Kysymys

Signaalin laadun heittely

  • 7 toukokuu 2012
  • 21 kommenttia
  • 5102 katselukerrat

Jep eli tässä nyt viikko sitten sunnuntaina alko lähemmäs puoltayötä hirveä pätkiminen, latencyt lähemmäs 10000ms. Toimi moitteettomasti siihen asti. Vikailmoituksia tältä alueelta ei kuulemma ole tullut.

Kone ja mokkula olleet samassa paikassa liittymän hankinnasta lähtien, siirsin kaikki vehkeet ikkunan viereen jos homma paranisi edes hiukan ja lisäantenni ulkopuolelle ikkunalaudalle.

Sen jälkeen homma hitusen rauhottui mutta siitä lähtien pitkin viikkoa latencyt heitelly 100->2500ms noin 5-10sek jaksoissa ja välillä myös 100% packet lossia 5 sek jaksoissa. Tämä ajasta riippumatta

Tällä hetkellä mennään mukavasti 200-1500ms ja selailu ei ole mitenkään nautinnollista. SL yhteysohjelma näyttää tosin kokoajan täysiä tolppia ja HSPA+. Välillä vehje VOI tosin toimia tunninkin normaalisti.

Vikapalveluun soitin jo mutta lähemmäs 40min odottelun jälkeen tyydyin laittamaan vaan viestin asiakaspalveluun mutta eipä sieltä ole otettu yhteyksiä. Lämpeneekö vehje liikaa? Onko jossai antennit vinossa?

Nopsa, W7, Huawei E367 + lisäantenni. Itä-Pori.

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

21 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Oletko kokeillut yhteyden pakottamista 3G-verkkoon?

Toimiiko yhteys paremmin EDGE-verkossa? Mobiililaajakaista-ohjelmassa "Vain 2G". Huomaa, että yhteyden pitää olla katkaistu ennen kuin voit pakottaa sen.

Jos EDGE toimii normaalisti, on vika mahdollisesti mobiiliverkossa tai tikussa. Vian rajaamiseksi tikkua kannattaa kokeilla mahdollisuuksien mukanaan eri paikassa, vaikkapa lähikunnassa tai toisella alueella riittävän kaukana kodistasi, ettei se yhdistä samaan mastoon.

Mikäli samaa vikaa on havaittavissa muuallakin, on vika todennäköisesti tikussa. Mikäli ei, on vika alueesi mobiiliverkossa.
Signaali on pakotettuna HSPA Ping (2sek tauot) ohjelman avulla, unohtui mainita. Tällä nimenomaan olen seurannut latencyn heittelyjä.

Ja kuten sanoin, kaikki toiminut täysin normaalisti viime viikon su asti :smileyundecided:

Tarvii katsoa josko tuota pääsisi johonkin kokeilemaan.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Mikäli yhteys on toiminut aiemmin moitteetta, vian olemassaolo kannattaa saada vikapalvelun tietoon vakuuttamalla, että vika tuli yllättäen ja että sellainen on oikeasti olemassa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Vikailmon ollessa käsittelyssä, voit itse selvittää, onko alueen kaikki tukarit sekaisin ja kuinka se signaalin laatu oikein "heittelee". Helpoimmat työkalut tuohon ovat MDMA- tai HuihaiMonitori-ohjelmat.

Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti SNR- tai EcIo-arvon vaihteluun sekä solutunnusten vaihtumiseen (kuinka monta, kuinka usein). Samalla näet "hieman tarkemman" tiedon signaalivoimakkuudesta: MLK menee täysille palkeille jo -85 dBm:n signaalilla, joten sille näytölle ei kannata paljon painoa panna. Kyllä -85:llakin signaalilla 10M tulee sisäänpäin ja ylikin, mutta se vaatii, että em. häiriöarvo on max. 3 dB.

