Kysymys

LTE-signaalista

  • 29 elokuu 2013
  • 85 kommenttia
  • 38864 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
  • OmaYhteisön luottojäsen
  • 2739 kommenttia
Laitetaanpas pystyyn ihan oma ketju keskustelulle LTE-signaalista tueksi niille DIY-käyttäjille, jotka "käärivät hihansa" ja ovat kiinnostuneita arvioimaan, millainen se "oma" LTE-signaali todellisuudessa oikein on.

Esimerkiksi tässä toisesta ketjusta poimittu info yhden paikan tiedoista (laite Huawei B593, thx 'sleazy'):
Wireless Status
1 PLMN: Elisa
2 Service Status: Valid services
3 Bandwidth(kHz): 15000
4 Cell ID: 315
5 Signal Strength: 2
6 RSRP(dBm): -101
7 RSRQ(dB): -7

Signal Strength -arvo taitaa olla se palkkien määrä eli tässä tapauksessa 2/X. Koska RSSI:tä ei tässä näytetä dBm-arvona, en lähde arvailemaan, mitä nuo palkit oikein kertoo (RSSI, "RSCP" tai mitä). Palkkien määrä (oletus 5=max) tod.näk. menee karkeasti 10 dBm:n välein >-60 5, >-70 4, jne., mutta joka tapauksessa kyseessä karkea esitys asiasta.

RSRP (Received Signal Reference Power tai Ref. Signal Rec. Power): Kuten nimi sanoo, kyseessä on signaalissa oleva viitetieto, jonka avulla verkko ja päätelaite määrittelevät käytettävän signaalin voimakkuuden. Tiedon avulla pyritään määrittämään esim. millainen yhteysnopeus on saavutettavissa. Vähän tyyliin "h_tin hyvä, anna palaa" tai "turha hakata päätään seinään, surkea se on", noin vapaasti ilmaistuna.

RSRP on siis yhdestä resurssiblokista (=RB, Resource Block) mitattu signaalin voimakkuus. Signaalissa oleva RB-määrä määräytyy käytettävän kaistan mukaan eli tässä tapauksessa 75 (15 MHz), muut 50 (10) ja 100 (20). Kun tiedetään RB-määrä ja RSRP, voidaan laskennallisesti määrittää koko datasignaalin voimakkuus kaavalla RSRP+10*log10(RB) eli esim. tapauksessa arvoksi saadaan -101 + ~19 (18,75) = -82 dBm. Tuo luku vastaa karkeasti 3G-tietoa RSCP ja sen avulla voidaan suurinpiirtein verrata 3G- ja LTE-kuuluvuutta.

Sellainen perustason skaalaus "RSCP:lle" menee niin, että -60 tai parempi on erinomainen signaali, -60 - -90 ok, ja tuota huonompi on heikko. Arviointia vaikeuttaa se, että ns. suoralla signaalilla (näköyhteys (LoS) tai lähes näköyhteys (NLoS)) yhteys on aina parempi kuin heijastuvalla signaalilla. Ja p_llisinta asiassa se, ettei tuota eroa välttämättä näe signaalivoimakkuudesta! Tärkeää on myös seurata arvon vaihteluja, mikä yleensä on merkki joko heijastuvasta signaalista tai siitä, että heijastukset vaikuttavat signaaliin.

RSRQ (Rec. Signal Rec. (tai Ref.) Quality) = "laatumittari" kertoo ns. häiriötason (dB), eli ilmeisesti laskennallisen eron em. "RSCP:n" ja kaiken vastaanottimelle tulevan tehon (voimakkuuden) välillä. "Ilmeisesti" siksi, ettei missään kerrota, miten kukin laite tiedon tuottaa. Karkeasti em. pitää kutinsa, mutta satunnaisesti näkyy useamman dB:n eroja (toisen tukarin tehoa?), jotka "syövät pohjan" varmuudelta. Joka tapauksessa RSRQ on RSRP:n ohella erittäin tärkeä tieto pyrittäessä selvitämään, millainen se signaali oikein on.

Omien havaintojeni pohjalta signaalin laatu on erittäin hyvä, kun RSRQ on 3-6, ok 6-10 ja suuremmilla arvoilla sitten heikompi. Kun arvo lähenee 15 dB:iä, signaali on käytännössä käyttökelvoton. Nuo arvot ns. kantoaallolla (ei datasiirtoa). Ja tähänkin asiaan sisältyy iso MUTTA: RSRQ:n arvo yleensä kasvaa selvästi, kun dataa liikkuu ja tuolla erollakin on merkitystä. Tässäkin asiassa tulee esiin radioverkon arvaamattomuus, eli samanlaisilla signaaliarvoilla saa eri paikoissa melko isojakin eroja näkyviin nopeudessa ja vakaudessa. Osan noista eroista selittää varmasti suora vs. "kiero" signaali, mutta muitakin tekijöitä varmaan on.

