Kysymys

Toimintahäiriö (4G)

  • 10 elokuu 2014
  • 25 kommenttia
  • 1409 katselukerrat

  • Satunnainen osallistuja
  • 10 kommenttia
Kyseessä on aika mysteerinen toimintahäiriö, eli aloitetaan ihan alusta. (Laitteeni on Huawei B593)

Otin käyttöön saunalahden 4G mokkulan ja yhteyden tämän vuoden alussa se toimi hyvin 50mb/s download melkein koko ajan.

Mutta nyt varmaan jostain toukokuusta asti kyseinen yhteys toimii aamusaikaan n. 15mb/s ja puolenpäivän jälkeen romahtaa alle 2 mb/s ja pingikin nousee joskus taivaisiin. Häiriöilmoituksenkin tein ja sieltä tulee joka SU viesti että vika on osa laajempaavikaa tjsp.

Mutta jossain vaiheessa testasin yhteyttä veljeni vanhemman mallisella 4G tikulla, omalla sim-kortilla päivän ajan ja se antoi koko ajan nopeudeksi 50 mb/s, kun taas omalla se oli se 2 mb/s. Joten päätin käyttää laitettani huollossa, jonka ajaksi sain samanlaisen B593:n käyttööni jolla nopeus aluksi päivän ajan oli 30 mb/s, mutta sekin romahti sitte 2 mb/s nopeuteen.

Ja sitte koitti aika kun sain oman koneeni takaisin ja sen mukana lapun jossa kävi ilmi että koneestani vaihdettiin coaxial connector, SMA socket ja että kaikki pitäisi olla OK nyt. Laitoin käyttöön tuon laitteen ja 2-3 päivän ajan nopeus oli koko ajan 50-60mb/s ja sitte se taas tipahti normaaliin 2 mb/s nopeuteen ympäri päivän.

Joten osaako kukaan sanoa mitään tilanteestani? Outoa on tuo että se pari päivää toimii hyvin ja sitten romahtaa. Ja että "vian" korjaus on kestänyt lähemmäks 3kk.

EDIT: Lisätään että asun aivan kaupungin keskustassa ja veljeni asuu minusta noin 1.5km:n päässä ja hänellä toimii sama yhteys tuolla vanhemmalla tikulla koko ajan 50mb/s

25 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Onko valittuna " vain 4G"?
Mitä vaikuttaa bootti?
Saatko signaalitiedot, kun toimii ok, ja sitten, kun nopeus laskee 2Mb:tiin
Joo on tuo vain 4G käytössä.

Ja mistäs löydän nuo pyytämäsi tiedot, kun en ole hirveästi leikkinyt tämän koneen kanssa, eikä osunut silmään tuolta 192.168.1.1 asetuksissa, vaikka ne varmasti onkin siellä.
Käyttäjätaso 5
The0z kirjoitti:
Joo on tuo vain 4G käytössä.

Ja mistäs löydän nuo pyytämäsi tiedot, kun en ole hirveästi leikkinyt tämän koneen kanssa, eikä osunut silmään tuolta 192.168.1.1 asetuksissa, vaikka ne varmasti onkin siellä.

Järjestelmä - Vianmääritys - Langattoman verkon tila

Laita sieltä tiedot tulemaan tänne palstalle silloin kun yhteys toimii ja silloin kuin hidastelee. Arvokasta tietoa vianselvitykseen.
Nyt kun nopeus on 2mb/s antaa

Langattoman verkon tila

1  PLMN:                                                                        24405

2  Palvelun tila:                                                             Kelvollinen palvelu

3  RSSI (dBm):                                                             -51

4  RSRP (dBm):                                                           -77

5  RSRQ (dB):                                                              -12

6  Verkkovierailu:                                                          Ei

ja sen hetken ku paremmin toimii, toimittaminen saattaa kestää kun nyt 3 edellistä päivää niin en ole päässyt yli 5mb/s:n.
Käyttäjätaso 5
RSRQ (signaalin laatu) on tosi huono, pitäisi saada 7 tai alemmaksi.

