Kysymys

LTE 800 kantavuus versus 3G 900

  • 15 helmikuu 2014
  • 26 kommenttia
  • 2798 katselukerrat

  • Tässä nyt jännityksellä ja suurin odotuksin valmistaudutaan maaliskuulle lupaillun LTE 800 -verkon testailuun. Lähtötilanne on selIainen, että tukiasemat ovat noin 6-8 kilometrin etäisyydellä. Puhelukuuluvuus on hyvä mutta datayhteydet 3G:llä eivät ole kaksiset: nopeudet huitelevat 1-2 megan tuntumassa ja usein alle yhdenkin.
  • Voiko olettaa, että 4G-kuuluvuus tulisi täällä olemaan vahvempi kuin 3G:n olettaen, että antennien suunnat eivät muutu? Onhan matalammalla taajuudella suurempi alallonpituus ja etemiskyvyn pitäisi kai fysiikan lakien mukaan olla parempi. Mahtaako eroa käytännössä huomata?

26 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Kyllä. LTE-nopeuttaa nettipalveluita maaseudulla.

LTE 800 on matalan taajuuden systeemi joten se kantaa pidempään ja paremmin sisään asti. Toteutuvat nopeudet kuitenkin edelleen riippuvat mm. etäisyydestä linkkiin ja verkon kuormituksesta alueella.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Taajuusero 800 vs. 900 on sen verran mitätön, ettei tuo kovinkaan suurta eroa kuuluvuuteen tee. Aivan eri asia on sitten se, miten LTE-tekniikkaan olennaisena kuuluvaa MiMoa hyödynnetään pidempien etäisyyksien datasiirron varmistamiseksi. MiMoa kun voidaan käyttää lyhyellä etäisyydellä tuplaamaan nopeus tai pidemmällä matkalla varmistamaan datayhteys lähettämällä samaa dataa kahdella "kanavalla". Viimemainittukaan ei tosin kuuluvuutta paranna ts. lisää signaalin voimakkuutta, mutta päätelaite voi hyödyntää "tupla-signaalia" häiriönpoistossa, virheenkorjauksessa yms. signaaliprosessoinnissa ja näin saadaan parempi/vakaampi datanopeus myös kauemmas.

Tosin missään ei ole kerrottu, onko näissä nykyisissä LTE-verkoissa automatiikkaa tuon MiMon hallinnassa tai hyödynnetäänkö tekniikan tarjoamia mahdollisuuksia muuten kuin tuplaamalla datanopeus.

Saattaa tuon kuuluvuuseronkin huomata ainakin silloin, jos molemmat verkot ovat yhtäaikaa käytössä, vaikka vain muutaman dB:n parannuksesta onkin kyse.
Toki tiedän, että asia ei ole kovinkaan yksiselitteinen mutta tohdinpa silti tähän jatkoksi kysyä: Mitä päätelaitetta suosittelisitte paikkaan, joka kuitenkin on melko kaukana tukiasemista? (Tarvitsen WLAN-verkon, jonka toki voin muodostaa erillisellä reitittimelläkin, jos valinta kohdistuu tikkuun.)
Käyttäjätaso 4
Voit katsoa Veccun kokemuksia vaikka tästä, nimenomaan 800Mhz verkossa

https://palsta.elisa.fi/mobiililaajakaistat-8/e3276-mokkula-telewellin-510-adsl-reitittimeen-344805

Tai sitten päästä vähän helpommalla: Huawei B593s
Siitäkin löytyy paljon juttuja täältä tai murobbs palstalta

Antenneista löytyy Googlella: 4G antenni ristipolarisaatio

Hyvään yhteyteen tarvitaan siis ristipolarisaatio 2-antenni.

Muokattu 18.8 , rikki mennyt linkki korjattu // Prinsessaponi
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Mitä tuonkin "helpon" yhdistelmälaitteen käyttökokemuksia lukenut, niin ei ole oikein vakuuttanut. Melko heikko mobiiliverkon hallittavuus, käytetty piirisarja ei ole parhaasta päästä, reititin-puoli vaikuttaa vähän keskeneräiseltä eikä wlanikaan tunnu olevan kovin hääppöinen. Hyvänä puolena varmaan kunnolliset antenniliittimet.

