Kysymys

Sonera ja dna yhteistyöhön

  • 20 elokuu 2014
  • 38 kommenttia
  • 2341 katselukerrat


Näytä ensimmäinen kirjoitus

38 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
kekra kirjoitti:
...Outoa että täällä on ollut jo pitkään elisan 800Mhz LTE, mutta vasta nyt se näkyy FI21 tunnuksella, aiemmin on ollut näytöllä vain elisa (LTE). ...

Kuten jo aiemmin totesin, niin jonkinlainen muutos Elisan verkon tunnistumiseen on tehty. Muutos näkyy myös niin, että tuohon 24421 (aka FI21) -verkkoon voi laitteen "copsata kiinni", mikä ei aiemmin ollut mahdollista. Vaikka aiemminkin jotkin laitteet (Sierra, E392) tunnistivat Elisan verkon kotiverkoksi ja Saunalahti-nimellä, verkon tunnus oli kuitenkin koko ajan 24405 (=Elisa). 

Muutoksen jälkeen myös esim. E3276 tunnistaa tuon 24421-verkon kotiverkokseen roamaavallakin simmillä, mikä johtuu tietysti siitä, että nyt simmin IMSI-koodi täsmää verkon tunnuksen kanssa.

Win7:n wwan-hallinta käyttäytyi aika omituisesti: kun yhteyden ominaisuuksissa teki manuaalisen verkon haun, se tarjosi molemmat verkot (Elisa ja Saunalahti) valittavaksi. Vaikka Saunalahden valinta aiheutti kuitenkin jonkin virheilmoituksen, laite kuitenkin vaihtoi verkon Elisasta Saunalahteen ja roaming-varoitusta ei yhdistettäessä tullut.

Saas nähdä, aiheuttaako tuo "käytettävissä"-tunnistuminen toisen operaattorin kortilla jotain ongelmia liittymien käyttöön. Jos laite ei tunnista verkkoa kielletyksi, se voi ainakin periaatteessa yrittää rekisteröityä siihen, mikä taas voi aiheuttaa joissakin tilanteissa yhteyden tökkimistä ja "rajoitettu palvelu"-viestiä.

Ja aiheeseen liittyen: Tämäkin Elisan verkon tunnistumis-tarina osoittaa mielestäni sen, että S+D-yhteisverkossakin voidaan käyttää samankaltaista systeemiä, eikä mitään roaming-juitsuja. 
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
laitoin dna:lle kyssäri tästä yhteistyö aiheesta mutta aika tyngäks jäi vastaus.mutta kaippa tuo sen kertoo että taajuudet yhdistyy myös siten että nopus nousee myös 800mhz alueella.ainoa miinus puoli on että niin tapahtuu vain alueella millä tämä Suomen yhteisverkko alkaa toimimaan.laitoin lisä kyssärin sinne vielä että jääkö jo rakennettu 800mhz verkko täällä etelämpänä hitaaaksi tyngäksi kaistan leveyden vuoksi,katotaan mitä vastaa.

 

DNA vastasi.

"Yhtiöt yhdistävät niille myönnetyt 4G-verkon 800 MHz:n taajuudet uuden yhteisyrityksen toiminta-alueella, mikä mahdollistaa entistä korkeammat nopeudet ja paremman palvelutason näillä alueilla. 4G LTE -verkon maksiminopeus tulee olemaan 150 Mbit/s."
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Mitä verkon nimeen tulee, niin käsittääkseni verkko välittää vain oman numerosarjansa. Laitteiden tehtäväksi jää sitten tämän verkon selväkielisenä näyttämisen. Jos laite ei tiedä ns. käännöstä tietylle verkolle, näyttää se sen teknisen numeron. Tässä tapauksessa Saunalahden verkolle ei löytdy käännöstä ja siksi näytetään tämä tekninen 24421 numero.

Jos ihmetellään miksi verkko on käytettävissä. Tämä johtuu siitä että oletuksena kaikki verkot ovat käyettävissä. Taannoin kun kokeilin rekisteröityä sopimattomaan verkkoon, niin kävi ilmi että kielletyt verkot ovat merkitty kortille. Taannoin kortille mahtui vain neljä kiellettyä verkkoa. Kun verkko on kielletty, niin käsittääkseni laitteen ollessa automaattisella verkkovalinnalla, niin se ei yritä uudestaan näihin verkkoihin. Ainoastaan manuaalisella valinnalla verkkoon voi vielä yrittää. Koska kortti on hylkäysten suhteen ns. puhdas näkyy verkko olevan käytettävissä. Tätä auttaa se että käytetty verkko on ollut niin vahva ettei muihin verkkoihin ole ollut tarvetta yrittää ja täten hylkäystä ei ole tullut verkolta. Tämä taas aiheuttaa sen ettei estomerkintää ole tehty kortille.
Käyttäjätaso 4
Kuten oli puhetta, mielestäni ei ole maaseudun asukkaiden edun mukaista se että toimiiko dna+teliasonera 800Mhz LTE-tukiasema nykyisillä LTE-päätelaitteilla 150/50 ... vai niinkuin ruotsalainen teliasonera sen haluaisi toimivan 150/5 Mbps mutta käyttökatto 10 Gb/kk. 

