Operaattorin vastuu?

  • 19 lokakuu 2019
  • 34 kommenttia
  • 1694 katselukerrat

Hei, minulla loma-asunnolla 4G- Super mobiililiittymä jonka nopeus on todella heikko. Kun tilasin/maksan 100G:n yhteydestä saan siitä ulos 10/5G. Modeemissa kuuluvuus on tapissa, eli kyse ei ole linkin ja modeemin välisestä yhteydestä vaan tod. näköisesti linkkin lähettimet ovat alimitoitettuja liikenteeseen nähden. Eikö operaattorin vastuulla ole tarjota maksujen mukaista liittymää, tai sitten hinnan pitäisi laskea samassa suhteessa nopeuden kanssa?


34 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Hei, minulla loma-asunnolla 4G- Super mobiililiittymä jonka nopeus on todella heikko. Kun tilasin/maksan 100G:n yhteydestä saan siitä ulos 10/5G. Modeemissa kuuluvuus on tapissa, eli kyse ei ole linkin ja modeemin välisestä yhteydestä vaan tod. näköisesti linkkin lähettimet ovat alimitoitettuja liikenteeseen nähden. Eikö operaattorin vastuulla ole tarjota maksujen mukaista liittymää, tai sitten hinnan pitäisi laskea samassa suhteessa nopeuden kanssa?

Hei. Hyvää iltaa.

Operaattorin vastuu 4G:ssä on toimittaa vähintään 5M ja 5G:ssä vähintään 10M.

Siinäpä tämä operaattorin vastuu, Jos vastuu ei täyty, tulee kysymykseen sopimuksen purku, ei siis silloinkaan hyvitystä. Kokeile toisia operaattoreita, tai tee jopa vikailmoitus Elisalle.

Siinä on sinun vastuu.

Vain kiinteä laajakaista toimii yleensä niin, että nautinto syntyy.

Nyt soi Omegatypez - Good Love (Original Mix).

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4

Tervetuloa OmaYhteisöön @SunRock!

 

Mobiililaajakaistan sopimuksen mukainen miniminopeus (lataus) on 5Mbit/s riippumatta siitä, onko teoreettinen maksiminopeus 50Mbit/s vai 600Mbit/s.

 

Todelliseen nopeuteen vaikuttaa mm. oma sijainti tukiasemaan nähden, tukiasemassa tarjolla olevat taajuudet, maaston muodot, talon rakenteet ikkunoista lähtien sekä päätelaite. Mobiilireitittimen valoja ei kannata tuijottaa sokeasti, ne ovat vain suuntaa-antavia. Jos saat modeemin hallinnasta kaivettua SINR, RSSI, RSRP ja RSRQ -arvot, kertovat ne yhteyden laadusta huomattavasti enemmän. 

 

Joskus ratkaisuna on ulos asennettava suunta-antenni. Joskus parempi vaihtoehto on vaihtaa operaattoria. Cellmapperin avulla voi vähän tutkia sitä, miten eri operaattoreiden tukiasemat sijoittuvat käyttökohteen mukaan. Cellmapperin data on käyttäjien keräämää, joten sekin on yleensä suuntaa-antavaa.

Käyttäjätaso 5

Loma-asunnoille ei kiinteää yhteyttä noin vain saada ja siellä on pakko mennä mobiililla. Kannattaa kokeilla toisia operaattoreita, josko heillä olisi parempi verkko. Mitään katveilmoituksia tai muita vastaavia ei kannata tehdä, ne menevät mappi Ö:hön. Paras kuuluvuuspalaute on operaattorin vaihto.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1

nyt täytyy sanoa että en ole kuullut 100G liittymistä, onkohan Gbit/s, jos näin niin internetin runkoverkosta tuollaisia voisi saada. (kohta yksi tuokki on kertomassa valokuidusta joka tuo tuollaisia).

 

taitaa olla Mbit/s. vastaus on siltikin sama. pääseekö mobiilit koskaan noihin maksimeihin monista syistä mutta kapasiteetin puute on yleensä isoin.

 

minimi mobiilidatalle on 5 Mbit/s ja sekin keskiarvona noin 4 tunnille, eli voi hyvinkin olla tunnin tukossa täysin ja siltikin täyttää lupaukset.

 

loma-asunto viittaa syrjäalueeseen, tällöin piuhallisia tuskin saa helpolla joten vaihtoehdoksi oikeastaan jää että kokeile kilpailijaa vaikka esim prepaid:llä.

 

tässä asia-yhteyteen sopiva asia:

https://yhteiso.elisa.fi/puheliittymaet-7/elisan-5g-markkinointi-515172

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Vielä laitan parisen linkkiä.

4G ei oikeasti ole hyvä yhteys, jos haluaa oikeasti tasalaatuisen yhteyden.

Yle kysyi eikö mobiili nettiyhteys toimi? Kuusi syytä ja muutama ratkaisu:

https://yle.fi/uutiset/3-9477577

Luovuin itse nopeasta laajakaistasta puhelimessa, koska maksiminopeuksia harvemmin saa:

https://www.jumissatanssilattialla.fi/2018/06/ilman-nopeaa-laajakaistaa.html

Petteri Järvinen kirjoittaa blogissaan mobiiliverkon arpajaisista:

https://bittimittari.blogspot.com/search/label/4G

Toivottavasti näistä on apua!

Nyt soi Aztech & NSCLT - Down Tonight (Edit).

