Kysymys

Mobiililaajakaistan luotettavuus ja toiminta käytännössä

  • 11 syyskuu 2008
  • 14 kommenttia
  • 16661 katselukerrat

Tulevaisuudessa syrjäkylillä on siirryttävä langattomiin nettiyhteyksiin, joissa toivottavasti alkaisi olla jo valinnanvaraa. UMTS900-verkko tulee varmasti olemaan suosittu vaihtoehto. Mikäli se kattaa saman maantieteellisen alueen, kuin nykyinen GSM-verkko, on toiminta-alue merkittävästi parempi kuin Digitan @450-verkossa ja hintataso melko varmasti alhaisempi.

Millaisia käytännön kokemuksia teillä on mobiililaajakaistasta? Heitteleekö nopeus dramaattisesti ja onko toiminnassa usein katkoksia? Jos olette siirtyneet kiinteästä lankaliittymästä UMTS-verkkoon, millaisena olette muutoksen käytännössä kokeneet?

14 kommenttia

Tuolla kokemuksia. http://palsta.saunalahti.fi/index.php/topic,8514.0/topicseen.html ' TARGET='_blank
Käyttäjätaso 1

Tulevaisuudessa syrjäkylillä on siirryttävä langattomiin nettiyhteyksiin, joissa toivottavasti alkaisi olla jo valinnanvaraa. UMTS900-verkko tulee varmasti olemaan suosittu vaihtoehto. Mikäli se kattaa saman maantieteellisen alueen, kuin nykyinen GSM-verkko, on toiminta-alue merkittävästi parempi kuin Digitan @450-verkossa ja hintataso melko varmasti alhaisempi.Näin varmastikin on,parin ensimmäisen lauseen osalta arvelen samaa kuin sinäkin..
Toisenlainen käsitys minulla on kylläkin tuosta lopusta.

Ensinnäkin 450 MHz kattaa suurimman maantieteellisen alueen,onhan se jo kaikista vanhin.
Lisäksi tällähetkellä,ja vielä aika kauan-on sen toimintavarmuus aivan eri luokkaa.Niille joille Megan tai puolikkaan nopeus verkosta päin riittää,on se nopein ratkaisu ennen joulupukin saapumista seuraavaan kerran päästä nettiin siellä minne kuparia tai kuitua ei saa,tai satelliittiliittymä on liian kallis.
Jo taajuutena 450 kantaa niin paljon pidemmälle ja hankalampiin paikkoihin.Sen saattoi käytännössä havaita jo 90-luvun alussa tuolla lapin perukoilla kun ysisatasta vasta alettiin Helsingin herroille viritellä:-)
Hintataso on aika paljon korkeampi edelleen vaikka hiukan laskenut lähes kaikilla palveluntarjoajilla nyt loppukesästä.Siinähän on jo valinnanvaraa tietääkseni lähemmäs parikymmentä,keneltä liittymänsä haluaa hankkia.

Jos katsoo Suomen karttaa,niin aika iso työsarka on vielä edessä ennenkuin kaikille asukkaille löytyisi pykälää 900MHz tolpalta.En tiedä tarkkaa keskimääräistä kantamaa,mutta ei kai se paljon yli 20 km halkaisijaltaan suurempi parhaimmillaankaan ole.
Toisaalta tuskin kukaan tietää tai pystyy tällä palstalla paljastamaan koko totuutta.Paljonko maassamme on potentiaalisia mastoja valmiina ja kuinka tiheässä ne ovat.
Kun ei täällä operaattorin puoleltakaan hillu kuin yksi "mittatikkumies" jonka ulosanti on yleensä mainontaa milloin tikkuläppäri on missäkin päin Etelä-Suomea(akselilla Helsinki-Porvoo) näyttänyt niin ja niin kovia nopeuksia ;)Se ei meitä lämmitä pätkän vertaa.
Siis nyt ei kenenkään pidä saada käsitystä eikä vetää hernettä nekkuun että mulla olis jotain noita kaupunkeja vastaan,ei ollenkaan.Niistähän minä itsekin olen tänne landelle viimeksi muuttokuormani rahdannut 🙂 Ja tänäänkin taas Porvoosta tulin kotiin ja näyttihän se kännykkä Isoa Hootaa aina keskustan rajalle saakka mutta kun en omista läppäriä,enkä tapaa hoitaa nettiasioitani esim autosta käsin.
@450-verkon kattavuus ei kokemukseni mukaan ole läheskään täydellinen, vaikka asuinalueeni kuuluukin jo valmiiksi rakennettuun verkonosaan. Ei varmasti ole läheskään yhtä kattava, kuin aikoinaan oli NMT 450-verkko. Tukiasemia on tosi harvassa. Lisäksi @450-verkon miinuksena on 5 gigatavun kuukausittainen käyttörajoitus. Toimii kyllä varsin vakaasti, jos missä kerran on toimiakseen - tiedä sitten, kun käyttäjiä rupeaa olemaan enemmän.
Käyttäjätaso 1

