Kysymys

TV:n kuvan pikselöityminen, johtuuko LTE 800 MHz taajuudesta, vai jostain muusta?

  • 24 heinäkuu 2014
  • 29 kommenttia
  • 5740 katselukerrat


Näytä ensimmäinen kirjoitus

29 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
papparainen kirjoitti:
DNA:n Vaasan Klemettilän lähetin on teholtaan 4,4 kW ja Digitan Lapuan lähetin arviolta noin 40..50 kW eli aika suuresta erosta on kyse. Toki etäisyydellä lähettimestä on suuri vaikutus ja signaalin voimakkuus alenee etäisyyden neliöön verrannollisena vapaassa tilassa.

https://www.dna.fi/tuki-miten-otan-teravapiirron-kayttoon

http://www.digita.fi/kuluttajat/karttapalvelu/tv_n_karttapalvelu

On otettava vielä se huomioon että DNA:n verkko on vhf taajuuksilla ja Digita taas uhf puolella. Siksi Digitalla on suuremmat lähetystehot. Mikäli Digita lähettäisi vhf kanavilla, niin lähetysteho olisi alempi kuin uhf kanavilla. Muistelen vielä analogisena aikana vhf kanavien erp oli 30-60 kW ja uhf kanavilla 1000 kW. Molemmilla kuitenkin yllettiin miltei samalle etäisyydelle. Nythän DNA lähetykset ovat noin 200 MHz alueella ja Digitalla taaso 400 - 700 MHz alueella.

Jos käytössäsi on kaksi erillistä antennia, siis vhf ja uhf ovat omina, niin vhf antenni tulisi suunnata uudelleen. Uhf antenni lienee jo entuudestaan täysin oikein suunnattuna.
lemon 1 kirjoitti:Jos käytössäsi on kaksi erillistä antennia, siis vhf ja uhf ovat omina, niin vhf antenni tulisi suunnata uudelleen. Uhf antenni lienee jo entuudestaan täysin oikein suunnattuna.

Joo kyllä erilliset antennit ja oikein suunnattuna UHF LAPUA DIGITA matkaa noin 50 km ja VHF DNA VAASA Klemettilä matkaa noin 30 km :)

Nyt mennyt pari päivää vähemmillä häiriöillä mutta seuraillaan tilannetta
Käyttäjätaso 1
Talossa on tähtimallinen verkko. Olikohan niin että se Tora, Tora, Tora sotaelokuva tuli myös Teemalta, siinähän tapahtui myös pikselöitymistä.
Käyttäjätaso 1
Näyttäisi siltä että tuota pikselöitymistä tapahtuu vain Ylen HD-kanavilla. Eli Ylen ykkönen ja Fem näkyisivät ilman pikselöitymistä kun ohjelmaa katsoo "normilähetyksenä".

Osallistu keskusteluun