Joillakin laitteilla (esim. Sierran LTE-vermeet) näkyy signaalitietona myös SINR (signaali-häiriö suhde), joka poikkeaa RSRQ:sta. Ei ole tullut etsittyä tarkkaa kuvausta, mitä arvo yrittää kertoa, mutta todennäköisesti tarkempaa tietoa vastaanotetun tehon ja ns. hyötytehon erosta.

Lisäksi RSRQ:n arvoon liittyy yksi havaittu kummallisuus Elisan verkossa. Satunnaisesti, yleensä "ruuhka-aikaan", arvo "jumiutuu" näyttämään -13 dB ilman normaalia vaihtelua ja yhteysnopeus tippuu jonnekin 10 megaan tai alle, vaikka normaalisti tuohonkin aikaan nopeus on tasolla 30-50 megaa. Ilmeisesti kyseessä on jokin virhetilanne, ja todennäköisesti tukiasemassa, koska usein tukari menee vähän myöhemmin pimeäksi ja palautuu jonkin ajan kuluttua normaaliksi. Pari kertaa tosin jäänyt epäilys myös laitteen ongelmasta, koska "rassaaminen" on palauttanut toiminnan normaaliksi. 
Epäilykseksi jäänyt siksi, ettei käyttäjä voi tietää, muuttuiko jokin samalla myös verkon puolella.

Summa summarum: Lyhyellä vilkaisulla signaaliarvoista saa peruskäsityksen yhteyden laadusta. Suuri merkitys on myös ajankohdalla: ruuhkattomaan aikaan signaaliarvoissakin näkyy vissi logiikka, mutta käyttäjämäärän kasvaessa arvot ovat aina vaikeammin tulkittavissa (ah niin arvaamaton radioverkko). Kussakin käyttöpaikassa voi havaintoja vertailemalla kuitenkin saada hyvän tuntuman siitä, miten yhteys toimii tietyn tason signaaliarvoilla. Oleellista myös aina vertailla kunkin solun (jos useampia käytettävissä) toimintaa eri arvoilla, eri aikoina jne., ja näin löytää se paras.

Kun etsii asiaan liittyviä tietoja netistä, parhaita sivuja näyttävät olevan verkon analysointia tekevien alan yritysten pdf:t. Suosittelen kuitenkin, että tietoja kannattaa vähän vertailla, eikä luottaa vain yhteen lähteeseen, mutta tuohan on tuttua juttua ja koskee kaikkea tiedonhakua.

P.S. Edellä oleva on oma yksinkertaistettu tulkintani signaaliarvoista ja niiden merkityksestä. Yksinkertaistettu siksi, että näin olen omaan päähäni saanut hahmotettua juttuun liittyviä seikkoja riittävän selväpiirteisesti ns. nopeaa tulkintaa varten. Skaalaukset ja arvioinnit perustuu vain muutaman paikan tarkempaan havainnointiin parissa LTE-verkossa, ja ovat karkeita sellaisia. Kokemukset, omat tulkinnat ja vastaväitteet erittäin tervetulleita, erityisesti perustellut sellaiset...

85 kommenttia

Käyttäjätaso 4
RSRP arvolla -107 dBm on saatu TALVELLA internet toimimaan niin että nopeus LTE-nopeus oli 30Mbps/10Mbps sierran mainiolla 762S:llä (huomaa että paluukanavakin toimi, kiitos laitteen sisäisen signaalivahvistimen), ilman lisäanteeneja tottakai. Tukiasemaan matkaa oli n. 2 kilometriä ja edessä oli paljon maastoesteitä. Silloin LTE-verkossa oli varmasti alle kymmenen käyttäjää per solu.

Kesällä samassa paikassa ei LTE-verkkoa enään edes löydy samalta operaattorilta ( tuskin ovat suunnanneet uudelleen anteeneja ). Joten heikossa radioverkossa ääriolosuhteilla on suuri merkitys.