Jos alueella on mahdollisuus sekä 2100- että 900-verkon "kuuluvuuteen", on viisasta kokeilla myös taajuuslukituksen vaikutus signaaliarvoihin ja yhteyden laatuun. 

Jos käyttöpaikka on taajama-alueella (ts. mahdollisuus useiden tukiasemien/solujen löytymiseen), voi olla järkevää ottaa se antenni sisälle. E367 tukee ns. diversiteetti-vastaanottoa eli signaalin laatua parannetaan lisä- JA sisäisen antennin "yhteispelillä". Jos ulkona olevaan antenniin tulee voimakas, mutta häiriöinen signaali, tuo yhteispeli sekoilee ja signaalin laatu on mitä sattuu. Huomaa myös, ettei ikkunalla välttämättä ole paras sijoituspaikka päätelaitteelle: mitä tiheämpi verkko ja asutus, sitä varmemmin lähellä ikkunaa oleva päätelaite sekoaa häiriöihin.

Onko mahdollista, että jokin alueen tukiasemista on päivitetty DC-HSPA+:lle? DC-verkon alueella esiintyy usein moista pingi-sekoilua, mutta yleensä ruuhka-aikaan iltaisin. 

Ja edelleen pätee: päätelaitteen sijoittelu on useimmiten sentti- ja joskus jopa millipeliä. Kun soppaan lisätään vielä antenninpätkä, muuttuu homma vielä mielenkiintoisemmaksi. Silloin on melko turhaa yrittää joillakin palkeilla tai prosenteilla hahmottaa, mikä on optimaalisin sijoitus päätelaitteelle... 
Jooh tosiaan tällä alueella ei ole juuri tarvinnut millintarkkaa peliä harrastaa. Kaikki toiminut OK.

- 2G/EDGE, 7/10 tolpat, sivut aukes mutta todella hitaasti, mutta eipä siltä verkolta paljoa voi odottaakkaan. Yhteys pysyi kuitenkin just ja just päällä.

- antenni kokeeksi irti, hspa verkko löytyi, hspa+ sai odotella ja sivut eivät latautuneet ollenkaan.

- antenni takas kiinni mutta sisäpuolella, toimi joten kuten mutta sama latenssiongelma vaivaa, 200-1500ms. HSPA+ kokoajan, tolpat täysillä.

Huihaimonitori näyttää antenni kiinni ja sisäpuolella 3G etusij.:

RSCP vaihtelee 58-61dbm, Eclo hyppii :-3/-11 välillä. (Muistan liittymän hommattuani testanneeni MDMA kanssa ja lukemat oli kyllä 81-85dbm)

Solu ID vaihtui 15min aikana kerran ja yhteys näytti hitusen tasautuvan testin aikana. Mutta latenssi hyppii kyllä edelleen kun joulujuhlissa.

Lisäinfoksi vielä että olen vaihtanut APN:ksi internet4 asiakaspalvelusta ja myös käytän tätä osoitetta yhdistämiseen.

Alkaa hitusen nyppimään tämä, SL ohjelma näyttää kokoajan iloisesti HSPA+ täysillä tolpilla. Totuus on kyllä aivan eri.

Pelaillut netissä yms. muuta ilman ongelmia mutta nyt ei kyllä ole kaikki ok.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Pitänee sanoa, että toivottavasti jossakin tukarissa on häikkää, joka selviää vikailmolla ja korjautuu. Toisaalta ajankohta on myös otollinen erinäköisille muutoksille "kuuluvuudessa" (esim. lumien,  maanpinnan yms. sulaminen). On niin p-n paljon asioita, jotka vaikuttavat 3g-signaalin etenemiseen. 

Testauksesta: Oliko HSPA-pingi testatessa päällä? Verkon rakenteesta ts. siitä, kuinka monta solua sijaintiin löytyy ja niiden vaihtelun, saa parhaan selvyyden ilman datayhteyttä tai ehkä vielä paremman ilman verkkoyhteyttä (päätelaite idlellä).

