Kysymys

mobiililaajakaista (hidas,verkkovierailu)

  • 18 tammikuu 2012
  • 11 kommenttia
  • 7182 katselukerrat

Minulla on mobiililaajakaistapaketti Nopsa, mikä on kaikkea muuta kuin nopsa. Olen tehnyt koneen ehdottamia asetuksia yhteyksien nopeuttamiseksi, mutta mitä muuta voin tehdä? Asun Helsingissä, melkein keskustassa, missä luulisi yhteyksien toimivan.
-Onko vika koneessa vai Saunalahdella?
-Mitä tarkoittaa kun Mobiililaajakaista kohdassa "Käyttö" on nopeudeksi (sekä lähetetty että ladattu) ilmoitettu 0 kbps?
-Mitä tarkoittaa internet-yhteyksissä näkyvä teksti "verkkovierailu"? Jos napsautan kohdasta "yhdistä", joudun maksamaan lisämaksun.

Olen vasta aloittelija ja välillä tekisi mieli heittää kone seinään.

11 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Saunalahti on Elisan verkossa toimiva virtuaalioperaattori, siksi se näkyy joissakin puhelimissa "Roaming" tilana. Ei tarvitse välittää siitä.
Käytätkö yhteyttä siis puhelimen kautta vaiko nettitikun kautta? Jos käytät puhelimen kautta, niin puhelimessa pitää määritellä Internetin yhteyspiste eli APN, joka on: internet.saunalahti
Kerropa hiukan enemmän lisätietoja, niin apujakin on helpompi antaa  😉
Minulla on nettitikku. Tuntuu, että "ruuhka-aikoina" kone on todella hidas, tai ei löydä palvelinta ollenkaan. Esim. päivällä käyttäessä toimii paremmin kuin iltaisin. Olen miettinyt jos voisin jotenkin nopeuttaa hommaa.

Hyvä kuulla että tuo verkkovierailu on normaalia! Mietin mitä ihmettä sekin meinaa...

Kiitos paljon vastauksesta! 🙂
Käyttäjätaso 3

Asun Helsingissä, melkein keskustassa, missä luulisi yhteyksien toimivan.


Asuminen keskellä parasta kuuluvuusaluetta ei ole mikään tae koska kyseessä radioyhteys. Karrikoiden pommisuojassa teräsbetonin ympäröimänä yhteydet eivät toimi eli käyttöpaikassa pitää olla myös kuuluvuutta(signaalitasoa). Nettitikuissa ei ole samantasoiset antennit kuin kännyköissä joten nettitikut vaativat jonkinverran paremman "kentän" kuin puhelimet. Kannattaakin tarkkailla käyttöpaikassa onko signaalintaso vähäinen. Jos signaalitaso on hyvä niin yhteyden käytännön nopeus on yleensä tukiaseman ruuhkaisuudesta kiinni, eikä sille voi mitään muuta kuin vaihtaa käyttöpaikkaa(/tukiasemaa) tai operaattoria. Heikkoa signaalia voi taas parantaa lisäantennilla+sijoittelulla, mm tukiaseman puoleinen ikkuna antaa usein parhaimman tuloksen. Usb-jatkojohdolla tikun saa parempaan asentoon, poikittain tukiasemaan nähden ja pois koneen kyljestä. Kuuluvuus on myös siitä nettitikusta kiinni, toiset on parempia kuin toiset.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Siellä, missä on paljon käyttäjiä samaan aikaan verkko ruuhkautuu. Kannattaa tehdä vikailmoitus Saunalahdelle. Valitettavasti mainosten lupaamiin nopeuksiin harvoin päästään, ja siellä pienessä "präntissä" lukee liittymän miniminopeus, joka on 0,4 Mbit/s. Käytännössä siis käyttökelvotonkin yhteys täyttää operaattorin puolesta sopimuksen joten et voi kuin maksaa. Kun kyllästyt, niin hanki sitten oikea laajakaistaliittymä kuten kaapelimodeemi, adsl tai kuitu. Näitä kaikkia saat varmasti hyvin kotiisi, hinta on tosin jonkin verran korkeampi mutta ne toimivat hienosti aina! Nettitikun voit pitää varayhteytenä ja käyttää sitä kun liikut muualla.
Käyttäjätaso 5
Nuo palvelinta ei löydy ongelmat ovat minulle melko lähellä kaupungin keskustaa asuvana ihan tuttuja. Palvelulaatu on heikentynyt aikalailla viimeaikoina.

Päiväsaikaan tosiaan yhteys toimii ja yöaikaan. Siis silloin kun periaatteessa suurinosa käyttäjistä ei ole linjoilla. 0,4 mbps saattaisi olla käyttökelpoinen, jos siis sen nopeuden saisi tasaisesti, mutta ehdoissa taidetaan mainita, että hetkellisesti yhteys saa olla täysi pyöreä nolla (alle vaihteluvälin). Toisekseen ehdoissa on vielä maininta, ettei Saunalahden ole pakko taata toimivuutta jokaisella alueella kuuluvuuskartasta huolimatta. Kaikki käy näköjään.

