Kysymys

Uutinen: Elisa ei vieläkään suostu datakattoihin

  • 17 huhtikuu 2013
  • 15 kommenttia
  • 5268 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
  • Entinen OmaYhteisön jäsen
  • 14255 kommenttia
Elisalla datamäärien mittaamista pidetään kuluttajalle hankalana


 

"Elisalla ei määritellä vielä tarkasti minkälaisia suunnitelmia yhtiössä on tulevaisuudessa.

– Kun puheen ja perinteisten tekstiviestien hinnat menevät koko ajan alaspäin, niin datayhteydet tulevat korvaamaan sitä liikevaihdon laskua, sanoo Elisan liittymäliiketoiminnan johtaja Henri Korpi.

Elisa ei aio veloittaa datamääristä, vaan hinnoittelu perustuu nopeusluokkaerotteluun.

– Kuluttajan on hyvin vaikea tietää kuinka paljon dataa liikkuu, kun käyttää jotakin palvelua kuten avaa jonkin nettilehden. Monet palvelut, kuten esimerkiksi tilausvideopalvelu Netflix, vaihtelevat myös datamäärää sen mukaan minkälainen yhteys käyttäjällä on käytössään."

Lue uutinen aiheesta.

Nyt keskustele aiheesta. Aina löytyy joku joka käärii asiakkaat.

15 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Se on varmaan niin, että ensin kääritään ne asiakkaat ja sitten pannaan katto päälle tai lasku perään.

En jaksa uskoa, etteikö jossain kohtaa mennä valtavirran mukana. Kyllä sitä seurataan hyvinkin tarkkaan muita operaattoreita ja suunnitelmat hautuu jokapuolella.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Mielestäni tuo 1,99 € pakkomaksu oli hyvä.

Sähköyhtiätkin veloittavat niin sanottuja verkkomaksuja itse kuukausimaksun lisäksi. Näin siitä huolimatta, vaikka itse ei kokisi koskaan hyötyvänsä siitä mitenkään. Mutta sitä yhtiöt käyttävät sähköverkon investointiin.

Saunalahti voi siis hyvin periä kaikilta niiltä 1,99 €, jotka eivät halua liittymää päivittää esim. Reiluun.

Ja 4G-mobiililaajakaistan tulisi aina olla ilman käyttökattoa. Puheliittymiin voi hyvinkin sopia joku suosituskäyttö, jonka jälkeen nopeus voi hidastua, mutta sille kuitenkin pitää asettaa vähimmäisnopeus. Esimerkiksi jos liittymä maksimilla, vähimmäisnopeus olisi 2 Mbit. Näin ihmiset ei pitäisi sitä varsinaisena datakattona.

Ja hitaampia liittymiä, esim. 2M, nopeuslupaus puolittuisi suositusrajan 10 Gt ylitettyä.

Mielestäni ei ole oikein totuttaa ihmiset ensin käyttämään dataa puhelimessa ja sitten viedä se mahdollisuus ellei maksa lisää. Esimerkiksi naapurimaassa Megafonilla 4G-laajakaista on rajaton, mutta 3G-laajakaista on rajoitettu. Megafonilla tosin 4G on rajaton vain LTE-verkkoon kytkeytyneenä eli 3G-datakäyttö vie sitä suosituskäyttöä.

Oli miten oli, en itse usko Elisan ryhtyvän tähän rajoitushommaan. Joskin mielestäni hintojen tulisi olla seuraavat dataliittymissä.

Mobiililaajakaista 3G jopa 21M: 15 € / kk.

Mobiililaajakaista 4G jopa 100M: 30 € / kk.

Muutenkin en näe mitään syytä siihen miksi pitäisi leipoa useita nopeuksia. Dataliittymissä voi hyvinkin olla vain maksimit käytössä. Puheliittymissä taas hyvä olla muutama hitaampi vaihtoehto, koska kännykät ei monesti jaksa nopeasti dataa pureskella.
Käyttäjätaso 5
Kyllä ne katot Elisalle/Saunalahdelle vielä tulee, mobiilidatan määrä kasvaa niin suurella vauhdilla että jotakin on tehtävä muuten loppuu verkosta kapasiteetti.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Kapaa laajennetaan yleensä kerran ja sitä riittää pitkään aikaan.

