkin reitittimien kanssa paljon epäyhteensopivuutta, joten en uskaltanut hukkaostosta tehdä. Edes valmistaja ei ole listannut tuota HiLink-mallia toimivien listalla, joten en uskalla itse kokeilla. Pahimmassa tapauksessa menisi 30 € hukkaan.
Jos ostan vaikka Soneraliikkeestä tuon E3131-tikun niin toimiiko se Saunalahden liittymän sim-kortilla?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
transvaal kirjoitti:
Jos ostan vaikka Soneraliikkeestä tuon E3131-tikun niin toimiiko se Saunalahden liittymän sim-kortilla?

Toimiihan se - jotenkin. Ei ole mikään huipputikku ominaisuuksiltaan, oli sitten HiLink tai tavallinen...
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
guru kirjoitti: "Saunalahden nettitikkujen mukaan pakkosyötetään epäkäytännöllistä ja mainoksilla täytettyä Mobiililaajakaista-ohjelmaa. Ehkäpä syynä on brändäämisen halu tai yksinkertaisesti se, että varasto on täynnä näitä Huawein B-luokan tikkuja, kuten E367-mallia. Voi vain arvata syytä moiseen."

 

Ei tarvii olla kovin valistunt käyttäjä arvatakseen....;)) Tätähän se on sauniksella olut jo muutaman vuoden... monessa muussakin asiassa...psk-a-a,.......>> nytkö sen vasta toteat (tosin en ole enää pitkään aikaan näitä vuodatuksiasi lukenutkaan ja noissa syy miksi vuosikymmenien asiakassuhde (jo ennen Elisan aikaa alkanut) kohdallani lopulta päättyi)


Minulla ollut jo pari vuotta SONERAN Hi-link nettitikku, EI asennus ongelmia, EI mainoksia ja on voinut käyttää testijutuissa muidenkin operaattoreieden kortteja. Tyytyväinen olen SONERAN verkossa toimivaan TeleFinlandin nettiliittymään, ELISAn verkkoa käytän martkoilla vain pakon edessä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
hpguru kirjoitti: Ihmetellä täytyy, miksi Saunalahden nettitikkujen mukaan pakkosyötetään epäkäytännöllistä ja mainoksilla täytettyä Mobiililaajakaista-ohjelmaa. Ehkäpä syynä on brändäämisen halu tai yksinkertaisesti se, että varasto on täynnä näitä Huawein B-luokan tikkuja, kuten E367-mallia.
Minä ainakin olen eri mieltä tuosta lihavoimastani tekstistä. E367 on tietysti jo poistunut myynnistä, mutta ei se ollut myyntiaikanaankaan Huawein tikuista mitään B-luokkaa.

Mielestäni jos E367 on B-luokkaa, usea operaattorin myöhemmin myyntiin tuoma 4G-tikku menee sinne C-luokkaan.

Siis mikä E367 niin selkeästi tekee huonomman kuin aiemmista 3G-malleista, vaikka E353 ja E1820? Voi olla hieman virtasyöppo, mutta se on enemmänkin ominaisuus kuin vika.

Toiseksi en oikeastaan ymmärrä, kuinka myymättömien tikkujen lukumäärällä voi perustella sitä, että Nettitikuissa on operaattoribrändätty yhteysohjelma.
Onko ollut ongelmia tämän Huawei  E3131  "kestossa"   ?   korttipaikan edessä lukee E3131s-2

Tänään kun aikaisin koneen niin ei enää toiminut ja tikku oli pimeä.Ei valoa/aikaissut selainta ja vain 3-4 kuukautta käyttöä. 
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Suomalaiset kirjoitti:
Onko ollut ongelmia tämän Huawei  E3131  "kestossa"   ?   korttipaikan edessä lukee E3131s-2

Tänään kun aikaisin koneen niin ei enää toiminut ja tikku oli pimeä. Ei valoa/aikaissut selainta ja vain 3-4 kuukautta käyttöä. 

Takuu voimassa ?
Vika olikin vanhempi adobe reader jonka latasin koneelle eilen. Poistin ja tikku toimii kuten ennen

Osallistu keskusteluun