Kysymys

LTE-signaalista

  • 29 elokuu 2013
  • 85 kommenttia
  • 39889 katselukerrat


Näytä ensimmäinen kirjoitus

85 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Onko ketään mitanu matkaa vapassa näköyhteydessä 4G kantavuuden riippuen tajuudesta  tietenkin??
On tarkkaa tietoa kesä/syksy 4G/LTE 1800 Mhz (1,8 Ghz) kuuluvuusalueesta taajamassa (sisältää puustoa, taloja, pieniä mäkiä ).

Selvennyksen vuoksi tällä hetkellä suomalaiset LTE-verkot toimivat  1800 Mhz taajuudella (dna,elisa+saunis,sonera+telefin) aivan muutamaa poikkeusta luukuunottamatta . Operaattorin ei kannata rakentaa 2600 Mhz taajuudelle LTE-verkkoja, koska niiden kantama on lyhempi kuin erittäin yleisen ja ruuhkaisen wLAN 2400 Mhz:n.

Operaattorit odottavat 800 Mhz LTE-taajuuden toimilupia, kun kalliit konsultit ryssivät edellisen taajuushuutokaupan tehden tarjouksien antamisesta ikiliikkujan ilman aikarajaa.

Tässä faktatietoa kuuluvuudesta ulkona ilman mitään lisäanteeneja -120 dBm tasoon asti. Heikommalla signaalilla tuskin toimii internet - heikosta signaalista kärsii erityisesti upload-kaista, vaikka download-kaista toimisikin huomattavasti paremmin.

 _____________________________________________________________________

ULKONA:


Alilähetin tukiasema esim. jonkin kerrostalon katolla: 1,5 - 2 km


Mastotukiasema, tukiaseman juurella ei kovin hyvä kuuluvuus: 2,5 - 3,5 km

   __________________________________________________________________

SISÄTILOISSA: 


Edellisistä arvoista saa ottaa puolet pois, jos et asu teltassa vaan esim. elementti betonibunkkerissa jossa on vielä n*kertaiset lämpölasit.

 ___________________________________________________________________

SUORA NÄKÖYHTEYS MASTOTUKIASEMAAN + SUUNTA-ANTEENIT (pysty ja vaaka):

Arvioisin maksimi kuuluvuudeksi ( väh. -120 dBm ) 7-10 kilometriä
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Varmaan operaattorit odottavat LTE800-toimilupia, mutta tuskin sillä taajamien LTE-kuuluvuutta aletaan rakentamaan. Näkyy melko pienilläkin käyttäjämäärillä nämä korkeamman taajuuden LTE-tukaritkin olevan ilta-aikaan jo melko kuraa, eli ei sitä kuuluvuusalueen laajentamisesta ole mitään hyötyä käyttäjän kannalta. Tukiaseman kuuluvuus on AINA mitoitettava sen mukaan, minkälaista käyttäjämäärää sillä halutaan palvella. Jos 800:lla aletaan "kaunistelemaan" kuuluvuuskarttoja taajamissa, niin saadaan taas näitä "puolen vuoden" verkkoja.

Luultavasti 2600-taajuus olisi se ainoa oikea useankin suuremman kaupungin tiheimmän käyttäjäkunnan alueilla. "Huono" kantavuus olisi niissä paikoissa suuri etu.

Edellä olevan huomioiden, on ihan sama, millaisia kantamia jonkin tietyn tukarin alueella "mittarit" kertoo. Jossain toisaalla tulokset ovat aivan muuta. 

Ilmeisesti esitetty -120 dBm on RSRP:n arvo eli "RSCP" on 20 MHz:n kaistalla -100 dBm. Ihan ok jonkinlaiseksi raja-arvoksi, mutta saako sillä käyttökelpoisen yhteyden aikaiseksi onkin sitten ihan paikkakohtaista.

Sisä- ja ulkotilatoimivuutta ei sitäkään voi ihan suoraan pelkkää signaalivoimakkuutta vertaamalla arvioida. Vaikka ulkona signaalivoimakkuus voi helposti olla 10 dB parempi, signaalin paremmuus häviää, kun vertaa häiriötasoja, jotka taas ovat ulkona lähes poikkeuksetta huonommat. 10 dB:iä parempi signaalivoimakkuus "syödään" jo 2-3 dB:n häiriöiden kasvulla. 

Ristipolarisaatiosta ei edelleenkään ole mitään faktatietoa ollut näkyvissä, joten siitä ei sen enempää. Sitä kait tuolla "pysty/vaaka"-ilmauksella tarkoitetaan.
Käyttäjätaso 4
KoTe60 kirjoittiRistipolarisaatiosta ei edelleenkään ole mitään faktatietoa ollut näkyvissä, joten siitä ei sen enempää. Sitä kait tuolla "pysty/vaaka"-ilmauksella tarkoitetaan.