Signaalin voimakkuus sensijaan on hyvä.

Ilmeisesti käytössä ei ole mitään erillistä lisäantennia? Laitteen omat läpyskät on kuitenkin kytkettynä antenniliittimiin? Saatko niitä kääntelemällä RSRP ja RSRQ lukuja pienemmäksi? Tuo RSSI on nytkin hyvä, se ei tuosta varmaan alemmaksi enää mene.

Voit pitää tuota langattoman verkon tilaa näkyvissä ja käännellä antenneja, luvut päivittyvät lähes reaaliaikaisesti ruudulle.
Käyttäjätaso 1
Kuulostaa ihan et joku käyttää siun wlania, onko käytössä? Pingin ei pitäisi minusta nousta ollenkaan vaikka olisi 2-5megasena, eli kuulostaa et joku varastaa kaistan tjsp.
Käyttäjätaso 5
Kyseisessä Huaweissä on kyllä oletuksena WLAN salattu, eli tuskin on tuollaisesta kyse. Ja voihan sen WLAN:in ottaa pois pitämällä kyljessä olevaa WLAN painiketta alhaalla muutaman sekunnin kunnes WLAN merkkivalo sammuu.

Outokummun keskustassa näyttää olevan tarjolla 3G DC verkko 2100 MHz taajuudella mutta ei ilmeisesti 4G LTE1800 verkkoa. 4G verkko on varmaankin 800 MHz taajuudella ja tulee vähän syrjemmästä, luultavasti Valimontien päässä olevasta mastosta. Tämä arvaus perustuu maanmittauslaitoksen karttaan ja elisan kuuluvuuskarttaan.

Jos ulkoantenneja ei ole käytettävissä niin saatko edes laitteen sellaiselle ikkunalle, joka olisi tuonne maston suuntaan?
Olen 100% varma että kukaan ei käytä wlania koska wlanin merkkivalo koneessa ei välky.

Ja minulla ei ole käytössä ulkoantenneja, onko jotain tiettyä mallia mitä suosittelisitte, koska testasin erästä ja kohdistin juuri tuonne valimontielle päin ja ei muutosta.

Pitää minun myöhemmin testailla käännellä noita läpyskä antenneja, kohan pääsen kotiin.
Käyttäjätaso 5
Millaista antennia testasit? Vahvistiko 800 MHz taajuutta, ettei ollut tarkoitettu 1800 MHz verkkoon?

Koska saat ilman ulkoantenniakin hyvän signaalivoimakkuuden, niin et varmaan tarvitse mitään 18 dB 800 MHz suunta-antenneja.. joku monitaajuuksinen paneeli ulos sijoitettuna voisi olla hyvä, koska jos joltakin operaattorilta tulee tarjolle myöhemmin Outokummun keskustaan 1800 MHz LTE, niin saisit samalla antennilla senkin napattua pelkällä antennin suuntauksella.

http://poynting-europe.com/product/xpol-a0002-antenna/

Esim. tuollainen tulisi itsellä mieleen tuohon käyttöön.
Joo.. just tuossa katoinki niin se antenni joka oli testissä oli 1800 ja 2100 MHz verkkoihin. Eli se selittääkin aika paljon miksi se ei auttanut.

Konetta en saa ikkunalle joka osoittaisi tuonne linkkimastolle.

Joten tuo kyseinen linkkaamasi antenni olisi kokeilun arvoinen varmaankin.. kohan olen saanut testattua noilla läpyskä antenneilla parannella tuota signaalia.

EDIT: Siis antenni jota testasin oli http://www.3g-antennit.fi/product/239/tehokas-4glte-1800-mhz--4gdual-carrier-2100-mhz-ristipolarisaatioantenni
Joo.. koneen omia antenneja kääntämällä en saa parannusta, kun tosissaan ikkuna ei osoita oikeaan suuntaan,

Mutta jos tuo antenni olisi saisin sen ehkä kohdistettua parvekkeelta oikeaan suuntaa, toivottavasti siitä olisi apua.