Toinen mahdollinen syy häiriötason ja yhteyden laadun suureen vaihteluun on heijastuen tuleva signaali. Onko mitään tietoa, missä suunnassa tukiasema on siihen ikkunaan nähden? Suoralla 60/3 -signaalilla pitäisi ruuhkattomaan aikaan saada yli 12M (lähelle 15M) dl-nopeuksia. Epäsuoralla 10M on todella kova tulos ja vaatii käytännössä jonkin seinän tai vastaavan "heijastimeksi". Ja heijastuvaan signaaliin aiheuttaa tietenkin myös em. ympäristötekijät isoja muutoksia...

Mites nuo lukituskokeilut 3g:lle ja taajuuksille; mitään vaikutusta? Kaikki päätelaitteen hortoilut ylimääräisille taajuuksille tai verkkoihin ovat turhia. 
Toivottavasti, tarvii huomenna kilauttaa uudestaan vikailmoon ajoissa.

HSPA ping ei ollut päällä, testasin pelkällä Huihaimonitorilla ilman yhteyttä.

Tukiasemasta ei ole tietoa, n.1km päässä on korkeahko masto joka näkyy ikkunasta mutta en tiedä onko sinne asenneltu mitään.

Lukituksesta sen verran että aina olen vain pitänyt SL omaa ohjelmaa 3G preferred ja HSPA ping pyörimässä taustalla. Mobile Partneriakin kokeilin mutta palomuuri ei tykkää tehdä yhteistyötä kyseisen ohjelman kanssa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Soittaessasi Saunalahden häiriöpuolelle voisit kysyä vinkkiä, millä suunnalla sijaitsevaan tukiasemaan yhteyttä kannattaa kokeilla. Mastoissa olevissa tukiasema-antenneissa voi keila olla vaikka 60 astetta joten silloin ei tosiaan voi arvaamalla tietää, mistä se laadukkain (ei siis voimakkain) signaali tulee. Kuten KoTe60 tuossa jo sanoi toisin sanoin, mobiilidatan siirrossa voimakkain signaali ei läheskään aina ole se paras.
Tulipas muuten mieleen että oma antenni tosiaan ei ole suunnattava vaan ympärisäteilevä. Hommasin sen vaan sen takia jos linjan laatu paranisi edes hitusen tasaisemmaksi vaikka toimikin ihan ok.

Jos tästä on tullut väärinkäsityksiä niin pahoittelen.
Vikailmoon soitettu, asiaa käsitellään nyt sitte. Katsotaan miten homma etenee.

Masto kuulemma suht lähellä lännessä. Toisaalta tällä ei kyllä ole ollut merkitystä mielestäni ennenkään. Kun linja ollut ihan ok antennin kanssa ja ilman.

Huvittavaa kyllä että 30min ennen puhelua linja pätki, sen jälkeen ollut taas ok. Mahtoiko kuulla mitä sanoin 😉
Noniin, eipä ne vikailmossa edes tienneet mitä latenssi tarkoittaa. Mitään vikaan ei mistään kumminkaan löytynyt.

Tarvii koittaa seuraavaksi siirtyä parin kilsan päähän ja katsoa mitä kakkula sanoo sen jälkeen. Edelleen nikottelee silloin tällöin.

Palataan asiaan. Kiitos kumminkin ohjeistajille :smileycool:
Käyttäjätaso 4
koska vikaa ei ainakaan ensimmäisellä yrittämällä verkosta löydetty, kannattaa vian rajaamiseksi testata yhteyttä vielä toisessa katuosoitteessa samoilla laitteilla. Tarvittaessa sitten uutta vikailmoitusta 🙂
Jep jep, huvittavaa kyllä samanlaista vikaa näyttää olevan muillakin mitä nyt muutamia threadeja katselee.

Modeemi myös lämpeää hitusen. Tiedä sitten onko tällä jotain tekemistä minkään kanssa (mutta edelleen prioriteettina testata sitä muualla kuhan kerkiää).

