Kysymys

Saunalahden 4G-laajakaista on pelkkää roskaa

  • 31 maaliskuu 2013
  • 72 kommenttia
  • 21061 katselukerrat

Olen käyttänyt HTV:n (sittemmin Welhon ja sittemmin DNA:n) kaapelimodeemiyhteyttä nyt yli 15 vuotta, kunnes vaihdoin n. kuukausi sitten Saunalahden 4G-yhteyteen. HTV:n kaapelimodeemiyhteyksissä oli aikanaan paljonkin ongelmia ja etenkin alkuvaiheessa HTV:n yhteydet hidastuivat Helsingin eri alueilla pahimmillaan useiksi päiviksi alle luvattujen nopeuksien ja katkeilivat aika ajoin kokonaan. Noista ajoista on kuitenkin tultu nykyään pitkälle, eikä omassa kaapelimodeemiyhteydessäni ole ollut ainakaan viimeisimmän puolentoista vuoden aikana yhtäkään yhteyskatkosta, eikä merkittäviä vaihteluita yhteysnopeudessa. Tilatessani viimeisimmän muuttoni jälkeen kaapelimodeemin Welholta, en maksanut itse modeemista mitään ja 10/1-yhteydestä 24,90 € / kk.

Joudun työni vuoksi siirtelemään suuria tiedostoja eri koneiden välillä, jonka takia minulle on tärkeää, että minulla on toimiva laajakaistayhteys kotonani. Tiedostojen koko on joitain gigoja, joita siirrän n. 5 - 10 työpäivässä. Tämän lisäksi hoidan tietysti normaalit pankkiasiat, ns. sosiaalisen median, sähköpostit jne. myös kotoani.

Tätä varten hankin nyt siis Saunalahden 4G-mobiililaajakaistaliittymän (19,80 € /kk) ja siihen liittyen myös ns. 4G-Wlan-päätelaitteen (Huawei E589), josta maksoin 180 €. Asun alueella, joka on varmasti koko Suomessa, ainakin Saunalahden karttojen mukaan, vahvinta 4G-verkon aluetta. Yhteysnopeudet kotonani ovatkin sinänsä kohtalaisia, joskaan eivät lähelläkään luvattuja. Jos luvatut nopeudet tuolle yhteydelle ovat 5 - 40 Mbit/s, niin todelliset maksiminopeudet eivät ole kertaakaan ylittäneet 15 Mbit/s, vaikka modeemi on ollut 4G-verkossa täysillä palkeilla.

Luvattua hitaammat yhteydet ovat tavallaan vielä pieni juttu verrattuna muihin ongelmiin. Ostamani "laajakaistayhteys" pätkii n. tunnin välein niin, että n. 1-5 minuutin ajan yhteyden kautta ei liiku mitään. Tämä aiheuttaa esim. isompien työtiedostojen siirtojen kanssa sen, että vastaanottajakone ei enää tunnista siirrettävää materiaalia, ja siirron joutuu aloittamaan kokonaan alusta (jota saa sitten taas valvoa, että onnistuuko siirto sillä kertaa, vai katkeaako yhteys taas). Sama ilmiö koskee tietysti myös kaikkia netistä streamattavia videoita (Esim. YLE Areena), musiikkia (mm. Spotify) jne, jotka eivät katkojen jälkeen itsestään jatku. Vaikeimmaksi on kuitenkin muodostunut nettipankin käyttö ja verkkopankin kautta vahvistettavat verkkomaksut. Niiden kanssa saa nykyään joka ikinen kerta jännittää, että pätkiikö yhteys taas, eli mahtaako maksujen vahvistus mennä läpi, vai joudunko olemaan yhteydessä luottokorttiyhtiööni, tai menetänkö Saunalahden "laajakaistan" vuoksi rahojani.