EDIT: Ainiin onko mitään hajua mikä tuo osa minkä he olivat vaihtaneet huollossa.

Coaxial Connector, SMA Socket, 50ohm/Straight/Female, PCB Welding type, Installation hole D1.4mm

Kun näissä papereissa lukee syyksi:

S28 Connection Fault - Cannot access Internet - Functionality/Internet connection intermit

EDIT2: Ja vaikka hankkisin tuon antennin se ei selitä ainakaan minulle miksi yhteys toimi 50mb/s 2-3 päivää koneen tultua huollosta,

Ja että veljen kone toimi täällä se 50mb myös, vielä huonommassa kohdassa kuin mitä tämä nykyinen kone sijaitsee asunnossa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Mikä se testattu tikku on merkiltään ja malliltaan?

Huollossa on ilmeisesti vaihdettu toinen ulkoisen antennin liitin.

P.S. Joskus parhaimman laatuisen signaalin saa laitteen sisäisillä antenneilla. Siis nimenomaan silloin, kun ongelmana on signaalin laatu, ei ulkoiset antennit välttämättä auta. 
Tikun tarkkaa mallia en tiedä. Suth koht vanha malli kun oli saunalahti soitellu ihan tarjonnut uutta "parempaa" tilalle, koska tuo kyseinen tikku ei toimi nykyisissä yhteyksissä hyvin... kelpais minulle kyllä tuollanen tikku.

Ja koneen sisäisillä anteinnella antaa täysin samat RSRP:n ja RSRQ:n

EDIT: Googlettuani malli oli nähtävästi Huawei e392, samannäköinen ainaki ulkoisesti.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
On lähes mahdotonta, ettei signaaliarvot muutu miksikään vaihdettaessa ulkoiset vs. sisäiset antennit, eli onkohan siinä purkissa jokin suurempi vika?

Tikusta: Moisiin nopeuseroihin mahdollisimman tarkasti (huom!) samassa paikassa testattuna, en ole törmännyt muulloin kuin tilanteissa, joissa toinen yhteys on toisen taajuuden tukiasemaan. Jos tikku olisi ollut E398, selitys olisi ollut yksinkertainen, koska ko. tikun ensimmäiset Sauniksen toimittamat kappaleet eivät toimi ollenkaan LTE800-verkossa.

Jos tikku on E392, ei ed. selitys kelpaa. Verkkojen nuuskimisessa on laitekohtaisia eroja, mutta ei E392 mitenkään automaatilla aina ja jatkuvasti mene jommalle kummalle taajuudelle tai osaa sen paremmin valita "nopeinta verkkoa".

E392:lla voi tosin helposti esim. MDMA-ohjelmalla tutkia paikassa käytettävissä olevat verkot eli niiden taajuudet, eli lukitaan tikku vuorotellen kummallekin taajuudelle, ja testataan, mitä saadaan irti.

On operaattorin taholta lähes v_lua, jos tuhansien asukkaiden taajaman LTE-verkko toteutetaan pelkästään LTE800:lla.
Kokeilin jälleen antennien kanssa ja ilman, sammutin/käynnistin koneen välissä, ruuvasin antennitkin irti ja ainoastaan pieni heitto RSRP:ssä. RSRQ pysyi samana.

Joten nyt pitäisi valita vaihtoehdoista mitä tehdä.. 

1. Soittaa sauanalahdelle ja kysyä vaihtaa tämä laite toiseen malliin (tämä on kuukausimaksulla)

2. Kokeilla jotain antennia (ja odotella kärvistellä sen tulemista ja jos siitä ei ole edes apua)

3. Jatkaa kahtomista josko saunalahdelta tulisi erinlainen viesti.

4. Vaihtaa liittymä, jotkut on kehunut DNA:ta tällä seudulla, mutta toisaalta veljellä sama saunalahden yhteys toimii uskomattoman hyvin...
Käyttäjätaso 5
Kun kirjaudut laitteen hallintaan sisään, nin olisiko ollut heti ekalla sivulla alalaidassa kohta jossa näkyy kumpia antenneja laite käyttää, sisäisiä vai ulkoisia.

