Kysymys

TV:n kuvan pikselöityminen, johtuuko LTE 800 MHz taajuudesta, vai jostain muusta?

  • 24 heinäkuu 2014
  • 29 kommenttia
  • 5746 katselukerrat

Käyttäjätaso 1
Viime päivinä on ollut iltaisin TV kuvan pikselöitymistä. Katkot on lyhyitä n. sekunnin luokkaa. Kuva pikselöityy toisinaan osittain ruudulla, toisinaan koko näyttö pikselöityy. Välillä myös ääni katkeaa n. sekunnin ajaksi. Eli häiriöitä tulee joskus klo 19 aikoihin, enimmäkseen klo 22 paikkeilla. Mistä häiriöt voisivat johtua?

29 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
http://taajuustalkoot.fi/

tommostakin voipi lueskella.
Käyttäjätaso 4
Mitkä kanavat, vai kaikki?
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Ilma- vai kaapeliverkossa? Digitan sivuilla on mainintaa yläilmoijen tuomista kaukokantamista. Samalla normaalit asemat saattavat olla heikossa kentässä. Siis normaalia radiokelien tuomaa iloa/haittaa.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Tämä aihe kiinnostaa itseänikin, sillä 800MHz tukiasema sijaitsee alle 100 metrin päässä asunnostani.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Edellämainitun lisäksi ongelmaa voi tosiaan tulla tuosta 800 MHz:n LTE asemasta. Kuka vieöä muistas dvb-h ongelmat? Ongelmaa voi käsitellä samalla ideologialla. Tällöin tarvitaan suodattimia yöiohjautuvuuden vuoksi. Nyt käytössä olevs 800 alue kattaa vanhan uhf -alueen loppupään. Siksi vanhat antennit saattavat napata alimpia taajuuksia. En muista ulkoa kenelle alin kokonaisuus on myönnetty. Tämä aiheuttaa varmimmin ongelmia. Samoin uusissa tv-antenneissa on maininta lte suodatuksesta. Eli mahdollinen 800 MHz suodatin hankintaan antenniliikkeestä. Myös antennin suuntamisen tarkistus voisi tulla kyseeseen sekä vahvistimen säätöjen tarkistus. Vahvistin vahvistaa yleensä sokkona taajuuskokonaisuutta. Kalliimmat vain tiettyä kanavaa tai kanavia. Kyseiset laitteet ovat käytössä yhteisantennijärjestelmissä.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Kuten Veccu aiemmin maintsi, kannattaa kurkata osoitteeseen www.taajuustalkoot.fi jos epäilet että 800 MHz LTE-verkko aiheuttaa mainitsemasi ongelmat. Sivustolle on kasattu myös kuvaus tyypillisestä taloudesta jota ongelma saattaa koskettaa, löytyy linkin http://taajuustalkoot.fi/taajuustalkoot/#koskeeko-minua takaa.
Käyttäjätaso 1
Kiitoksia, lähetin s-postia heille ja sain jo vastauksenkin. Eli eivät voi auttaa minua koska kyseessä on kaapeli-tv. Pyysivät ottamaan yhteyttä omaan kaapeli-tv yhtiöön. Olen jo aiemmin ottanutkin. Silloin teroitettiin sitä ettei antennirasiasta tuleva kaapeli saisi olla 4:ää metriä pidempi. Nelisen metriä tuo onkin, joten vaikea keksiä missä vika voisi olla?
Käyttäjätaso 2
Tiedoksi, että olen havainnut tuota pikselöitymistä viime aikoina Vantaalla DNA:n kaapelissa.

Samassa osoitteessa Sonera Viihteen kautta katsottaessa en ole tuota havainnut.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Tuota pituuteen liittyvää rajoitetta en oikein muuten keksi kuin jokin induktioon liittyvä juttu tai kaapelin huonoon suojaukseen liittyvään ongelmaan. Joten tässä tapauksessa pitänee palata kaapeliverkon diagnostiikan juurille. Eli tässä tilanteesss pitää selvittää mitä lähetetään missäkin kanavanipussa. Sitten siirrytään jokaiselle kanavanipulle yksi kerrallaan ja tutkitaan vastaanottimen valikoista millaista signaalia laite saa. Eli signaalin voimakkuus ja laatu talteen kanavanipun ja taajuden lisäksi. Mikäli virheily esiintyy vain tietyissä vierekkäisissä kanavanipuissa tai vain yhdessä, helpottuu ongelman ratkonta. Yhden kanavanipun tilanteessa pallo vain kaapelioperaattorille tarkentavien löydösten kanssa. Liian voimakas tai heikkosignaali aiheuttaa häitiötä. Myös verkon balanssi voi mennä joskus solmuun. Toivottavasti tämä on tarkistettu verkko-operaattorin toimesta.