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

On aika turhaa vääntää rautalangasta, jos suurin osa porukkaa tiedä mitään tekniikasta laajakaista ja mobiilinetti toimii. Juuri tietämättömyyden takia operaattorit voivat myydä ilmaa ylihintaan. Mobiilinetti on vähän sama asia, kun että maksaa litrasta bensaa 1,5€ mutta se tankiin saatu litra onkin sitten ihan mitä vain väliltä 0,1 - 0,9 L. Riippuen ajankohdasta, ajansta ja paikasta missä satut “tankaamaan”. Jos oikeasti kyse olisi bensasta, niin tilanteesta nousisi valtava haloo. Netin kyseessä ollessa sitä pidetään aivan normaalina ?! Kun mobiilia myydään nopeuksilla joita vain satunnaisesti saavutetaan, niin asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan kiinteästä netistä (koska mobiilista “saa” saman nopeuden halvemmalla tai näin ainakin kuvitellaan). 

Lopputulema on, että maksetaan mobiilissa nopeudesta, jota ei saavuteta ja samalla ei uskota että kiinteästä saataisiin sen parempi. Joten ei haluta vaikka kuidusta ja sen tuomisesta maksaa. Samaan aikaan operaattorit eivät halua investoida kiinteään verkkoon (kuituun), koska saavat helpommin rahaa (verrattuna investoiteihin) mobiilista. Turha ihmetellä miksi Ruotsissa kiinteän netin (suurelta osin kuitua) mennään 80-90% luokassa, kun Suomessa hyvä jos ollaan vähän yli 50% :disappointed_relieved:

Ohessa vielä kerran kuva, joka kerton (myös siitä miksi miksi eri tekniikoilla saadaan erilaiset nopeudet). Ainoa ratkaisu, jolla varmasti saa sitä mistä maksaa ja sen nopeuden mistä maksaa on KUITU !

T: Tuokki

Lisätään tuohon vielä aika olennainen tieto, miksi Ruotsissa kiinteän valokuituverkon kattavuus on Suomea parempi; valtio on siellä tukenut verkon rakentamista vajaa 500 miljoonalla eurolla kun vastaava summa täällä Suomessa on 100 miljoonaa euroa.

Kiitos kaikille asiallisista kommenteista!

Tosiaan puhun 4G liittymästä jossa luvataan 100Mb/s nopeus. Otin aiemmin yhteyttä Elisan tukeen josta yritin saada apua/ohjeita asian ratkaisemiseksi, mutta kovin laihaksi jäi saalis. Olen Cellmapperista selvittänyt eri operaattoreiden linkkien sijainnit ja Elisan pitäisi tällä alueeella on paras. Emme siis sijaitse katvealueella sen kartan mukaan. Hankin meille suuntaantennin ja sen suuntaamisessa myös pyysin Elisatuen apua...laihaksi jäi sekin. Kun pyysin kompassisuuntaa meiltä linkille en sitä saanut, tieto on ilmeisen salaista jostain syystä? Tarkistin Celmapperista ja kävin vielä paikanpäällä todentamassa linkin olemassaolon. Otin merikartan ja paikansin linkin parin kiinteästi sijoitetun kummelin avulla ja niin sain piirrettyä karttaan tosisuunnan linkille jonka mukaan antennin suuntasin. Kun pääsen kiinni modeemiin niin katson vielä dj_god:n ehdottamat suureet yhteydestä, josko sieltä selviäisi vielä jotain...

Käyttäjätaso 7

 Kun pääsen kiinni modeemiin niin katson vielä dj_god:n ehdottamat suureet yhteydestä, josko sieltä selviäisi vielä jotain...

Tässä vielä vähän lisätietoa siitä , miten noita @Dj_God:n mainitsemia mobiiliverkon suureita tulisi tulkita.

https://taisto.org/Mobiiliverkkotekniikka

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4

Olen Cellmapperista selvittänyt eri operaattoreiden linkkien sijainnit ja Elisan pitäisi tällä alueeella on paras. Emme siis sijaitse katvealueella sen kartan mukaan. Hankin meille suuntaantennin ja sen suuntaamisessa myös pyysin Elisatuen apua...laihaksi jäi sekin. 

 

Vaikka Cellmapper näyttäisi, että tukiaseman solut on suunnattu juuri teidän käyttökohteeseen ja täten sijainti olisi optimaalinen, ei se aina takaa hyvin toimivaa yhteyttä. Tästä syystä mainitsin aiemmassa viestissä nuo maaston muodot ja itseasiassa myös suurikokoiset rakennukset saattavat haitata signaalia. Eli jos käyttökohteen ja tukiaseman välissä on vaikkapa jokin kukkula tai paljon suurikokoisia rakennuksia, saattavat ne yhdessä tai erikseen, muodostaa käyttökohteeseen katvealueen.

 

Ymmärtääkseni Elisalta on kyllä saanut ilmansuunnan, johon suunta-antenni kannattaa suunnata, jotta siitä olisi suurin hyöty. Aivan tarkkaa dataa tukiaseman sijainnista operaattori ei anna. Tosin, jos käyttökohde on oikeasti katvealueella, tuon suunta-antennin antama hyöty voi olla aika nimellinen. Kannattaa ehkä miettiä, voisiko tuon suunta-antennin sijaintia korottaa talon katolla. Mitään 10 metristä salkoa ei kuitenkaan tarvitse lähteä rakentamaan (ellei välttämättä halua), mutta joskus suunta-antennin nostaminen metrillä tai kahdella ylöspäin saattaa auttaa kummasti.