Lisäksi asiakkaat maksavat kuukausimaksuja kuukausittain, joten olisi tyhmää rajoittaa dataa. Monelle mokkula on lisäksi ainoa yhteys.

Koomisinta ovat Soneran laulut. Heillähän tätä on monesti kyseenalaistettu että joskus datakatto tulee kaikkialle ja muuta jargonia. Verkot ruuhkautuu ja mitä vielä. Mutta kai nyt. Sonera vetää kiinteän laajakaistan kaapelit maasedulta pois ja pakottaa ihmiset langattomaan laajakaistaan. Hieno yhdistelmä?

Itse en kannata datakattoja. Varsinkin niin kauan kuin operaattorit mainostavat liikkuvia mobiililiittymiä laajakaistana, voi sitä olettaa sopivan myös ainoaksi yhteydeksi. Mobiililaajakaista.
Käyttäjätaso 5
Sonera on kovasti lobannut datakattojen puolesta, mutta täytyy nyt hieman huomauttaa, ettei heillä ole juuri ollut näihin päiviin mennessä datakatotonta mobiilidataa muutoin kuin ilmeisesti TeleFinlandilla. Eli heille ämpärimalli ei ole mitenkään uutta.

Myöskin S:n mobiilidata on nyt uudistettu ja hinnoittelu on linjassa SL:n kanssa, mutta kahdessa halvemmassa liittymässä on käyttökatto.

Mitä näissä S:n jatkuvissa uutisista voi ymmärtää, niin heidän mallinsa mukaan data kulkisi vain hitaammin kun tietty raja on saavutettu. DNA:lla tällainen on ollut jo iät ajat ja SL myös kaikessa hiljaisuudessa varmasti priorisoi liikennettä tarpeen tullen, koska siitä on sopimuksessa maininta.

Mielestäni kilpailijat eivät nyt vaan uskalla tässä tilanteessa luopua nykyisestä mallista, koska silloin heidän mobiiliyhteytensä eivät olisi lainkaan kilpailukykyisiä. Saa nähdä millaisen kartellin saavat aikaiseksi...
Käyttäjätaso 3
Yleisissa datakatoissa ei ole kyllä mitään järkeä eivätkä ne helpota iltaruuhkia ilman reilua kavennusta liittymän käyttökelpoisuuteen. Paljon järkevämpää olisi mitata dataa ruuhka-ajalta ja lyödä jarrua nopeuksiin/pudottaa prioriteettia tuolle ajalle kun "primetime"-tavut tulee täyteen. Tämä ohjaisi tehokäyttäjiä kohti kellonaikoja jolloin verkossa on vapaata kaistaa säilyttäen kuitenkin nopeudet niillä jotka käyttävät yhteyksiään suhteellisen vähän mutta tyypillisesti samaan aikaan illasta. Tämä olisi reilua sillekkin osalle käyttäjistä jotka syystä tai toisesta eivät käytä yhteyksiään ruuhka-aikaan(iltatyö tms). Lisäksi jos mahdollista rajoitus koskisi vain niitä tukiasemia jotka ylikuormittuvat, näin ei rangaistaisi niitä jotka sattuvat käyttämään ruuhkatonta tukiasemaa.

Nuo ämpärimallit ovat taas pelkkää rahastusta eikä niillä ole erityistä balansoivaa efektiä verkon kuormitukseen. Asiakkaille noissa ei ole kuin haittapuolia.

Itse en sinänsä kannata minkäänlaisia rajoituksia koska käytössäni on osittain onnekkaasti suhteellisen vajaakuormitettu tukiasema, kaistaa piisaa iltaisinkin. Mutta jos jotain rajoituksia tulisi, pystyisin tuollaisen järjestelyn kanssa helposti elämään toisinkuin näiden mitä operaattorit ovat esittäneet. Pyrin muutenkin jo tekemään isoimmat lataukset ilta-ajan ulkopuolella(mm. Steamin ostokset) kun nopeudet ovat parhaimmillaan.
Käyttäjätaso 1
Itse myös olisin ruuhka-aikoihin tehtäviin tiukennuksiin. Valtavia datamääriä tärkeämpää on mielestäni yhteyden nopeus ja katkeamattomuus. itse ottaisin ehyen  3-4M 20ms ei ikinä katkea mielummin kuin  100-100 000M  250ms katkeilevana.