Ehdottomasti tällä hetkellä yleisin 1800 Mhz  LTE läpäisee hyvin maastoesteitä, mutta kehnosti 2/3kertaisilla-selektiivilämpölaseja. Jos mobiili-internetin käyttö on päätoimisenpaa, niin betonibunkkerin (kerrostalo) ja lämpöeristyslaseilla varustetun asunnon ulkopuolelle asennettava ympärisäteilevä- tai suunta-anteeni on enemmänkin kuin pakollinen. Eniten kärsii paluukanava ( upload ), anteeniliittimeen numero 2 ( vaakapolarisaatio ) liitettävä anteenin vahvistusteho auttaa tähän parhaiten. Niin jos ei kaikki tiennyt, kunnollinen LTE-signaalin vastaanottamisen ja lähettämiseen tarvitaan käytännössä kaksi anteenia (tunnistaa kahdesta johdosta)- todistettavasti. Ainahan sitä saa kokeilla miten ns. "markkettimalli/"operaattori malli vastaanottimesta/lähettimestä toimii, mutta tosi radiotekniikan osaaja tajuaa ettei niiden millimetrin pitkillä anteeneilla ja vahvistimista huolimatta saada sitä mitä uskotaan saavan. Tarvitset ammattilaisen apua - tällä kertaa ilman pillereitä 😛
Käyttäjätaso 4
Huawei B593u-12 4G modeemi. Ja LTE 4G Ristipolarisaatio antenni.

Muutama huomio omista kokemuksista.
Asun paikassa, jonne LTE signaali ei ylety, ei lukitu esim. LTE:tä tukevalla kännykällä. Toisin sanoen olen kuuluuvuus alueen rajoilla tai ulkopuolella.
Mutta Huawei B593 modeemi lukittuu: -115dB signaali, maan tasolla, ulkona. (= 0 tai 1 tolppaa signaali mittarissa, omilla "piiskoilla, ulkoiset antennit pakoitettuna). Käytännössä tällä ei onnistu vielä surfailla, mutta toimii jotenkuten. DL 5-15M ja UL alle 1M
Ja testasin vielä katolla: -102dB, omilla antenneilla. Toimii jo paljon paremmin. Ehkä 25/5M

Ja lisää testiä
Nyt ulkoinen antenni suunnattuna tukiasemaan, ja tapahtuu ihmeitä. Matkaa tukiasemaan on jotain 2,5-3 km. Tukiasema on kerrostalon katolla, ei kovin korkella, n 5-6 kerrosta. Näköyhteyttä ei ole, mutta väliin ei tule kerrostaloja, tai mäkiä. Vain yksittäisiä puita, jotka ei kauheasti haittaa. (ehkä - 5dB?)
Signaali katon tasalla n. 5 m korkeudella: -86- -91db ( 3tai 4 tolppaa signaalimittarissa)
10M korkudella -81dB, ja täydet 5 tolppaa.

Antennista kokemuksesta: käytän itse LogPeriodic antennia, joka vahvistaa n. 10dB. On laajakaistainen 900-1800Mhz.
Yagi tyyppinen antenni olisi varmaan parempi, mutta sellaista ei ollut heti saatavilla. Yagi antenni on vain yhden taajuuden antenni. Joko 1800M tai 900M. Yhdistelmiä ei ole olemassa.. Esim Verkkokauppa.com 28dB antenni (900 ja 1800M) on *****usta. Ei toimi 1800M taajuudella ollenkaan. (testattu ja palautettu) http://www.verkkokauppa.com/fi/product/34384/cttfg/Fuj-tech-suuntaava-GSM-3G-antenni-10-m-kaapelilla

Kaapelina käytän "LowLoss" tyyppiä. Pituutta n 10M.

Ja pari huomiota: Huawei B593U-12 modeemille pitää tehdä ohjelmiston päivitys, jossa ulkoiset antennit voi valita.
Laitteessa on alunperikin automaattinen antennin valinta, mutta se perustuu siihen, että edestä katsotuna, laiteen takana, oikeassa liittimessä on kytkettynä jokin antenni, jonka laite tunnistaa, ja sitten se osaa käytää sitä edestä katsottuna vasenta liitintä. Jos tässä oikeassa liittimessä ei ole antennia, vasenkaan ulkoinen antenni ei toimi!
Tämä vasen on se liitin , joka toimii. 3G ja myös 4G. VAIN TÄMÄ TOIMII!. Kun siis on laiteessa ohjelmapäivitys, niin valitaan "ulkoiset antennit". Sillon ei tarvita oikeaan liittimeen mitään. Vain vasen toimii.
Katso lisäohjeita esim http://www.3g-antennit.fi/files//Huawei_B593.pdf

LTE käytössä on vielä yksi poikkeus:
Se oikea liitin on MiMo liitin (2-antenni käyttöä varten, siis vain LTE käytöön.)