Mitä tämä kohta näyttää?

Valitse toki ensin Järjestelmä - Antenniasetukset ja sieltä automaattinen tila.

Kun automaatittila on käytössä, pitäisi laitteen lennossa tunnistaa ilman uudelleenkäynnistyksiä onko sisäiset vai ulkoiset antennit käytössä.

Mikäli tuossa on häikkää, ettei laite tunnista ulkoisia antenneja niin antenniliittimissä edelleen jotain vikaa vaikka toinen huollossa vaihdettiin.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Jos mahdollista vielä käyttää sitä tikkua, niin MDMA-ohjelman (viimeisin vakaa versio taitaa olla 1.1.0.2) avulla voisi vähän tutkia verkon rakennetta noiden taajuuksien osalta, ts. millä taajuudella ja millaisilla signaaliarvoilla (^LTERSRP) tikku antaa noita 50+M dl-nopeuksia. Tarkkaa RSSI:n arvoa MDMA:kaan ei näytä (em. -51 on maksimi, todellinen voi olla mitä tahansa, ja näkyy vain suoralla at-komennolla ^ANQUERY), mutta voi ainakin RSRP:n ja RSRQ:n arvoja vertailla purkin antamiin arvoihin.

Kyllähän se tietysti paljon helpottaisi noita vertailuja, jos tuo B593s näyttäisi edes solutunnuksen jossain muodossa, mutta nuo purkin firmikset nyt vaan on mitä sattuu.

Operaattorin vaihtoa ei ilmeisesti vielä kannata kuin harkita, jos LTE-nopeuksia mielii, mutta tulevaahan voi aina tiedustella.

RSRQ:n arvosta: Jos se on koko ajan tasoa -12 - -13 dB, niin huonoihin nopeuksiin ei paljoa muuta syytä tarvita. Tosin päätelaitteen paikka vaikuttaa niin, että "väärältä puolen" taloa suurinpiirtein samalla signaalilla saa 2-5 megaa ja paremmalta puolen 15-20 megaa dl. Tältä pohjalta ulkoinen antenni voisi auttaa, mutta ei tämäkään selitä sitä, että tikulla nopeudet ovat aivan eri luokkaa. Vaikka B593s ei mobiiliverkon käsittelyssä huippulaite olekaan, niin ei se kuitenkaan noin surkea normaalisti ole, joten voi olla jokin maanantai-kappale kyseessä.
Käyttäjätaso 1
Tuo on kumminkin jännä ku se joskus toimii 50mb ja vielä mielenkiintoisemmaksi tekee et viive nousee kuulemma, sehän ei ainakaan minulla muutu mihinkään vaikka 3 megasena oli ku testalin eri paikkoja talossa :)

Kannattaa jatkojohdon kanssa siirrellä sitä reititintä paikasta paikkaan ja seurata arvoja.
Käyttäjätaso 4
Pari omaa huomiota tilanteesta ja käytetystä Huawei B593 mobiililaitteesta.

Ei ole mitään tarvetta ulkoiselle anteenille koska signaalivoimakkuus on häkellyttävän suuri -51 dBm (eli ~ maksimi), joten ollaan ihan LTE-tukiaseman vieressä tai pahimmillaan jopa sen alla eli "ampuu" ns. ylitse. Tippuminen 50 Mbps -> 2 Mbps voi johtua siitä että laite hyppää väärään ilmansuuntaan olevaan tukiaseman soluun (tosin signaalivoimakkuus pitäisi myös silloin kaiken järjen mukaan laskea) Antaakohan tuo laite mitään muuta signaalivoimakkuutta kuin tuon ~maksimin -51 dBm ? esim metallisen ämpärin sisällä yms.