Enkä kyllä toivoisi noita rajoituksia, koska laiskuuttaan ne jäisi kuitenkin päälle yöksikin. Parempi näin ihan verkon kuorman mukaan.
Käyttäjätaso 4
Onhan se selvää että konservatiivisempi ruotsalainen telia(sonera) on jo vuosia voimattomasti kiukutellut sitä tosiasiaa vastaan että kehitys siirtää yhä enemmän ihmisten välisestä kommunikoinnista operaattorin nykyisen laskutusautomaatin ulkopuolelle. Ja mielestäni niin pitää ollakin, jos operaattori ei itse kykene tarjoamaan asiakkailleen sitä mitä he haluavat. Operaatorin tulee kehittää palveluitaan ja vastata kysyntään.

Nykyisessä tilanteessa Suomessa telias(sonera) on jäänyt putkestaan mustasukkaisen ja kiukuttelevan teinin asemaan, toivoen hartaasti sitä että muutkin operaattorit lähtisivät mukaan taas kerran bitti-laskutukseen. Se voi olla vaikeaa tilanteessa jossa ihmiset ovat jo omaksuneet tilanteen että mainoksiakin yms. turhaa voi kiinteään hinnoitteluun perustuvalla mobiililiittymällä ladata. Jos teliasonera aloittaa pakollisen bitti-laskutuksen taas, niin mainostajille on tulossa taas kylmää vettä tupaan. Ensimmäisenä toki estetään mainokset viemästä arvokasta dataa.

En haluaisi olla mainostajana teliasoneran leirissä, jos tj on näin epäsuotuisa yhteistyökumppani.

Jos ja kun niitä maksullisia ja toimivia palveluita ei osata tehdä asiakkaille sinne internetin puolelle, pitää operaattorin tyytyä siihen asemaan mihin se alunperinkin on tarkoitettukin ja tämän asian teliasonera on jo valitettavasti unohtanut.

Onneksi suomalaiset DNA ja elisa ovat hyväksikäyttäneet putkenpaksuus-hinnoittelua ja saaneet merkkittävän asiakaskunnan tämän avulla. Ruuhkatilanteissa he vain tyytyvät verkon priorisointiin ja kuristamiseen ruuhka-aikoina.

Voidaankin sanoa että ovat maailman edelläkävijöitä, mistä moni ulkomaalainen operaattori on jo ottanut mallia mm. Venäjällä.

Pitäköön ämpärinsä, en uskalla kyseiseltä firmalta ottaa mitään liittymää ilman että se on toistaiseksi voimassaoleva (lue: ei määräaikainen). Esimerkiksi ilman nettitikkua tilatut liittymät on automaattisesti kyseisellä operaattorilla ilman määräaikaisuutta.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
Mäkki kirjoitti:
Kyllä ne katot Elisalle/Saunalahdelle vielä tulee, mobiilidatan määrä kasvaa niin suurella vauhdilla että jotakin on tehtävä muuten loppuu verkosta kapasiteetti.

Jaah, mutta kapasiteettia lisätään juuri rakentaen uutta 4G -verkoa paraikaa ja näin osin helpataan tuota 3G ruuhkaantumista.

Onneksi kilpailua näissä datailuissa ja monia vaihtoehtoja!

:smileyazn:
minut Sonera menetti kesällä 2011 näillä datakatoillaan. Siihenastinen yhteysohjelmansa MobilePartner kirkkaasti paljasti että tarjottu kuukauden datamäärä kului minulta viikossa tällä viikolla ystävätär ja kaksi poikaansa valittelivat Soneran nopeusongelmia ja pengoin vähän Sonerankin tiedonpiilotusnettisivuja. Löytyi kuin löytyikin. a) yhä vielä edelleen latausraja kerrotaan aikaisintaan viimeisessä lauseessa ja b) nyttemmin on "Plus" ilman datakattoa eri foorumeiila putkahtelee kyselyjä jotka paljastavat kansan syvien rivien suuren tietämättömyyden tiedonsiirtomääristä. Jotenkin noloa myydä 24 kk:n liittymä joka melkein heti kättelyssä alkaa vaatia lisämaksuja, muuten käytettävä loppukuukausi 2G-nopeuksilla
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Nostan ketjua ylös. Tele Finland otti käyttöön käyttökatot nettiliittymiinsä.