Jotta ongelmasta saisi tarpeeksi kattavan, niin asiaa tulisi myös monitoroida muillakin vastaanottimilla. Viihteen laitteet ovat aiemmin olleet aika nirsoja.

Dna:n tapauksessa kaapeliverkon tapaus onkin mielenkiintoinen. Käsittääkseni verkossa kulkee neljää eri tyyppistä signaalis; t, c, c2 ja kaapelitvdata. Jos joku naapuri on hiljattain muuttanut taloon antennitaloudesta, niin pahimmillaan hänellä on vanha ilmaverkon laite joka tunkee antenniverkkoon 5 voltin sähköä. Aluksi ongelmaa ei ole, myöhemmässä vaiheessa virheilee päättyen laiterikkoihin.
Käyttäjätaso 1
Speedy1

DNA:n kaapeli-tv meilläkin täällä Lahdessa. Yitin jättää DNA:lle ilmoituksen heidän järjestelmänsä kautta, josta tulee linkki omaan s-postiin. Tuota linkkiä klikkaamalla pitäisi sitten pystyä kirjoittamaan heidän palstallensa. Homma ei vaan toimi, tulee ilmoitus ruotsinkielisenä, ettei viesti ole mennyt perille tms. Olikohan niin että Espoossakin oli ollut tuota pikselöitymistä DNA:n kaapeli-tv:ssä? Jännää on se että kirjoitat pitkän, huolellisesti laaditun raportin heille, mutta koska järjestelmä ei toimi, et voi lähettää sitä heille? Heidän asiakaspalveluun jos soitat (olen soittanut useamman kerran), niin neuvovat tekemään tehdasasetusten palautuksen TV:lle, ihan kun siitä ny jotain apua sitten olisi tuohon pikselisöitymiseen, jota tapahtuu satunnaisesti, ei välttämättä ihan joka päivä. Mun järkeen ei mahdu että meidän laitteissa olisi vikaa, eikö pikselöitymistä tapahtuisi silloin ihan joka päivä? Pitäiskö mun nyt vaihtaa uutta kaapelia kuitenkin ja yksi rasia on myös tuon kaapelin perässä josta sinkula tv:lle ja radiolle. Millaista kaapelia suosittelette ja millaista antennirasiaa?
Käyttäjätaso 1
TV-1 HD Morsea juuri katselemme. klo 22.30 alkoi kuva taas pikselöitymään. Sama juttu tosiaan viikko taaksepäin Morsea katsoessa. Voiko radioamatöörien laitteet aiheuttaa pikselöitymistä?
Käyttäjätaso 5
Romppu kirjoitti:
TV-1 HD Morsea juuri katselemme. klo 22.30 alkoi kuva taas pikselöitymään. Sama juttu tosiaan viikko taaksepäin Morsea katsoessa. Voiko radioamatöörien laitteet aiheuttaa pikselöitymistä?

Aika kaukaa haettua.

Eiköhän kyse ihan yksinkertaisesti ole liian heikkolaatuisessa signaalissa.

Jos kerran kyse on kaapeli-tv:stä, niin ensin tarkistetaan ettei vika ole omissa kaapeleissa tai laitteissa.

Eli mahdollisimman laadukas ja lyhyt antennijohto suoraan seinärasiasta vastaanottimeen ja jos mahdollista, niin myös toisella vastaanottimella testaus.