Tuon tukiaseman soluhyppelyn voi estää pitämällä jatkuvaa nettiliikennettä päällä (pienikin riittää) koko ajan kun olet varmistanut että yhteys toimii 50 Mbps download.

Olisi hyvä tietää mikä on laitteesi/liittymäsi UPLOAD nopeus 50 Mbps-tilassa ja 2 Mbps-tilassa, tästäkin voidaan päätellä paljon lisää .. mm. tukiaseman toimivuudesta.

Perus asioita mitä itse tekisin kun minimoin vika-tilanteen aiheuttajaa:

1. Veljen SIM-kortti Huawei B593-laitteen sisälle, jolloin varmistetaan ettei toisella liittymällä ole jotain 2Mbps-nopeusprofiili kettuiluja, jotka voi lähteä esim. SIM-kortin vaihtamisella uusiin elisan roamaamattomiin SIM-kortteihin.

2. wLAN verkon käytön tilapäinen lopettaminen, Huawei B593 kytketään vain RJ-45 kaapelilla käyttöön (pois suljetaan wLAN-verkon mahdolliset toimintahäiriöt.

3. Lainataan Teliasoneran Huawei B593s-22, jonka firmwarella näkyy suoraan käytetty LTE-taajuus, jos veljen Huawei E392 ei niitä tietoja helpolla anna monitorointi-ohjelmilla. Samalla selviää erot eri Huawei B593-laitteiden välillä.

Oliko sinulla Huawei B593s-22 vai Huawei B593u-22 ? (ensimmäinen on uudempi ja 150 Mbps malli)
Elikkäs nyt aamulla nopeudeksi antoi download: 27mb/s, upload 15 mb/s

Langattoman verkon tila
1 PLMN: 24405
2 Palvelun tila: Kelvollinen palvelu
3 RSSI (dBm): -51
4 RSRP (dBm): -78
5 RSRQ (dB): -9
6 Verkkovierailu: Ei

Tuo RSRQ hyppii kokoajan -8 ja -13 välillä

@ -petri-

Eli kun automaatilla nuo antennit tuo pääsivu näyttää että ulkoiset antetnnit on käytössä.

@ KoTe60

Pitää ottaa veljeen yhteyttä, kysyä joskos saisi jälleen tikkua testiin.

@anonoymous

Upload pysyy aina tuossa 15 mb/s vaikka downloadi putoisi sinne 2mb/s

1. Jonkun aikaa kokeilen sitä veljen tikkua omalla sim-kortilla ja sillä sain ne 50mb/s nopeudet. Toisin päin en ole älynnyt testata.

2. Suljin wlanin pois käytöstä, ei ainakaan heti mitään muutosta.

Malli joka minulla on B593s-22

EDIT: Ainiin, laitetta ei ole kovin paljoa mahdollista siirrellä tässä pienessä asunnossa.. kaikki ikkunat kummiskin samaan suuntaan.

EDIT2: Se pingi ongelma on ollut vain pari kertaa ja molemmilla kerroilla se korjaantui reitittimen uudelleen käynnistämisellä
Käyttäjätaso 5
Ja jos irroitat antennit, niin ilmoittaahan laite automaattiasetuksella käyttävänsä sisäisiä antenneja?

Tuo että upload nopeus pysyy noinkin hyvänä vaikka download romahtaa, kertoisi siitä että ongelma ei ehkä kuitenkaan ole heikkolaatuisessa signaalissa.

Yleensähän huonosta signaalista kärsii ensimmäisen upload nopeus.
Antennit kun irrottaa niin siinä lukee että käyttää sisäänrakennettuja. Ja kun käyn katsomassa tuon loangattoman verkon tilan

RSRP: -70

RSRQ: hyppii -8 ja -12 välillä

Joo tuo on tosiaan outoa että tuo ei vaikuta uploadiin mitenkään, se on tasaisesti 15mb/s tienoilla, huonoimillaan se on ollut 7mb/s.