@450-verkon kattavuus ei kokemukseni mukaan ole läheskään täydellinen, vaikka asuinalueeni kuuluukin jo valmiiksi rakennettuun verkonosaan. Ei varmasti ole läheskään yhtä kattava, kuin aikoinaan oli NMT 450-verkko. Tukiasemia on tosi harvassa.


No milloins viimeksi sulla on kokemusta 450:n kattavuudesta,mulla ainakaan ei ole sitten viimeisten NMT450 aikojen jälkeen ;)
Silloin olin kylläkin aivan "viimeisten mohikaanien" harvassa joukossa.Siksikin koska minuuttitaksathan oli vanhoille aisakkaille siirtymävaiheen lopulla huomattavsti halvemmat kuin uusille NMT900 asiakkaille tarjotut.Ilmaista puheaikaakin oli tarjolla niin että piti usein tarjota puhelinta kavereille että sai varmasti käytettyä puheajat loppuun.Esim kk-maksun 110 mk sai käyttää kokonaan puheluihin.
Nykypäivän kattavuus @450 verkossa on yli 90% väestöstä,ensi vuoden aikana kattaa koko väestön.
Ja tukiasemia on harvassa eikä kohtapian enää lisää tarvitakaan,tietääkseni vain muutamia täysin uusia rakennettu tänäkin vuonna.Radioaallot etenevät sitä kauemmas mitä alempi taajuus.Niinpä ysisatanenkin UMTS tulee halvemmaksi rakentaa kuin 2100 koska solut(=kuson kantama mastolta) voivat olla suurempia.

Tarkoitukseni ei ole tässä ehdottomasti väittää että @450 olisi parempi vaihtoehto,mutta vaihtoehto kuitenkin jos on pakko nyt heti saada netti korpeen.
Keskustelua on silti mukava herätellä asiasta.Vielä mukavempi olisi keskustella jos asioista tietäisi hieman enemmän.Itsellänikään ei ole tuota radiopuolen tietämystä hirveästi kun ei sitä ole enää tarvinnut aikoihin.Lähinnä se on jäänyt lampunvaihtoihin ja sähkönsyöttöpuolelle mitä noissa radiomastoissa nuorempana tuli rampattua 🙂 Ja aika oli aikaa ennen kännyköitä,silloisen suuren valtionyhtiön leivissä.Taajuudet olivat vain omassa käytössä ja matalia joten tolppia ei tietenkään tarvittu näin paljon ja silti kuuluvuus saatiin koko maahan.Radiotekniikkahan on sinänsä jo hyvin vanhaa,eikä ne tietyt perusasiat ole miksikään muuttuneet.Tämän päivän trendi on teleoperaattorit jotka alunperin vain omia multimediapyydyksiään varten halusivat väenväkisin tämän UMTSin vaikka ei ollut vielä yhtäkään päätelaitevalmistajaa mukana.Ei todellakaan tainnut olla tarkoitus kansan hyväksi mitään vaihtoehtoa alkaa rakentamaan tietokoneen yhdistämiseksi internettiin langattomasti?
Nojoo,politiikka sikseen.Keskustelkoot ne jotka siitä jotakin tietävät,minä joudun valitettavasti jäämään kuunteluopppilaaksi.Ainoa mitä tiedän,sillä puolella vasta hämärää onkin,ja paljon.Valtaosalla kuluttajista ei näistä asioista ole mitään mahdollisuutta päästä selville,eikä kyllä sen puoleen kiinnostustakaan.
Itse olisin henkilökohtaisesti vain kiinnostunut tietämään millä aikataululla Elisa saa verkkonsa edes UMTS tasolle,siis minimi 384 kbit/s.Tieto siitä ja paljon muusta on kyllä olemassa jo.