Edellä kuvattu on siis ollut kotonani Helsingissä, jossa ko. modeemilla on ollut täydet palkit 4G-yhteydelle. Kun lähdin Keski-Suomeen mökille, oli tilanne jo aivan toisenlainen. Modeemissa oli edelleen täydet palkit, mutta siellä 3G-yhteydelle. Tämä "3G-yhteys" tarkoitti kuitenkin käytännössä seuraavaa: Yhteysnopeudet olivat enimmillään n. 0,5 - 1 mb/s. Tätä "nopeaa" yhteysnopeutta oli tarjolla kolmen vuorokauden aikana yhteensä n. 3 tuntia. Muuten yhteydet olivat n. 20 - 200 kb/s. Yhteydessä oli tänä aikana jokaisen päivän aikana myös useita taukoja, jolloin yhteys oli kokonaan poikki useiden tuntien ajan. Niinä aikoina kun yhteys "toimi", se katkeili n. vartin välein n. viideksi minuutiksi kerrallaan. Surullista oli katsoa vierestä, kun minun "laajakaistamodeemini" viereen lyötiin mikä tahansa ns. älypuhelin (esim. Nokian Lumia, Samsungin Galaxy), jotka saivat Soneran liittymällä n. 10/2 MB/s-yhteyksiä ja DNA:n liittymällä n. 15/5 MB/s. Ehkä surkeinta kuitekin oli se Nokian N9, jossa oli Saunalahden liittymä, joka sekin sai n. 3/0,5 MB/s yhteyksiä tuon "laajakaistaliittymän" vieressä. Tuo Saunalahden 4G-liittymä ja "laajakaistamodeemi" antoi siis tuolloin n. tunnin välein minuutin pituisia satunnaisia hetkiä, jolloin sitä kautta liikkui maksimissaan 100 kb/s. Ja tuossa 180 euroa maksaneessa Huawein laitteessa on siis viimeisimmät päivitykset.

Tämän lisäksi täytyy tietysti muistaa, että Saunalahti/Elisa ei tarjoa 4G-yhteyksilleen pysyvää IP-osoitetta, jonka vuoksi koneiden etäkäyttö, minkäänlaisten palvelimien ylläpito tai torrent-tiedostojen siirtely ei tuolla yhteydellä onnistu.

Tämän viestin olen taas joutunut kirjoittamaan puhelimeni kautta, koska ostamani "laajakaista" ei ole viimeiseen kahteen tuntiin avannut edes Saunalahden kotisivua (http://www.saunalahti.fi).

72 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
:)

Hyvä avaus! Täytyy ensin kertoa ns. ammatti tai edes jatkuvaan puoliammatti käyttöön en tosiaan huolisi Saunis 4G liittymää.

Elisalla on tätä varten tarjolla erilliset yritysliittymät lainaus:

"Elisa Mobiililaajakaista Premium/Supreme -palveluissa käyttäjän dataliikennettä on priorisoitu, joten kriittisten sähköpostien ja muiden liiketoimintasovellusten käyttö kannettavalla varmistuu myös mahdollisissa ruuhkatilanteissa.

Tiedonsiirtonopeudet ovat maksiminopeuksia ja käytännön nopeudet vaihtelevat saatavilla olevasta tiedonsiirtotekniikasta (LTE, HSPA+, 3G, EDGE ja GPRS), päätelaitteen ominaisuuksista ja verkon liikenteen määrästä riippuen.

Mobiililaajakaista 4G tyypillinen vaihteluväli 3G-verkossa 0,4-10 Mbit/s, Dual Carrier –verkossa 0,4-20 Mbit/s ja LTE-verkossa 5-40 Mbit/s (Supreme 5-80Mbit/s)."

Lähde lisää:

http://www.elisa.fi/yrittajille/tuotteet/?o=1032.41

Hinnat noissa ovat eri tasolla kun ns. "kuluttaja kurassa" ja myös palvelu esim. vikailmo ja asennus asioissa toista luokkaa.

;)

Minäkin olen huomannut Saunis 4G LTE käytössä mystistä pätkimistä, minulla yleensä herkimmin pätkäisee kun esim. kirjoitan ja lähetän jotain Kauppalehden keskustelupalstaan, toinen mikä pätkäisee on lähetys MuroBBS palstaan. Harvemmin on pankkiyhteyteni POP-pankkiin pätkäissyt, mutta on niinkin käynyt.

On nytkin kolme - neljä kuuluvuuspalkkia mokkulassa, joka kotiasema telkassa verkkopiuhalla.