Tuossa ylempänä kertoilin kokemuksiani "erehdy ja yritä uudelleen" menetelmällä saatuja LTE antenni ja modeemi testeihin.

Kaipaisin itsekin muiden kokemuksia. Onko ketään muita?

Olen aika vakuuttunut ristipolarisaation toimivuudesta. Ja nimenomaan, ei pysty/vaaka ( ei auta?), vaan 45/45 astetta käänneltyihin antenneihin. Ymmärtääkseni MiMo on juuri sitä. Se osaa lukea molempia antenneita, ja niiden yhdistelmästä osaa tehdä 1 paremman signaalin. Tämä lyhentää pingiä (vähemmän virheitä, vähemmän uudelleen ladattuja soluja(onko oikea sana?))

tässä linkki viimeisimmästä speedtestin tuloksesta:

http://www.speedtest.net/my-result/2972264294?utm_source=share-page&utm_medium=email&utm_campaign=sharev1

Laite yllä olevasta jutusta vaihtunut, nyt on Huawei B593s (Cat4) purkki. Olisi kiva tietää, onko pingissä tapahtunut parannus 15ms=>10ms purkin ansiosta, vai jostain muusta.

Kuvia MiMo antenneista

http://onwireless.com.au/3g-4g-lte-sma-fme-antenna-kits/4g-lte-mimo-3g-dual-carrier-hspa-fme.html

Minne voisin laitaa kuvia omista virityksistä?

Omien kokemusten mukaan, sanoisin, että LTE hidastuminen, tukkoon meneminen johtuu lähes aina huonosta signaalista, ja vain vähäisessä määrin "kaistan" loppumisesta. Tilanne siis vielä tänä päivänä. Tikku ja kännykkä käyttäjät eivät todennäköisesti ole suuri ongelma (vielä), kun niiden signaali vaihtelee paljon, ja silloin niiden aiheuttaman kuormitus on vastaavasti pienempi

Ja sitten vielä kertauksena, tämä löytyy myös omasta kirjoituksesta yläpuolelta:

-110 - -120 dBm, pätkii, katkoo kokonaan, on offline ja vaikka mitä. Palstoilta löytyy valitusta.

-100- -110 dBm, toimii, mutta nopeus vaihtelee tosi paljon, varsinkin upload.

-90 - -100 , tällä pystyy jo surfaamaan. Hakkaa varmasti ADSL mennen tullen.

-80--90 dBm, tällä saa täydet sisään ja uloskin 25-40M.

Alle - 80. aivan huippu,  signaalin ja pingin latauksen tasaisuus.

-60dBm. olet aivan tukiasemassa kiinni.

MiMo auttaa , arvioisin, n 10dBm. MiMo 2-antenni ei paranna signaalin voimakkuutta, verrattuna 1 antenniin, mutta "vakauttaa" signaalia.

Osaako joku pukea MiMo toiminta periaatteen sanoiksi?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Faktatieto ristipolarisaatiosta -maininnalla tarkoitan sitä, että jollakulla olisi kutakuinkin varma havainto +45/-45-asteen (pystylinjasta) tupla-antenniasennuksen ylivertaisesta (so. tupla-) nopeudesta. Tai operaattorilta tuleva tieto, että tekniikkaa käytetään, koska vaatii kait tuo jotain myös tukiasemapuolella...?

Tupla-antennien kääntelyllä tai yhden lisäantennin kulman muuntelulla saatava signaalin laadun parantuminen ei välttämättä tarkoita sitä, että tukiasemassa olisi jonkinlainen ristipolarisaatio-tekniikka (polarization diversity) käytössä. Samalla tavalla se laatu paranee noilla kulman muunteluilla, jos päätelaitteessa on hyvin toteutettu antenni-diversiteetti ja/tai tehokas signaalin prosessointi. Diversiteetti-antennin hyöty on yli kolmen vuoden ajalta koettua eli pienten lisäantennien edut tuli ekan kerran näkyviin Sierran USB309:llä keväällä 2010. Huawein E1820:n div-antenniliitinhän oli joidenkin asiantuntijoiden mukaan "toimimaton", kun testattiin vääriä asioita, eikä ilmeisesti ymmärretty edes perusteita signaalin laadun merkityksestä. 