Ja tässäpä vielä esimerkki mitä HSPA pingissä tapahtuu:

Ping statistics for 8.8.8.8:
    Packets: Sent = 1, Received = 1, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 91ms, Maximum = 91ms, Average = 91ms

Ping statistics for 8.8.8.8:
    Packets: Sent = 1, Received = 1, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 1300ms, Maximum = 1300ms, Average = 1300ms

Pinging 8.8.8.8 with 500 bytes of data:
Request timed out.

Ping statistics for 8.8.8.8:
    Packets: Sent = 1, Received = 0, Lost = 1 (100% loss),

Ping statistics for 8.8.8.8:
    Packets: Sent = 1, Received = 1, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 445ms, Maximum = 445ms, Average = 445ms

Ja tuon jälkeen palaa normaaliksi, välistä saattaa 100% packet loss kestää noin 10sek.
Käyttäjätaso 3
Kovin moni näyttää pingailevan Googlen nimipalvelinta. Onko se monella yleisestikin käytössä Elisan palvelimien sijaan? Muuten en oikein käsitä miksi sen ping-lukemia käytetään esimerkkeinä mikäli on tarkoituksena näyttää kuinka hyvin/huonosti mobiiliverkko toimii. Juuri äsken kokeillessani omalta koneelta tuonne 8.8.8.8:aan oli 11 hoppia ja Elisan 195.197.54.100:een 4 hoppia. Jos haluaa testata mobiiliverkon luotettavuutta, niin mielestäni ei kannata kovin pitkiä reittejä pingailla - eihän siitä matkasta ole kuin kuin ehkä pari ekaa pätkää mobiiliverkossa.

Yritän siis sanoa, että pidemmällä pätkällä satojen millisekuntien latenssit saattavat johtua ihan vaan internetin säätilasta eikä Elisan mobiiliverkosta. 🙂
Käyttäjätaso 3
Tulppu kirjoitti:
Yritän siis sanoa, että pidemmällä pätkällä satojen millisekuntien latenssit saattavat johtua ihan vaan internetin säätilasta eikä Elisan mobiiliverkosta. :)

Tuo nyt ei ihan pidä kutiaan, sillä olen itse tuota selvitellyt suhteellisen usein. Olen yhtäältä saanut järjettömän pitkiä pingejä kotimaan sisällä ja toisaalta todella nopean vasteajan monelta ulkomaiselta palvelimelta. Tuo Googlen nimipalvelin on TODELLA järeän kaapelin päässä. Tässä pari pikatestiä kotimaassa olevalta kiinteän verkon palvelimelta:

DNA:n verkossa kaukana pääkaupungista


PING ftp.funet.fi (193.166.3.2) 56(84) bytes of data.
64 bytes from ftp.funet.fi (193.166.3.2): icmp_req=1 ttl=247 time=11.6 ms
64 bytes from ftp.funet.fi (193.166.3.2): icmp_req=2 ttl=247 time=11.5 ms

 PING 8.8.8.8 (8.8.8.8 ) 56(84) bytes of data.

64 bytes from 8.8.8.8: icmp_req=1 ttl=48 time=22.1 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_req=2 ttl=48 time=22.1 ms

(Luultavasti) Soneran verkko, pääkaupungissa:

64 bytes from ftp.funet.fi (193.166.3.2): icmp_seq=1 ttl=252 time=0.551 ms
64 bytes from ftp.funet.fi (193.166.3.2): icmp_seq=2 ttl=252 time=0.392 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=1 ttl=46 time=38.7 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=2 ttl=46 time=38.7 ms

Erot ovat jälkimmäisessä valtavat, mutta siltikin Google vastaa alle 40 ms:n aikana. Todennäköisesti funetin kone on viereisessä konesalissa, mikä selittäisi asian.