Tikkupuolikin tällä hetkellä markkinoilla todella heikko. Huawein uusimmat monella tapaa ongelmallisia (tehosyöppöys, vaihteleva yhteensopivuus reitittimiin, heppoiset antenniliittimet), ja muita vaihtoehtoja melko vähän. Mainittu E3276 toimii ihan ok, ja kun löytää kaveriksi hyvän reitittimen, niin asiansa ajaa. Tikuissa parasta se, että huomattavasti helpompi "säätää" ja esim. mobiiliverkosta saa vähintään riittävästi tietoa ja helposti.

Jos laitteella tarvetta myös helppoon reissukäyttöön, hyviä vaihtoehtoja ovat mifi-laitteet. Kiinteämmässä käytössä voi noidenkin kanssa käyttää telakkana kunnollista reititintä (esim. Telewellilltä pari mallia alle satasella), joissa parempi wlan ja mahdollisuus kaapelin käyttöön. Parempia ulkoisen antennin liittimiä kaipaava valitsee esim. Sierra AC762S+Sierran oma telakka. 
Käyttäjätaso 4
KoTe60 kirjoitti: "Mitä tuonkin "helpon" yhdistelmälaitteen käyttökokemuksia lukenut, niin ei ole oikein vakuuttanut. Melko heikko mobiiliverkon hallittavuus, käytetty piirisarja ei ole parhaasta päästä, reititin-puoli vaikuttaa vähän keskeneräiseltä eikä wlanikaan tunnu olevan kovin hääppöinen. Hyvänä puolena varmaan kunnolliset antenniliittimet.

Tikkupuolikin tällä hetkellä markkinoilla todella heikko. Huawein uusimmat monella tapaa ongelmallisia (tehosyöppöys, vaihteleva yhteensopivuus reitittimiin, heppoiset antenniliittimet), ja muita vaihtoehtoja melko vähän. Mainittu E3276 toimii ihan ok, ja kun löytää kaveriksi hyvän reitittimen, niin asiansa ajaa. Tikuissa parasta se, että huomattavasti helpompi "säätää" ja esim. mobiiliverkosta saa vähintään riittävästi tietoa ja helposti.

Jos laitteella tarvetta myös helppoon reissukäyttöön, hyviä vaihtoehtoja ovat mifi-laitteet. Kiinteämmässä käytössä voi noidenkin kanssa käyttää telakkana kunnollista reititintä (esim. Telewellilltä pari mallia alle satasella), joissa parempi wlan ja mahdollisuus kaapelin käyttöön. Parempia ulkoisen antennin liittimiä kaipaava valitsee esim. Sierra AC762S+Sierran oma telakka. "

Pakko kommentoida muutamalla sanalla KoTen juttuja.

Minulla on kokemuksia 2:kin eri version B593:sta. Uuden s version kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. On laulanut linjalla elokuusta -13 asti yhtäkyytiä, sisään 53Mb/ Ulos 45Mb. Matkaa tukiasemalle 3km (Sonera)(50/50Mb linja)(1800Mhz)
Malli tuli myyntiin elokuussa -13. Se tukee CAT4 tekniikkaa, joka tarkoittaa 30% enemmän sisääntulevaa nopeutta, kuin vanhemmalla CAT3 laitteella = 75/25Mb vs 50/25Mb. (tai 1800Mhz verkossa 150/50Mb vs 100/50Mb)
Wlan on heikkohko, koska modeemissa ei ole ulkoisia Wlan anteneita. Tämä sama koskee varmaankin kaikkia ilman ulkoisia antenneja olevia Wlan tukiasemia. Se on helppo ja halpa hoitaa tarvittaessa, laittamalla esim. AC luokan Wlan-tukiaseman suoraan ethernet johdolla perään. Ulkoisilla antenneilla varustettu!
Minä olen myös tehnyt näin, johtuen modeemin sijainnista ja sen herkkyydestä esim väliseinille.
Piirisarjasta en tiedä, ehkä Kote tietää, voitko kertoa, vai heititkö "mutua"?
Taitaa vaan olla niin, että Huawei on alan johtava valmistaja, muita ei paljoa ole näkynyt.

Koten mainitseman säätämisen puute tarkoittaa huonoja olosuhteita ja sisäantennia, joilloin KoTen tapainen, osaava "säätäjä" pääsee varmasti monta kertaa parempiin tuloksiin, siis tikulla.

Reititimessäkään ei ole kauheasti säätöjä, esim QoS (liikenteen priorisointi) tai Wlan tukiasemaa ei saa taipumaan yksilöllisesti monelle eriluokan käytäjille, esim muksuille ja vieraille. Mitä muuta, KoTe?