Millaisia käytännön kokemuksia teillä on mobiililaajakaistasta? Heitteleekö nopeus dramaattisesti ja onko toiminnassa usein katkoksia?


Täydeksi katastrofiksihan tuo on osoittautunut. Kuuluvuuskartan mukaan 3g-verkko on kattanut asuinpaikan jo yli vuoden, mutta tukiasemia ei ole vieläkään ole saatu pystyyn niin että kartalle laitettu peitto toteutuisi. Itse olisin ollut tyytyväinen jos edes EDGE olisi toiminut hyvin, mutta seudun ainoa EDGE-tukiasema on ollut kohta puoli vuotta niin tukossa, että vain aamuyöstä pääsee siedettäviin nopeuksiin. Ilmeisesti mobiililaajakaistaliittymiä on onnistuttu tännekin myymään olemattoman 3g-verkon avulla. Muutenkin Itä-Suomen pienillä paikkakunnilla on ihan hyvin, jos puolet karttaan merkityistä 3g-verkon peitosta on olemassa.

@450-laajakaista on kallis, mutta ilman avausmaksua ja modeemi alennettuun hintaan tarjousten myötä kipuraja alkaa jo alittua. Lisäksi Saunalahdenkin karsastamien kasvukeskusten ulkopuolisilla alueilla tavallinen ADSL-liittymä on nykyään yhtä kallis. Eli syrjäkylien osalta tällä hetkellä tilanne on se, että mobiililaajakaistassa ei ole muuta hyvää verrattuna 450-laajakaistaan kuin hinta.
Kun ei täällä operaattorin puoleltakaan hillu kuin yksi "mittatikkumies" jonka ulosanti on yleensä mainontaa milloin tikkuläppäri on missäkin päin Etelä-Suomea(akselilla Helsinki-Porvoo) näyttänyt niin ja niin kovia nopeuksia ;)Se ei meitä lämmitä pätkän vertaa.


Aivan loistava kommentti. Todennäköisesti tällä "mittatikkumiehellä" ei hirveästi muuta kerrottavaa ole.
Minulla oli viime keväänä mahdollisuus tutustua kyseiseen 450-megahertzin laajakaistapalveluun ja testata sitä. Ja todellakin, vaikka tämä alue on jo valmiiksi rakennettu, peittoalueessa on paljon pahempia aukkoja kuin gsm-verkoissa. Varmaan peitto kattaa luvatun alueen mutta usein se edellyttää lisäantenneja, joita joudutaan asentelemaan ulkosalle, mikä taas sulkee kyseisen yhteystavan käytännössä kerros- ja rivitalojen asukkailta pois. Mutta tosiaankin: missä kenttää löytyy, toimii yhteys kokemukseni mukaan tasaisen jouhevasti, jopa paremmin kuin megainen ADSL-laajakaista. Mutta käyttöraja (jonka ylittyminen laskee liittymän prioriteettia) on iso miinus.
Käyttäjätaso 1


Millaisia käytännön kokemuksia teillä on mobiililaajakaistasta? Heitteleekö nopeus dramaattisesti ja onko toiminnassa usein katkoksia? Jos olette siirtyneet kiinteästä lankaliittymästä UMTS-verkkoon, millaisena olette muutoksen käytännössä kokeneet?


Vielä kommenttia toiseenkin puoliskoon aloituksestasi:
Olen siirtynyt kiinteästä verkosta tähän ns. UMTS verkkoon.Näkyvimpänä ja mieleenjäävimpänä muutoksena mm. se että ensimmäisten viikkojen aikana sai olla yhteydessä asiakaspalveluun aikaisempiin liittymiin verrattuna useamman vuoden edestä,ja ainoastaan teknisten ongelmien vuoksi.Eikä asia ole selvinnyt nyt runsaan kolmen kuukauden kuluttua edelleenkään.Tämän nyt heitin vain siksi,koska aivan lekkeriksi tämän touhun voi jo tässä vaiheessa heittää :)