Jos vika jatkuu --> vikailmoitus taloyhtiölle tai kaapeli-tv operaattorille. Ensisijaisesti voisi kysyä taloyhtiöltä asiasta ja he voivat vikaroida eteenpäin kaapeli-tv operaattorille tai ohjeistaa asukkaan olemaan sinne yhteydessä.
Käyttäjätaso 1
Pikemminkin vika voi johtua liian voimakkaasta signaalitaso. Katson Peter Gabrielia juuri Teemalta, joten en nyt lähde katsomaan tasoja mutta ovat olleet yleensä 90-100 välillä. Lähempänä satasta. Eilen pikselöitymistä oli n.30 min ajan. Morsen loppuosa näkyi ilman pikselöitymistä . Vartin verran katselin ohjelmaa myös toisesta telkusta, mutta pikselöitymistä ei tapahtunut kummassakaan TV:ssä tuona aikana. Mystinen juttu ?
Kyseessä on omakotitalo. Kuparikaapelitekniikalla tuo kaapeli-TV .
Käyttäjätaso 4
Rompun kommenttiin

Malta nyt vaan katsoa ne signaalitiedot. Kun ei pikselöi ja sitten kun pikselöi. Ruutukaappaus, varaa kännykkä viereen.

Muistelen jonkun palstoilla kertoneen, että kaapeliverkossa vahvistimet olivat, muistaakseni, lämpöherkkiä. Kun niitä on paljon peräkkäin, vika kertaatuu.
Käyttäjätaso 1
Niin tuota pikselöitymistä on tulleet siis useimmiten klo 22:n jälkeen kun alkaa olla jo viileämpää. Mahtaako kosteus kondensoitua noissa vahvistimissa silloin ja aiheuttaa pikselöitymistä? Eniten omalle operaattorille (DNA kaapeli-tv: ssä) soittamisessa ärsyttää se että aina neuvotaan tekemään telkkuun tuo tehdasasetusten palautus. Seuraavaksi kysytään miten pitkä kaapeli on käytössä, onko yli 4 metriä. Suurimman ajan katselutunneista kuva on kuitenkin erittäin hyvä, pikselöitymistä ei tapahdu. Sitten kun tapahtuu on kuva yhtä pikselimössöä.
Että tää IPad on sitten raivostuttava vekotin, koko ajan saa korjailla tekstiä. Tänne palstallekkin saan kirjautua neljästi, ennen kuin hyväksyy salasanani. Perinteisellä koneella onnistuu aina ekalla.
Käyttäjätaso 4
Romppun kysymyksiin ja ipad ongelma

Ipad : Asetukset, yleiset, näppäimistö, automaattinen korjaus pois päältä.

Minulla ipad muistaa kirjaantumiset, (lähes aina) laita ruksi: pidä kirjaatuneena. Ja salli "muista salasana aina"

Saunalahden palstan ohjelmisto taitaa olla viime vuosisadalta, tai ainakin vuosikymmeneltä :-(

Tuskin vahvistimiin kosteutta menee, mutta saattavat käydä lämpöisinä. En muista ko. aiheesta enenpää.

Ne kuvankaappaukset saattavat selvittää hiukan lisää, siis tänne ne!
Käyttäjätaso 1
Sony signaalitasot.jpg

Tossa kuvankaappaus TV-1 HD kanavalta hetki sitten. signaalinlaatu 100, signaalitaso 95

Nyt pikselöitymistä ei ole tapahtunut (koputtaa päätään).
Romppu kirjoitti:
Sony signaalitasot.jpg

Tossa kuvankaappaus TV-1 HD kanavalta hetki sitten. signaalinlaatu 100, signaalitaso 95

Nyt pikselöitymistä ei ole tapahtunut (koputtaa päätään).

Tuo taajuus on 162 MHz, joten sillä ei kyllä ole mitään tekemistä 800 MHz LTE-verkon taajuuden kanssa. Ennenkin on noissa matalien taajuuksien läpitulemisessa ollut ongelmia ja ne on pääsääntöisesti lopullisesti ratkenneet joko vahvistimen säädöillä tai antennirasioiden vaihdolla.
Käyttäjätaso 1
Millainen antennirasia kannattaa nyt sitten laittaa, jotta täyttää laatuvaatimukset? Entä tuo antennikaapeli, mikä on laadukasta, hyvin häiriöltä suojattua?
Käyttäjätaso 5
Romppu kirjoitti:
Millainen antennirasia kannattaa nyt sitten laittaa, jotta täyttää laatuvaatimukset? Entä tuo antennikaapeli, mikä on laadukasta, hyvin häiriöltä suojattua?
Triaxin ja Televesin valikoimasta pitäisi löytyä laatutuotteita niin rasioissa kuin kaapeleissa ja jakopalikoissa. Biltemaa en ostaisi tässä asiassa vaikka muuta ihan ok tavaraa voikin löytyä.