En tosiaan pidä tätä Saunis liittymää vielä mitenkään viestintäministeriön mainitsemana "kiinteän verkon korvaavana". Yleisesti vielä Saunis on heikentänyt palvelujaan, karsinut valikomaa nostaen samalla hintaa, ei ole enään lähellekkään sama innovatiivinen edelläkävijä operaattori, kun joskus oli.

:smileyangry:
Käyttäjätaso 1
Heh. Ja minä kun luulin, että oma aloitukseni 4G-yhteyksien käyttäjäni oli tuskaa... :smileycheesy:

Itselläni tarve olisi etätyöskentely 2-3 pv viikossa ja varma yhteys - vaikka aavistuksen hitaampikin.

Nyt viidettä päivää testissä siis Saunalahden Mobiililaajakaista 4G + Huawei B593 -reititin. Pääsiäisen aikana vasteajat puolittuneet (jopa 23 ms parhaimmillaan) ja jopa neljäs signaalipalkkikin vilahtanut välillä sekä RSSI (dBm) ylimmillään -65 (normaalisti noin 20 % heikompi).

Nopeus on ollut testatessa melko tasaisesti luokkaa 20/2 Mbps eli samaa kuin alussakin mutta boxia ei ole tarvinnut buutata läheskään niin usein ja yhteys on näyttänyt toimivan pätkimättä kohtuullisen hyvin. Käytän siis "Vain 3G" -tilaa eli ei pitäisi yrittää vaihdella verkkoakaan kesken kaiken.

Tiistaina paluu arkeen ja ajattelin viikonloppuun asti antaa armoa ennen liittymän mahdollista palautusta ja ADSL:llä jatkamista.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Nuo markkanen vierailijan kuvaamat jutut ovat normaalia Elisa-verkon ongelmia ja epäilen että suurimmalta osin ihan terkoituksellisia turvatakseen Elisan oman asiakaskunnan eli liikelaitosten ja firmojen tiedonkulun ja Saunalahden liittymiä priorisoitaan vaikka muuta annetaan ymmärtää.

Tosin voi olla hyvin pienillä rajatuilla alueilla että Sauniksen yhteydet pelaa hyvin mutta siitä voivat nauttia vain pieni määrä käyttäjistä.

Saman huomion noiden kilpailijoiden verkkojen "paremmuuteen" olen itsekin huomannut ja Elisan verkossa toimivaa mobiili tiedonsiirtoa en suosittele kenellekkään enkä tule itse sitä enää edes kokeilemaan, kokemukset ovat niin syvältä. Minulla on nyt Soneran verkossa toimiva TeleFinlandin mobiili ollut jo pitkään  ja kotikäytössä Soneran kiinteä, molemmat toimivat moitteettomasti.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Itselläni ollut nyt käytössä 4kk:n ajan Soneran LTE ja kertaakaan ei ole yhteys katkennut sinä aikana, on vakaa kuin mikä, vaikka palkkeja vain 1-2.  Ehkä se Sony Eriksson vain hanskaa paremmin 4g verkon kiemurat kuin Nokia Siemens joka toimittaa Elisan vastaavan..
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Täällä pakko kehua Elisan 4G-verkkoa (minulla tosin liittymä toimii siinä pienemmässä verkossa eli DC 21 mbps asti).

Nopeudet aina 10-20 Mbit. Huiput olivat 21 Mbps kuten pitää, mutta joskus mennään jopa 30 Mbps -vauhdilla (kuristus ei vieläkään toimi Elisalla Pirkanmaan verkostossa). Ainoa miinus minkä keksin on, etät nopeus vaihtelee 3G-verkossa myös DC-käytön aikana eli silloin tällöin nopeus voi olla jopa muutamia megabittejä, toisinaan vain kuusi megabittiä jne. Mutta hyvin usein 10-20 Mbit.