Kiitos Sokrates, linkistä löytyi paljon tietoa jossa menee jokin aikaa sitä sulatellessa. Dj_God:lle hieman lisätietoa paikasta, eli suunta-antenni sijaitsee nyt TV-mastossa n. 10-12m korkeudessa järvenpinnasta. Suuntaus linkille on juuri tuon järven yli, eli noin 1,5km päässä on seuraava este, mäki joka on linkin ja meidän välissä. Mäellä sen verran korkeutta, että näköyhteyttä linkille ei ole. Kaivan seuraavaksi reitittimestä nuo mainitut arvot ulos ja katsotaan sitten onko vika yhteydessä linkkiin vai onko heikkoon nopeuteen syynä linkin omat raudat...? Palataan linjoille...

Käyttäjätaso 4

Loma-asunnoille ei kiinteää yhteyttä noin vain saada ja siellä on pakko mennä mobiililla. Kannattaa kokeilla toisia operaattoreita, josko heillä olisi parempi verkko. Mitään katveilmoituksia tai muita vastaavia ei kannata tehdä, ne menevät mappi Ö:hön. Paras kuuluvuuspalaute on operaattorin vaihto.

 

Tähän on kyllä pakko sanoa, että jos meiltä vain lähtee niin ei se meille viesti siitä välttämättä että kuuluvuus on huono, koska kyllähän operaattorin vaihtoon on muitakin syitä > sitä kautta jää tieto välittämättä että huono kuuluvuus eikä välttämättä muutosta tapahdu. Kyllä me oikeasti halutaan katveilmoitukset meille päin, ja vikapuolella me oikeasti myös merkataan ne. Kyllä suunnittelu katsoo näitä ilmoituksia kun noita muutostöitä suunnitellaan. Mutta tietenkin väistämättä tulee näitä paikkoja vastaan, mihin ei välttämättä saada hyvää kuuluvuutta/voi mennä useampi vuosi ennen kuin kuuluvuus paranee. 

 

Kiitos kaikille asiallisista kommenteista!

Tosiaan puhun 4G liittymästä jossa luvataan 100Mb/s nopeus. Otin aiemmin yhteyttä Elisan tukeen josta yritin saada apua/ohjeita asian ratkaisemiseksi, mutta kovin laihaksi jäi saalis. Olen Cellmapperista selvittänyt eri operaattoreiden linkkien sijainnit ja Elisan pitäisi tällä alueeella on paras. Emme siis sijaitse katvealueella sen kartan mukaan. Hankin meille suuntaantennin ja sen suuntaamisessa myös pyysin Elisatuen apua...laihaksi jäi sekin. Kun pyysin kompassisuuntaa meiltä linkille en sitä saanut, tieto on ilmeisen salaista jostain syystä? Tarkistin Celmapperista ja kävin vielä paikanpäällä todentamassa linkin olemassaolon. Otin merikartan ja paikansin linkin parin kiinteästi sijoitetun kummelin avulla ja niin sain piirrettyä karttaan tosisuunnan linkille jonka mukaan antennin suuntasin. Kun pääsen kiinni modeemiin niin katson vielä dj_god:n ehdottamat suureet yhteydestä, josko sieltä selviäisi vielä jotain...

 

@SunRock Olen pahoillani ettet ole saanut apua :/ En tiedä mitä tuossa on tapahtunut, mutta kyllä vikapuolella autellaan siinä minne kannattaa suunnata antennia. Laitatko vaikka profiiliisi asiakasnumeron/yksityisiin muistiinpanoihin tarkan osoitteen, niin sen perusteella voidaan katsoa tarkemmin mihin kannattaa suunnata. Voit myös laitella meille yksityisviestiä täältä.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +2

En tiedä miten iso mäki tässä on välissä kyseessä, mutta sellainen huomio että se 4G signaali ei mene mäen läpi, se pysähtyy siihen, puiden läpi se voi mennä mutta vaimentuu jonkin verran. Se suunta antenni saattaa ottaa eri suunassakin olevan tukiaseman signaalin esim takaa ja se voi ottaa vastaan myös heijastuneen signaalin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Lisätään tuohon vielä aika olennainen tieto, miksi Ruotsissa kiinteän valokuituverkon kattavuus on Suomea parempi; valtio on siellä tukenut verkon rakentamista vajaa 500 miljoonalla eurolla kun vastaava summa täällä Suomessa on 100 miljoonaa euroa.

Olen tästä 100% samaa mieltä on lähinnä naivia (meidän päättäjiltä) kuvitella, että kuituverkko rakentuu itsestään markkinpohjaisesti alueille joissa se ei kannta ja/tai kuitu maksaa itsensä takaksin 30-50 päästä (jos silloinkaan). 


T: Tuokki

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Operaattorilla ei ole vastuuta.

En näe sitä vastuuna, että luvataan esim. 1G (1000 Mbps) -liittymään mobiilikaistassa 5G-verkkoon vaihteluväliksi 10-1000 Mbps 5G-verkossa, jota ei edes ole kuin ehkä 20 kilometrin päässä. Joillakin lähin 5G voi olla 100, 300 tai 600 kilometrin päässä. Miksi tällaisia liittymiä myydään mobiilikäyttöön. Liitymiä, joita ei pääse käyttämään juuri missään.

Se on vastuutonta. Se on naurettavaa. Se on tylsää. Koska se on.