Tavallaan kaistan loppuminen tarkoittaa kaikkia mahdollisia syitä, joiden takia LTE-verkon käytettävyys heikkenee. Samalla tavalla se signaalin laadun heikentyminen on kaistan loppumista, kun käyttökelpoinen signaali "hukkuu puuroon". Luultavasti on jo paljonkin paikkoja, joissa myös käyttäjien määrä vaikuttaa eli tukiaseman tiedonsiirtokapasiteettikin on tiukoilla. 

Ilmeisesti nuo mainitut signaaliarvot ovat taas RSRP-arvoja, eli aika lailla samoilla rajoilla "liikutaan" mitä 3G:lläkin, kun muunnetaan nuo RSRP:t koko kaistan leveydeltä saatavaksi tehoksi. Paikka- yms.erot ovat kuitenkin suuria, joten ei noitakaan rajoja voi "kiveen hakata".

Tuota MiMo-juttua kannattanee vielä vähän pohdiskella. Tuntuma, että nyt meinaa mennä antennijutut, diversiteetit yms. sekaisin MiMon kanssa. Semminkin, kun laitteiden sisäisestä rakenteesta ei ole tarkkaa tietoa (kuinka antenneilta/antennilta tulevaa signaalia käsitellään) ja muistettava sekin, että esim. E5776:ssa on vain yksi antenniliitin, vaikka on Cat4-laite (muistaakseni)... 
KoTe60 kirjoitti:
Sorry, Antero. Näyttäis MB ottavan solutunnuksen CREG-komennolla, ja niin tekee luultavasti myös MP. Aina pitäis muistaa tarkistaa, eikä olettaa mitään. On vaan omaan käyttöön niin pinttynyt tuo toinen komento.

Katselin taas sitä logia ja nyt ainakin vaikuttaa siltä, että tuo LTE-solutunnus tulee logiin useimmin vain CEREG-komennolla.

+CEREG: 2,1, 7148, 5 ,11103 ,7

Tämän takia se ei sitten ilmeisesti näy minulla oikein Mobile Partnerissa. Tunnukseksi tulee vain  tuo '5', joka on CREG:n solutunnuksen paikalla neljäntenä lukuna ja oikea solutunnus on vasta sen jälkeen.
papparainen kirjoitti:
 

RSSI     -53 dBm

RSRP   -81

RSRQ  -5

Mäkin haluan noin tarkat arvot. Mulla loppuu RSSI kesken -55 jälkeen, sanoo vaan "alle -55" mikä varmaan tarkottaa sitten -53. RSRP-asteikko varmaan menee alemmas mutta se ei ole koskaan (keväällä-syksyllä) ollut alta -80. 

Odotan innolla talvea että pääsee testailemaan niitäkin arvoja. Yhteyden laatu kun tippui huomattavasti kun tuli puut lehtiin ja muuta, ollen enää -57/-59, kun taas talvella pääsin yhdelläkin antennilla "alle -55" arvoihin ja olen sittemmin lisännyt toisen kylkeen "vain siksi että voin" ja että saa 2xMIMO + ristipolarisaatiojutut hyödynnettyä. Nosti muuten uploadia huomattavasti. Ilman sitä upload pysyi tiukasti jossain kympissä, kun nyt saan 50-55mbps.
Käyttäjätaso 4
Hei Istaria, kiinnostus heräsi antenni viritelmistäsi. Minkälaiset antennit, pysty/vaaka, 45/45 astetta? Miten pitkä matka tukiasemalle? Onko suora "näköyhteys" , vai talojen välissä, heijastunut signaali?
UP on aivan tapissa, paljonko on RSRP?
timtomi kirjoitti:
Hei Istaria, kiinnostus heräsi antenni viritelmistäsi. Minkälaiset antennit, pysty/vaaka, 45/45 astetta? Miten pitkä matka tukiasemalle? Onko suora "näköyhteys" , vai talojen välissä, heijastunut signaali?
UP on aivan tapissa, paljonko on RSRP?
Moi. Antenneina toimii 180x180cm paraboolinen 1800MHz antenni, 40cm pituisella kaapelilla ja sen alla on 80x40cm grid-antenni jossa 40cm+100cm jatkopiuha. Nämä on pysty+vaaka polarisaatiolla (en muista kumpi on kumpi).

Tukiasemalle on arviolta ~3-4km matka ja välissä on puita ja peltoa, sekä ehkä jotain taloja. Ei kuitenkaan mitään kerrostalomeininkiä eli saattaa hyvinkin mennä noiden yli. Puut selkeästi haittaavat koska kesällä niin paljon huonompi.

RSRP vaihtelee kesäisin/syksyisin 81-86 väliltä. Häiriöt on väliltä 4-7, useimmiten 6.