Vakaus ei siis ole aivan huippua, mutta kyllä minä poika tällä surffailen kiltisti, katson YouTubesta Full HD -kamaa, kuuntelen Spotifyä 320 kbps -tilassa, hoidan pankkiasioita, viihdyn, latailen... Eli 12,90 € hintaan mahtava yhteys, ei pätki, mutta vakautta toivoisi lisää ja uppi saisi olla parempi. LTE:hän tän ratkaisis tai ainakin asiat olisi paremmat, mutta en nyt toistaiseksi halua maksaa, kun DC:lläkin tulee ihan hyvin.
Käyttäjätaso 5
Ensinnäkin olet todennäköisesti ostanut väärän liittymän käyttötarkoitustasi varten, joka on useiden gigatavujen siirto useasti päivässä ja ymmärsin että kyse on ammatillisesta käytöstä.

Suosittelen ehdottomasti langallisen yhteyden käyttöönottoa vakituisesti, jonka yli voit tehdä nuo raskaat tiedonsiirrot. Langattomia laajakaistoja ei ole tarkoitettu yksinomaan jatkuvaan raskaaseen tiedonsiirtoon. Sitä varten on olemassa kiinteät yhteydet.

Yhteyden pätkiminen on tavallista ruuhkaantuneessa verkossa ja siitä on täällä keskusteltu paljon ja yleensä yhteyden päällä pysymiseen on riittänyt ping- säännöllisin väliajoin. Jos verkossa on ruuhkaa, sekään ei riitä, koskapa mainitsit myös datasiirtojen katkeilevan. Näistä langattomien kaistojen ominaisuuksista on keskusteltu tällä palstalla paljon.

Aloittajan kannattaa ottaa langallinen yhteys takaisin ja kaikki nuo ongelmat korjaantuvat kertaheitolla. Markkinoinnista voi toki saada sen kuvan, että 4G:ssä siirtyy kiintolevyllinen dataa tuon tuosta, eikä edes pätki. 🙂
Suurin ongelma tässä kupletissa on se, että EliSaunalahti ei myönnä, että heidän DC verkossa on paha pätkimisestä aiheutuva ongelma. Eli toimii hetken hyvin ja sitten kerralla nopeus tippuu käytännössä nollaan. Tätä tapahtuu vuorokauden ajasta riippumatta eli ei voi laittaa ruuhkan piikkiin. Täällä päin DC verkon käyttö on mahdotonta.
Käyttäjätaso 4
Tutun kuuloisia ongelmia elisan 3G DC-HSPA+ (Dual Carrier) verkossa, mutta pakkoko sitä on edes käyttää ? Sinuna käyttäisin 4G LTE-verkkoa.

Laskut maksaisin verkkopankissa 2G mobiiliyhteyden kautta, se nyt ainakin luulis toimivan katkomatta ilman pelkoa.

Elisa/saunalahti kyllä vielä tarjoaa julkisen IP-osoitteen, mutta silloin 4G-verkosta on poistuttava 2G/3G-verkon puolelle ja käytettävä APN=internet4 yhdyskäytävää ( aktivoitava erikseen oma.saunalahti.fi kautta ) 4G-verkko on tosiaan pakkoNAT-liittymä. Reitittimessäsi taitaa olla myös toinen pakkoNAT. 

Lainaus: "Tämän lisäksi täytyy tietysti muistaa, että Saunalahti/Elisa ei tarjoa 4G-yhteyksilleen pysyvää IP-osoitetta, jonka vuoksi koneiden etäkäyttö, minkäänlaisten palvelimien ylläpito tai torrent-tiedostojen siirtely ei tuolla yhteydellä onnistu."

Vaikka suoraa internet yhteyttä ei saa kuin tuon APN=internet4 kautta, voidaan useampikin pakkoNAT ohittaa ulkopuolisen välityspalvelimen avulla helpostikin ja ILMAISEKSI. mm. logmein.com ja teamviewer.com tarjoavat tähän helppoja ja toimivia ratkaisuja, joita myös yritykset käyttävät.

Bittorrent tekniikka toimii myös elisan 4G-liittymissä, vaikka niissä olisikin pakkoNAT. Riittää että edes toinen peer sallii suoran yhteyden bittorrent asiakasohjelmaan. Suositeltava tapa siirtää isoja tiedostoja, bittorrent hoitaa myös virheenkorjauksen ja siirrot jatkuvat siitä mihin jäivät.
Hei!