Asiakkaan tehtävänä on selvittää toimiiko 5G alueella, mutta asiakas myös selvittää tarjonnan, Elisalla se on lähinnä 5G-painotteista nykyään. Muuten on tyydyttävä alimmillaan jopa 128 kbps -liittymään. Tai siihen 1 Mbps -liittymään, koska seuraava porras voi olla 100 Mbps.

Missä on vastuu, peräänkuulutan. Ei sitä vastuuta ole, koska Elisa.

Siinä on ideaa.

Nyt soi Rebelion - How It Goes (Original Mix).

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki

Operaattorilla ei ole vastuuta.

En näe sitä vastuuna, että luvataan esim. 1G (1000 Mbps) -liittymään mobiilikaistassa 5G-verkkoon vaihteluväliksi 10-1000 Mbps 5G-verkossa, jota ei edes ole kuin ehkä 20 kilometrin päässä. Joillakin lähin 5G voi olla 100, 300 tai 600 kilometrin päässä. Miksi tällaisia liittymiä myydään mobiilikäyttöön. Liitymiä, joita ei pääse käyttämään juuri missään.

Se on vastuutonta. Se on naurettavaa. Se on tylsää. Koska se on.

Asiakkaan tehtävänä on selvittää toimiiko 5G alueella, mutta asiakas myös selvittää tarjonnan, Elisalla se on lähinnä 5G-painotteista nykyään. Muuten on tyydyttävä alimmillaan jopa 128 kbps -liittymään. Tai siihen 1 Mbps -liittymään, koska seuraava porras voi olla 100 Mbps.

Missä on vastuu, peräänkuulutan. Ei sitä vastuuta ole, koska Elisa.

Siinä on ideaa.

Nyt soi Rebelion - How It Goes (Original Mix).

 

En nyt ihan ymmärtänyt jorinoittesi tarkoitusta. Asiakkaan tai potentiaalisen sellaisen kannattaa katsoa Elisan kuuluvuuskartasta ensin miltä tilanne näyttää siellä. Jos näyttää, että 100M nopeus on saatavilla ei varmaankaan kannata hankkia 1000M liittymää lähtökohtaisesti. Pitäisin hyvänä nyrkkisääntönä sitä, että kannattaa maksimissaan hankkia yhtä nopeusluokkaa alempi liittymä kuin kuuluvuuskartta näyttää. 

 

Eli jos on peittoa 300M niin 100-150M liittymä on todennäköisesti optimaalisin ja 600M alueella 300M-liittymä ja 100M-alueella 50-100M liittymä. Toki hitaampiakin liittymiä voi ja kannattaa ottaa. Elisalla toki se hyvä puoli, että ruuhkatilanteessa nopeammalla liittymällä saa hieman ennen resursseja nopeutta kuin hitaalla liittymällä. Esim. pelkkä B20 10MHz alueella 50M liittymä on selkeästi hitaampi kuin 600M-liittymä ruuhkassa.

 

Vantaalla Elisa päivittää kovaa tahtia tukiasemia ja 4G toimii nopeasti:

 

 

5G lisäksi antaa parhaimmillaan reilua 900 Mbit/s, joten miksi ei tarjottaisi 1000M liittymiä. Eihän noita nopeimpia liittymiä ole kenenkään pakko ostaa. 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki

Hei, minulla loma-asunnolla 4G- Super mobiililiittymä jonka nopeus on todella heikko. Kun tilasin/maksan 100G:n yhteydestä saan siitä ulos 10/5G. Modeemissa kuuluvuus on tapissa, eli kyse ei ole linkin ja modeemin välisestä yhteydestä vaan tod. näköisesti linkkin lähettimet ovat alimitoitettuja liikenteeseen nähden. Eikö operaattorin vastuulla ole tarjota maksujen mukaista liittymää, tai sitten hinnan pitäisi laskea samassa suhteessa nopeuden kanssa?

 

Mutta palatakseni aiheeseen, kannattaa testata onko nopeuksissa vaihtelua eri kellon aikoihin. Tämän perusteella pystyy myös näkemään onko kyse ruuhkasta. Eli toimiiko huomattavasti nopeammin esim. aikaisin aamulla tai myöhään yöllä vs. iltapäivä/ilta. Missäpäin on käyttökohde? Mitä taajuuksia Elisalta löytyy sieltä?

 

Modeemien signaalipalkit ei aina kerro koko totuutta, joten niihin ei voi luottaa liian paljoa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Operaattorilla ei ole vastuuta.

En näe sitä vastuuna, että luvataan esim. 1G (1000 Mbps) -liittymään mobiilikaistassa 5G-verkkoon vaihteluväliksi 10-1000 Mbps 5G-verkossa, jota ei edes ole kuin ehkä 20 kilometrin päässä. Joillakin lähin 5G voi olla 100, 300 tai 600 kilometrin päässä. Miksi tällaisia liittymiä myydään mobiilikäyttöön. Liitymiä, joita ei pääse käyttämään juuri missään.

Se on vastuutonta. Se on naurettavaa. Se on tylsää. Koska se on.

Asiakkaan tehtävänä on selvittää toimiiko 5G alueella, mutta asiakas myös selvittää tarjonnan, Elisalla se on lähinnä 5G-painotteista nykyään. Muuten on tyydyttävä alimmillaan jopa 128 kbps -liittymään. Tai siihen 1 Mbps -liittymään, koska seuraava porras voi olla 100 Mbps.

Missä on vastuu, peräänkuulutan. Ei sitä vastuuta ole, koska Elisa.

Siinä on ideaa.

Nyt soi Rebelion - How It Goes (Original Mix).