Melkein jokaisena päivänä alkaa ruuhkapiikki klo 16, jonka jälkeen yhteydet tahmaavat taatusti. Se nyt vaan on yksi ominaisuuksista muiden joukossa... Hyvinhän tämä useimmiten toimii.
>:(  Neuvoja kaivataan taas...
Mitä tarkoittaa "browser is not supported"? Yritin päästä Saunalahti Avustajan kautta reaaliaikaiseen chattiin, mutta ei.

Mitä ovat nuo muut vaihtoehdot tikulle, kaapelimodeemi, adsl ja kuitu? Ja minkä hintaista tulisi olemaan?

Olen kyllästynyt Saunalahteen ja tikkuuni, mikään ei toimi koskaan.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Mitä tarkoittaa "browser is not supported"?


Selain ei ole tuettu. Virheilmoitusta käytetään myös usein virheellisesti silloin, kun tarvittava selaimen lisäosa puuttuu tai ei ole yhteensopiva (esim. Adobe Flash player, eli Välkkytoistin).
Itse asun maalla, johon saa 4000 eurolla kuidun +56-60 euroa/kk ja toivon edullista tupla-laajakaistaa(kuitu-kaistaa) taajama-alueille.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2

Mitä ovat nuo muut vaihtoehdot tikulle, kaapelimodeemi, adsl ja kuitu? Ja minkä hintaista tulisi olemaan?


ADSL = käyttää perinteistä puhelinkaapelointia yhteyden muodostamisessa, eli käytännössä puhelinpistokkeeseen liitetään ADSL-modeemi joka sitten ottaa yhteyden operaattorin ns. keskittimeen ja siitä sitten Internetiin. Hintaluokka asuinalueesta ja nopeudesta riippuen 19-59 eur /kk.
Kaapeli = käyttää kaapeli-TV -verkon kaapelointia yhteyden muodostamiseen. Modeemi liitetään siis TV-pistorasiaan. Hintaluokka 19-49 eur/kk
Kuitu = käyttää valokaapelia yhteyden muodostamiseen. Ei erillisiä modeemeja, vaan "suora" liityntä Internetiin. Kotona kytketään joko talon puhelinkaapelia käyttäen talojakamossa olevaan kuituun (tällöin VDSL-modeemi välissä) tai sitten CAT5e - CAT6 parikaapelilla talojakamoon. Nopeudet ja luotettavuus huippuluokkaa, yleensä 100 Mbit/s. Hintaluokka 29-59 eur/kk. Vielä aika harvinainen saatavuus, yleensä kaupunkien keskustoissa sijaitevissa kerrostaloissa tarjolla.

Tärkeintä näissä liittymätyypeissä on se, että ne käyttävät tiedonsiirtoon KIINTEÄÄ reittiä (eli esim. kaapelia) eivätkä radiotietä ja niiden nopeus ja luotettavuus on erinomainen. Eli käytännössä siis niin, että liittymä toimii aina sillä nopeudella jolla se on ostettu. Jos siis ostat vaikkapa 8/1 M nopeuksisen ADSL:n niin se on aina 8 megaa, eikä vaihtele välillä käyttökelvoton - huippunopeus, kuten mobiililaajakaistat (eli nettitikut tai mokkulat).

En nyt ala tässä mitään insinööritieteitä tekemään, vaan yritin jotenkin kansantajuisesti selittää mikä ero on nettitikulla ja muilla Internet-liittymillä. Toki saat kohta heti vastauksia, joissa ylistetään mobiilikaistaa ja haukutaan kiinteän verkon liittymät, mutta oma kokemuksesi on varmasti tärkeintä. Eli jos liittymäsi ei toimi, niin vaihdat sen kiinteään ja tuon nettitikun voit pitää käytössä silloin, kun et ole kotona kiinteän yhteyden luona. Siihen ne on alunperin tarkoitettukin, eivät siihen että tiheään asutulla kaupunkialueella niitä on tuhansia yhden tukiaseman alueella.
---
Käyttäjätaso 3

Toki saat kohta heti vastauksia, joissa ylistetään mobiilikaistaa ja haukutaan kiinteän verkon liittymät, mutta oma kokemuksesi on varmasti tärkeintä. Eli jos liittymäsi ei toimi, niin vaihdat sen kiinteään ja tuon nettitikun voit pitää käytössä silloin, kun et ole kotona kiinteän yhteyden luona. Siihen ne on alunperin tarkoitettukin, eivät siihen että tiheään asutulla kaupunkialueella niitä on tuhansia yhden tukiaseman alueella.


Kiinteissä nyt ei ole muuta heikkoa kuin saatavuus ja hinta poislukien toimivuusalueen ns. rajatapaukset. Mm. adsl nopeudet tippuu melko reilusti 4-5km(kuparipiuhaa) jälkeen. Ja en laskenu muuten kiinteyttä heikkoudeksi.

Osallistu keskusteluun