Tuloksia 1 antennilla, joka on pystyssä, 90 asteen kulmassa: DL35M, UL 25M

Jatkoin siis testauksia. Nyt laitoin 2 antennia, (2 kpl 10dB LogPer). Toisen pystyyn (vasen liitin) ja toisen vaakaan, (oikea liitin) Toimii, mutta ei eroa nopeuksissa tai "tuntumassa". Tuntuu, että jotenkin pätkii tai nykii, mutta lataukset ovat samaa luokkaa DL 35M. Eli kiitettävää luokkaa. Ja myös pingi on hyvä, 15ms ethernet liittimestä mitattuna.
Iroittelin ja kytkin antenneita ristiin, ei vaikutusta. Samaa luokkaa latausnopeudet.

Jostakin sain ajatuksen, että laitoin nyt antennit 45 asteen kulmaan maahan nähden, 90 astetta toisiinsa nähden. Toinen siis vinossa oikealle ja toinen vinossa vasemmalle, eli ns. RISTIPOLARISAATIO. Signaalin voimakkuus ei muuttunut, mutta:
Jotenkin signaalin "laatu" parani huomattavasti. "nykiminen" loppui. Lataus on nyt puhdasta tai tasaista, kun katson tuloksia speedtest appsilla IPhonenlla. siis AIVAN TASAISTA DL latausta. Viiva suoraa!
(UL sahaa hiukan, mutta SpeedTest appsin graafinen näyttö jotenkin liioittelee, oikeasti sahaa IPhonella esim UL 22-25M välillä)

Tuloksia: 50M liittymä. DL 53, UL45 ethernet kaaapeli kiinni modeemissa (pöytäkone). Ping 21ms. (Sonera nopeustesti).
Speedtest.net on hiukan huonompi. n 45-48M/35-40M, 16ms (Nebulan serveri Helsinki)

Testalin IPhone4s, wlan verkossa. DL38-45M, UL 20-25. Ping 25ms. Vaihtelu johtuu mm. wlan verkon laadusta talon sisällä. Yksikin seinä välissä huonontaa selvästi, ja 2 seinää tarkoittaa ehkä 15M/10M latauksia. Jos naapurin Wlan on samalla kanavalla, niin tulos voi olla vain 1-2M. Pakotin omani Wlan purkin kanavalle 13, se auttoi. Pätkiminen loppui. Käytä siis ethernet kaapelia, jos voit.
Wlan tukiaseman 20 tai 40Mhz kaistan leveydellä ei tuntunut olevan vaikusta
Huawein sisäinen Wlan tukiasema ei ole kovin hyvä, kun siinä ei ole ulkoisia Wlan antenneja. Signaali tasot ovat aina 1 tolpan huonompia, kuin ulkoisilla antenneilla varustetussa erillisessä Wlan tukiasemassa.

Löytyykö keneltäkään faktaa tähän ristipolarisaatiion? Kaupat myyvät yleensä Pysty/Vaaka polarisaatio antenneita. Tai niissä ei ole mainintaa, esim paneeliantennit.
45/45 asteen ristipolarisaatio antennit ovat harvinaisempia, ainakin vaikeampi löytää.
Onko muilla kokemuksia LTE ulkoisista antenneista?

http://www.3g-antennit.fi/product/274/ren-vaakapolarisaatio-asennussarja
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Ajatelkaapa, millaista tietoa tämä on "tavalliselle" laajakaista-asiakkaalle. Eipä ihme, että kun katsoo palstan suosituimpia hakusanoja, niin siellä ovat kärjessä "mobiili" "laaja-kaista" "ei toimi" :smileycry:
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Aivan onnettomaksi meni LTE signaali täällä kun lehti tuli puuhun. Pienessä pulassa olisin ilman tuota ebaysta hankkimaani halppisantennia. Talvella pärjäsi mainiosti ilman antennia mutta kesällä nopeus tippui tonne 10 megan paikkeilla. Joskus halvallakin saa hyvää :)

http://www.youtube.com/watch?v=QLUOz2M1qiE
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
kekra kirjoitti:
Aivan onnettomaksi meni LTE signaali täällä kun lehti tuli puuhun. Pienessä pulassa olisin ilman tuota ebaysta hankkimaani halppisantennia. Talvella pärjäsi mainiosti ilman antennia mutta kesällä nopeus tippui tonne 10 megan paikkeilla. Joskus halvallakin saa hyvää :)

http://www.youtube.com/watch?v=QLUOz2M1qiE

Juu tasan ei käy onnen lahjat.