Tosiaan suunta-antennia kannattaa käyttää aina kun voi ja on tarpeellista.Kuten esim televisiossakin ja useissa ammattikäyttöön tarkoitetussa sovelluksissa joita ohjataan GSM- tai muilla radiotaajuuksilla.
Minuakin on arveluttanut tuo 5 Gigan raja.Siitä pitäisi saada enemmän tietoa mikäli liittymää olisi hankkimassa.Vaikkakin siitä on sanottu että suurin osa käyttäjistä pitää kanavia vapaana vaikka ovat kirjautuneena verkkoon.Eli nopeus voi vielä olla käyttökelpoinen rajan ylittymisen jälkeenkin eikä yhteys ainakaan kokonaan katkea.
Käyttäjätaso 1
Tällainen tiedote näköjään julkaistu eilen,@450 on jo valittu viranomaiskäyttöön.Eiköhän sekin kerro jotain homman uskottavuudesta.
Ei valtionhallinnon mobiileja datapalveluita voi perustaa pelkästään näiden vielä hyvin keskeneräisten 3G tikkujen varaan.
Vaikka onpa nyt jo saatavilla myös tikkumodeemiversiota @450 käyttöön ;)

http://www.450laajakaista.fi/9019/9039/11154 ' TARGET='_blank

Jossain vaiheessahan ne kesällä nostivat joidenkin lapin linkkien tehoja kun Norja tai Ruotsi lopetti 450 MHz käytön niin nyt ei Digita enää voi häiritä niitäkään liian isoilla tehoilla.Jos katsoo Digitan kuuluvuusaluekarttaa niin näyttäisi yksi masto kattavan mahtavan 120km pyöreän läiskän siten että ulkoantennilla pitäis toosa pelata.

Tällainen tiedote näköjään julkaistu eilen,@450 on jo valittu viranomaiskäyttöön.Eiköhän sekin kerro jotain homman uskottavuudesta.
Ei valtionhallinnon mobiileja datapalveluita voi perustaa pelkästään näiden vielä hyvin keskeneräisten 3G tikkujen varaan.
Vaikka onpa nyt jo saatavilla myös tikkumodeemiversiota @450 käyttöön ;)

http://www.450laajakaista.fi/9019/9039/11154 ' TARGET='_blank

Jossain vaiheessahan ne kesällä nostivat joidenkin lapin linkkien tehoja kun Norja tai Ruotsi lopetti 450 MHz käytön niin nyt ei Digita enää voi häiritä niitäkään liian isoilla tehoilla.Jos katsoo Digitan kuuluvuusaluekarttaa niin näyttäisi yksi masto kattavan mahtavan 120km pyöreän läiskän siten että ulkoantennilla pitäis toosa pelata.


Suomi on maailman ainoa maa, missä kyseinen Qualcomin omistama teknologia on käytössä. Qualcom on jo aikaisemmin ilmoittanut, etteivät he enää kehitä Flash-OFDM -tekniikkaa eteenpäin. Näin ollen Digitan käyttämä verkko tulee auttamattomasti jäämään kalliiksi käyttää ja vanhenee parissa vuodessa pahan päiväisesti. Parin vuoden sisällä 3G-verkot tulevat kattamaan koko maan ja tarjoavat moninkertaisen tiedonsiirtonopeuden @450-verkkoon nähden huomattavasti edullisemmin kk-kustannuksin.

/ Panu.
Käyttäjätaso 1


Suomi on maailman ainoa maa, missä kyseinen Qualcomin omistama teknologia on käytössä. Qualcom on jo aikaisemmin ilmoittanut, etteivät he enää kehitä Flash-OFDM -tekniikkaa eteenpäin. Näin ollen Digitan käyttämä verkko tulee auttamattomasti jäämään kalliiksi käyttää ja vanhenee parissa vuodessa pahan päiväisesti. Parin vuoden sisällä 3G-verkot tulevat kattamaan koko maan ja tarjoavat moninkertaisen tiedonsiirtonopeuden @450-verkkoon nähden huomattavasti edullisemmin kk-kustannuksin.

/ Panu.Minua on myös alusta saakka nyppinyt hieman tuo että vain Qualcomin laitteita on ollut saatavilla.Nyt on päätelaitteen osalta tullut ainakin yksi toinen valmistaja sen tikkumodeemin muodossa. Tuohon en osaa ottaa kantaa että pitääkö vielä kehittää OFDM-tekniikkaa.Eiköhän se sitten vielä ole täysin kondiksessa?
Muuten kyllä Qualcommin laitteilla on erittäin hyvä maine ollut aina teknisesti ottaen.

