Kysymys

Mikä suunta-antenni?

  • 26 helmikuu 2014
  • 13 kommenttia
  • 2475 katselukerrat

Mikä olisi hyvä antenni Huawei E3276 kaveriksi. Linkki on alle kilometrin päässä, mutta ei aivan näy koska edessä on kerrostalo ja vähän metsikköä. Pitääkö olla ristipolarisaatio vai vaakapolarisaatio. Ja tietysti mahdollisimman edullinen rahapulan vuoksi, niitä näyttää löytyvän myös ebaysta mutta onko kokemuksia ulökomailta tilatuista?

13 kommenttia

Oliskohan tämmöinen sopiva? Alta satkun . Antennin kanssa kannattaa selvittää että

0) missä päin ovat tukiasemat joihin antennin voit/haluat suunnata.

1) mihin sijoitat antennin (antenni ottaa helposti metrin tilaa, jos ei enemmänkin, lisäksi vaatii tukevan kiinnityksen)

2) mitkä taajuusalueet tarvitset tähän antennikäyttöön.

Hain tuossa hiljattain syrjäisempään kohteeseen suunta-antennin. Signaalit -90 dB nurkissa vakiona. Tänään käyn laittamassa sen paikalleen. Ostin sinne tarkoituksella tehokkaimman haravan mitä löytyi -  antenni asennetaan huoltorakennuksen sisälle jotta myrskyt jne eivät aiheuta suuntaustarpeita. Toi antenni futaa 900mhz alueella. Koska tuolla ei ole lähimaillakaan 2100:sta ja toisaalta 900 kuuluu paremmin sisätiloihin..

Samoihin aikoihin tilasin tuttavalleni tuon linkin mukaisen antennin, koska heille kuuluu 4 tukiasemaa kotin, joista 2 vaihtelevan huonosti ja kaks hyvin. Katsoin ensin kartalta missäpäin ne parhaiten näkyvät olisivat (kansalaisen karttapaikka). Sitten antennin saavuttua suuntailin näistä toiseen tuon antennin. Signalit nousivat -100/-90 dB tasosta -90/-80dB tasolle, eli ei kovin  iso nousu (tosin eipä tuo antenni 10:aa enempää anna). Mutta käyttökokemukseen tuo vaikutti enemmänkin koska signaali tulee samasta tuikusta eikä pätki nettitikun assosioitumisen mukaan pitkin päivää..

Ei, valitettavasti ei ole kokemuksia näiden ostamisesta ulkomailta. Haluan palvelun noiden välihäntien jne kanssa omalla kielelläni 🙂
Tuossa Hueweissa on kaksi antennipaikkaa, eli eikös silloin ristipolarisaatio olisi parempi? En näistä ymmärrä mutta ajattelin kysyä.
Käyttäjätaso 2
Kerrostalosta voisi päätellä, että kyseessä on 1800Mhz taajuus. Minä tilasin Saksan Amazonista alla olevan linkin mukaisen antennin ja hyvin toimii - ei vahvista ihan niin paljoa kuin luvataan, mutta yli 10dbm kuitenkin.

http://www.amazon.de/Hochleistungs--Antenne-Leistungsgewinn-Leistungssteigerung-VErbindung/dp/B00BXM2RTG/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1393425264&sr=8-1&keywords=antennenwerk+1800

Tuolla matkalla luulisi heikkotehoisemmankin antennin riittävän, kunhan sen vaan saisi ulos. Joka tapauksessa pitää olla ristipolarisaatioantenni, esim tämä:

http://www.3g-antennit.fi/product/256/ymparisateileva-3g4g-ristipolarisaatioantenni-25-dbi
Kiitos.
Selvittelin vähän ja lähinnä oleva linkki toimii 800Mhz taajudella. Nyt ongelma jota kaikki täällä lulevat virran vähyydeksi, ei olekaan se vaan että. Tikku vaihtelee kahden antennin/solun välillä tiheään ja tämän takia yhteys katkeilee (tikku joutuu aktivoimaan yhteyden aina uudestaan kun solu vaihtuu). Eli onko se ympärisäteilevä ristipolarisaatioantenni sittenkään hyvä, vai pitääkö ostaa suunta-antenni ja millainen että saisi lukittua yhteyden yhteen tiettyyn linkkiin. 
Hiljaista pitelee 😉
https://www.tekniikkakauppa.fi/product/896/supertehokas-800-mhz-suunta-antenni                                                               Tällaisen asensin 2m räystäästä ylöspäin,johdon pituus n5m.mastoon matkaa 2.6km,vähän puita matkalla.  800mhz 4g laitteena e5776 sig.voimakkuus 5tolppaa ssi on 51db muuta tietoa en laitteesta saa.Lataus nop.10-25mg lähetys 10-20mg,elikkäs mun mielestä aika vähän ,tosin tällä vauhdilla tulen hyvin toimeen.
Käyttäjätaso 2
Tikun pystyy pakottamaan AT-komennoilla käyttämään vain yhtä taajuutta. En tosin osaa sanoa mistä kohtaa sen pystyy Telewellissä tekemään. AT-komennot löytyy alla olevasta linkistä:

http://yhteiso.elisa.fi/t5/Mobiililaajakaistat/LTE-Tietoa-vailla/m-p/343471#M35331

Jos tukiasemat on eri suunnissa, niin suunta-antennilla on mahdollista hoidaa ei haluttu tukiasema pois pelistä. Minun asuinpaikassa on 800MHz ja 1800MHz tukiasemat samassa suunnassa ja 800MHz tukiaseman signaali on sen verran vahvempi, että 1800MHz taajudelle tarkoitetulla antennillakin se on suurin piiretin yhtä vahva kuin 1800MHz signaali. Tämän takia ilman taajuuden pakotusta yhteys vaihtaa verkkoa. En ole huomannut että taajuus vaihtuu käytön aikana, mutta laitteita käynnistettäessä välillä yhdistää 800MHz ja välillä 1800MHz verkkoon.