Tikuista varmaan paras on toi Huawein E3276. Se on kait lähes ainut , joka tikee CAT4:jää. Sen yhteensovivuudessa on monien tikkujen tapaan "hiukan toivomisen varaa". (Siis KoTe tarkoittama säätämistä).

Mielestäni tikku on ehdoton, kun tarvitsee läppäriä matkoilla yms eri paikossa. Silloin ei yleensä vaadi katkotonta HD -Streminin toistoa. (no ehkä mökillä)

Sitten Sierra AC762S Siitä löytyy pitkä ketju:
http://murobbs.plaza.fi/internet-tietoturva-ja-muu-tietoliikenne/872093-dna-4g-lte-wlan-mokkula-sierra-wireless-aircard-762s-11.html

Esim tuosta sivulta 11 alkaen.
Itselläni ei ole kokemuksia. Huomioisin, että se on jo 2 v vanha tuote, se ei tue CAT4, jää varmaan pikapuoliin "eläkkeelle".
Minä en suosittelisi sitä. Telakastakin on näkynyt pajon palautetta. Myös Wlan on huono monilla. Mm akku kypsyy, kotelo vääntyy.

Telewelleistä en ole lukenut ketjuja. Ilmeisesti, koska niitä ei ole näkynyt operaatorien valikoimissa. Mutta eivät tue CAT 4.
Kysymys TimTomille tarkoititko tuon huawein ulkoisilla antenneilla sen omia  vai jotain suunta ant.ja minkälaisia?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
timtomi kirjoitti:
...
Piirisarjasta en tiedä, ehkä Kote tietää, voitko kertoa, vai heititkö "mutua"?
...
Vanhempi B593 on Qualcommin 9200 -piirisarjalla ja uudempi S-malli Huawein "omalla" HiSilicon-piirisarjalla. Tämä siis ihan netistä poimittuna. Ja piirisarjoissa QC on edelleen kingi, vaikka Huawein vastaisku QC:n lähes monopolille oli erittäin tervetullut mm. hintakehtityksen vuoksi. Toivottavasti Huawei jatkaa aktiivista kehitystyötä ja saa toimivuuden jossain vaiheessa samalle tasolle QC:n kanssa.

Onhan se kieltämättä hauskaa, että tuokin iso purkki (tai itselläni mifi-laite) kytketään erilliseen reitittimeen toimivuuden parantamiseksi. Ovat vaan lähes tai yli 200 euroa maksavina turhan kalliita, jos tikkukin ajaa saman asian. No onhan B593:ssa paremmat antenniliittimet, mutta tuosta saatava muutaman dB:n hyöty näkyy kuitenkin vain ääritilanteissa.

E3276 on uudemmilla firmiksillä toimivuudeltaan E392:n tasolla, mutta joillekin niin kovin tärkeältä tuntuva Cat3- vs. Cat4-yhteensopivuus on vähän siinä ja siinä. Kuten tuolla datanopeus-skedjassa tuli esiin, E392 imuttaa LTE800-verkosta lähes 70M sisään, vaikka ei pitäisi. Eikä muuten E3276:kaan pääse sen parempaan, tai edes samaan mitä tuo "vanha ja väsynyt" E392. Myös LTE1800-verkosta paras dl-nopeus (99M) E392:lla, ja ristiin testattuna E3276 jäi muutaman megan. "Hiekkalaatikolla" Cat4 varmasti tärkeää sitten, kun/jos verkosta alkaa saamaan irti reippaammin yli 100 megan nopeuksia...

Sierrasta: En tiedä, onko laatu heikentynyt Netgear-omistuksen myötä, mutta aito ja alkuperäinen pari vuotta vanhana pelaa edelleen kuin unelma. Lämpö/akku-ongelmia ihmettelen ehkä eniten, mutta nuo on paljolti kiinni myös signaalitasoista, joita käytetään (mitä heikompi signaali, sitä suurempi tehontarve). Normikäytössä en ole nähnyt ko. laitteen lämpömittareissa yli 50 asteen lukemia, mutta vähän noita on tullut seurattuakaan (periaatteella: tutkitaan sitten, jos alkaa sulamaan). Jos ei ole Sierran laitteita koskaan käyttänyt, ei voi ymmärtää, kuinka paljon paremmin joitain asioita voidaan tehdä vrt. esim. kiinalaisfirmojen tekemisiin.