 

En nyt ihan ymmärtänyt jorinoittesi tarkoitusta. Asiakkaan tai potentiaalisen sellaisen kannattaa katsoa Elisan kuuluvuuskartasta ensin miltä tilanne näyttää siellä. Jos näyttää, että 100M nopeus on saatavilla ei varmaankaan kannata hankkia 1000M liittymää lähtökohtaisesti. Pitäisin hyvänä nyrkkisääntönä sitä, että kannattaa maksimissaan hankkia yhtä nopeusluokkaa alempi liittymä kuin kuuluvuuskartta näyttää. 

 

Eli jos on peittoa 300M niin 100-150M liittymä on todennäköisesti optimaalisin ja 600M alueella 300M-liittymä ja 100M-alueella 50-100M liittymä. Toki hitaampiakin liittymiä voi ja kannattaa ottaa. Elisalla toki se hyvä puoli, että ruuhkatilanteessa nopeammalla liittymällä saa hieman ennen resursseja nopeutta kuin hitaalla liittymällä. Esim. pelkkä B20 10MHz alueella 50M liittymä on selkeästi hitaampi kuin 600M-liittymä ruuhkassa.

 

Vantaalla Elisa päivittää kovaa tahtia tukiasemia ja 4G toimii nopeasti:

 

 

5G lisäksi antaa parhaimmillaan reilua 900 Mbit/s, joten miksi ei tarjottaisi 1000M liittymiä. Eihän noita nopeimpia liittymiä ole kenenkään pakko ostaa. 

Vantaan tilanne ei helpota heikkoja yhteyksiä Tervossa, Ylöjärven kylässä Takamaa, Pohjois-Lapissa ja missä vielä. On totta, että 5G laajenee kaupungeissa, mutta se ei hyödytä siellä, missä netti on oikeasti hidas ja vaihtoehtoja ei ole. On totta, että esim. 300 megan alueella 150 megan liittymä voisi olla hyvä, kun taas 150 megan alueella voisi toimia 50M 4G -liittymä. Kysymys onkin siitä, että tarjoaako Elisa JULKISESTI tällaista liittymää. Ei tarjoa, siksi porukka makselee nopeimmista. Ei ole vaihtoehtoa kuin maksaa, sillä 50M ei ole julkisessa myynnissä, vaikka soveliain monelle. Koska jossain ei toimi edes 10M-nopeusprofiili maksimilla koko ajan.

Se että Vantaalla koko ajan 5G laajentuu ei tosiaan ilahduta heitä, joilla 4G max 7 Mbps aamuin illoin esim. Ylöjärven kylässä Takamaa. Jos 5G joskus tulee sinne, 5G-tuputus voi olla ajankohtaista, ennen sitä laitetaan lähinnä rahat hukkaan asiakkaitten toimesta.

Nyt soi Zatox - My Life (Original Mix).

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki

Operaattorilla ei ole vastuuta.

En näe sitä vastuuna, että luvataan esim. 1G (1000 Mbps) -liittymään mobiilikaistassa 5G-verkkoon vaihteluväliksi 10-1000 Mbps 5G-verkossa, jota ei edes ole kuin ehkä 20 kilometrin päässä. Joillakin lähin 5G voi olla 100, 300 tai 600 kilometrin päässä. Miksi tällaisia liittymiä myydään mobiilikäyttöön. Liitymiä, joita ei pääse käyttämään juuri missään.

Se on vastuutonta. Se on naurettavaa. Se on tylsää. Koska se on.

Asiakkaan tehtävänä on selvittää toimiiko 5G alueella, mutta asiakas myös selvittää tarjonnan, Elisalla se on lähinnä 5G-painotteista nykyään. Muuten on tyydyttävä alimmillaan jopa 128 kbps -liittymään. Tai siihen 1 Mbps -liittymään, koska seuraava porras voi olla 100 Mbps.

Missä on vastuu, peräänkuulutan. Ei sitä vastuuta ole, koska Elisa.

Siinä on ideaa.

Nyt soi Rebelion - How It Goes (Original Mix).

 

En nyt ihan ymmärtänyt jorinoittesi tarkoitusta. Asiakkaan tai potentiaalisen sellaisen kannattaa katsoa Elisan kuuluvuuskartasta ensin miltä tilanne näyttää siellä. Jos näyttää, että 100M nopeus on saatavilla ei varmaankaan kannata hankkia 1000M liittymää lähtökohtaisesti. Pitäisin hyvänä nyrkkisääntönä sitä, että kannattaa maksimissaan hankkia yhtä nopeusluokkaa alempi liittymä kuin kuuluvuuskartta näyttää. 

 

Eli jos on peittoa 300M niin 100-150M liittymä on todennäköisesti optimaalisin ja 600M alueella 300M-liittymä ja 100M-alueella 50-100M liittymä. Toki hitaampiakin liittymiä voi ja kannattaa ottaa. Elisalla toki se hyvä puoli, että ruuhkatilanteessa nopeammalla liittymällä saa hieman ennen resursseja nopeutta kuin hitaalla liittymällä. Esim. pelkkä B20 10MHz alueella 50M liittymä on selkeästi hitaampi kuin 600M-liittymä ruuhkassa.

 

Vantaalla Elisa päivittää kovaa tahtia tukiasemia ja 4G toimii nopeasti:

 

 

5G lisäksi antaa parhaimmillaan reilua 900 Mbit/s, joten miksi ei tarjottaisi 1000M liittymiä. Eihän noita nopeimpia liittymiä ole kenenkään pakko ostaa. 

