Kysymys

Ukkossuojaus

  • 27 tammikuu 2016
  • 3 kommenttia
  • 591 katselukerrat

Tv- ja radioantenneihin on saatavilla koaksiaali ylijännitesuojia (coaxial surge protector) F-liittimillä. En ole lyhyen etsinnän aikana onnistunut löytämään vastaavia tuotteitta SMA-liittimillä 4G antennia varten. Miten olette hoitaneet antennin ukkossuojauksen?

3 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Antenniputki kannattaa maadoittaa, aivan kuten TV-antenniputketkin. Itse olen vetänyt molemmista kaapelit ulkoseinässä olevan sähkökaapin maadoituskiskoon.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Maadoitukset kuntoon. Mitään suotimia en edes lähtisi laittamaan antennin ja modeemin väliin, koska nuo signaalitasot ovat muutonkin kovin pieniä näissä mobiiliyhteyksissä. Ne kuitenkin väkisin heikentävät tehobudjettia ja voivat hidastaa siten yhteyttä.
Käyttäjätaso 4
Saksassa ja muuallakin Euroopassa näkee huomattavasti enemmän panostusta ukkosmaadoituksiin. Monesti esim. omakotitalojen katon harjoilla on ukkosjohdattimia.

Suomessakaan ei taideta laittaa eteen erillisiä ukkos- piiskoja  edes antennimastoihin. Ehkä sitten, jos on poikkeuksellisen korkea masto. Tukiasemat ovat varmasti huolehtineet paremmin, ja esim kirkon tornit.

Kuvassa eräs turistikohde Saksassa ja tukiasemia samalla katolla. Piiskat näkyvät, ja ukkosjohtimet ovat tassujen varassa katolla. Suomessa ei tämmöinen toimi, kun kattolumityöt ei enään onnistuisi. 

image.jpg

Osallistu keskusteluun