Ja tohon aiempaan omaan kommenttiini, niin kyllähän mullakin näkyy -51 dbm asti noi kun terminaalista katselee. Unohdin vaan jo kun talvesta on niin kauan ja kesällä ei ole saanut moisia arvoja kirveelläkään. Huono muisti on hyvästä.
Käyttäjätaso 4
Istaria kirjoitti "Antenneina toimii 180x180cm paraboolinen 1800MHz antenni, 40cm pituisella kaapelilla ja sen alla on 80x40cm grid-antenni jossa 40cm+100cm jatkopiuha. Nämä on pysty+vaaka polarisaatiolla (en muista kumpi on kumpi)."

Onko sinulla kuvia?

Suunnitelin itsekin Gridiä, varustettuna tämmöisellä antennipäällä. ( On ilmeisesti 45/45 asteen pää.)
http://eshop.brennpunkt-srl.de/index.php?cPath=1
LTE 1800Mhz -Dual-Parabol-Antennenblock.
(En saa kopioitua suoraa linkkiä.)

Sain sitten jostain ajatuksen käännellä antennit 45/45 asteen kulmaan. Tulokset paranivat aivan huikeasti. Oletko testannut itse X - polarisaatiota?

Minulla dignaslit on -81 - -86 välillä, joten ihan akuuttia tarvetta parantaa ei ole. Tekisi kuitenkin mieli testata 150M linjaa, kun minulla on nyt Huawei B593S purkki, joka halitsee CAT4 tekniikan.

Oma antenni viritys tässä, 10 M korkeuta ja matkaa on n. 3 km soneran kerrostalon kattotukiasemaan. Log-per antennit , 10 dB. Vain vähän puita välissä.

http://aijaa.com/KFAn3J
timtomi kirjoitti:
Onko sinulla kuvia?
Kävin vanhojen lisäksi nappaamassa pari uutta, kun vanhoissa ei ollut vielä tuota toista antennia. Mokkula on tossa sinisessä boksissa mikä minimoi häviöllisen jatkopiuhan pituuden, digitaalinen kun ei signaalia heikennä. Toiminut hyvin kesät talvet. 

Sain sitten jostain ajatuksen käännellä antennit 45/45 asteen kulmaan. Tulokset paranivat aivan huikeasti. Oletko testannut itse X - polarisaatiota?
En, koska ei kiinnosta hirveästi siirrellä noita kun ovat tuollalailla kiinteästi asennettuja. Liikkuvat toki vasen-oikea suunnassa joka mahdollisti tarkan suuntauksen.

Tulokset (ei tosin signaalin laatu, vaan upload kaista) paranivat ihan vaan lisäämällä tuon toisen antennin. 

Esim tänään sain nopealla testauksella joskus klo 16 mikä on aika ruuhkainen aika, ja signaalitasotkin huonommat kun koskaan tähän mennessä (puhumattakaan häiriöiden määrästä) tälläistä (itse koodaamallani netinlaatutarkkailujutskalla joka monitoroi kaikkia talon yhteyksiä ja netin käyttäjiä + muuta kivaa):

4g-statistiikkaa

Yritin vähän tehdä full duplex testiä, mutta en päässyt tuon parempiin lukuihin. Jos lopettaa lataamisen, uppi nousee maksimissaan johonkin ~5800kB/s. Alaspäin tuleva kaista kärsii siitä jos lähettää dataa tuutin täydeltä, muuten sitä rajoittaa 4g-gateway-koneeni 100mbit verkkokortti. En näe syytä päivittää. Kuvan ping-data on kiintoisaa (sekin on viimeiseltä minuutilta), sillä 90 maksimipingi noin suurella kaistankäytöllä on vähintäänkin loistava. Täytyy tätäkin kokeilla talvella uudestaan jos vaikka häiriöiden vähyys ja parempi signaali parantavat up/down kaistan yhtäaikaista toimivuutta.

Anyway, jos nuo meikäläisen antennit kiinnostaa etkä ole vielä tehnyt päätöstä ostaa noita saksalaisia, niin mulla lienee myytävänä vähän kaikenlaista, myös kaiketi tommonen iso - ehkä.
Käyttäjätaso 4
Moro Istaria

Katselin sinun kuvia, hienot viritykset. Noin isoja onkin vaikea laittaa ylös. Onko kuusiakin reitillä, seltitää antennitehoihin nähden signaalitason? Tommoinen grid vahvistaa varmaankin jotain 40dB.
Harmitukseksi huomaan, että antennipäitä ei pysty pyörittämään. Noissa on erikoiset, kiinteät varret. Jos pystyisi, olisi ollut helppo testata vielä toi 45/45 asteen juttu. Olisi kiinnostavaa saada siitä vielä lisää kokemuksia gridillä.