Itselläni on Elisan tolppa noin puolen kilometrin päässä ja näkyy ikkunasta eli välissä ei ole kasvillisuutta. Tukiaseman puoleisen ikkunan vieressä Mobile Partner ilmoittaa signaalin voimakkuudeksi noin -55 dBm ja toisella puolen puutaloa kenttää on vielä noin -70 dBm. RSRQ-arvoista tuo Mobile Partnerin versio ei kerro mitään , mutta ei sekään kovin huono voi olla , kun talon "huonommalla" puolella , missä nettiä normaalisti käytän , päästään 4G-liittymällä tämmöisiin nopeuksiin lähes ympäri vuorokauden. Siis taitaa olla tämä LTE-tukiasema vielä aika vähäisellä käytöllä. Tikku on Huawei E392 u-12 ja ulkoisia antenneja ei ole käytössä.Riittää minulle toistaiseksi :smileygrin:

PS. Tosin jo noista em. kentänvoimakkuuksista näkee , että aika nopeasti se LTE-signaali vaimenee jopa puutalossa näillä nykyisillä taajuuksilla. Meillä lienee taajuus 1800 MHz.  Olisikin varsin toivottavaa , että se 800 MHz kaista saataisiin pikaisesti käyttöön , mutta kovin hiljaista on ollut sen taajuushuutokaupan tiimoilta. No tuskinpa 800 MHz kuitenkaan tulee käyttöön kaupunki- ja taajama-alueilla.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
papparainen kirjoitti:.... RSRQ-arvoista tuo Mobile Partnerin versio ei kerro mitään , ...
Mobile Partnerilla näyttää olevan erilaisia oletusasetuksia RSRQ:n ja RSRP:n näytön suhteen. Jos RSRQ:ta tai RSRP:ta ei näy MP:n (MB:n) diagnostiikassa, ne saa näkyviin muokkaamalla DiagnosisConfig.xml-tiedostoa. Ko. tiedosto löytyy ohjelmakansion alta (pluginsDiagnosisPlugin), ja tiedostosta täytyy vaihtaa parin boolean-muuttujan arvot false:sta true:ksi. Kun avaa tiedoston esim. Notepadilla ja selaa rivejä, huomaa kyllä, mitä pitää muuttaa. 
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
KoTe60 kirjoitti:
papparainen kirjoitti:.... RSRQ-arvoista tuo Mobile Partnerin versio ei kerro mitään , ...
Mobile Partnerilla näyttää olevan erilaisia oletusasetuksia RSRQ:n ja RSRP:n näytön suhteen. Jos RSRQ:ta tai RSRP:ta ei näy MP:n (MB:n) diagnostiikassa, ne saa näkyviin muokkaamalla DiagnosisConfig.xml-tiedostoa. Ko. tiedosto löytyy ohjelmakansion alta (pluginsDiagnosisPlugin), ja tiedostosta täytyy vaihtaa parin boolean-muuttujan arvot false:sta true:ksi. Kun avaa tiedoston esim. Notepadilla ja selaa rivejä, huomaa kyllä, mitä pitää muuttaa. 

Kappas vaan. Kiitos vinkistä  ;)

Pitänee jossain välissä peukaloida noita tiedostoja. Käyttelen Mobile Partneria vain satunnaisesti ja tikku on kiinni useimmiten TeleWellin reitittimessä (TW-EAV510) , jolloin saan koko kotiverkon mobiiliyhteyden perään digibokseja lukuun ottamatta.
KoTe60 kirjoitti:
papparainen kirjoitti:.... RSRQ-arvoista tuo Mobile Partnerin versio ei kerro mitään , ...
Mobile Partnerilla näyttää olevan erilaisia oletusasetuksia RSRQ:n ja RSRP:n näytön suhteen. Jos RSRQ:ta tai RSRP:ta ei näy MP:n (MB:n) diagnostiikassa, ne saa näkyviin muokkaamalla DiagnosisConfig.xml-tiedostoa. Ko. tiedosto löytyy ohjelmakansion alta (pluginsDiagnosisPlugin), ja tiedostosta täytyy vaihtaa parin boolean-muuttujan arvot false:sta true:ksi. Kun avaa tiedoston esim. Notepadilla ja selaa rivejä, huomaa kyllä, mitä pitää muuttaa. 

Kiitos, tämäpä olikin helppoa.:)

Vielä kun saisi  LTE-solun tunnukseksi muunkin kuin esimerkisi nyt.on pelkkä  4.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
antero kirjoitti:...Vielä kun saisi  LTE-solun tunnukseksi muunkin kuin esimerkisi nyt.on pelkkä  4.

Hmm. Saattaa näyttää sen aivan oikein, koska MP näyttää vain CellID eli CGREGin viimeisen osan (4 merkkiä). Oletko katsonut jollain muulla tavalla, mitä CGREG näyttää? 
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
antero kirjoitti:
KoTe60 kirjoitti:
papparainen kirjoitti:.... RSRQ-arvoista tuo Mobile Partnerin versio ei kerro mitään , ...
Mobile Partnerilla näyttää olevan erilaisia oletusasetuksia RSRQ:n ja RSRP:n näytön suhteen. Jos RSRQ:ta tai RSRP:ta ei näy MP:n (MB:n) diagnostiikassa, ne saa näkyviin muokkaamalla DiagnosisConfig.xml-tiedostoa. Ko. tiedosto löytyy ohjelmakansion alta (pluginsDiagnosisPlugin), ja tiedostosta täytyy vaihtaa parin boolean-muuttujan arvot false:sta true:ksi. Kun avaa tiedoston esim. Notepadilla ja selaa rivejä, huomaa kyllä, mitä pitää muuttaa. 

