Kysymys

Nettitikku (E1820) kaatuilee

  • 3 elokuu 2010
  • 16 kommenttia
  • 1029 katselukerrat

Käyttäjätaso 1
Eli kyseinen tikku kaatuu vähintään parin päivän välein, jolloin yhteys pitää katkaista ja yhdistää uudestaan, tai ottaa tikku irti koneesta ja laittaa takaisin, tai myös sulkea yhteysohjelma. Pidän tietokonetta ja nettiä päällä 24/7. Käyttiksenä on Windows XP sp3. Onko muilla samanlaisia ongelmia nettitikun kanssa? Kun GSM-verkoista on kahdenkymmenen ja 3G-verkoista melkein kymmenen vuoden kokemus niin on se kumma jos ei osata tehdä vakaasti toimivaa nettitikkua.  ???

16 kommenttia

Toi ei kyllä ole mikään ongelma! Melko harvalla toimii noi hyvin.
Minmulla E1820 toimii vielä huonommin Kanta-Helsingissä kuin E169, jota vähän aikaa yritin käyttää. Parhaimmillaan E1820 yhdistää 2G (edge), mutta ei joka toinen kertakaan. Sitten se kaatuu milloin tahansa, eikä aina ota yhdistääkseen uudelleen buutatssakaan. Saunalahden avustaja ei muuten tunne koko tikkua. Vaimon Sonera-mokkula toimii oikein hyvin.haluaisin säilyä elisa:n  asiakkaana, mutta tärkeämpää on tehdä töitäni. Apua en ole saanut sen paremmin Elisan studiosta enkä hirmu kalliilta Saunalahden gurultakaan. Onko mitään toivoa?

Pekka
Nettitikku näyttää täydet palkit HSPA:ta ja yhtäkkiä vaihtaa tuohon etananopeuteen eli 2G:hen. Sama toistuu päivittäin. Nyt tikku on alkanut pyytää PIN-koodia kesken surffailujen, eikä yhteys tunnu toimivan senkään jälkeen. Mikä avuksi? Miksi tikku ei suostu pysymään nopeimmassa HSPA:ssa vaan vaihtelee yhtenään 3G:n ja toisinaan jopa 2G:n välillä?
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
Eipä ole  moista käytöstä vastaan tullut, vaikka hellepäivinä e1820 kävi niin kuumana että olisi voinut kananmunia sillä paistaa.

Ainakaan pikaisen kokeiluni mukaan en edes saanut sitä toimimaan win xp sp? tietokoneessa heittämällä, joten jätin kokeilun väliin ja asensin siihenkin koneeseen win 7 64-bit koska koneessa oli jo valmiiksi 2 Gb RAM+tuplaCPU.

Yleensä kyseinen tikku on ollut online noin 3-5 vrk kerrallaan, vielä jopa 900Mhz tukiasemaan vaikka alueella on myös 2100 Mhz tukiasemia pari.

Suosittelen vaihtamaan käyttöjärjestelmää tilapaisesti/pysyvästi varmistaaksesi miten kyseinen tikku toimii niissä.
On myös suositeltavaa pitää internet koko ajan avoinna esim ping.exe komennon avulla esim "ping -n 78888 ip.osoite" jottei tikku pääse nukuksimaan tai vaihtamaan turhaan tukiasemaa.

mdma yhteysohjelmisto on kätevä tuon kanssa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

Nettitikku näyttää täydet palkit HSPA:ta ja yhtäkkiä vaihtaa tuohon etananopeuteen eli 2G:hen. Sama toistuu päivittäin. Nyt tikku on alkanut pyytää PIN-koodia kesken surffailujen, eikä yhteys tunnu toimivan senkään jälkeen. Mikä avuksi? Miksi tikku ei suostu pysymään nopeimmassa HSPA:ssa vaan vaihtelee yhtenään 3G:n ja toisinaan jopa 2G:n välillä?


Yleensä nämä tikut kannattaa aina pakottaa 3G-tilaan. Ne kun on tarkoitettu alunperin mobiililaitteiksi, niin noin 40 dBm:ää paremmalla 2G-signaalilla pyrkivät vaihtamaan siihen, vaikka 3G:ssäkin signaali ok. Tuo ilmaisu "täydet palkit" voi taas tarkoittaa mitä tahansa, joten tuon mdma:n kanssa testaaminen kertoo hiukka tarkemmin signaalin voimakkuudesta. Tikun sijoittelu vaikuttaa ja PALJON.

Toinen vaihtoehto on (johon tuo pin-koodin kysely viittaa), että virransyötön kanssa on ongelmia. Hyvälläkin signaalilla HSPA-laitteiden virrankulutus kasvaa datayhteyden aikana huomattavasti ja usb-portin virransyöttö on kovilla. Aluksi kannattaa tarkistaa, ettei samassa root hubissa ole muita oheislaitteita.

Vaihtelu 3G:n ja HSPA-tilan välillä normaalia.
Käyttäjätaso 5
Onko välissä huono USB kaapeli? E1820:lle pitää olla laadukas usb 2.0:lle tarkoitettu kaapeli.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
niin on se kumma jos ei osata tehdä vakaasti toimivaa nettitikkua.  ???


Odotamme markkinoille myös vakaasti toimivaa ikiliikkujaa.

Ihan oikeasti, ota laskin käteen ja mieti mikä on USB-liitännän speksattu virransyöttö ja mitä nettitikut puskevat radioenergiaa eetteriin. Yhtälö on melko mahdoton, nyhdä nyt 2,5 W syötöstä virtaa niin että radiotehoa lähtee 2 W.