Antenneista lisää:
Oletko seurannut murobb.plaza 4G antenni ketjua?
Jeesailin hiukan Juha525:ta , (Seinäjoki , Nurmo). Hän alkuun suunnitteli DCtä. Pyysin kokeilemaan LTE:tä.
Matkaakin oli aika kohtuullisesti, 8 km
Lopputulos on minusta aika huikea: DC 2-3 Mb tasosta nousi tonne 75/6mb, 26ms, signaalit -102dB

http://murobbs.plaza.fi/internet-tietoturva-ja-muu-tietoliikenne/981468-4g-antennit-8.html
Sivut 8,9, 10
Siitä löytyy myös Härskin juttua tukiasema antenneista.
Nyt tämä ketju tahtoo mennä sivuraiteille.

"

Laitetaanpas pystyyn ihan oma ketju keskustelulle LTE-signaalista tueksi niille DIY-käyttäjille, jotka "käärivät hihansa" ja ovat kiinnostuneita arvioimaan, millainen se "oma" LTE-signaali todellisuudessa oikein on

."

Antenneista on täällä paljon eri keskusteluja, joista haulla voisi valita sopivan ja siirtää keskustelun sinne.;)
Käyttäjätaso 4
Sorry Antero.
Älä ota nyt herneitä nenään.
Olen ollut huomaavani, että välillä nämä keskustelut " tahtovat mennä sivuraiteille" siis siitä alkuperäisestä. Jotkut taisivat yllä kertoilla puiden lehdistä yms. Minä taas antennien vaikutuksesta. Kaikki pyrkivät ymmärtämään näitä juttuja, kaikki pyrkivät samaan suuntaan, eikö?

Mutta olet ehdottomasti oikeassa, on hyvä että joku toimii " poliisina" ja ohjailee eksyneet takaisin oikeille raiteille.

Itse asiassa yllä kutsuin Istarian ja muutkin itse 4G LTE-antenneista kiinnostuneet murobbs.plazalle katsomaan, juuri tuosta syystä. Kaikki ei seuraa kaikkea.
Olen siis itsekin huomannut saman, mutta en tajunnut hypätä ajoissa sivuun.
Yritän jatkossa pysyä paremmin "ruodussa". 🙂
timtomi kirjoitti:
Katselin sinun kuvia, hienot viritykset. Noin isoja onkin vaikea laittaa ylös. Onko kuusiakin reitillä, seltitää antennitehoihin nähden signaalitason? Tommoinen grid vahvistaa varmaankin jotain 40dB.
Kiitokset! Minustakin.

Ja juu, onhan tuossa vaikka mitä. Meikähän on jo virallisen kantaman ulkopuolella niin ei ihme että matkalle mahtuu yhtä sun toista. En nyt kuitenkaan ole ihan hirveästi tuota analysoinut. Valmistaja lupailee tuolle isommalle versiolle 28dbi vahvistusta tällä taajuudella.

Harmitukseksi huomaan, että antennipäitä ei pysty pyörittämään. Noissa on erikoiset, kiinteät varret. Jos pystyisi, olisi ollut helppo testata vielä toi 45/45 asteen juttu. Olisi kiinnostavaa saada siitä vielä lisää kokemuksia gridillä.
Mutuilen ettei tuo 45/45 asteen juttu ole mitenkään pakollinen. Nuo radioaallot kuitenkin taipuu matkalla suuntaan jos toiseen. Ehkä se auttaa jos sulla on suora näköyhteys, mutta tuskin silloin tarvitset mitään apua kuitenkaan. Veikkaan että toinen antenni jopa täysin identtisesti kytkettynä on se juttu, millä on väliä.

Oletko seurannut murobb.plaza 4G antenni ketjua?
En ole murobbs miehiä, joten ei ole tullut seurattua. Täälläkin kävin vain hetken mielijohteesta. 8km päästä LTE on jo aika hyvä. Kodin sijainnin korkeus yms. varmaan vaikuttaa tähän hyvin. -102dbm on kyllä aika huono (jos se on rssi niinkuin oletan), ihme että data liikkuu noinkin liukkaasti. Veikkaisin että yhteys katkeilee ja/tai muuten kettuilee tommosilla arvoilla.