Kiitos, tämäpä olikin helppoa.:)

Vielä kun saisi  LTE-solun tunnukseksi muunkin kuin esimerkisi nyt.on pelkkä  4.

Kyllä minulla näkyy Cell ID = 33F02. Liekö sitten oikea?  Yhteys on LTE-verkkoon ja Mobile Partnerin versio 21.005.22.01.260. Tuli tikun mukana enkä ole vaivautunut päivittämään.

Onkos sinulla siinä .xml-tiedostossa Cell ID:n Show = "True"? Jos on , niin olisikohan tukiasemassa jotakin ongelmaa , kun ei kerro ID:tä?

Edit:  Kokeilin pakotella tuolla Mobile Partnerilla tikkua 2G, 3G ja LTE-verkkoon. Kyllä se Cell ID näytti muuttuvan joka kerta kuten pitääkin. Minun MP näyttää Cell ID:ssä viisi merkkiä kuten yllä näkyy.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Rukkasinpa minäkin sitten Mobile Partneria KoTe60:n vinkkien mukaan. Nyt näkyy RSRP ja RSRQ.

Tämmöisiä arvoja näkyy juuri nyt

RSSI     -69 dBm

RSRP   -94

RSRQ  -6

Noilla arvoilla LTE-verkosta Speedtest antaa tällaisen lukemanEi paha 4G-liittymällä  ;)

PS. Mittaus on tehty tukiasemaan nähden huoneiston vastakkaiselta eli siltä "huonommalta" puolelta.

Edit:  Mittasinpa vastaavat arvot myös huoneiston tukiaseman puoleisen ikkunan pielestä ja tällaista tulosta sain. Tikku pakotettuna LTE-verkkoon.

RSSI     -53 dBm

RSRP   -81

RSRQ  -5

Nopeudet eivät juurikaan muuttuneet tietenkään , kun ne olivat jo liittymän maksimin lähellä aiemminkin. Signaalin laatu hiukkasen parani muuten , mutta pingi kyllä huononi. No se voi johtua mittaussaitin kuormasta tai verkosta muuten.

KoTe60 kirjoitti:
antero kirjoitti:...Vielä kun saisi  LTE-solun tunnukseksi muunkin kuin esimerkisi nyt.on pelkkä  4.

Hmm. Saattaa näyttää sen aivan oikein, koska MP näyttää vain CellID eli CGREGin viimeisen osan (4 merkkiä). Oletko katsonut jollain muulla tavalla, mitä CGREG näyttää? 

Enpä ole yrittänyt  muuten katsoa.

Mutta 3G näyttää viiden merkin tunnuksen.

LTE:llä on ollut aina vain yksi numero.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
antero kirjoitti:
LTE:llä on ollut aina vain yksi numero.
Viittä merkkiä MP näyttää Cell ID:ssä meillä kaikissa verkkotyypeissä. Minulla on MP:n  versio 21.005.22.01.260. En tiedä onko uusin , mutta näyttää se kuitenkin toimivan tarpeisiini nähden riittävän hyvin.
Minulla on itse lataamani versio 23.009.09.00.983. Voisikohan siinä olla joku ero tämän  LTE-solutunnuksen näyttämisen osalta?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
antero kirjoitti:
Minulla on itse lataamani versio 23.009.09.00.983. Voisikohan siinä olla joku ero tämän  LTE-solutunnuksen näyttämisen osalta?

No voihan se olla mahdollista , että uudemmassa MP:ssä on jokin uusi bugi.

Onko sinulla linkkiä sinne , mistä tuon version latasit?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
antero kirjoitti:
Minulla on itse lataamani versio 23.009.09.00.983. Voisikohan siinä olla joku ero tämän  LTE-solutunnuksen näyttämisen osalta?

OffTopic: Tsekkaa MP:n logista, mitä se CGREG näyttää (Program Data etc.).

OnTopic: Samasta logista voit tutkia mitä LTERSRP tulostaa automaatilla (helppoa esim Notepadin haulla).
KoTe60 kirjoitti:
antero kirjoitti:
Minulla on itse lataamani versio 23.009.09.00.983. Voisikohan siinä olla joku ero tämän  LTE-solutunnuksen näyttämisen osalta?