Puheliittymien uudistuksessa perusnetti 1 Mbps on rajaton, mutta 21M ja 50M netit ovat rajattuja palveluita (10 gigatavua tiedonsiirtoa). DNA ja Elisa eivät vieläkään suostu käyttökattoihin.

Soneralta kapasiteetti loppumassa?
Käyttäjätaso 2
Missä noin lukee, ei kyllä Tele Finlandin sivulla ole mitään tietoa datakatto asiasta 21M ja 50M edelleen rajaton.

Minulla itse tuo 21M liittymä, ja ei kyllä ole mitään kattoa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Muutos koskee uusia käyttöön tulevia liittymiä.

"Puheluihin sisältyvät puhelut ja videopuhelut kotimaassa. Viesteihin kuuluvat tekstiviestit ja kuvaviestit kotimaassa. Perusnetti sisältää rajattomasti tiedonsiirtoa kotimaassa. Nopea netti ja 4G-netti ovat rajattuja nettipalveluita."

Käyttökatto on 10 Gt kuukaudessa. Löytyy tilaussivulta tuo informaatio.

Mokkulaliittymiä ei muutos koske.

Perusliittymä kallistui Tele Finlandilla vajaasta 70 sentistä euroon. Tarjolle tuli myös Saunalahden kopio, jossa kolmella eurolla saa mummonetin liittymään ja muun käytön mukaan. Laskut maksavat nyt Tele Finlandilla (uudet asiakkaat). Elisa on jo lakituvassa laskujen maksullisuuden takia.
Käyttäjätaso 2
Katsoin noita mokkula liittymiä, ja itsellä tuo 21M mokkula liittymä. Ei ole lasku maksanut mitään, ainakaan viimeinen.

Puhelimen netti liittymät ovat kyllä muuttuneet.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
DNA:n mukaan jo 53 % nettiliikenteestä on liikkuvaa kuvaa. Elisan edustaja ei tiedä tarkkaa lukemaa, mutta uskoo sen olevan samansuuruinen. Sonera puolestaan kertoo, että liikkuva kuva datarohmuna on kasvanut vuosi vuodelta verkossa.

Tällä hetkellä uutisen mukaan etenkin kiinteässä laajakaistassa on riittävästi kapasiteettia tulevaisuudenkin tarpeisiin.

http://yle.fi/uutiset/videokuva_jyraa_netissa__iso_syy_loytyy_elokuvien_suoratoistosta/7329812

Nykyaikaisesti myös musiikin suoratoisto vie kaistaa, mutta suhteessa teräväpiirtovideokuvaa paljon vähemmän. Operaattoreilla on siis vaikeat ajat edessä - kapasiteetin lisäyksien tarve kasvaa vuosi vuodelta, mutta kuluttajalle palvelun hinta pysyy samana ja data rajattomana. Ehkä tulevaisuudessa kun ns. mopo karkaa käsistä ja kapasiteetin laajentaminen ainakaan näillä hinnoilla ole taloudellisesti järkevää, saamme nauttia datakatoista. Se on vain ajan kysymys.

Kiinteässä laajakaistassa datarajattomuus sen sijaan on perusteltua jatkossakin, mutta mobiililiittymiin tulee vielä datan käyttökatot. Jos ei ihan ensi vuonna, niin lähivuosina. Ei Elisakaan aio mastoja lisätä joka kadulle, koska se ei ole taloudellisesti järkevää ja monesta nykyisestä loppuu ruuhka-aikaan puhti kesken. Millä voisi houkutella siis mobiililaajakaistan aktiivikäyttäjät kiinteän laajakaistan pariin, jos tällainen on saatavilla?

Se kuitenkin on selvää, Internetin solmukohtiin tulee lisää tehoa. Mutta kuinka tällainen parantaa mobiiliyhteyksien laatua?

Suurimmalle osalle parantavaa vaikutusta ei tule suoraan, jos kapasiteetti on lopussa itse aluetta palvelevassa tukiasemassa.

Osallistu keskusteluun