Tuo voi hyvin olla totta mitä sanoit että @450 jää vanhanaikaiseksi esim nopeudessa tai jossain muussa.Minä en tiedä sen kehitysnäkymistä tuon taivallista muuta kuin mitä on julkisuudessa kerrottu itse verkon kattavuudesta ja toimintavarmuudesta.Ne ovat kylläkin seikkoja joita monet tahot arvostavat juuri eniten.

Mutta se on hyvä että Panu viimein kerroit meille että vain parin vuoden kuluttua 3G jyrää koko maamme yllä 😃
Mutta se on hyvä että Panu viimein kerroit meille että vain parin vuoden kuluttua 3G jyrää koko maamme yllä :D


Saas nähdä kattaako Flash-OFDM -verkko vielä silloinkaan koko maata tai onko sitä enää yleensäkään olemassa parin vuoden kuluttua.

/ Panu.
Käyttäjätaso 1

Saas nähdä kattaako Flash-OFDM -verkko vielä silloinkaan koko maata tai onko sitä enää yleensäkään olemassa parin vuoden kuluttua.

/ Panu.


No siinäpä meillä olisikin mielenkiintoinen kiistakapula mutta meikäläisen on hyvin vaikea tuosta alkaa kinaamaan kun ei ole tietoa enempää.Toki tietoa olisi saatavilla jos vaan aikani riittäisi sen hankkimiseen ;)

Mutta mitäköhän tarkoitat että Suomi ainoa maa?  Eikös se ollut Slovakia jossa tämä tekniikka ekan kerran otettiin kaupalliseen käyttöön joskus 2005 syksyllä vaikka siellähän kait jo oli 2100MHz verkkoa..
Ja se että mm. valtionhallinto Suomessa nyt aikoo ottaa @450 käyttöönsä,niin ei siinä ole mitään kummalista vaikka se pidemmän päälle harhasijoitus olisikin.Kyllä sitä on valtion varoja hölmömpiinkin kauppoihin sijoiteltu.

Taidanpa kuitenkin tallentaa tuon lainaamani osuuden kirjoituksestasi ja kehystää sen kaikenvaralle vaikkapa tuonne uutukaisen "McGyver"-verstaani seinälle,pitäähän siellä nyt ainakin yksi hyvä taulu olla seinällä 😃
Kannattaa suhtautua harkiten noihin Plehden ynnä muiden päälliköiden lupauksiin. 2 vuotta on pitkä aika ja siinä ajassa voi tapahtua mitä tahansa mobiiliverkkojen maailmassa. Toisaalta jossain toisessa ketjussa luvattiin alkuvuodesta että 900 verkko kattaa koko suomen tämän vuoden aikana??? tosin eihän vuosi ole vielä lopussa mutta kuitenkin.
Mitenkähän tuo 3G katetaan koko maahan kun ei tällä hetkellä ole kaikkialla edes toimivaa GSM-yhteyttä???
Itse opin tuon E169 tikun kanssa että en kajoa mihinkään ennenkuin tiedän että tuote toimii vaikka kuka lupaisi mitä tahansa. Ettei taas tervii taas mennä DNA-myymälään ostamaan toimivaa tuotetta saunalahdelta väärän/valheellisen infon takia tilatun tilalle :o
Mitä tulee kysymykseen, niin sanoisin että jos asut tukiaseman välittömässä läheisyydessä etkä ole hankkimassa mobiililaajakaistaa ensisijaiseksi yhteydeksi niin silloin tää on ihan ok.
Katkoksia on useammin kuin kiinteässä liittymässä ja nopeudet vaihtelee. Käytännössä maxsimi nopeudet on tällähetkellä 1-1,3 megaa. Siis huom. Maximi nopeudet. Jos joku nyt on päässyt Helsingin messukeskuksessa 1,9 megaa niin onnittelut hänelle.Mutta muistakaa että se on siellä Helsingissä. Niin ja myyhän tiettävästi Saunalahti tuota 5 megan liittymää ::) Suosittelen lämpimästi varaamaan oman jo hyvissä ajoin ennakkoon 😉

Osallistu keskusteluun