RSRQ vaihtelu Huawei B315s-22:ssa

  • 16 huhtikuu 2017
  • 8 kommenttia
  • 911 katselukerrat

Minulla on B315 reititin 50M Elisa liittymällä. Asun Lystimäessä Espoossa. Ongelmana on, että RSRQ vaihtelee 5-13dbm välissä. Nopeus vaihtelee todella paljon tuon takia. Speedtest näyttää välillä 40 megaa ja se tippuu alaspäin noin 30 megaan aina kun RSRQ nousee. Esim. Jos nopeus on 20 megaa se tippuu 10 megaksi hetkeksi jne. Voiko ongelmaa korjata? Vai pitääkö vaihtaa operaattoria?

8 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Mobiililaajakaistan nopeudethan vaihtelevat runsaasti monesta syystä, joista yksi on käyttäjien yhtäaikainen määrä tuota 50 M kohti.

Liittymätiedoissa on alla aivan pienellä präntätty tyypilliseksi nopeudeksi 5 - 50 M, joten olet vielä reilusti tuon alarajan 5 M yläpuolella. Jos menee alle, niin viestiä Elisalle.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1
Tosiaan 50Mb mobiilinetillä luvattu vaihteluväli on 5-40Mb. Vaihtelu johtuu käyttäjämäärän noususta useimmiten, eli todennäköisesti nopeuden pudotessa alueella tulee ruuhkapiikkejä. Vaikuttaisi kuitenkin olevan nopeudet nätisti vaihteluvälin sisällä, eli varsinaista vikaa verkossa ei ole eikä tilannetta vielä oikein ruuhkaksi voi kutsua.

Kaikilla operaattoreilla ilmenee nopeuden heittelyä mobiiliverkossa, koska se on epävarmempi nettiyhteys mitä kiinteä laajakaista. Aina kannattaa kokeilla vaikka prepaid liittymien kautta, että mikä operaattori antaa parhaimman ja vakaamman nopeuden. Voin tsekata, että onko sun lähelle tulossa tukiasemiin parannuksia, jos lisäät asiakasnumerosi profiiliisi.
Mutta RSRQ vaihtelun takia, joskus ruuhkaisena iltana nopeus on 10 megaa eli luvattu nopeus, mutta se tippuu vähäksi aikaa 2 megaan RSRQ häiriöiden takia.
Tai ruuhkapiikkien
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Onko käytössä pupunkorvat tai muu ulkoinen antenni vai pelkkä laite?

Jos ei ulkoista antennia käytössä, niin mahdollisuudet vaikuttaa signaalin laatuun ovat laitteen paikan ja asennon optimointi RSRQ:n ja SINR:n mukaan.

Pupunkorvilla voi em. lisäksi käännellä tikkuja eri asentoihin ja näin hakea laatuarvojen mukainen paras vaihtoehto. Ja huom: 45-45 ei ole mikään "ainoa oikea" -vaihtoehto.

Esim. mökillä B315S:ssä pupunkorvat kiinni ja optimaalinen asento niille on: takaapäin vasen lähes vaakasuorassa ulospäin, oikea n. 30 astetta kallellaan oikealle, ja lisäksi laite ikkunan kohdalla vähän vinossa ikkunaan nähden. Tuolla virityksellä RSRQ vaihtelee -3 - -8 dB (idle - data) ja nopeus 45-50M aina. Kovin isoa muutosta ei tarvitse antennien tai laitteen asentoon tehdä, kun nopeus tippuu n. 30:een tai alle.

SINR oli aikaisemmin aina luokkaa 27-30 dB, mutta nykyään max. 12 dB. Luultavasti tukiasemassa on jokin (antenni?)vika, jota fiksattiin vikailmon jälkeen viime kesänä, mutta entisenlaiseksi se ei palautunut. Ennen tuota vikatilannetta ei laitteen sijoituksella tai antennien asennolla ollut juurikaan väliä.
Ne mukana tulleet lisäantennit, eli varmaan pupunkorvat. Kiitos vinkeistä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
RSRQ ja SINR huonontuminen ilta-aikaan johtuu muiden käyttäjien aiheuttamasta liikenteestä radioverkossa ja siten lisääntyneestä häiriötasosta. Välttämättä se sinua palveleva solu ei ole ruuhkainen, mutta jokin naapurisolu tai tukiasema saattaa olla aivan tukossa... ja jos lähettää samalla taajuusalueella ja kuuluu sinunkin käyttöpaikassa = sinun yhteys hidastuu.

Karkeasti yleistäen kuvittele olevasi jossain messutapahtumassa yksin kaverisi kanssa, kuulet hyvin kaverisi puheen. Mutta kun sali on täynnä ihmisiä, on aivan vieressäkin puhuvan ääntä vaikea kuulla ja saada puheesta selvää. Ääni hukkuu puheensorinaan, jota tässä tapauksessa naapuritukiasemat ovat...

Kuten ketjussa on mainittu, on laitteen sijoittaminen joskus ihan senttipeliä. Yksi omista käyttöpaikoistani (kerrostalo 2. krs.) on sellainen, että laite on sijoitettava tarkalleen ulkoseinän ja tuuletusikkunan viereen, jossa on saavutettavissa 40-70/30Mbps nopeuksia. Noin metrin päässä pöydällä on saavutettavissa 0,5-5-30Mbps nopeuksia, juurikin SINR ja RSRQ kehnoista arvoista johtuen. (SINR negativiinen, RSRQ -16 dB) Jos RSRQ on suurempi kuin -15 dB , voi melkein suoraan sanoa, että packet lossia ja etanavauhteja on luvassa. Samoin jos SINR on 0 tai negativiinen... = laite vastaanottaa enemmän häiriöitä ja kohinaa kuin varsinaista signaalia.
Käyttäjätaso 7


SINR oli aikaisemmin aina luokkaa 27-30 dB, mutta nykyään max. 12 dB. Luultavasti tukiasemassa on jokin (antenni?)vika, jota fiksattiin vikailmon jälkeen viime kesänä, mutta entisenlaiseksi se ei palautunut. Ennen tuota vikatilannetta ei laitteen sijoituksella tai antennien asennolla ollut juurikaan väliä.


Niinpä.

Eikä siellä tukiasemassa aina tarvitse olla vikaakaan , vaan esim. sinne on saatettu asentaa lisää soluja ja suunnata antennikeiloja uudelleen , jonka seurauksena signaali tietyssä paikassa on muuttunut / heikentynyt. Eli ei ne kapasiteetinlisäykset ja vastaavat muutokset aina tarkoita , että kaikilla asiakkailla tilanne paranee.

Osallistu keskusteluun