Minulle piti tänään avautua saunalahden Reilu 4G verkko. Puhelimena Lumia 920, yhteys on sairaan hidas, pitääkö asetuksia roplata enemmänkin että toimii sutjakkaasti luvatuilla nopeuksilla.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Hei, tarkista, että APN on internet.saunalahti
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Tuo hurun vinkkihän tarkoittaa, että pakotat puhelimesi 3G verkkoon? Eikös sinulle nimenomaan ole myyty 4G verkkoa käyttävä liittymä?
Sama homma kuin edellisen kanssa, mutta käytössä iPhone 5. Aspasta sanoivat, että asetuksista täytyy ottaa erikseen käyttöön. Lte näyttäisi olevan päällä. Mutta yläpalkissa on yhä edelleen 3G. Ja nopeus about 8Mbit, jota se on ollut jo 3G:nkin kanssa. Pitääkö vielä jotain asetuksia muuttaa? Vai eikö se vain näy tuolla ylhäällä ja yhtä hidas yhteys kuin ennenkin?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
polski90 kirjoitti:
Sama homma kuin edellisen kanssa, mutta käytössä iPhone 5. Aspasta sanoivat, että asetuksista täytyy ottaa erikseen käyttöön. Lte näyttäisi olevan päällä. Mutta yläpalkissa on yhä edelleen 3G. Ja nopeus about 8Mbit, jota se on ollut jo 3G:nkin kanssa. Pitääkö vielä jotain asetuksia muuttaa? Vai eikö se vain näy tuolla ylhäällä ja yhtä hidas yhteys kuin ennenkin?
LTE:ssä on vielä niin vähän tukiasemia, että saatat liikkua/asua LTE-katveessa tai 100%-varman LTE-peiton ulkopuolella.
Huh huh,

Vaihdoin kilpailijalle ja näyttää huolet olevan poissa.
Käyttäjätaso 5
Nyt huomaa jotenkin, että yhteydet on jotenkin rajattu.. jos dataa siirtyy yli 200 MB, niin nopeus on kohta 0,7KB/s ja minnekään ei pääse. Mitä lie keksineet. Vai oisko verkko tukossa siitä, kun kaikissa liittymissä on nyt data mukana.

Ei tämmöstä jaksa kovin kauaa katella jos tästä tulee ihan ominaisuus.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
eeeno kirjoitti:
Nyt huomaa jotenkin, että yhteydet on jotenkin rajattu.. jos dataa siirtyy yli 200 MB, niin nopeus on kohta 0,7KB/s ja minnekään ei pääse. Mitä lie keksineet.

Tuo huruhan tai suru vai mikälie on luvannut jo aipapäiviä sitten ettei dataa rajoiteta ja lupauksiin pitää voida luottaa...;)
Käyttäjätaso 1
Laitetaan nyt tännekin vielä viimeisiä tilityksiä tästä projektista.

Oma parin viikon kokemukseni perusteella ei vakuuta signaalin laatu tai verkkotekniikka Järvenpäässä - voi tietysti olla, että molemmat kokeilemani reitittimet (Huawei B593) ovat heikkoa laatua, eikä lisäantennikaan tilannetta parantanut mastojen läheisyydestä (800 & 1500 m) huolimatta.

Asiakaspalvelu on sentään ollut tyydyttävää ja vikapalvelussa jopa hyvää - vaikka vikaa eivät siis pystyneet selvittämään.

Ehkä muutaman vuoden kuluttua uskaltautuu kokeilemaan uudemman kerran, jos vielä täälläpäin asun, eikä lankalinjaa saada nopeammaksi. ADSL täällä siis parhaimmillaan vain ehkä 6/0,7 Mbps, kun sopivasta suunnasta tuulee...lankaa nyt kokeiltu Soneran, Nebulan ja Saunalahden toimesta neljän vuoden sisään.
Palataas taas asiaan, kun palasin kerran matkoiltakin.

Ensinnäkin, suuri kiitos asiallisista kommenteista!