Ei wittu ... oikeesti, ajatteletteko Te vauhdista sokeutuneet ollenkaan tavallista Itä-Suomen käyttäjää ? Ei se nopeus vaan sen laatu/pysyvyys/kesto etusijalle. 

Tiedän että DNA:n edustajia on uhkailtu tuolla datakäyttökatoilla silloin kun tukiaseman runkoverkon toimittaa Teliasonera, mutta uskon vakaasti että liittymällä DNA:n asiakkaaksi pääset tuosta mörköstä eroon. DNA kykenee jatkossa paremmin toimittamaan oman runkoverkon alueelle. Suomi 1 - Ruotsi 0.

Edelleenkin on ällistyttänyt Elisan erittäin nopea 800 Mhz LTE-levittäminen, osittain kiitos Nokia-Siemens yhteensopiville tukiasemille ( joissa 3G DC-HSPA+ toimii edelleen ihan *****asti ), joita on ollut helpompi päivittää LTE-aikaan kuin Teliasoneran tai DNA:n vastaavien.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Tuosta yhteisverkon nimestä vielä sen verran että siinä ei tule mitään muutosta nykyiseen tilanteeseen, eli verkko tulee näkymään joko soneran, tai dna:n nimellä, riippuen kumpi liittymä on käytössä. Tämän on todennut soneran edustaja hiljattain, kuten varmaan jo tiedättekin.

Se on tosiaan mielenkiintoista, että kuka valitsee enää soneran liittymää, kun siinä on käyttökatto, ja surkea 5Mbit/s lähetysnopeus, kun samaan aikaan on tarjolla dna:n liittymä jossa ei ole käyttökattoa, ja rajoittamaton uppi? Siis näiden pitäisi kilpailla samassa verkossa? Ööh..
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
no dna johtaja on jo pitkään huudella käyttökaton puolesta joten oliskohan yhteisverkon alueelle sitten kilpailu aika hiljasta ja myyvät kumpikin melkolailla samanlaisia liittymiä käyttökaton kanssa euron tai kahden hinta erolla.ja veikkaan että dna tulee muutenkin melko pian muuttamaan liittymiänsä siihen suuntaan.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
kekra kirjoitti:
Se on tosiaan mielenkiintoista, että kuka valitsee enää soneran liittymää, kun siinä on käyttökatto, ja surkea 5Mbit/s lähetysnopeus, kun samaan aikaan on tarjolla dna:n liittymä jossa ei ole käyttökattoa, ja rajoittamaton uppi? Siis näiden pitäisi kilpailla samassa verkossa? Ööh..

Ne, joille puhelinliittymän käyttökatto, esim 10 Gt ei ole mikään ongelma ja joille riittää mainiosti 1-5 x kertaa suurempi lähetysnopeus, mitä kotona kiinteässä yleisesti on.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
"Kiitos yhteydenotostasi verkkoasiassa.

Valitettavasti emme kysymyksiisi pysty vielä vastaamaan koska tarkempaa tietoa alueista tai paikkakunnista joilla verkkoa kehitetään ei ole vielä saatavilla. Eli kun yhteistyö Soneran kanssa pääsee käyntiin vuoden 2015 aikana, voimme kertoa tarkemmin minkälaisia maksiminopeuksia asiakkaiden on teoriassa mahdollista saavuttaa."

 

tuossa dna vastaus kysymyksiin missä ja milloin ja mitä nopeuksia ja tuleeko myös jo aikasemmin rakennetuille dna alueille nopeammat yhdistetyt nopeudet.
Käyttäjätaso 7
PasiS kirjoitti:

Ne, joille puhelinliittymän käyttökatto, esim 10 Gt ei ole mikään ongelma ja joille riittää mainiosti 1-5 x kertaa suurempi lähetysnopeus, mitä kotona kiinteässä yleisesti on.

Itellä on työpuhelimessa DNA:n liittymä ja 5 Gt datapaketti, joka ei ole ollut kertaakaan lähelläkään täyttymistä. Eikä kyllä omassakaan puhelimessa kulu dataa lähellekään tuollaisia määriä. Käytän kummallakin liittymällä nettiä ihan kohtuullisessa määrin, tiedonhakua, sähköpostia, sääsovelluksia, facebookia, iltasanomia jne... ja silti kahden puhelimen kokonaiskulutus nytkin viimeiseltä kuukaudelta noin 1,5 Gt  (melkeimpä harvinaisen suuri, kun nyt on tullut paljon päivityksiä wp8.1:n vuoksi). Kummassakin oletuksena wlan pois päältä, joten sekään ei vaikuta asiaan.

