Kysymys

Suunta-antenni + E160e

  • 5 joulukuu 2011
  • 4 kommenttia
  • 1187 katselukerrat

Käytössäni on Saunalahden mobiililaajakaista plus 1MB. Olen ollut suhteellisen tyytyväinen yhteyteen, välillä (tosin harvemmin) sillä surffailee kohtuullisen nopeaakin, mutta useimmiten jäädään aika kauas sellaisesta. 3G-verkossa se kyllä on viime aikoina pysynyt kokoajan. Kaikenlaisia kikkakolmosia on kokeiltu, alumiinikattilaa ja foliota, ja hieman niillä on ollut parantavaa vaikutusta mielestäni. Speedtest näytti nyt tällaista, aikalailla käyttöaikani maksimina tuo download-lukema nyt:Mokkula on Huawei E160e, ja asustelen alueella, jossa Elisan kuuluvuuskartan perusteella on UMTS 2100-verkko. Karttapaikan mukaan matkaa tukiasemalle on n. 2,5 kilometriä. Olisiko suunta-antennista hyötyä, esimerkiksi tällaisesta: http://www.3g-antennit.fi/product/149/tehokas-15dbi-suunta-antenni-mobiiliverkkoihin
Saisiko antennilla pidettyä yhteyksiä vakaampina, ja mahdollisesti myös nopeutettua hieman nykyiseen verrattuna, vai onko sellaisesta hyötyä vain silloin, kun mokkula vaihtelee 2G- ja 3G-verkkojen välillä? Entä onko reitittimestä hyötyä, yhteyksiä en kyllä ole jakamassa useampiin koneisiin? Tämä mobiililaajakaista on itselläni kiinteän laajakaistan korvaajana, joten mokkulaa ei tule siirreltyä pahemmin.

Entä onko antennien ohella jotakin muuta, millä yhteyden tasoa saisi poppakonstein nostettua?  🙂

4 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Vaihda tuo nettitikku tuoreempaan. Nopeudessa ei varmaankaan tapahdu muutoksia, jos sinulla on nyt siis 1 Mbit/s nopeuteen rajattu liittymä, mutta vasteajat (eli "pingit") pienenevät todennäköisesti huimasti. Itse tajusin tämän vasta, kun vaihdoin e160 tikun uudempaan e367 malliin. Pingit tipahtivat saman tien tuosta 200 ms tasosta 70-80 ms:iin. Megabitin nopeus riittää ihan mainiosti normaaliin surffailuun, mutta pitkät viipeet tekevät siirtonopeudeltaan nopeastakin yhteydestä todella takkuisia! Jos etäisyyttä on tuonkin verran tukiasemaan, kannattaa lisäksi harkita lisäantennia. Ihan toimivia antenneja saa muutamalla kympillä, esim. +5 dBi vahvistavan ympärisäteilevän antennin saa tuolta: http://www.3g-antennit.fi/product/83/magneettiantenni-huaweille-ja-zte-mf636lle-1m-kaapelilla
Ja vastaavia olen nähnyt Prismassakin myytävänä 30 eur hintaan.
Kyllähän tuo riittäisi, mutta yleensä on selvästi pienemmissä lukemissa...

Olin ajatellut tuollaista satasen hintaista suunta-antennia, mutta eikö sellaisesta siis olisi olennaisempaa hyötyä verrattuna tuollaiseen pikkuantenniin?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Hyvälläkään antennilla / signaalitasoilla e160 tikku ei paljoakaan tuosta tasosta viipeiden suhteen parane. Ja olikohan tuo e160 vielä mallia, jossa ei ole UP-kaistalla HSPA tukea eli saat vain 384 kbit/s maksimissaan lähtösuunnan nopeudeksi?
Uskon kyllä vakaasti, että vaihtamalla tuoreempaan tikkuun saat homman toimimaan paremmin ilman lisäantenniakin. Kannattaa vaikka käydä kyselemässä Elisan myymälästä josko he lainaisivat sinulle uudempaa tikkua. Jos osoittautuu, että uudella toimii paremmin niin sitten vaan ostamaan vastaava tikku, nehän ovat aika edullisia nykyisin, luokkaa 60-80 eur pitäisi jo saada esim. 367 malli.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Juuri tuolla tavalla se paluunopeus kaikissa E160?-versioissa on eli 3G-perusnopeus. Tuossa uudemmassa on siis myös parempi häiriönsietokyky.

Osallistu keskusteluun