Ja nyt kun päivä on edennyt downloadi on tällä hetkellä 13 mb/s ja upload 10 mb/s
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
-petri- kirjoitti:
...Tuo että upload nopeus pysyy noinkin hyvänä vaikka download romahtaa, kertoisi siitä että ongelma ei ehkä kuitenkaan ole heikkolaatuisessa signaalissa.

Yleensähän huonosta signaalista kärsii ensimmäisen upload nopeus.

Hiukan erikoinen väite, koska signaaliarvoja tutkitaan vain dl-kaistalta. Missään vaiheessa ei laite itseasiassa kerro yhtään mitään ul-kaistan laadusta, eli sen suhteen kaikki on puhdasta arvailua, mikä ul-nopeutta tiputtaa. Paljon tietysti vaikuttaa päätelaitteen sijoitus, mikä saattaa näkyä dl-kaistan signaalin laadussakin (heikentäen tai parantaen!), mutta useimmiten vain voimakkuudessa.

Useamman tukiaseman "ristitulessa" tai "oman" signaalin liiallisten heijastushäiröiden vuoksi joutuu useinkin sijoittamaan päätelaitteen "piiloon" pois ikkunalta, jolloin signaalin laatu paranee ja dl-nopeus nousee, mutta samalla ul-nopeus tippuu. Eli käyttäjä joutuu omien tarpeidensa mukaan optimoimaan sijoituksen dl- tai ul-käytettävyyden perusteella.
Nyt on päästy tuttuun 2.7 mb download ja 7 mb upload nopeuteen jälleen.

Pitää kokeilla sijoittaa tuota konetta siirrellä ympäri asuntoa katsoa tuleeko muutosta.

EDIT: Nyt on testailtu

Kokeilin nurkassa jossa ei ole ikkunoita lähelläkään

3RSSI (dBm):-57
4RSRP (dBm):-89
5RSRQ (dB):-14
1 Testi: 12mb/5mb

2 Testi: 3mb/5mb

3 Testi: 12mb/5mb ja siitä eteen päin yli 10mb download jonkun kymmenen minuutin testailun ajan.

Mutta näköjään muutenki antaa yli 12mb download nyt ku siirti takaisin tuohon alkuperäiseenkiin paikkaan. Uuudelleen käynnistämisellä se on ennenkin antanut paremmat nopeudet vähäksi aikaan.
Käyttäjätaso 5
KoTe60 kirjoitti:
-petri- kirjoitti:
...Tuo että upload nopeus pysyy noinkin hyvänä vaikka download romahtaa, kertoisi siitä että ongelma ei ehkä kuitenkaan ole heikkolaatuisessa signaalissa.

Yleensähän huonosta signaalista kärsii ensimmäisen upload nopeus.

Hiukan erikoinen väite, koska signaaliarvoja tutkitaan vain dl-kaistalta. Missään vaiheessa ei laite itseasiassa kerro yhtään mitään ul-kaistan laadusta, eli sen suhteen kaikki on puhdasta arvailua, mikä ul-nopeutta tiputtaa. Paljon tietysti vaikuttaa päätelaitteen sijoitus, mikä saattaa näkyä dl-kaistan signaalin laadussakin (heikentäen tai parantaen!), mutta useimmiten vain voimakkuudessa.

Useamman tukiaseman "ristitulessa" tai "oman" signaalin liiallisten heijastushäiröiden vuoksi joutuu useinkin sijoittamaan päätelaitteen "piiloon" pois ikkunalta, jolloin signaalin laatu paranee ja dl-nopeus nousee, mutta samalla ul-nopeus tippuu. Eli käyttäjä joutuu omien tarpeidensa mukaan optimoimaan sijoituksen dl- tai ul-käytettävyyden perusteella.

Ok, olet varmaan tuossa oikeassa, en ajatellut että arvot koskevat vain dl-kaistaa.

Mutta kun erilaisissa paikoissa kun LTE-yhteyksiä on tullut testattua, niin siellä missä laitteen ilmoittamat arvot ovat olleet surkeat on siitä pahiten kärsinyt aina ul-nopeus.

Osallistu keskusteluun