EDIT: kävin lukemassa ton ketjun, niin tuohan onkin RSRP arvo. Kyllähän tolla jo nettiä käyttää hymy huulilla!
Käyttäjätaso 4
Istaria . Käy vielä katsomassa 45/45 asteen MiMo vastaus. Härski antoi vastauksen kun sitä pyysin
http://murobbs.plaza.fi/internet-tietoturva-ja-muu-tietoliikenne/981468-4g-antennit-11.html
Istaria . Käy vielä katsomassa 45/45 asteen MiMo vastaus. Härski antoi vastauksen kun sitä pyysin
http://murobbs.plaza.fi/internet-tietoturva-ja-muu-tietoliikenne/981468-4g-antennit-11.html
Aika kiintoisaa tekstiä noista tukiasemista. En tiennytkään että lähetys tapahtuu 45/45. Täytynee joskus vähän käännellä noita antennien päissä olevia juttuja jos se vaikka vaikuttais johonkin. Toisaalta, eipä kyllä ole siltikään tarvetta, mutta tieto on aina hyvästä!

Tämä palsta on muutenkin ollut äärimmäisen hyödyllinen juuri näihin tarkoituksiin. Tietää mitä katsoa ja miten katsoa. 
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Ei kannata liikaa pohtia sitä, mitä siellä tukiaseman päässä tapahtuu, koska viime kädessä kuitenkin ratkaisevaa on se, millaisen signaalin saa sille päätelaitteelle haalittua ja kuinka päätelaite osaa siitä signaalista ottaa "kaiken ilon" irti. Jos operaattorit kertoisivat tarkasti, millaisia tekniikoita tukiasemissaan käyttävät, tilanne olisi hieman - mutta vain hieman - toinen.

Aina on myös syytä säilyttää tietty innovatiivisuus, kun antennejaan ja päätelaitettaan virittelee. Vaikka jokin viritys toimii yhdessä paikassa mahtavan upeasti, ei mikään takaa, että sama viritelmä toisi parhaan mahdollisen lopputuloksen jossakin muualla. Muuttujia on vaan yksinkertaisesti liikaa.

Eikä edelleenkään ole mitään syytä alkaa tuijottaa vain yhtä signaaliarvoa. Pelkän RSRP:n avulla jonkin yhteyden arviointi on vain mutuilua, jos ei tiedetä RSRQ:ta eikä sen "käyttäymistä" datasiirron aikana. Vielä enemmän ollaan tietysti hakoteillä, jos arviointiperusteena on RSSI. Oikeastaan vain kaikkien kolmen signaaliarvon ja niiden vaihtelun tietäminen eri käyttötilanteissa antaa edes jonkinlaisen pohjan todellakin arvioida yhteyden käytettävyyttä ja sitä, kuinka rajoittava tekijä signaali on esim. nopeuksien suhteen. 
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
KoTe60 kirjoitti:

Eikä edelleenkään ole mitään syytä alkaa tuijottaa vain yhtä signaaliarvoa. Pelkän RSRP:n avulla jonkin yhteyden arviointi on vain mutuilua, jos ei tiedetä RSRQ:ta eikä sen "käyttäymistä" datasiirron aikana. Vielä enemmän ollaan tietysti hakoteillä, jos arviointiperusteena on RSSI. Oikeastaan vain kaikkien kolmen signaaliarvon ja niiden vaihtelun tietäminen eri käyttötilanteissa antaa edes jonkinlaisen pohjan todellakin arvioida yhteyden käytettävyyttä ja sitä, kuinka rajoittava tekijä signaali on esim. nopeuksien suhteen. 

Noinhan se on. Olisin taipuvainen uskomaan , että jos nopeusmittaukset antavat tasaisesti HYVIÄ tuloksia ja yhteys pysyy luotettavasti päällä , niin sen enemmille signaaliarvojen mittauksille ei ole tarvetta.

Eri asia on sitten  , jos yhteys pätkii ja on HIDAS , niin silloin signaaliarvoista voi yrittää saada vähän osviittaa , mikä mahdollisesti on pielessä. Varmaa tietoa ei kuitenkaan ole mahdollista saada oikein milloinkaan eli kokeiluksi menee.

Kuten KoTe60 on monesti todennut , niitä muuttujia on ihan liian paljon  😉
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
papparainen kirjoitti: Noinhan se on. Olisin taipuvainen uskomaan , että jos nopeusmittaukset antavat tasaisesti HYVIÄ tuloksia ja yhteys pysyy luotettavasti päällä , niin sen enemmille signaaliarvojen mittauksille ei ole tarvetta.
Jatkuva "näpertely" näiden juttujen kanssa on tietysti vain kaltaisteni friikkien puuhastelua.

