Kysymys

Nokian puhelimen modeeminakäytön erikoinen piirre

  • 20 toukokuu 2011
  • 2 kommenttia
  • 367 katselukerrat

Seuraavanlainen asia liittyen mobiililaajakaistan nopeuksiin Nokian puhelinta modeemina miniläppärissä käytetteäessä askarruttaa - gurujen kommentit näin ollen olisivat tervetulleita:

Puhelimena on siis Nokia 6700 Classic, jolla speksien mukaan voi saavuttaa mobiiliverkossa 10 megabitin sekuntinopeuden (downlink). Miniläppärissä käyttöjärjestelmämä on XP, yhteydenmuodostusta varten Nokia Ovi Suite asennettuna ja puhelin kiinni koneessa USB-kaapelilla. Tällä kokoonpanolla tuleva nopeus on mittausten mukaan maksimissaan noin 3,4 megabitin luokkaa, ei koskaan siitä yli, vaikka samaisissa paikoissa varsinaisilla nettitikuilla saavutetaan 3-10 megabitin luokkaa olevia lukemia.

Tyydyin ensin toteamaan, että tällä puhelimella nyt vaan sitten ei kilpailla oikeiden nettitikkujen kanssa nopeuksissa - eihän tämä enää uusinta mallia olekaan. Siihen siis olisi tyytyminen tai edessä puhelimen päivitys. Sitten satuin asentamaan samaiselle koneelle kokeeki ZTE MF 688-tikulle tarkoitetun "Join Air" ohjelman ja myöskin kyseisen tikun. Yhteysnopeudet tämän jälkeen olivatkin nettitikun avulla alueelle tyypillisesti 6-10 megabittiä sekunnissa.

Varsinainen merkillisyys alkoikin vasta tästä. Asennettuani tuon ZTE:n tikun ja ohjelmiston, kokeilin taas ottaa verkkoon yhteyttä Nokialla. Ja kas: silläkin nopeudet huitelivat samoissa lukemissa kuin tikullakin, liki kymmentä megabittiä sekunnissa hipoen! Tämä jälkeen poistin "Join Air"- ohjelman ja nettitikun koneelta, minkä jälkeen edelleenkin Nokialla nopeudet "huippuluokkaa". Mutta käynnistettyäni koneen uudelleen huomasin maksiminopeuksien tippuneen taas takaisin lähtötilanteen 3,4 megabittiä sekunnissa luokkaan.

Myöhemmin testailin asiaa asentamalla pelkän "Join Air"-ohjelmiston ilman tikkua ja huomasin senkin nostavan Nokian nopeudet "pilviin". Päättelin, että täytyy olla jokin kilke, jonka "Join Air" asentaa Windowsiin ja joka mahdollistaa Nokiankin toiminnan kovemmilla nopeuksilla. Laiton kokeeksi koneelle myös hitaamman Huawei E160E-tikun mukana tulleen Mobiilijaakaista-ohjelman mutta sillä ei ollut mitään vaikutusta Nokian aikaansaamiin nopeuksiin. Toimiva taikasana on ainakin siis tuo "Join Air".

Mutta "Join Air" kun ei tietenkään toimi Nokia yhteysohjelmana, ei luulisi sillä olevan myöskään Nokian saavuttamiin nopeuksiin merkitystä. Asiaa perusteellisesti testattuani olen kuitenkin edellä kuvailemani ilmiön huomannut ja mielelläni lukisin asiasta kommentteja. Kiitos vaan jo siitä, jos olet tänne asti jaksanut sepustustani lukea!

2 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
Ongelman ydin näyttää olevan winXP:n geneerinen usb ajuri ja sen hitaus.

Siinä missä ZTE päivittää oman usb-ajurin(sa), nokia luottaa windowsin omaan geneeriseen.

Myöskin ennen service pack #1:stä oli windows 7:ssakin tarjolla hotfix juuri tuohon geneeriseen usb-ajuriin, mutta en nyt muista mitä siinä sillä kertaa korjattiin.

Toinen vastaava esimerkki, miksi juuri laitevalmistajan usb-ajurit toimivat nopeammin on ajalta jolloin koitin asentaa huawei E1820 saunalahden toimittamilla ajureilla windows 7 64-bit käyttikseen. Ärräpäitähän siinä pääsi koska blue screen iski tämän tästä. Vasta kun tajusin etsiä tuoreemmat ajurit tuolla huawei E1820:lle - huomasin että kyseinen ongelma oli korjattu. Huvittavinta on että sama ongelma on edelleen läsnä kaikille niille jotka saunalahden vanhoja E1820 ajureita käyttävät windows 7 64-bit.

Ps. huawein ajuri-asennuksessa on monia *****usb.sys tiedostoja, niillä sitten ohjataan usb-kanavien toimintaa.

"Join air" > Nokia Ovi Suite
Niin arvelinkin, että jostain kilkkeestä tässä on oltava kysymys, sen verran pontevasti testailin tuota ilmiötä, jonka ihan sattumalta huomasin. Miniläppärin kanssa Nokia on tietysti satunnaista käyttöä varten näppärämpi kytkeä bluetoothin kautta, etenkin autokäytössä. Silloin vaan nopeudet eivät juurikaan yli megasta pompsahda.

Paljon kiitoksia hyvästä vastauksestasi ja mukavaa kevään jatkoa! 🙂

Osallistu keskusteluun