Vähän sivallan tuolla Huawein suuntaankin. Olin aiemmin aikamoinen Huawei-fani, mutta sekoilut tuon uuden piirisarjan/firmiksen ja ajureiden kanssa kanssa ovat laimentaneet intoani. Vasta parin kuukauden ajan on voinut sanoa, että E3276:kin toimii niinkuin pitää, ja hinta-laatusuhde (100 € max.) on melko hyvin kohdallaan.

Laitteiden "vanhenemisesta": Vähän sama kuin tietokoneidenkin kanssa. Hyvinhän se tuntuu kokemattomiin uppoavan, että laitteet "vanhenee" parissa kolmessa vuodessa, ja uutta on hankittava. Sopii vaan kysyä, että miksi? Jos toimivuudeltaan hyvä mobiililaite ei rikkoudu, niin turha sitä on vain "vanhenemisen" takia vaihtaa johonkin muuhun. Hyvä esimerkki on omassa käytössäni oleva E398. Paljon parjattu lämpö- ym. muiden ongelmien vuoksi, mutta hyvin on 2,5 vuotta pelittänyt ja edelleen yksi niistä laitteista, jotka aktiivisesti käytössä LTE-verkossa. 

Saa nähdä, mihin suuntaa päätelaitemarkkinat kehittyy. Toivottavasti tulee markkinoille vielä ihan perustikkujakin, eikä kaikki muutu Huawein wingle-tyyppisiksi sekasikiöiksi.

timtomi: Älä hitto lainaa koko sepustusta tai ainakaan tuolla tavalla lainausmerkeissä kokonaisena. Eihän tässä kohta mahdu kuin yksi "tarina" per sivu...

Ja 'Työmies': Ärähdä pahasti, jos nää jutut menee mielestäsi OffTopiciin. Olet ketjun aloittajana se, joka määrää.
Käyttäjätaso 4
KoTe60 vastauksesta

Anteeksi pitkä lainaus. En havainnut koko jutussasi montaa "perusteltua faktaa", siksi siis pitkä lainaus. Ei yleensä kuulu tapoihini. Pahoitteluni vielä.

Takaisin aiheeseen: Nyt kirjoitus oli jo PALJON perustellumpi. Sitä on mukavampi lukea. Jostakin syystä en kauheasti perusta "mielipide faktasta", ilman oikeaa lähdettä.

Jätit kuitenkin vieläkin Huawei B593S osalta piirisarjan huonouden perustelematta.
Ongelma näyttäisi siis olevan vain Huawein tikuissa, joihin ko piirisarja aiheuttaa vaikeuksia?
Miksi QC -piirisarjalla varustettuja CAT4 laitteita ei ole näkynyt myynnissä? (kiinnostaa aihe yleensä)

Myös Wlan jutun jätit kokonaan perustelematta?.
Oletan siis oman vastaukseni sisältävän, sen mitä laitteen ominaisuudet oikeasti ovat.

Itse olisin hiukan "varovaisempi" suosittelemaan tikku/router/firmware kokeiluita aloittelijalle.
Ovat varmasti hyviä ja "monipuolisia", jos aiheeseen riittää kiinnostusta.

CAT 3 vs 4 juttua voisit perustella vähän enemmän. No aika näyttää, miten on. Niinkuin monet aiemmatkin heittosi.

Joo, eiköhän se ole tässä.

------------------
Toivottavasti tämä ei häirinnyt liikaa "Työmiehen" harkintaa.
Jos tulee lisäkysymyksiiä, vastailen niihin mielelläni, mikäli vain osaan.
Käyttäjätaso 4
MasaJussi kysyy: "Kysymys TimTomille tarkoititko tuon huawein ulkoisilla antenneilla sen omia vai jotain suunta ant.ja minkälaisia?"