MUTTA: ihan tavallisen käyttäjänkin kannattaa vastaisen varalle "tuhlata" aikaan hiukan ja ottaa selvää noista signaaliarvoista sekä käytetyn solun tunnuksesta silloin, kun yhteys toimii hyvin. Jos tai KUN ongelmia ilmenee, on edes jonkinlainen pohja arvioida, onko mobiiliverkon puolella jotain muuttunut. Saattaa säästyä muutamalta yhteysohjelman uudelleenasennukselta yms. turhalta... 
Käyttäjätaso 4
Sydeemi kirjoitti : " Kannattanee huomioida antennien kiertelyssä sekin, että 45 asteen kulmaero lähettävän ja vastaanottavan antennin välillä vaimentaa signaalia teoriassa vain 3dB, millä lienee vain vähäinen vaikutus nopeuteen.

Kun LTE:ssä käytetään hyväksi monitie-etenemistä, niin taitaa polarisaatio muutenkin kiertyä miten sattuu signaalin heijastuessa milloin mistäkin pinnasta. Vai olenko ymmärtänyt tuonkin väärin? Suunta-antennillekin signaali tulee lähes aina osittain heijastuneena, ehkä. Viisaampi voi "suomentaa"."

Toi 45 asteen MiMo juttu on PALJON tärkeämpi.
Nopeuteen sillä nimenomaan on SUURI MERKITYS. Nyt nimenomaan MiMon ansiosta saadaan käytännössä oikeasti 80-90Mb DL nopeuksia. Vertaa 3G ja 3G DC, jotka käytännössä antaa max 25-30Mb DL nopeuden.

Minun testit ja Juha525 testit (4G antennit ketju , murobbs,plaza) oli nimenomaan suorasta signaalista suunta-antennilla tehtyjä testejä. Mutta kertokaa lisää tuloksia, jos sinulla niitä on!

Olisi myös ERITTÄIN KIINNOSTAVAA, että joku laitaa tuloksia kerrostalojen seinistä heiastuneista signaaleista: 1-antennilla, 2 antennilla , 45/45 , sekä pysty/vaaka virityksistä. Niistä en uskalla sanoa mitään. Niitä en ole päässyt itse kokeilemaan.
Luulen, että niistä ei saada yhtä huikeita tuloksia, mutta ehkä kuitenkin huomattavaa parannut olisi odotettavissa sopivilla antenneilla, monessa paikassa.
Kertokaa, jos on kokemuksia!

En jaksa uskoa, että signaalit varsinaisesti kiertyvät, mutta kylläkin monitie- heijastuvat.
Mutta tästä hiukan "mutua": 45/45 =90 asteen signaali ero: Tarkoitaa jotain ihan muuta, kuin 3dB. Luin jostakin, että ero on jotain 15dB tä. Jopa luin myös jostakin, että saadaan jopa yli 30dB hyöty signaalien polarisoinnilla.

Mutta vielä muutama sana MiMosta. Hyöty tulee nimenomaan siitä, jos ajatellaan yksinkertaistettuna, että 2 antenneilla lähetetään samaa signaalia, 90 asteen polarisoituna, niin DropOutit (signaalin häviäminen) ja kaikki ilmassa oleva kohina ei ole symmetristä (tsämälleen samanlaista) molemmissa antenneissa. Eli jos vasemman antennin tiellle tulee jotain "kohinaa", niin todennäköisesti sitä ihan samaa kohinaa (kohinalla on myös polarisaatio) ei tule oikean antennin tielle. Näin ollen, sopivasti suodatettuna voidaan saada oikean ja vasemman signaalin eroista laskettua uusi suodatettu, puhdistettu signaali. Sama juttu koskee "kiertymiä, heijastumista", ne eivät ole symmetrisiä, se on varmaan helppo ymmärtää? Eli polarisaatiolla suodatuksella voidaan suodattaa nekin pois.
En osaa tätä nyt paremmin selittää, mutta omaan päähäni tämä selitys istuu.

Lisäksi ymmärtääkseni 1 ja 2 antennit saavat eri signaalin, jolla voidaan lähettää enemmän dataa, 2 kanavalla, kuin 1 kanavalla.

Luulenpa, että Istaria saa jotain "kouriin tuntuvaa", kunhan ehtii kokeilla antennien kääntöä 45/45 asteen kulmiin. Pidä meidät ajantasalla!