OffTopic: Tsekkaa MP:n logista, mitä se CGREG näyttää (Program Data etc.).

OnTopic: Samasta logista voit tutkia mitä LTERSRP tulostaa automaatilla (helppoa esim Notepadin haulla).

ATRecord.txt:stä löytyi  ensin tällainen

2013-09-01 14:16:51:432Send   : "AT+CGREG=1
"
2013-09-01 14:16:51:681 Receive 6 Bytes:"

OK

ja siitten runsaasti näitä:

"
2013-09-01 14:17:45:913Send   : "AT+CGREG?
"
2013-09-01 14:17:45:975 Receive 21 Bytes:"

+CGREG: 1,1

OK

  sekä esimerkki  LTERSRP:stä:

"
2013-09-01 14:17:46:069Send   : "AT^LTERSRP?
"
2013-09-01 14:17:46:131 Receive 26 Bytes:"

^LTERSRP:-103,-5

OK
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Kävitkö tuolla MP-istunnolla siellä diagnostiikassa katsomassa sen verkon tilan? Voipi olla, ettei se lykkää sitä 2-valintaa CGREGiin päälle kuin silloin, kun se solutieto tarvitaan.

Ei sielläkään ihan "tappisignaali" ole, mutta laatu kuitenkin hyvä. Tuosta kun normisti ilta-aikaan RSRQ hyppää vähän toiselle kymmenelle, niin saattaa alkaa ahdistaa... 
Päivitin sitä MP:n Verkon tila -välilehteä ja siellä solu on 4

ja logissa edellleen

"
2013-09-01 15:08:31:894Send   : "AT+CGREG?
"
2013-09-01 15:08:31:941 Receive 21 Bytes:"

+CGREG: 1,1

OK

"

Eihän tämä nyt niin tärkeää ole, mutta uteliasuudestani rupesin ihmettelemään.

Mobiiliyhteys on lähinna reissuja varten ja kotona 100M kuitu on pelannut kyllä hyvin.

Edit:

Lisää testaillessa ja väliilä myös tikku oli irti, niin nyt tuli tällainenkin lokiin:

"
2013-09-01 16:47:18:857Send   : "AT+CGREG?
"
2013-09-01 16:47:18:904 Receive 37 Bytes:"

+CGREG: 2,1, FFFE, 11103, 7

OK

MP:ssä edelleen pelkkä 4.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Sorry, Antero. Näyttäis MB ottavan solutunnuksen CREG-komennolla, ja niin tekee luultavasti myös MP. Aina pitäis muistaa tarkistaa, eikä olettaa mitään. On vaan omaan käyttöön niin pinttynyt tuo toinen komento.
KoTe60 kirjoitti:
Sorry, Antero. Näyttäis MB ottavan solutunnuksen CREG-komennolla, ja niin tekee luultavasti myös MP. Aina pitäis muistaa tarkistaa, eikä olettaa mitään. On vaan omaan käyttöön niin pinttynyt tuo toinen komento.

Näyttäsi tulleen molemmilla komennoilla sama tulos:

"
2013-09-01 16:47:18:779Send   : "AT+CREG?
"
2013-09-01 16:47:18:826 Receive 36 Bytes:"

+CREG: 2,1, FFFE, 11103, 7

OK
Käyttäjätaso 4
Signaaleista lisää. Huawei B593s (uusi LTE-CAT4 purkki)  antaa hiukan erilaiset signaali arvot, kuin vanhempi B593u.

Langattomanverkontilan tarkistus antaa nämä:

PLMN:   24491  ( siis tulee jostakin syystä vain numerona )(24491 = Sonera)

Palvelun tila: Kelvollinen palvelu

RSSI (dBm):   -61

RSRP (dBm):  -87

RSRQ (dB):  -6

Verkkovierailu:  Ei

Kaistaleveyttä, Solun tunnusta,  eikä Signaali voimakkuutta näy (palkeina).

Nämä eivät näy myöskään Järjestelmän tarkistus osiossa.

Löysin tällaisen linkin, joka googlen avustuksella voisi  kääntää näin:

http://lteuniversity.com/ask_the_expert/f/59/t/3485.aspx

RSRP (Viite signaalivastaanototon teho) on keskimääräinen teho  Resource (lähde) elementit (RE), jotka kuljettavat soluspesifisen referenssisignaaleja (RS) koko kaistaa, joten RSRP mitataan vain niiden symbolien kuljettaa RS. RSSI (Vastaanotetun  Signaalin Voimakkuus indikaattori) on parametri, joka tarjoaa tietoa koko kaistan leveyden tehosta, mukaan lukien kaikki häiriöt ja lämpö kohina. (auttakaa muotoilemaan)

Joten sen voisi laitaa vaikka tällaiseen muotoon:

RSRP on signaalin voimakkuus ja RSSI auttaa määritettäessä häiriöitä ja kohinan arvoja. Tämä on pohjana RSRQ arvolle (signaalin vastaanototon laatu) mittaus ja laskenta pohjautuu siis sekä RSRP ja RSSI:in.