Palatakseni tuohon kuvattuun työhöni ja siihen liittyvään datasiirtoon, niin oma "työni" ei ole ehkä ihan tyypillistä. Työni on siis puhtaasti freelancer-työtä, josta rahaa ei saa työtuntien, tai edes työkuukausien mukaan. Datasiirrot ovat kuvaa/liikkuvaa kuvaa, jota siirrän työtilan ja kodin välillä, jotta voisin viettää enemmän aikaa perheeni kanssa, eikä kaikkea versiointia/laskentaa varten tarvitsisi roikkua työhuoneella. Kuvattuja työpäiviä on 1-3 viikossa. Taustalla ei siis ole mitään firmaa, jolle tekisin töitä ja joka voisi siten tarjota mitään "yritysliittymää". Pyrin siis tuolla esimerkillä vain kuvaamaan sitä, että tarvitsen kotiini dataliittymän, joka on ihan todellisuudessa kykenevä siirtämään dataa.

Koko työhön liittyvä datasiirto on ehkä vähän epäolennainen asia muutenkin. En tällä hetkellä käytä mitään maksullisia nettistreameja (esim. Netflix, HBO jne.), mutta jos käyttäisin, tai haluaisin jatkossa käyttää, ne pätkisivät siis aivan samalla tavalla. Tällä hetkellä minulle on jo iso ongelma mm. Spotify, josta maksan 9,99 € / kk, joka edelleen pätkii monta kertaa tunnissa tällä "laajakaistayhteydellä". Katson ja kuuntelen myös paljon ohjelmia YLE-Areenasta ja eri kaupallisten kanavien tv- ja radiopalveluista, joissa on täysin samat ongelmat tällä yhteydellä.

En siis todellakaan ymmärtänyt, että tilatessani Saunalahden 4G-laajakaistaliittymän ja 180 € hintaisen päätelaitteen, en tilannutkaan toimivaa laajakaistaliittymää. Tilannehan siis vaikuttaa siltä, että jos olisin halunnut oikeasti toimivan laajakaistaliittymän, minun olisi pitänyt tilata moninkertaiseen hintaan joku täysin toisenlainen business-liitttymä, jota ei tavallisille kuluttajille edes markkinoida.

En tiedä teistä, mutta mielestäni tässä haisee kuluttajan harhauttaminen.

p.s. Ja yhteysosoitteni EI ole internet.saunalahti, koska Saunalahden tarjoamien ohjeiden mukaan se tulee olla 4G-liittymissä: internet. Oman käsitykseni mukaan yhteysosoitteen muuttaminen muotoon "saunalahti.internet" tarkoittaa yhteyden pakottamista 3G-tilaan. Maksan kuitenkin edelleen kuukausittaista maksua 4G-yhteydestä ja modeemini on kotikäytössä koko ajan 4G-verkossa "täysillä palkeilla", joten en näe syytä siirtää sitä 3G-yhteyteen. Yhteysosoitteen osalta voin olla väärässäkin, joten otan mielelläni asiallisia korjausehdotuksia vastaan.
Käyttäjätaso 3
markkanen kirjoitti:
Luvattua hitaammat yhteydet ovat tavallaan vielä pieni juttu verrattuna muihin ongelmiin. Ostamani "laajakaistayhteys" pätkii n. tunnin välein niin, että n. 1-5 minuutin ajan yhteyden kautta ei liiku mitään. http://www.saunalahti.fi).

Oliskohan ylikuumenemisella jotain tekemistä tämän kanssa koska käyttöohjeessakin siitä mainitaan. Voi olla että laitteessa on jotain vikaakin. Niin ja maksiminopeus on 35Mbps käyttöohjeen mukaan(koska wlan) ja sen saavuttamiseen pitää olla 802.11n-tuki tietokoneessa.

http://www.elisa.fi/elisa/docimages/attachment/tuki/Huawei%20E589.pdf

Pidä Huawei E589 -laite sellaisessa paikassa, että ilma pääsee kiertämään sen
ympärillä. Jos laite on paikassa, jossa ilmanvaihto on estynyt, se kuumenee
pitkäaikaisessa käytössä.
Kun laite kuumenee liikaa, se sammuu tai katkaisee verkkoyhteyden automaattisesti
laitteiston suojaamiseksi. Laita laite tällöin tuulettumaan avoimeen paikkaan ja
käynnistä se uudelleen. 
Käyttäjätaso 3
Markkasen tapauksessa vielä nykypäivänä varmasti ainoa toimiva ratkaisu on palata kiinteään laajakaistaan.