Mikäli tikun kokonaishyötysuhde olisi noin hyvä (80 😵, eivätpä ne paljoa voisi lämmetä. Nyrkkisääntönä USB-laitteille voisi sanoa että jos tikku lämpenee, se ei voi toimia pelkällä USB-liitännällä (vertaa esim. isokokoisemmat ulkoiset kovalevyt, joihin pitää kytkeä sekä virtajohto että USB/Firewire-piuha erikseen.)

Lisäksi USB-liitäntä sopii paremmin hiirten ja näppäimistöjen liittämiseen kuin tietoliikenneyhteyksien kytkentään. Muistaako joku vielä ajat kun kaupoissa myyntiin USB-liitäntäisiä ADSL-modeemeja? Enpä ole enää pitkään aikaan nähnyt noita. Nykyisissä ADSL-modeemeissa on Ethernet-liitäntä.

24/7 käyttöön suosittelen että unohdat USB-liitäntäiset lelut. Hanki tilalle joko integroidulla UMTS:lla varustettu reititin tai PCMCIA, Cardbus tai Expresscard UMTS-korttia käyttävä reititin ja vastaava UMTS-kortti.

Toimiva integroitu UMTS-reititin on esim. Option GlobeSurfer III. Ja onhan noita vastaavanlaisia Huaweillakin, esim. B932W. Mutta B932W ei itsellä ole kokemuksia.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

Ihan oikeasti, ota laskin käteen ja mieti mikä on USB-liitännän speksattu virransyöttö ja mitä nettitikut puskevat radioenergiaa eetteriin. Yhtälö on melko mahdoton, nyhdä nyt 2,5 W syötöstä virtaa niin että radiotehoa lähtee 2 W.


Minä olen elänyt luulossa, että nämä 3G-tikut ovat radioteholtaan 3 ja 4 luokan vermeitä eli vastaavasti  250 ja 125 mW. Edgellä puolestaan 1 W ja GSM:llä 2 W max.

Mutta virtasta nämä vehkeet tarttee yllättävän paljon muuhunkin, eli vast.ottopuolen vahvistukseen ja häiriönpoistoon ja mihin tarvitsevatkaan. En ole pitkään aikaan yrittänytkään vakaata yhteyttä ilman hubia, enkä kyllä ole käyttänyt kiinalaisia kympin tikkujakaan muuten kuin leikkikaluina (ja CS-15:sta lehtipainona, modeemiksi siitä ei ole).
Käyttäjätaso 2
Minulla tikku heittää vähän väliä poikki ja kone pitää usb irroitus äänen.. Eikös se ole kaatuilemista? Samaa esiintyy myös toisella kokeilemallani e1820 tikuilla, kummatkin ollut käytössä n. puoli vuotta.. eikö nämä kestä aikaa vai mistä on kyse?
Käyttäjätaso 1
Minulla kyseinen tikku katkaisi nettiyhteyden vähintään kerran päivässä ja kaatuilikin välillä kun tikku oli koneessa usb-piuhan välityksellä kiinni. Kun sitten ostin Edimax 3G-6200n -reitittimen ja laitoin tikun siihen kiinni niin yhteys on pysynyt päällä paljon paremmin - yleensä viikon tai pari kerrallaan. Ihmeellistä että tikku toimii paremmin reitittimessä kuin tietokoneessa. Viittaisi siihen että Saunalahden käyttämä yhteysohjelma on huonosti koodattu.
Mulla kyseinen tikku saattaa toimia monta päivää, välillä taas pätkii kymmeniä kertoja vuorokaudessa. Joskus yhteysohjelma kysyy kesken kaiken pin-koodia ja kun sen syöttää ohjelma usein kaatuu. Ja vaikka ei kaatuisi niin yhteys ei toimi ellei ohjelmaa käynnistä kokonaan uudestaan. Tämä siis toinen tikku, ensimmäinen oli vielä pahempi.

Täytyy kokeilla kuinka toimisi Macin oman yhteysohjelman kautta.

Ainiin kun yhteys katkeaa yhteysohjelma näyttää että olisi yhteydessä ja yleensä täydet 3G tolpat.
Kohta alkaa hihat palaa.
Käyttäjätaso 2
Nyt on alkanut ongelmat paheneen kun on tätä pätkimistä kahdella eri tikulla ja liittymällä (Nopsat ja e1820t), ja kahdessa eripaikasssa! Onko verkkoon tehty muutoksia vai tuliko näissä tikuissa todella aika täyteen? 😃 Mihinkä yhteyttä?
Ärsyttävintä tuossa on se että kone (MacBook Pro vuoden vanha) OS X luulee olevansa yhteydessä kuten myös ilmeisen huonosti koodattu yhteysohjelma vaikka yhteys on katkennut. Selain vaan ilmoittaa että haettava nettisivu on tilapäisesti nurin tai vaihtanut osoitetta tms. Kun yhteysohjelman käynnistää uudestaan kaikki toimii taas normaalisti. Pitää kokeilla macin omalla nettiyhteydellä jos se auttaisi.

Vanhemmalla erimallisella tikulla muinoin yhteys katkesi ainoastaan jos laittoi koneen nukkumaan. Korneinta tässä on se kun on lukemassa/kirjoittamassa tänne mobiiililaajakaista palstalle niin yhteys pätkäisee.
Mitä softaa käytät tietokoneella? Minulla toimi erittäin huonosti mukana tulleella ohjelmistolla, mutta heti kun aloin käyttämään Mobile Partner-nimistä ohjelmaa, niin kaikki ongelmat katosivat! Itseasiassa nykyään minulla pysyy nettiyhteys päällä jopa viikkoja putkeen ilman katkeilua.
Olen käyttänyt tikun mukana tullutta mutta täytyy kokeilla mäkin omalla yhteysohjelmalla.

Osallistu keskusteluun