- Sohail ( vapaasti lainaten)

Pystyykö Huawei B593 softaa hieroa, että saisi enemmän tietoja ulos. Huomasin esim., että B593u (vanha malli) ei anna 3G signaalin voimakkuutta ( ei dBm, vain palkkina), mutta B593s antaa.

Asia sivuten. B593s:ssä on 3 valintaa antenni asetuksille: Ulkoinen, Sisäänrakennettu, Automaattinen.

Toisessa paikassa en saanut 3G:tä toimimaan 1 ulkoisella antennilla. (siis vain 1 ulkoinen antenni, toisessa liittimessä ei mitään. Kaikki 3 valintaa kokeilin) Antaa signaali voimakkuuden -61dBm, mutta ei toimi. En ehtinyt hieroa sitä enempää, laitoin B593u takasin, kun olin suunnannut antennin ensin tällä uudella purkilla. B593u toimii siellä mainiosti.

Onko muilla kokemuksia Huawei B593s mallista?

LTE Ristipolarisaatiolla ulkoisella antennilla B593s toimii erittäin hyvin, jopa on jotenkin "parempi". Pingi saattaa olla pienempi ja nopeus on vieläkin vakaampaa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
timtomi kirjoitti:
...

Joten sen voisi laitaa vaikka tällaiseen muotoon:

RSRP on signaalin voimakkuus ja RSSI auttaa määritettäessä häiriöitä ja kohinan arvoja. Tämä on pohjana RSRQ arvolle (signaalin vastaanototon laatu) mittaus ja laskenta pohjautuu siis sekä RSRP ja RSSI:in.

Menee vähän harhaan, jos RSRP:tä kutsuu signaalin voimakkuudeksi. Se on kuitenkin vain yhden resurssiblokin (RB) teho, ja yksi RB on vain 50. - 100. osa koko signaalin "kaistasta". 

Tuosta laskennasta oli jo keskustelun avauksessa perusasiaa. Laitetaan vielä tähän kaava kokonaisuudessaan eli:

RSSI (dBm) = RSRP + 10*log10(RB) + | RSRQ | + muut häiriöt, lämpökohina etc.

 

P.S. RSRQ mukana itseisarvona, koska esitetään useimmiten miinusmerkkisenä arvona. Kaavasta tulee "siistimpi" ja havainnollisempi itseisarvoa käyttäen, kun joka väliin voi laittaa plus-merkin. Selviää kertavilkaisulla, että RSSI on useampien osatehojen summa.

 

Huawein purkki-keskustelulle on omakin säie (vanhempi malli), jota noista kiinnostuneet seuraavat varmaan tarkemmin. 
Käyttäjätaso 4
Ranskalainen sensorly.com on lisännyt suomalaiset LTE verkko-operaattorit tietokantaansa, eli siitä vaan ulos lenkille pirteään syyssäähän. Elisa/saunalahtea on jo vuosia vaivannut salamyhkäisyys tukiasemien sijaintitiedossa, kun taas toinen suomalainen operaattori ilmoittaa risteävien katujen nimet, missä tukiasema sijaitsee. Tämä paikkatieton salamyhkäisyyttä on muka perusteltu ilkivalta-optiolla. Se joka haluaa oikeasti häiritä elisa/saunalahden tukiasemia, etsii niitä kyllä samalla periaatteella kuin englantilaiset saksalaisiten tutka-asemien lähetyssignaaleja, eikä näitä suomalaisia tukiasemia ole edes mitenkään naamioitu. Sokeakin ne löytää suunta-anteenin kanssa ( ei tosin ihan alle asti).

http://www.sensorly.com/map/4G/FI/Finland/DNA/lte_24403

http://www.sensorly.com/map/4G/FI/Finland/Sonera/lte_24491

http://www.sensorly.com/map/4G/FI/Finland/Elisa/lte_24405

Vain androidille. Tietokantojen päivitys lähes reaaliaikaista.

Pakotus vain LTE-radioverkkoon vaikkapa tällä ohjelmalla:

https://play.google.com/store/apps/details?id=net.andirc.lteonfoff&hl=fi
Käyttäjätaso 3
 Kyllä  Saunalahti ilmoiti  minulle linkin sijainnin tarkan pitää vain kysyä

Osallistu keskusteluun