Mobiilikaistat, on sitten 3g tai 4g eivät tuon kaltaisessa käytössä ole vielä nykyisin riittävän luotettavia, minkä olet jo huomannut.

Jos kuitenkin tarvitset myös liikkuvaan käyttöön, niin sekä Elisalla, että DNA:lla, että Soneralla on tarjolla tuplalaajakaista, missä samaan kuukausimaksuun sisältyy sekä kiinteä että mokkulayhteys.

http://saunalahti.fi/internet/tuplalaajakaista.php

Lisäksi olisin taipuvainen olemaan sitä mieltä, että tuollainen tiedostojen siirto kannattaisi tehdä sellaisella protokollalla, että yhteyden katkominen ei kokonaa tuhoaisi uppausta / latausta, esim. torrenttina.

//Poistetu linkit muiden operaattorien tilaussivuille
Käyttäjätaso 5
En voi muuta olla kuin samaa mieltä jan1one:n kanssa siitä, että langallinen liittymä sopisi parhaiten aloittajan käyttötarkoitukseen. Myöskin toistan sen mitä aiemmassa kommentissani mainitsin, että kyseiseen käyttöön soveltuu vain ja ainoastaan langallinen liittymä ja asiahan ei miksikään muutu siitä, että se langaton siirtotie on jaettu muidenkin käyttäjien kesken.

Se täysi kuuluvuus ei tarkoita laadukasta signaalia, joka tarvitaan hyvään yhteyteen. Saatat olla siis ns. huonossa paikassa, asunnossasi saattaa olla selektiivi ikkunat, jotka heikentävät yhteyttä jne jne., alueella voi olla paljon käyttäjiä jne.

Nuo business liittymien priorisointi varmaan käytännössä tarkoittaa sitä, että yhteys on käytettävissä myös ruuhka aikoina ja kaistaa saa aina, mutta on ihan erijuttu onnistuuko sen kautta raskas tiedonsiirto sen luotettavammin.

Harmi on varmaan suuri, kun on maksanut päätelaitteesta paljon. Et kuitenkaan ole eritellyt miksi langallinen liittymä ei soveltuisi sinulle. Niissä siirtotie ei ole jaettu.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Kyllä täällä ihan muikeasti siirtyy Elisan verkosta noin 200 gigatavua kuussa mobiililaajakaistalla (4G 50M). :)

Yhtenä päivänä siirsin 20 gigatavua dataa päivässä Elisan mobiiliverkosta kun katsoin parhaita musavideoita Full HD -laadulla maratonissa :)

Yksi suosikkini jota katson usein... http://www.youtube.com/watch?v=W0ImlhhdxFc

Reititin on tosin sukka eli tuo B593, mutta saan tänään E392 niin voin huoletta siirtää täyttä vauhtia latingit ilman että menee sukka B593 laite jumiin. :smileycool:
Käyttäjätaso 3
hpguru nyt kirjoitat ihan eri asiasta.

Testaapa vaikka esim yrittämällä upata johonkin (vaikkapa Skydriveen, Googledriveen, Dropboxiin tai Boxiin tai mitä ikinä käytätkin) joku 2-4 gigan tiedosto, esim. elokuva. Ihan yksittäisenä tiedostona.

Voi olla että joskus onnistuukin, onnistuuhan se tuolla markkasellakin kai joskus. Useimmiten kuitenkaan ei.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Ei hurun yhteys pätki koskaan! Ja aina toimii nopsaan ja pienillä viipeillä! Pirkkalassa on maailman paras verkko nähkääs, eli jos kärsitte huonoista yhteyksistä niin muuttakaa sinne. :smileylipsrsealed:
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
:smileyshocked: Mut "Huihai" reitittimet "guru" huurtu.. 😛

Osallistu keskusteluun