Kysymys

Nettitikku E367

  • 19 heinäkuu 2011
  • 11 kommenttia
  • 1362 katselukerrat

Ongelma on siis seuraavanlainen:

Käytössäni on tällä hetkellä Saunalahden Mobiililaajakaista, sekä E367 Nettitikku. Ongelma on, etten saa yhteyttä laitteeseen. Käytössä on Compaq-läppäri, ja olen yrittänyt hyvin paljon arilaisia asioita saadakseni laitteen toimimaan.

Kun Mobiililaajakaistan avaa, se etsii aikansa, jonka jälkeen ilmoittaa, että Ei verkkoa. PIN-koodia ei siis edes kysytä. Kun koitan päästä PIN-asetuksiin, se ilmoittaa, että laitetta ei ole rekisteröity. Lisäksi aina, kun laitan laitteen paikoilleen, se ehdottaa Mobiililaajakaista asennusta, vaikka se olisikin jo asennettu. Käytössä on Windows Vista Home Basic, josta on palomuuri otettu pois. Olen poistanut vanhat ohjelmistot ja ajurit moneen kertaan, buuttaillut konetta ja yhtä monta kertaa yrittänyt asentaa ohjelmaa uudelleen. Olen myös kokeillut Glary-Utilities ohjelmalla poistaa rekisteröinnit sun muut, mutta tulos ei siitä parane.

Mobiililaajaksita on versioltaan 3.0.2.2, enkä ole löytänyt päivityksiä sille saati sitten uusia ajureita tikulle. Kokeilin tikkua työkoneessani, jossa on jo asennettuna Mobiililaajakaista 2.0.0.95 ja siinä tikku toimii moitteetta.

Missä siis voisi olla vika? Apu tulee todella tarpeeseen.

11 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Äkkiä vaikuttaa usb-ongelmalta. Näkyykö Huawein laitteita missään vaiheessa Laitehallinnassa (modeemi, com-portit, verkkokortti, usb-laite)?

Onko muita usb-laitteita kiinni? Jo langattoman hiiren lähetin samassa usb-ohjaimessa (=root hub; ohjaa yleensä useita portteja) "vie virrat" modeemilta. Onko toiminta samanlaista kaikissa usb-porteissa? Vanhemmissa kannettavissa kaikki portit eivät ole "aitoja" 2.0-portteja. Voi vaikuttaa myös se, että paljon käytetty usb-portti voi "tehdä löysää" ja E367:n "puolikas" uros-liitin on vähän hutera pysymään kohdillaan (jopa kulumattomassa portissa). Välikaapelin käyttö voisi auttaa viimemainittuun tai tikun taitto pystyyn, jolloin porttiin kohdistuvan väännön saa pois. Hankalampi huomattava on portin sisään joutunut pöly, roska tms.

En usko, että MLK:n asennuksessa tai ajureissakaan on vikaa, vaan syy on laitteen tunnistumisessa Winkkuun. Mutta voin olla väärässäkin, joten jos esim. 3-2 -versio ei tykkää Vistasta, kokeile sillä 2-95:lla.
Hajamielisyyksissäni ensin asentelin MLK:n poistamatta Mobile Partneria eli jossain vaiheessa oli sekä MLK että MP. Sitten poistin MP:n ja kokeilin: "ei verkkoa" oli valitus. Sitten piti "Add or RemovePrograms"issa jatkaa poistamalla myös MLK ja Huawei. Lopuksi uusi asennus ja alkoi osittain toimia.

"Osittain" tarkoittaen että pääosa nettiosoitteista ei toimi, "Done" ilmoitus statuspalkissa ja ruutu jää tyhjäksi. Tuonne Funetiin pääsen, samoin amk:n sähköpostiin ja portaaliin, mutta valtaosaan osoitteista en. Tuolla datanopeuksia vertailevassa ketjussa sivulla 168 ole raportoinut kokemuksistani

EDIT: väheniköhän sekoilu kun poistin tuon että MLK avaa selaimen. Ykkösläppärini on varsinaisesti museotavaraa, muistia vain puoli gigaa. Esim. McAfeen virustorjunta lamautti sen kokonaan. Tuntuu että käynnistysvaiheessa eri ohjelmien "timeout"it tai muu herkkyys hidastelulle sekoittaa boottailut, osa softista tulee jotenkin puutteelisesti alustetuiksi
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

...Ykkösläppärini on varsinaisesti museotavaraa, muistia vain puoli gigaa. ...