Yllättävää, että kovin moni muu ei ole kyseenalaistanut vaaka/pysty polarisaatiota. Olisi kiva kuulla, mitä se on peräisin? Antenni liikeitä ei ehkä kiinnosta oikaista virhettä, kun ne voivat myydä lisää tehokkaampia antenneita?
Mikseivät operaattorit ole aktiivisempia korjaamaa virheellisiä tietoja. Luulisi että kaikkien etu olisi mahdollisimman hyvä ja laadukas vastaanotto mobiiliverkkossa, eli tyytyväiset asiakkaat?
Ajan kuluksi voisi lueskella vaikka tätä: http://www.viestiupseeriyhdistys.fi/viestimies/vm3_11/LTE_vm3_11.pdf
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
MiMosta: Tuostakaan kun ei tiedetä, millaista dynaamisuutta operaattoreilla mimon suhteen on tukiasemissaan käytössä. Perusperiaatteet menee noin eli kun halutaan pidentää kantamaa, lähetetään samaa signaalia useammalla "kanavalla", mikä edesauttaa päätelaitteen virheenkorjaus-mekanismeja ja päätelaite pystyy ilman uudelleenlähetyksiä korjaamaan osan virheistä. Lyhyellä etäisyydellä "kanavia" hyödynnetään nopeuden lisäämiseksi eli data liikkuu useampaa "kanavaa" pitkin. Ja pidemmille viedyillä 4x4, 8x8 -systeemeillä voidaan sitten tehdä erilaisia kombinaatioita.

Div-polista: Saako sen 15-30 dB:n ero näkyviin pelkällä antennien kierrolla (0/0 vs. 45/45)? Miten kierto vaikuttaa RSRQ:n arvoon?

Luulisi RSRQ:n olevan yhtä tärkeää myös suunta-antenni-vastaanotossa kuin operoitaessa pelkällä päätelaitteella tai vain pientä apuantennia (2-3 dBi) käytettäessä. Jos nopeus luokkaa 50M ja RSRQ "kantoaallolla" 7-8 dB, ja virittämällä saa RSRQ:n paranemaan 3-5 dB:iin, nopeus nousee tasolle 80M. Tämä on siis käytännössä, ja moneen kertaan todettua sekä tietysti ruuhkattomaan aikaan, jolloin ei datasiirron aikaisella RSRQ:n nousulla yli 10 dB:n näytä olevan niin suurta merkitystä nopeuteen.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Taisinpa joskus luvata , että testaan LTE:tä Huawei B593s-22 purkilla. No tänään semmoinen postista tulla tupsahti.

Tukiasema on ihan lähellä näköyhteydellä ( palkkeja neljä) ja liittymänä Saunalahti 4G (50M). Tällaista Huawein system check kertoo LTE:stä.

4.1PLMN:24405Passed
4.2Service status:Valid servicePassed
4.3Roaming:YesPassed
4.4RSRP (dBm):-87Passed
4.5RSRQ (dB):-8Passed
4.6RSSI (dBm):-61Passed
Ja tällaista SpeedtestEi järin paha eli mennään ihan liittymän maksimeissa. No upload on jopa enemmän , mutta eiköhän se palaudu normaaliksi , kunhan Saunalahti/Elisa saa profiilinsa paikattua.

Vielä ei voi purkin luotettavuudesta sanoa juurikaan mitään , mutta eiköhän se aika pian selviä käytön mukana  😉
Käyttäjätaso 4
Papparainen kirjoitti: "Taisinpa joskus luvata , että testaan LTE:tä Huawei B593s-22 purkilla. No tänään semmoinen postista tulla tupsahti."

Noihan tulokset ovat tosi hyviä. Oletko saanut ne sisältä, samalla paikalla, missä ennen oli tikku?
-87dBm on juuri semmoinen, että DL on hyvä aina ja UL pitäisi olla hyvin samaa luokkaa, kuin nyt. Puista on varmaan lehdet kadonneet. Onko sinulla tai voitko testata vielä tikun dBm arvot, paljonko parempi on modeemilla. Ja nopeus testin tuloksetkin samalle paperille. Voi sitten joskus suositella tota purkkia, ikäänkuin factaan perustuen.
B593S on minulla nyt tikittänyt elokuun alusta, en ole bootannut sitä kertaakaan. Aika vakuuttavalta tuntuu, siis ainakin hyvässä ketässä.
Niin ja onko antennit 45/45 asteen kulmassa, vai jotenkin muuten? Ulkoantennilla ei enään savuta paljoa lisää, ehkä UL voisi nousta 45Mb. Pidä ajan tasalla, jos päätät kokeilla sitä.
Ja varmaan 150M DL kiinnostaa, jos Elisa päivittää verkkonsa, ja siitä tulee mukava tarjous.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
timtomi kirjoitti:
...
-87dBm on juuri semmoinen, että DL on hyvä aina ja UL pitäisi olla hyvin samaa luokkaa, kuin nyt. ..

  

^RSSI:31
^LTERSRP:-79,-12

Pitänee sitten ruveta tuota RSRP:tä heikentämään, josko nuo nopeudet sitten olisi aina hyviä.

Tuollaiset yleistykset pelkkään RSRP:n arvoon perustuen ovat edelleen yhtä tyhjän kanssa.

Osallistu keskusteluun