Huawein sisällä, piirikortilla, on 3G ja 4G antennit, siis pienet folioliuskat. Lisäksi Huawein mukana tulee 15cm pitkät "läpyskät" Ne ovet ne ulkoiset antennit. Samoihin liittimiin voi sitten kytkeä vielä paremmat lisä-antennit. Ikkunaan ja katolle.
Wlan (sisäverkko) varten laiteessa on myös vain piirikortti antennit.
Tarkoitin noita läpyskä antenneja ,että käytätkö vain niitä vai jotain suunta ant. ihan mastossa ulkona.
Käyttäjätaso 4
MasaJussi kysyy antenneista:

Ulkoantennit on ainut vaihtoehto, jos matkaa on tukiasemalla yli 1-2 km. Minulla mastossa 10m korkeudella (6m masto talon päädyssä. 2 kpl 10dB log-per tyyppiä, X-polarisaatio (45/45 asteen kulmissa "oikealle ja vasemmalle)
Omista testeistä viime keväältä löytyy esim täältä:

http://murobbs.plaza.fi/internet-tietoturva-ja-muu-tietoliikenne/981468-4g-antennit-14.html#post1712125851

Samassa ketjussa on myös kuviakin omista antenneista, suunnilleen lokakuussa -13 kirjoitettuja
Käyttäjätaso 2
LTE800 kantavuus tulee varmasti aiheuttamaan harmaita hiuksia myös taajamissa. Oma 4G historia on vasta reilun kuukauden mittainen ja siihen on ehtinyt karttua kokemuksia suuntaan ja toiseen. Koti sijoittuu tuoreelle 4G peittoalueelle ja kahteen lähimpään 1800MHz mastoon on matkaa 2,5-3km. B593s sai alkuun sisällä noihin kehnohkon yhteyden ja nopeus oli parhaimmillaan DL40/UL10. Hommasin halvan ulkoisen MIMO-antennin, mutta se osoittautui sudeksi ja laitoin takaisin myyjälle.

Toissa viikolla 7km päähän on tullut LTE800 tukiasema ja sieltä tulee vahvempi signaali, joten B593 vaihtoi käyttämään sitä. Yhteysnopeus putosi samalla DL10/UL10 tasolle.

Tällä hetkellä käytössä on Dovado Pro reitin + E392 tikku syystä että tämän yhdistelmän saa pakotettua käyttämään 1800MHz taajuutta. Uusi ulkoinen vain 1800MHz taajuudelle tarkoitettu antenni on tilauksessa, mutta sen suhteen on vielä arvoitus vahvistaako se ainoastaan tuota 1800MHz taajuutta niin paljon, että B593:llakin pääsisi taas nopeanpaan verkkoon kiinni. Minun tapauksessa harmittavasti tuo uusi 800MHz tukiasema on samassa suunnassa, joten antennin suuntaavuudellakaan ei voi pelata.

Ja vielä tuohon LTE800 kantavuuteen. Ainakin tässä lähialueella noilla tukiasemilla on erilaisia kantamia. En tiedä johtuuko tehosta vai tilttaamisesta. Tuo meille kuuluva 800MHz tukiasema (Jyväskylä/Keljonkangas) tuntuu olevan joka tapauksessa tehokas ja tiltattu hyvin kauas kantavaa signaalia ajatelleen. Kun sen luota lähtee ajamaan 9-tietä etelään, niin Muuramen molemmin puolin on heikkotehoisemmat 800MHz tukiasemat ja kun menee niiden ohi niin taas tulee signaali tuosta tehokkaammasta ja se hävisi lopulta autossa noin 10km päässä tukiasemasta.
"Ja 'Työmies': Ärähdä pahasti, jos nää jutut menee mielestäsi OffTopiciin. Olet ketjun aloittajana se, joka määrää."

 

Enpäs käy älämölöä pitämään, vaan suurella mielenkiinnolla lueskelen. itsellä nimittäin on parasta aikaa Elisashopitista koekäyttöön saatu Huawei B593s.

 

En ole minkäänsorttinen mainosmies mutta olen tullut siihen käsitykseen, että nuo Sampan Note-laitteet ovat varsin verrattomia data-päätelaitteita, jotka toimivat myös täällä kaukana tukiasemista. Tuota Huaweita olen yrittänyt vertailla Note kolmoseen ja varovaisesti sanoisin, että Note toimii himpun verran paremmin. Huawei toki vähintäinkin  yhtä hyvin kuin nuo vanhat 3G-tikutkin. Tällä hetkellä minun osoitteessani Soneran 3G-pelaa parhaiten mutta Elisalla on maaliskuun aikana tarkoitus rakentaa alueelle LTE800-peittoa, joten vaaka kallistunee sille puolelle. En ole operaattorien kanssa naimisissa; täällä on pakko koettaa valita parhaiten toimivia yhteyksiä. Elisalla toimii puhelut paremmin, Soneralla tätä nykyä data.