Niin, ja mitä olen firman puhelinlaskuja katsonut, niin minulla on suurimmat datasiirtomäärät koko porukasta...

Eli ihan tällä omalla & lähipiirin kokemuksella sanoisin, että melkoisen suuri osa puhelimenkäyttäjistä pärjää vallan mainiosti 5-10 Gt paketilla. Ja jos se Soneran 10 Gt datapaketti täyttyy, sieltä pystyy tilaamaan toisen 10 Gt paketin huimaan 2 euron hintaan. Tuossa DNA:n yritysliittymässä 5 Gt lisädatapaketti maksaa saman verran.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki

 Eli kun yhteistyö Soneran kanssa pääsee käyntiin vuoden 2015 aikana, voimme kertoa tarkemmin minkälaisia maksiminopeuksia asiakkaiden on teoriassa mahdollista saavuttaa."

 

 

Noista nopeuksistahan kerrottiin jo avauslinkissä:

DNA:n toimitusjohtajan Jukka Leinosen mukaan ensimmäiset alueet pääsevät uuden verkon piiriin vuoden 2015 toisen neljänneksen aikana. Leinonen ei osaa vielä sanoa, mille alueille uusi verkko rakennetaan ensimmäisenä. Tavoitteena on, että verkko olisi valmis vuoden 2016 loppuun mennessä.

Leinosen mukaan yhteisverkko tuo haja-asutusalueille noin 50 megatavun maksiminopeuden tiedonsiirtoon. Taajama-alueilla voidaan päästä jatkossa noin 150 megatavun maksiminopeuteen.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
kurkitopi kirjoitti:
Mulla on sellainen kutina, että Soneran matkapuhelinliittymissä 4G verkossa on 50Mbit/s lähtevä, mutta datarajoitus päällä ja mobiililaajakaistassa ei ole datakattoa, mutta lähtevä on rajoitettu 5Mbit/s lukemaan. Ja katsoo Soneran puhelinliittymiä, niin tuossa 21Mbit/s versiossa saa ladata 10Gt/kk, 50Mbit/s versiossa saa ladata 20Gt/kk ja tuossa käyttöä verkon maksiminopeudella saa ladata 50Gt/kk verran.

Se menee juurikin näin.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
"Yhteisverkossa 4G:n puolella käytetään uutta LTE-Advanced -tekniikkaa, joka taajama-alueilla mahdollistaa jopa 300Mbps:n nopeudet. Nopeus perustuu kahden eri taajuusalueen yhtäaikaiseen käyttämiseen, eli LTE-A:ta tukeva päätelaite voi käyttää sekä 1800Mhz, että 800Mhz -taajuuksia samanaikaisesti. Tekniikka kulkee nimellä Carrier Aggregation"

http://bestmobileblog.com/yhteisverkko-tuo-nopeat-4g-yhteydet-pohjois-ja-ita-suomeen/

onkohan tuo nyt oikein sanottua että ei käytettäisiinkään esim.kahta 800mhz taajuutta jotka operaattoreille on myönnetty ?

Toisaalta jos oliskin laite joka käyttää 2x1800mhz yhteisverkkoa ja vielä päälle 2x800mhz verkkoa,hassuja ajatuksia.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Veccu kirjoitti:
"Yhteisverkossa 4G:n puolella käytetään uutta LTE-Advanced -tekniikkaa, joka taajama-alueilla mahdollistaa jopa 300Mbps:n nopeudet. Nopeus perustuu kahden eri taajuusalueen yhtäaikaiseen käyttämiseen, eli LTE-A:ta tukeva päätelaite voi käyttää sekä 1800Mhz, että 800Mhz -taajuuksia samanaikaisesti. Tekniikka kulkee nimellä Carrier Aggregation"

http://bestmobileblog.com/yhteisverkko-tuo-nopeat-4g-yhteydet-pohjois-ja-ita-suomeen/

onkohan tuo nyt oikein sanottua että ei käytettäisiinkään esim.kahta 800mhz taajuutta jotka operaattoreille on myönnetty ?

Toisaalta jos oliskin laite joka käyttää 2x1800mhz yhteisverkkoa ja vielä päälle 2x800mhz verkkoa,hassuja ajatuksia.

Todella oudosti sanottu tuo "kahden ERI taajuusalueen": CA-tekniikkaan kuuluu kyllä myös kahden saman taajuusalueen solun käyttö. 

Koska kyseessä EI ole vielä todellinen LTE-A-tekniikka, kaistanleveys on rajoitettu 20 MHz:iin. JOS YV rakentaa LTE800-verkkoa tuolla maksimikaistalla, nopeuksissa ei ole eroa, onko kyseessä LTE800- vai LTE1800, koska molemmissa on sama kaistanleveys ja siten myös sama maksiminopeus 150 (dl) per solu. 

2x1800- ja 2x800-yhdistelmät jäävät odottelemaan LTE-A-tekniikkaa...

Osallistu keskusteluun