Puolen gigan muistilla varustetulla koneella kannattaisi vakavasti harkita sekä MLK:n että MobPartnerin poistamista ja käyttämistä E367:aa suoralla puhelinverkkoyhteydellä. Vaikka nuo uudemmat versiot yhteyttämisohjelmista ei enää mitään hirveitä resurssisyöppöjä olekaan, niin muisti on kuitenkin aina tiukilla, vaikka en tiedäkään xp:n(?) "viritysastetta"...
... kannattaisi vakavasti harkita sekä MLK:n että MobPartnerin poistamista ja käyttämistä E367:aa suoralla puhelinverkkoyhteydellä. Vaikka nuo uudemmat versiot yhteyttämisohjelmista ei enää mitään hirveitä resurssisyöppöjä olekaan, niin muisti on kuitenkin aina tiukilla, vaikka en tiedäkään xp:n(?) "viritysastetta"...

puhut hirveän viisaasti, pistetäänpä työjonoon. Tämän 14 vrk:n koekäytön jälkeen. Varsinkin kun MLK ei "tarjoa" niitä hienouksia mihin Partnerissa ehti tottua. Varsinkin kun MLK:n toiminnassa näyttäisi olevan keskeneräisyyteen viittaavaa epämääräisyyttä

juhannukseen asti pääosin käytin vielä huonompaa 14-tuumaista kakkosläppäriäni. Kunnes sain vaihdetuksi McAfeen Avastiin. Tämä 15-tuumainen heräsi henkiin! Sitä ennen TaskManager saattoi näyttää 800-900 megan muistinkäyttöä, vaikka rammia on 500. Sitä ennen jo käynnistäessä ennen ainoankaan sovelluksen käynnistämistä tuli virtuaalimuistin lisäysvaatimus, lienee ollut McAfeen ansiota
http://www.siptune.net/tiki-index.php?page=Mokkuloiden+virrankulutus&highlight=virrankulutus  ; taulukossa erään Huawein numerot ovat punaisella ... ja juuri tuo minulla on ollut kaksi vuotta. Ehkä olen yliherkistynyt tälle virranvähyysongelmalle ?

taulukossa ei ole E367-mallia ... onko joku saanut jotain kautta tietoa sen virrankulutuksesta?
... kannattaisi vakavasti harkita ...  käyttämistä E367:aa suoralla puhelinverkkoyhteydellä.


eilen iltamyöhällä jatkoin viestiketjujen lukemista ja joku jossain ihmetteli, että MLK:lla nopeudet olisivat parempia ? Tuotahan piti kokeilla äsken. Kelvottomana pitämäni speedtest-arvonnan sijaan katsoin taas satamegaisesta testitiedostosta ( ftp://ftp.funet.fi/dev/100Mrnd ) perättäisten minuuttien aikana latautuneet megatavumäärät:

18  17  15  14½  14½  10  12 - keskinopeus MLK:lla 238 ktavua/s

17 15½ 9½ 16½ 15½  15 - keskinopeus pvy:llä 252 ktavua/s

taitaa olla tavanomaista satunnaisvaihtelua ?  EDIT: nuo siis aamuseitsemän aikaan
Käyttäjätaso 3

joku jossain ihmetteli, että MLK:lla nopeudet olisivat parempia


Yhteysohjelma ei käytännössä voi vaikuttaa yhteysnopeuteen, sillä data ei liiku sen
läpi - ainakaan minun käsitykseni mukaan. Se ainoastaan luo yhteyden ja monitoroi
sitten sekä tikkua että TCP/IP-protokollan tilaa (käytännössä siirrettyjen tavujen
määrää). Tuo monitorointi on niin kevyt prosessi, että yksikään viimeisen 15 vuoden
aikana rakennettu mikro ei siitä hidastu. Ainakin minun ymmärrykseni mukaan data
liikkuu todellakin tuon yhteyssoftan ohi, joten se ei voi edes teoriassa vaikuttaa
tiedonsiirron nopeuteen.

Jos joku saa erilaisia tuloksia kokeiltuaan muutamia kertoja, kyse on todellakin
esimerkiksi signaalitason, häiriötason, 3G-verkon tukkoisuuden, testattavan palvelimen
tai jopa runkoverkon kuormituksen aiheuttamasta vaihtelusta.
Olen siis kokeillut asentaa laitetta johdon kanssa ja ilman, sekä eri USB-paikkoihin. Muissa paikoissa ei ole mitään kiinnitettynä. Kone ei siis ole omani, vaan tuttavani, jolle asennan tätä uudelleen. Häneltä saamieni tietojen mukaan MLK on toiminut aiemmin, mutta lakannut toimimasta myöhemmin. Kun sain koneen käsiini, Windows ei suostunut edes avaamaan MLK:ta, vaikka muut ohjelmat kyllä aukesivat. Uudelleenasennuksen jälkeen ohjelma pyörii, mutta yhteyttä ei löydy.