 

Paikkanahan tämä on sensorttinen, että lähimmät tukarit ovat ehkä noin kuuden-seitsemän kilometrin päässä. Niitä kyllä näkyykin paikan päälle joitakuita ja signaalia saattaa tulla hyvinkin etäisistä mastoista, mökki kun on varsin korkealla ja avaralla paikalla. Mutta oletettavasi melkoinen radiosignaalien temmellyskenttähän tämä on. Eli kaipailisin sellaista värkkiä, jossa olisi mahdollisimman paljon herkkyyttä ja kykyä erotella noita eri suunnista saapuvia signaaleja ja niiden mahdollisia heijastumia toisistaan...
Jatkan juttuani:

Testailun jatkuessa olen nyt tullut siihen tulokseen, että B593s itseasiassa saattaa hyvinkin olla ihan varteenotettava laite. Mikä tuntuu oudolta on, että se tuntuu toimivan paremmin ilman noita ulkoisia antenneja kuin niiden kanssa (ja kenttäpalkkejan vakaammin kaksi, lisäantenneilla yleensä yksi).  Tämä tietysti on tässä paikassa tullut todettua muidenkin lisäantenniviristysten kanssa ja KoTe60:lla taisi jossain keskustelussamme olla selitystäkin. Paikka siis on mäellä ja tukiasemia kantomatkan päässä kuitenkin useita. Lisäantenneista usein puhutaan siihen sävyyn, että kyseessä on lähinnä "stairway to heaven", mutta mikä lie radioteiden jumalan kirous sitten täällä vallalla...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Työmies kirjoitti:
Jatkan juttuani:

Testailun jatkuessa olen nyt tullut siihen tulokseen, että B593s itseasiassa saattaa hyvinkin olla ihan varteenotettava laite. Mikä tuntuu oudolta on, että se tuntuu toimivan paremmin ilman noita ulkoisia antenneja kuin niiden kanssa (ja kenttäpalkkejan vakaammin kaksi, lisäantenneilla yleensä yksi).  Tämä tietysti on tässä paikassa tullut todettua muidenkin lisäantenniviristysten kanssa ja KoTe60:lla taisi jossain keskustelussamme olla selitystäkin. Paikka siis on mäellä ja tukiasemia kantomatkan päässä kuitenkin useita. Lisäantenneista usein puhutaan siihen sävyyn, että kyseessä on lähinnä "stairway to heaven", mutta mikä lie radioteiden jumalan kirous sitten täällä vallalla...

Minulla on LTE-tukiasema muutaman sadan metrin päässä ihan näköyhteydellä. B593s näyttää sekä sisäisillä että sen omilla lisäantenneilla kentäksi 4...5 palkkia , joten ei ainakaan noiden omien antennien vahvistuksesta näy merkkiäkään lopputuloksessa.

Nopeudet on sekä sisäisillä että ulkoisilla käytännössä samat. Siihen en osaa vastata , miten tilanne muuttuu heikossa kentässä.
Käyttäjätaso 4
Työmies: " Paikka siis on mäellä ja tukiasemia kantomatkan päässä kuitenkin useita. Lisäantenneista usein puhutaan siihen sävyyn, että kyseessä on lähinnä "stairway to heaven", mutta mikä lie radioteiden jumalan kirous sitten täällä vallalla..."

Juju lisäantenneissa onkin siinä, että sinä kerrot modeemille, mistä signaali otetaan.
Jos haluat kommentteja, laita latausnopeuksia ja signaalin voimakkuus tietoja tänne.
Aika harvalla on oikeasti kokemuksia heitää eri antenni varaatiolla. On vain "mutua"
Lisäksi aika monelle riittää hiukan epävakaampi linja. Joka tapauksessa se pesee ADSL linjan
Käyttäjätaso 4
Täydennän vielä omaa kirjoitusta. "Juju lisäantenneissa onkin siinä, että sinä kerrot modeemille, mistä signaali otetaan."
Kyse on siis suuntaavasta lisäantennista. Saisi mielellään olla 1-alue antennit (Varsinkin , jos 4g signaalia on tarjolla 2 eritaajuudella)
Antennit auttavat parhaiten, kun tukiaseman välissä ei ole taloja tai mäkiä. Puut ei haittaa yleensä. Vaimentavat, mutta eivät estä signaalin kulkua.
Ja vielä, X-polarisaatio antenni pienentää myös pingiä.
Epäsuorista , hejastuneista signaaleista ja lisäantennista ei ole täällä näkynyt kommenteja. Silloin hyöty saattaa olla jopa kyseenalainen. Kertokaa kokemuksianne!
Käyttäjätaso 2
Tässä yhden suunta-antennin tulokset. Matkaa tukiasemalle 7km. Molemmat tulokset mitattu sisällä, eli kun antennin vie mastoon, niin sen tulokset tietysti vielä paranee. Käytössä Huawei E392 tikku ja tämä antenni: http://www.wlan-discount24.de/products/de/UMTS--LTE--GSM/LTE--Antennen/LTE--800-MHz--Richtantenne--MIMO--Outdoor--14dBi.html