Juuri tämän takia itselläni on käytössä tikku+reititin yhdistelmä B593S:n sijaan. Siinä kun ei tätä taajuden pakotusta voi tehdä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
jupasierra kirjoitti:
.... Nyt ongelma jota kaikki täällä lulevat virran vähyydeksi, ei olekaan se vaan että. Tikku vaihtelee kahden antennin/solun välillä tiheään ja tämän takia yhteys katkeilee (tikku joutuu aktivoimaan yhteyden aina uudestaan kun solu vaihtuu). ...

Ei ikävä kyllä ole noin yksinkertaista. Tuo handover-probleema on sekin tiedossa oleva omituisuus, eli aikaisemmin puhuttiin "tikun nukahtamisesta" tiheään toistuvien handoverien takia. Vielä varmemmin tikku sekoaa, jos vaihtelu tapahtuu kahden eri taajuuden välillä (ns. hard handover).

Virran tai tehon puute on toinen tiettyjä tikkuja vaivaava ongelma, joka kuitenkin ilmenee kait aina niin, että tikku resetoi itsensä, eli vilkuttelee jonkin aikaa tupla-vilkku-vihreää. Saattaa tehonpuute tosin myös huonontaa nopeuksia tms., mutta tuon varmaksi todentaminen on vähän kinkkisempi juttu.

Lisäksi Huawein uudella piirisarjalla (HiSilicon) varustetuilla laitteilla esiintyy aivan omanlaisensa omituisuus, joka ilmenee näin:

+CGREG: 5,"6F54","6F03"
+CREG: 5,"6F54","6F03"
^RSSI:31
+CGREG: 0
+CREG: 0
+CGREG: 5,"6F54","6F03"
+CREG: 5,"6F54","6F03"
+CGREG: 0
+CREG: 0
+CGREG: 5,"6F54","6F03"
+CREG: 5,"6F54","6F03"
+CGREG: 0
+CREG: 0
+CGREG: 5,"6F54","6F03"
+CREG: 5,"6F54","6F03"
^ANQUERY:0,99,31,4,76,18

eli "suomennettuna": laitteen verkkoon rekisteröityminen näyttäisi nollautuvan säännöllisen epäsäännöllisesti. Vaikka uudelleen rekkautuminen tapahtuu yleensä samantien (=sekunneissa), "sopivasti" tapahtuvana tuo näkyy kuitenkin aina pitempänä viiveenä. Hämmentävintä tuossa on, että tapahtuu silloinkin, vaikka lähes jatkuvaa dataliikennettä on päällä. Esim. tuo edelläoleva loggaus on otettu tilanteessa, jossa päällä kaksi VLC:n striimiä. Laitteena tuossa E5776 (asetuksena Vain LTE1800), ja kuten viimeinen rivi "kertoo", signaali on ok (=RSRP -76 dBm). Lisäksi palveleva solu pysyy koko ajan samana.

Varsinkin tuon lähes jatkuvan dataliikenteen takia, ei tunnu loogiselta, että laite menisi esim. RRC Idle -tilaan. Ainakaan mikään muu laite ei noin äkkiä muuta virransäästötilaansa.

Antennien kanssa touhutessa on hyvä muistaa, että antenni voi olla liiankin tehokas, eikä etäisyyteen nähden ylimitoitettu antenni ole mikään varma tie onneen...
Tuossa linkissä puhuttiin E5776 tikusta, minulla on E3276 ja Telewell EAV510v2. Eli miten se pakottaminen tässä tapahtuu jos ylipäätänsä mahdollista. Ja entäs jos toinenkin linkkin toimii tuolla 800Mhz taajuudella?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
jupasierra kirjoitti:
Tuossa linkissä puhuttiin E5776 tikusta, minulla on E3276 ja Telewell EAV510v2. Eli miten se pakottaminen tässä tapahtuu jos ylipäätänsä mahdollista. Ja entäs jos toinenkin linkkin toimii tuolla 800Mhz taajuudella?

LTE:llä taajuuspakotus tapahtuu aivan samoin molemmilla laitteilla. E3276:n voi pakottaa halutulle taajuudelle myös 3G:llä, mutta E5776:lla 3G-taajuutta ei voi valita. 

Taajuuspakotuksesta ei ole paljoa hyötyä, jos sen avulla ei saa karsittua ei-toivottua taajuutta pois.
Molemmat taajuudet on toivottuja, mutta pitää ihmetellä tuota antennien rakennustekniikkaa. Miten ne tehdään niin että se signaali on kiilan muotoinen ja on tuuria missä sattuu asumaan. Jos on huonoa tuuria kuten mulla niin olen siinä kahden kiilan välissä. Näin ainakin Elisan tuen mielestä !
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
jupasierra kirjoitti:
Molemmat taajuudet on toivottuja, mutta pitää ihmetellä tuota antennien rakennustekniikkaa. Miten ne tehdään niin että se signaali on kiilan muotoinen ja on tuuria missä sattuu asumaan. Jos on huonoa tuuria kuten mulla niin olen siinä kahden kiilan välissä. Näin ainakin Elisan tuen mielestä !

Tuossa tekniikassa se menee niin, että mitä kapeampi se antennin suuntaus on, sitä pitemmälle se ylettää. Toisin sanoen, 45 asteen suutaus ulottuu kauemmaksi mutta kapeammalle kuin vaikka 60 asteen suutaus.

Osallistu keskusteluun