MUTTA: En taaskaan lähtisi etsimään sitä vikaa sieltä, missä se ei ole - eli ISON palveluntarjoajan suorituskykyisestä verkosta (Google). Niillä 'hopeilla' kun ei ole kuitenkaan suoraa merkitystä. Suurempi on se varsinainen ongelma eli langattoman verkon huono toiminta. On itse asiassa parempi pingata kaikista testauskohteista sitä yhteistä, hyvin toimivaa IP-osoitetta kuin kaivella milloin mitäkin.

900 MHz  3G-verkossa Google vastaa keskimäärin parikymmentä millisekuntia hitaammin, mutta aikojen keskihajonta eli "haitari" on 3G-puolella hirmuinen,  parhaimmillaankin 20 ms luokkaa, riippumatta siitä, mitä pingataan. Kiinteän puolen verkossa aikojen keskihajonta on yleensä alle 0.3 ms, siis luokkaa 1/100 3G-puolen hajonnasta. Tämä kertoo karua kieltään siitä, missä se ongelma on: 3G:ssä.

Itselläni on kaksi hoidettavaa palvelinta Euroopassa, yksi Yhdysvalloissa ja pari täällä Suomessa. Ping- ja muiden viiveiden osalta erot ovat niin pieniä, että niitä ei tarvitse ottaa huomioon missään.
Enkä minä johtopäätöksiä pelkän hspa_pingin avulla tee ;) Kyllä sillä samalla sekunnilla pysähtyy/hidastyy kaikki muukin liikenne kun tuo heittää yli 1000ms puolelle.
Käyttäjätaso 3
joesmith kirjoitti:
(Luultavasti) Soneran verkko, pääkaupungissa:

64 bytes from ftp.funet.fi (193.166.3.2): icmp_seq=1 ttl=252 time=0.551 ms
64 bytes from ftp.funet.fi (193.166.3.2): icmp_seq=2 ttl=252 time=0.392 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=1 ttl=46 time=38.7 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=2 ttl=46 time=38.7 ms

Erot ovat jälkimmäisessä valtavat, mutta siltikin Google vastaa alle 40 ms:n aikana. Todennäköisesti funetin kone on viereisessä konesalissa, mikä selittäisi asian.

[offtopic]
ftp.funet.fi on kylläkin ihan funetin verkossa ja tod.näk palvelimesi on samassa CSC:n konesalissa funet-verkossa. Tekeekö työnantajasi jotain tutkimusta?

[/offtopic]
Eilen pätki noin 12h keskipäivästä puoleenyöhön, oli oikein mukavaa. Tänäpä sitten juurikin tällä hetkellä pingit on 80-150 max.  Nyt siis toimii paremmin kuin koskaan aikaisemmin koko kuukauden aikana. Mitään en ole muuttanut tahi tehnyt :smileyundecided:

(Jep ja se kilsan päässä - testi on edelleenkin suorittamatta, mutta suoritetaan tällä viikolla.)

P.S Viiden jälkeen taas alkoi sama härdelli.
Käyttäjätaso 3
[offtopic]
Tekeekö työnantajasi jotain tutkimusta?

[/offtopic]

Ei tee, sillä olen itse oma työnantajani 🙂 Asiakkaan (mediatalo) kone on kai Nebulan surullisen kuuluisassa konesalissa.
Joop käyty kilsan päässä testimässä. 

------------------

Kotona 10:25-10:40

DBM -70-80 ECLO -4-8

+CGREG: 2,5, 56B8, 3DBB20

10:30 Eclo -24 5sec

10:31 Eclo -10 10sec
10:32 Eclo -10 5sec
10:34 Eclo -10 2sec
10:38 Eclo -10 5x 1sec

---------------------

Toisaalla 11:20-11:35

DBM -83-85 ECLO -4-5 *suht tasaista koko testin ajan, ei pätkintää.

+CGREG: 2,5, 56B8, 3D5B4C

Solut eivät vaihtuneet kertaakaan kummassakaan testin aikana.
18:44:

 

21:25