Vantaan tilanne ei helpota heikkoja yhteyksiä Tervossa, Ylöjärven kylässä Takamaa, Pohjois-Lapissa ja missä vielä. On totta, että 5G laajenee kaupungeissa, mutta se ei hyödytä siellä, missä netti on oikeasti hidas ja vaihtoehtoja ei ole. On totta, että esim. 300 megan alueella 150 megan liittymä voisi olla hyvä, kun taas 150 megan alueella voisi toimia 50M 4G -liittymä. Kysymys onkin siitä, että tarjoaako Elisa JULKISESTI tällaista liittymää. Ei tarjoa, siksi porukka makselee nopeimmista. Ei ole vaihtoehtoa kuin maksaa, sillä 50M ei ole julkisessa myynnissä, vaikka soveliain monelle. Koska jossain ei toimi edes 10M-nopeusprofiili maksimilla koko ajan.

Se että Vantaalla koko ajan 5G laajentuu ei tosiaan ilahduta heitä, joilla 4G max 7 Mbps aamuin illoin esim. Ylöjärven kylässä Takamaa. Jos 5G joskus tulee sinne, 5G-tuputus voi olla ajankohtaista, ennen sitä laitetaan lähinnä rahat hukkaan asiakkaitten toimesta.

Nyt soi Zatox - My Life (Original Mix).

 

Vantaan verkon päivitykset auttavat epäsuorasti pienempiäkin paikkakuntia, koska kun isot kaupungit on päivitetty niin sen jälkeen päivityksiä alkaa ilmestymään pienemmillekin paikkakunnille. 

Ylöjärvellä näyttäisi verkon puolesta olevan ihan hyvä tilanne pääsääntöisesti, Elisalla on siellä lähes kaikissa tukiasemissa ihan mukavasti taajuuksia laitettu:

 

 

Elisan 75M VDSL näytti myös olevan saatavilla Takamaalle ainakin yhteen osoitteeseen, kun tein saatavuuskyselyn Hakalantielle. Mikäli nopeus on sama päivät ja yöt niin kyse ei yleensä ole ruuhkasta vaan siitä, että sijainti on epäoptimaalinen tukiasemaan nähden. Tällöin toisella operaattorilla saattaa olla tukiasema lähempänä, jolloin sitä kannattaa myös testata. Ulkoinen antenni voi myös auttaa. 

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa maaseudulla ei välttämättä ole edes 2G-peittoa, vaikka kyseessä on huomattaasti pienempi maa pinta-alaltaan kuin Suomi. Väkeä on kuitenkin 12-kertaa enemmän. Sanoisin, että Suomessa tilanne on kuitenkin keskimäärin poikkeuksellisen hyvä, yleensä aina löytyy joku operaattori, joka pystyy tarjoamaan riittävää nopeutta. 

7 Mbit/s riittää myös pankkiasiointiin ja youtube:n katseluun, mitään 4K-videota ei kannata yrittää siirtää, mutta tärkeintä on että päivittäiset toimet hoituvat. Operaattorille kannattaa aina laittaa kuuluvuuspalaute, jos signaalitaso on heikko vaikka olisi ulkona talon luona.

Elisan 50M/10M megan liittymässä upload on vähän nihkeä, joten 4G 100M/50M liittymä on jo sinällään eri tuotekin, joten kyse ei ole pelkästä downloadista. Ihan hyvä siis, että 100/50M alkaa olemaan perusliittymä. Sama tilanne näyttää olevan kilpailijoillakin tuotepuolella, 100M liittymistä lähdetään liikkeelle käytännössä. Eihän aina liittymää myöskään käytetä samassa paikassa, joten muualla vauhdista voi olla hyötyä, vaikka omassa käyttöpaikassa ei täysiä nopeuksia saisi.

Pohjois-Lapissa syrjäseuduilla on niin vähän ihmisiä, että on selvää ettei sinne mitään 1000MBit/s 5G-yhteyksiä tule jokaiselle poronkasvattajalle lähivuosina. Tärkein tietysti on, että sähköpostit, pankkiohjelmat ja perustasoinen video netistä pyörii. Elisalla on tietysti vähemmän kaistaa kuin esim. Suomen yhteisverkolla, joten tässä tapauksessa kilpailu on myös haasteellista, koska B20 on Elisalla vain 10MHz, kun DNA/Telia se on 20MHz SYVin alueella. Pohjois-Lapissa mastoja on harvassa, joten katvealueita varmasti löytyy. Millään operaattorilla ei ole 100% peittoa Suomessa - eikä ikinä tulekaan. 

B28 700MHz voi tulevaisuudessa tuoda lisähelpotusta myös syrjäalueille, koska se käytännössä tuplaa Elisan low-band kapasiteetin. 3G B8 900MHz taajuudella voi myös toimia yllättävän tietyissä tilanteissa syrjäseuduilla. Aika näyttää miten B28 lähtee leviämään syrjäseuduille. Ilahduttavasti Vantaalla sitä on laitettu kaikkiin päivitettyihin tukiasemiin, joten voisi kuvitella että ajan myötä se myös ilmestyy muuallekin laajemmin. 