Pelkkä E392 -70dbmUlkoinen antenni -57dbmAntenni näyttää olevan hyvin suunniteltu vain tälle taajuudelle, koska se vaimentaa 1800MHz taajuutta muutamia desibelejä.
Aika hyvin petraa yhteyttä - eikä ole pahan hintainenkaan... 🙂
Päädyin nyt hankkimaan Netgear  AC762S mokkulan (entinen Sierra). Telakkaakin siihen kuulemma vielä olisi tanan liikkeen mukaan tilauksesta saatavissa mutta saisikohan tämän toimimaan minkään villin reitittimen kanssa? Ei pahentaisi, jos pikkaisen tuota WLAN:ia saisi kantamaan pitemmälle.

Nythän minulla siinä wörkkii Soneran 3g-liittymä, joka iltaisin tuntuu vähemmän ruuhkaiselta kuin Elisan. Elisa kuitenkin on luvannut duunata tänne LTE-yhteyksiä lähiviikkojen aikana, joten sinne puolellehan sitä pitänee siirtyä data-liikenteen osaltakin. Jos vaikka jättäisikin tuon nyt testattavana olevan 4G-liittymän vaikka ei-määräaikaisena jo voimaan...
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
mistähän lähempää ja ymmärrettävällä kielellä sais ARIHYN testaamaa antennia tilattua,mistäs arihy moisen tilas,saksanmaaltako?
Käyttäjätaso 2
Juu, Saksan Amazonista tilasin. Tilasin samalla sekä 800MHz että 1800MHz versiot ja tuo 1800MHz jää itselle käyttöön, joten voin myydä tuon 800MHz antennin pois. Tuohon on myös kaapeli ja nettitikkuun tarvittavat adapterit. Jos kiinnostaa, niin voidaan jatkaa yksityisviesteillä.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
viestiä laitettu.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Työmies kirjoitti:
Päädyin nyt hankkimaan Netgear  AC762S mokkulan (entinen Sierra). Telakkaakin siihen kuulemma vielä olisi tanan liikkeen mukaan tilauksesta saatavissa mutta saisikohan tämän toimimaan minkään villin reitittimen kanssa? Ei pahentaisi, jos pikkaisen tuota WLAN:ia saisi kantamaan pitemmälle.

Lyhyesti kokeillut TP-Linkin MR-3420v1:llä (Huntsman-firmis), ja toimi, kun huolehti IP-osoiteavaruuden muutoksesta (reitittimellä oletuksena sama kuin tuolla mifillä). TeleWellin 3/4G:llä ei lähtenyt suoraan toimimaan, mikä hieman ihmetytti, koska Huawein vastaava laite toimi suoraan. Olisi varmaan pitänyt vähän muutella reitittimen ip-määrityksiä (gateway, dhcp), jotka Sierrassa hieman erikoiset Huaweihin verrattuna.

Tosin on luultavasti parempi hankkia tuo Sierran oma telakka. Ja eritoten silloin, jos tuon sotku-verkon selvittely vaatii ulkoisen antennin käyttöä, koska telakassahan kait on ihan kunnolliset SMA-liittimet. Siitä ei ole tietoa, eikä paljoa ole missään näkynyt perinpohjaisempaan "analyysiä", kuinka hyvin mobiiliyhteyttä voi hallita, kun mifi on liitetty telakkaan. 

On omat käyttöpaikat sellaisia, että laitteen wlan on kohtuudella riittänyt (max. 15 m), kun asetuksena pitkä kantama, eikä erillistä reititintä ole tullut vakavasti käytettyä. Lyhyemmillä etäisyyksillä ja verkkoja "rassatessa" laite on useimmiten kytketty usbilla, koska siten saa monitoroitua verkkoa tarkemmin kuin wifin kautta hallintasivun tiedoilla.

Osallistu keskusteluun