Mielessäni on käynyt, että Windows on jotenkin viallinen. Muut ohjelmat ovat kyllä asentuneet mallikkaasti, mutta MLK:n lisäksi Windows ei asenna omia päivityksiään. Aina, kun koitan ne asentaa, laitee buuttaa uudelleen, jonka jälkeen ne samat päivitykset ovat jälleen asennettavina. Saattaa olla, että Windows joudutaan asentamaanaan uudelleen, mutta onko noita MLK:n vanhempien versioiden installereita vielä saatavilla jostakin? Koittaisin mielelläni vielä sellaista.

Olen myös koittanut asentaa samalta tikulta muille koneille onhjelman, ja niillä se toimii mallikkaasti. Asennustiedosto tikussa ei siis nähtävästi ole korruptoitunut.
Yhteysohjelma ei käytännössä voi vaikuttaa yhteysnopeuteen, sillä data ei liiku sen
läpi - ainakaan minun käsitykseni mukaan.


samaan käsitykseen pääsin jostain viestistä täällä. Eli että mm. MLK ("maalaiskunta"?) olisi vain kuorrutus Windowsin palvelujen päällä. Johtopäätösten vetämistä vaikeuttavat rajut satunnaisvaihtelut. Eilen ekan asennuksen jälkeen satuin saamaan sisään noin 400 ktavua/s. Äsken tuli 100 Mb 516 sekunnissa eli vauhdilla 194 ktavua/s

BTW: elämänläheiseksi mittaustavaksi olen valinnut Funetin 100Mrnd -tiedoston lataamisen. "Save"-nappia painan kelloni sekuntiviisarin nolla-asennossa ja merkkaan megatavukertymän tasan minuutin välein. Sekä kokonaislatausajan. Viimeisin mittaus antoi megatavusarjan näin

9  9½  11½  12  11½  10  17½  11½ ja kokonaisaika 8:36 eli 516 sekuntia
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

... Mielessäni on käynyt, että Windows on jotenkin viallinen. Muut ohjelmat ovat kyllä asentuneet mallikkaasti, mutta MLK:n lisäksi Windows ei asenna omia päivityksiään. Aina, kun koitan ne asentaa, laitee buuttaa uudelleen, jonka jälkeen ne samat päivitykset ovat jälleen asennettavina. Saattaa olla, että Windows joudutaan asentamaanaan uudelleen, mutta onko noita MLK:n vanhempien versioiden installereita vielä saatavilla jostakin? Koittaisin mielelläni vielä sellaista.  ...


Windows-ongelmaan vähän viittaa, jota voi yrittää uudelleenasennuksella korjata. Maininta "toimi aiemmin ja lakkasi sitten toimimasta" herättää tietysti kysymyksen, mitä tuossa välissä tapahtui? Ja otan osaa: on todella haastavaa yrittää selvittää tuollaista ongelmakonetta tai -järjestelmää, koska käyttäjä sanoo aina, ettei mitään ole muutettu tai tehty Windowsille jne., ja tuskastuttavan usein syy löytyy jostain epämääräisestä asennuksesta tai Windowsin "säätämisestä". Eikä fyysistä laitevikaa koneessa voi poissulkea tai esim. kovalevyn sekoilun aiheuttamaa Windows-asennuksen korruptoitumista.

Tarkistitko Laitehallinnasta Huawein laitteiden näkymisen?
Käyttäjätaso 3

MLK:n lisäksi Windows ei asenna omia päivityksiään. Aina, kun koitan ne asentaa, laitee buuttaa uudelleen, jonka jälkeen ne samat päivitykset ovat jälleen asennettavina.


Jos tilanne on tuo, on täysin turhaa yrittää mitään asennuksia ennen varsinaisen ongelman
löytymistä, siis kertakaikkisen turhaa. Kyseessä voi olla laitevika, virus tai melkein mikä
tahansa. Vasta kun Windows toimii kunnolla, voi - ja kannattaa - yrittää uudelleen.

Osallistu keskusteluun