Millainen tuo talon antenniverkko muuten on? Ketjutettu vai tähtimallinen?

Siis kun kaapeli-tv operaattorin koaksaali tulee taloon, niin onko perässä joku jakotukki josta lähtee oma antennijohto jokaiselle antennirasialle, ja onhan tässä tapauksessa antennirasiat päättyvän mallisia?

Vai lähteekö kaapeli-tv operaattorin koaksaalin päästä kaapeli yhdelle rasialle (jatkuva) josta jatkuu seuraavalle ja seuraavalle jne. ja lopussa päättyvä rasia?
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Jos siellä Lahdessa Yle tv1 hd pikselöi, niin Teeman ja Femmankin pitäisi. Onko näin? Yle tv2 hd kanavan ei pitäisi, koska se tulee eri nipusta. Jos häiriö jää yksinään Tv1 hd:n kohdalle, niin ongelman lähde olisi jo ketjun aiemmissa pisteissä.
Käyttäjätaso 4
Antenniverkon kanavaniput:
http://www.digita.fi/kuluttajat/tv

Miten kaapelissa, onko nipuissa vai yksitellen?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
timtomi kirjoitti:
Antenniverkon kanavaniput:
http://www.digita.fi/kuluttajat/tv

Miten kaapelissa, onko nipuissa vai yksitellen?
Nipuissa on myös DVB-C signaali.

http://asiakastuki.elisa.fi/ohje/18/#/elisa-kaapeli-tv:n-verkkoparametrit
Luin juuri digitan tiedotteen että radiokelissä on on paljon häiriöitä mikä sopii hyvin yhteen omien kanavieni pätkimisien kanssa menneen 2 vk. aikana.

Omat antenni liitokset ja haaroittimet olen käynyt läpi että ne toimivat.

Juttelin antenniasentajan kanssa ja sanoi että DNA:n verkko olisi ainakin meilläpäin Vaasan lähettimessä jotenkin heikompi kuin Digitan Lapuan lähetin joten ehkä myös häiriöherkempi.

Katselupaikkani on Tervajoki.

Lähipäivinä lupasi asentaa uuden vahvistimen että saadaan Digitankin HD kanavat käyttöön,nyt näkyy vain DNA. Vanhaa ei kuulemma kannata ohjelmoida uudestaan tai jms.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
MasaJussi kirjoitti:
Luin juuri digitan tiedotteen että radiokelissä on on paljon häiriöitä mikä sopii hyvin yhteen omien kanavieni pätkimisien kanssa menneen 2 vk. aikana.

Omat antenni liitokset ja haaroittimet olen käynyt läpi että ne toimivat.

Juttelin antenniasentajan kanssa ja sanoi että DNA:n verkko olisi ainakin meilläpäin Vaasan lähettimessä jotenkin heikompi kuin Digitan Lapuan lähetin joten ehkä myös häiriöherkempi.

Katselupaikkani on Tervajoki.

Lähipäivinä lupasi asentaa uuden vahvistimen että saadaan Digitankin HD kanavat käyttöön,nyt näkyy vain DNA. Vanhaa ei kuulemma kannata ohjelmoida uudestaan tai jms.

DNA:n Vaasan Klemettilän lähetin on teholtaan 4,4 kW ja Digitan Lapuan lähetin arviolta noin 40..50 kW eli aika suuresta erosta on kyse. Toki etäisyydellä lähettimestä on suuri vaikutus ja signaalin voimakkuus alenee etäisyyden neliöön verrannollisena vapaassa tilassa.

https://www.dna.fi/tuki-miten-otan-teravapiirron-kayttoon

http://www.digita.fi/kuluttajat/karttapalvelu/tv_n_karttapalvelu

Osallistu keskusteluun