Käyttäjätaso 2

Joo ei kyllä tästä mobiilipelleilystä tuli nyt takkiin modeemien hakinnan myötä ja harmaita hiuksia, taitaa olla paluu kiinteälle kaistalle ainakin itsellä. Alkuun pelitti toki OK, mutta ilmeisesti käyttäjiä on nyt mobiilitarjouksen myötä tullut liikaa alueella. Eihän tällä mobiililla tee viikonloppuisin mitään, kun ei saa edes monesti sitä 5 megaakaan. Kuuluvuus OK ja modeeminkin menin päivittämään 4G+-malliin. Tänään aamulla yhdeksältä kokeilin nopeuksia, kyllä tykitti täyttä 50 megaa iloisesti. Mutta jo 9:30 nopeus oli puolittunut ja kymmeneltä huideltiin 10 megassa. Illemmalla taas varmaan sama juttu, että prutkutellaan jossain 2-5 megassa. Aspassa ei tietenkään voida muuta kuin voivotella asiaa, kun alueelle tuskin on uutta tukiasemaa suunnitteilla. “Huippunopea”-termin ovat sentään poistaneet mainoksesta, plussaa siitä.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki

Joo ei kyllä tästä mobiilipelleilystä tuli nyt takkiin modeemien hakinnan myötä ja harmaita hiuksia, taitaa olla paluu kiinteälle kaistalle ainakin itsellä. Alkuun pelitti toki OK, mutta ilmeisesti käyttäjiä on nyt mobiilitarjouksen myötä tullut liikaa alueella. Eihän tällä mobiililla tee viikonloppuisin mitään, kun ei saa edes monesti sitä 5 megaakaan. Kuuluvuus OK ja modeeminkin menin päivittämään 4G+-malliin. Tänään aamulla yhdeksältä kokeilin nopeuksia, kyllä tykitti täyttä 50 megaa iloisesti. Mutta jo 9:30 nopeus oli puolittunut ja kymmeneltä huideltiin 10 megassa. Illemmalla taas varmaan sama juttu, että prutkutellaan jossain 2-5 megassa. Aspassa ei tietenkään voida muuta kuin voivotella asiaa, kun alueelle tuskin on uutta tukiasemaa suunnitteilla. “Huippunopea”-termin ovat sentään poistaneet mainoksesta, plussaa siitä.

Jos 5 megaa ei täyty niin sitten operaattorilla alkaa kk-maksujen palautus olla edessä kun teet asiasta vikailmoitusta. Jos saatavilla on kiinteä niin en tiedä miksi et käyttäisi sitä? Kuluttajat ovat siirtyneet mobiililaajakaistaan halpojen hintojen perässä, mutta sitten vaihteluväli nopeuksissa voi myös olla todella iso. Suosittelen ehdottomasti kiinteän liittymän hankkimista. Näin teet palveluksen myös muille ruuhkasta kärsiville, joilla ei ole välttämättä kiinteää yhteyttä edes saatavissa ja näin jätät heille enemmän kaistaa.

 

 

 

 

Käyttäjätaso 2

Joo ei kyllä tästä mobiilipelleilystä tuli nyt takkiin modeemien hakinnan myötä ja harmaita hiuksia, taitaa olla paluu kiinteälle kaistalle ainakin itsellä. Alkuun pelitti toki OK, mutta ilmeisesti käyttäjiä on nyt mobiilitarjouksen myötä tullut liikaa alueella. Eihän tällä mobiililla tee viikonloppuisin mitään, kun ei saa edes monesti sitä 5 megaakaan. Kuuluvuus OK ja modeeminkin menin päivittämään 4G+-malliin. Tänään aamulla yhdeksältä kokeilin nopeuksia, kyllä tykitti täyttä 50 megaa iloisesti. Mutta jo 9:30 nopeus oli puolittunut ja kymmeneltä huideltiin 10 megassa. Illemmalla taas varmaan sama juttu, että prutkutellaan jossain 2-5 megassa. Aspassa ei tietenkään voida muuta kuin voivotella asiaa, kun alueelle tuskin on uutta tukiasemaa suunnitteilla. “Huippunopea”-termin ovat sentään poistaneet mainoksesta, plussaa siitä.

Jos 5 megaa ei täyty niin sitten operaattorilla alkaa kk-maksujen palautus olla edessä kun teet asiasta vikailmoitusta. Jos saatavilla on kiinteä niin en tiedä miksi et käyttäisi sitä? Kuluttajat ovat siirtyneet mobiililaajakaistaan halpojen hintojen perässä, mutta sitten vaihteluväli nopeuksissa voi myös olla todella iso. Suosittelen ehdottomasti kiinteän liittymän hankkimista. Näin teet palveluksen myös muille ruuhkasta kärsiville, joilla ei ole välttämättä kiinteää yhteyttä edes saatavissa ja näin jätät heille enemmän kaistaa.

 

Eiköhän täällä kylän keskustassa lähes kaikilla ole mahdollisuus kiinteään, joten mobiiliin mennään säästöt mielessä ja sitten käykin pihillä pihkaisesti kuten tuli huomattua. Laitoin mobiilin, koska kiinteän hintaa oltiin korottamassa keväällä ja ainakin viereisessä kaupungissa asuva kaveri on kuulemma pärjännyt mainiosti mobiililla. Nyt toki ei ole mitään järkeä käyttää matelevaa mobiilia, kun huomasin että yhtäkkiä saisikin taas kiinteää edullisesti. Tabletti toki jäisi edelleen maksettavaksi netin vaihdettuani, joten saivatpahan sellaisen minulle nyt myytyä tällä tempulla.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki

Joo ei kyllä tästä mobiilipelleilystä tuli nyt takkiin modeemien hakinnan myötä ja harmaita hiuksia, taitaa olla paluu kiinteälle kaistalle ainakin itsellä. Alkuun pelitti toki OK, mutta ilmeisesti käyttäjiä on nyt mobiilitarjouksen myötä tullut liikaa alueella. Eihän tällä mobiililla tee viikonloppuisin mitään, kun ei saa edes monesti sitä 5 megaakaan. Kuuluvuus OK ja modeeminkin menin päivittämään 4G+-malliin. Tänään aamulla yhdeksältä kokeilin nopeuksia, kyllä tykitti täyttä 50 megaa iloisesti. Mutta jo 9:30 nopeus oli puolittunut ja kymmeneltä huideltiin 10 megassa. Illemmalla taas varmaan sama juttu, että prutkutellaan jossain 2-5 megassa. Aspassa ei tietenkään voida muuta kuin voivotella asiaa, kun alueelle tuskin on uutta tukiasemaa suunnitteilla. “Huippunopea”-termin ovat sentään poistaneet mainoksesta, plussaa siitä.

Jos 5 megaa ei täyty niin sitten operaattorilla alkaa kk-maksujen palautus olla edessä kun teet asiasta vikailmoitusta. Jos saatavilla on kiinteä niin en tiedä miksi et käyttäisi sitä? Kuluttajat ovat siirtyneet mobiililaajakaistaan halpojen hintojen perässä, mutta sitten vaihteluväli nopeuksissa voi myös olla todella iso. Suosittelen ehdottomasti kiinteän liittymän hankkimista. Näin teet palveluksen myös muille ruuhkasta kärsiville, joilla ei ole välttämättä kiinteää yhteyttä edes saatavissa ja näin jätät heille enemmän kaistaa.

 

Eiköhän täällä kylän keskustassa lähes kaikilla ole mahdollisuus kiinteään, joten mobiiliin mennään säästöt mielessä ja sitten käykin pihillä pihkaisesti kuten tuli huomattua. Laitoin mobiilin, koska kiinteän hintaa oltiin korottamassa keväällä ja ainakin viereisessä kaupungissa asuva kaveri on kuulemma pärjännyt mainiosti mobiililla. Nyt toki ei ole mitään järkeä käyttää matelevaa mobiilia, kun huomasin että yhtäkkiä saisikin taas kiinteää edullisesti. Tabletti toki jäisi edelleen maksettavaksi netin vaihdettuani, joten saivatpahan sellaisen minulle nyt myytyä tällä tempulla.

 

Noissa kytkytarjouksissa on tosiaan helposti se vaara, että kuvittelee saavansa (tabletin) ilmaiseksi, mutta kyllähän se on leivottu siihen liittymän hintaan mukaan vaikka halpa olisikin.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +3

Joo ei kyllä tästä mobiilipelleilystä tuli nyt takkiin modeemien hakinnan myötä ja harmaita hiuksia, taitaa olla paluu kiinteälle kaistalle ainakin itsellä. Alkuun pelitti toki OK, mutta ilmeisesti käyttäjiä on nyt mobiilitarjouksen myötä tullut liikaa alueella. Eihän tällä mobiililla tee viikonloppuisin mitään, kun ei saa edes monesti sitä 5 megaakaan. Kuuluvuus OK ja modeeminkin menin päivittämään 4G+-malliin. Tänään aamulla yhdeksältä kokeilin nopeuksia, kyllä tykitti täyttä 50 megaa iloisesti. Mutta jo 9:30 nopeus oli puolittunut ja kymmeneltä huideltiin 10 megassa. Illemmalla taas varmaan sama juttu, että prutkutellaan jossain 2-5 megassa. Aspassa ei tietenkään voida muuta kuin voivotella asiaa, kun alueelle tuskin on uutta tukiasemaa suunnitteilla. “Huippunopea”-termin ovat sentään poistaneet mainoksesta, plussaa siitä.

 

Ikävä kuulla että mobiiliyhteyksien kanssa on ongelmaa :/ Ovatko nopeudet laskeneet siis joka päivä iltaa kohden? Kyllähän tuo verkon ruuhkautumiselta ehdottomasti kuulostaa. Laittaisitko profiilisi Yksityisiin muistiinpanoihin osoitteen, missä tuo yhteys on käytössä, niin voin katsoa tarkemmin onko alueelle parannusta tiedossa :)

Käyttäjätaso 2

Ikävä kuulla että mobiiliyhteyksien kanssa on ongelmaa :/ Ovatko nopeudet laskeneet siis joka päivä iltaa kohden? Kyllähän tuo verkon ruuhkautumiselta ehdottomasti kuulostaa. Laittaisitko profiilisi Yksityisiin muistiinpanoihin osoitteen, missä tuo yhteys on käytössä, niin voin katsoa tarkemmin onko alueelle parannusta tiedossa :)

 

Kyllä se aika lailla sääntö on alkanut olemaan, että iltaisin on tukossa. Toki se 5M täyttyy useimmiten nippanappa, mutta tipahtelee myös usein sen alle. Normaalikäytössä sitä ei kauheasti huomaa, sivut latautuu ja videotkin pyörii, mutta silloin jos pitäisi suurempia latailla (päivitykset yms.) ja ehkä jopa kiireessä, niin alkaa väkisinkin kiinteistä kaistoista fantasiointi kun mobiililla etenee niin hitaasti. Ellei tänne parannuksia ole tiedossa, niin taidan tosiaan sitten omalta osaltani vapauttaa kaistat puutteenalaisemmille mobiilisteille.

Osallistu keskusteluun