Vastattu

Vaadimme julkista IP-osoitetta myös 4G-liittymiin


Käyttäjätaso 2
Vaadimme, että Saunalahti antaa/myy julkisen IP-osoitteen myös 4G-liittymille. Muussa tapauksessa alkaa joukkopako Soneralle.  Haluan, että Saunalahti kertoo reilusti, miksi se ei voi edes myydä julkista IP-osoitetta asiakkailleen, vaikka kilpailija näin tekee.
Elisalta saa yrityspuolelta julkisen IP-osoitteen, mutta se tulee yksityishenkilölle aivan liian kalliiksi.
 4G-yhteyksiä ei voi käyttää esimerkiksi kesämökillä, jos valvontakameroita halutaan seurata, eikä mitään muitakaan verkkoon kytkettyjä laitteita, kuten lämpömittareita. Miksi on pakko pysyä 3G:ssä? Eihän tässä ole oikein järkeä.
 Mene Facebookiin ja tykkää, jos kannatat esitystäni. Voit toki ottaa kantaa täälläkin. Feissarissa näkyvyys on vain parempi.
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi Norris 9 June 2015, 08:39

Katso alkuperäinen viesti

262 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
En oikein usko mihinkään joukkopakoon, koska (veikkaukseni) 99,9 % käyttäjistä ei tiedä a) mikä on ip-osoite ja b) mikä on NAT.

Mutta eihän se sitä poista, että julkinen osoite olisi kiva ja käyttökelpoinen ominaisuus.
Käyttäjätaso 2
Jos julkista IP-osoitetta ei suuri joukko kaipaa, niin sitten on ainakin yksi argumentti pelistä pois. Julkisen IP:n mahdollisuus ei siis juurikaan kasvattaisi liikennettä eikä rasittaisi kaistaa.

Haluan edelleenkin, että Saunalahti/Elisa esittää julkisesti perusteet, miksi se ei tarjoa asiakkailleen julkisia IP-osoitteita 4G-yhteyksille.
Kysehän tässä on noiden julkisten osoitteiden määrästä eli niitä ei riitä kaikille halukkaille.;)
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Kun Sonera toi markkinoille mahdollisuuden saada lisämaksusta julkinen ip myös 4G-liittymälle, samalla uusien liittymien upload-maksimi tiputettiin 5 megaan. Herättääkö tuo kenties ajatuksia yhdestä mahdollisesta syystä, miksi julkisia ip-osoitteita ei jaeta rajoittamattomille liittymille? Kyse ei ehkä aivan kokonaan ole siitä, että ip-osoitteet olisivat loppumassa....
Käyttäjätaso 2
Miksi niitä julkisia IP-osoitteita riittää hyvin 3G-puolelle?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
antero kirjoitti:
Kysehän tässä on noiden julkisten osoitteiden määrästä eli niitä ei riitä kaikille halukkaille.;)

Laittakaa nyt herranjestas se IPV6 tulile, että ei tarvitse pihistellä noiden osoitteiden kanssa :smileyangry:

On tulossa yhä enemmän laitteita, jotka toimivat huonosti / vaijinaisesti jos niihin ei saa yhteyttä Netistä. Kaikk NAT:it sun muun VPN ja NoIP viritykset ovat vain purkaa, jolla ongelmaa siirretään tuonnemmaksi.

http://whatis.techtarget.com/definition/Internet-of-Things" title="http://whatis.techtarget.com/definition/Internet-of-Things

Tuokki
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
TeemuTavaton kirjoitti:
Vaadimme, että Saunalahti antaa/myy julkisen IP-osoitteen myös 4G-liittymille. Muussa tapauksessa alkaa joukkopako Soneralle.
Laita ideasta aloite https:///t5/Saunalahti-Ideapaja/idb-p/Saunalahti.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Dna:lla saa jokainen julkisen ip:n 4g verkkoon, ihan ilmaiseksi. En minäkään ymmärrä miksi saunalahti ei tarjoa sitä edes rahalla? :smileyhuh:
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Dna:lla on tosin reilut 60000 tcp-porttia palomuurattu umpeen, joten toiminta on lähempänä NAT- ja WAP-liittymiä kuin internet-liittymiä.
DNA:n kaikki prepaid-liittymät ovat oman, erillisen APN:n takan, joten tuskinpa sieltäkään kannattaa yrittää portteja aukoa. Ei toimi näet, on testattu.
Käyttäjätaso 5
ErKy kirjoitti:
DNA:n kaikki prepaid-liittymät ovat oman, erillisen APN:n takan, joten tuskinpa sieltäkään kannattaa yrittää portteja aukoa. Ei toimi näet, on testattu.

Prepaideista en tiedä, mutta perus 4G liittymässä näkyy olevan julkinen IP, mutta portteja on tosiaan aika reilulla kädellä suljettu. TCP porteista ainoastaan 500 ja 2222 ovat auki, udp portteja on reilummin auki (nettipelaaminen).

Mutta kyllä noihin kahteen TCP porttiinkin voi vaikkapa valvontakamerat viritellä mökille. Ei ole siis yhtä hyvä kuin Soneran Opengate, mutta parempi kuin Saunalahden NAT:attu IP.
Pelkäämpä että niin kauan kun suurimalla osalla on vuoden tai kahden määräaikainen sopimus niin se on Saunalahti/Elisa joka esittää vaatimukset. NAT:ista olisi kyllä kiva päästä eroon näin 2 vuoden määräaikaissopimuksen puolivälissä.
No esim pelaaminen ei onnistu jos olet 3/4G reitittimen takana http://www.konsolifin.net/bbs/pelialaan-liittyva-keskustelu/103320-huawei-b593-network-address-translation-3-a-print.html

Etäyhteydet työpaikan verkkoon ei myöskään onnistu tuolloin tupla NAT:in takia.

Nuo ovat kuitenkin aivan noemaalia netin käyttöä joten eväät sopimuksen purkuun on.

DNA:lta saa Veppi 4G liittymää jossa on ilmaiseksi julkinen IP, Elisa (Saunalahti) voisi jo vihdoin tehdä samoin.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Palvelukuvauksessa kyllä kerrotaan selvästi että saunalahden mobiililaajakaistat ovat natin takana, joten sopimusta ei voi kyllä purkaa siihen vedoten. Näillä näkyminen asiaan ei ole tulossa muutosta, ikävä kyllä.
Vapaita IPv4 osoitteita näyttäisi olevan Elisan ulottuvilla 15,62 miljoonaa, mutta niitä pitäisi jonkun elisalaisen aktiivisesti varailla. Lähde: http://www.ripe.net/internet-coordination/ipv4-exhaustion/ipv4-available-pool-graph
Onnistuisikohan tämä jotenkin, esim. erillisellä ohjelmalla, joka reitittää NAT IP:hen tulevan liikenteen tiettyyn IP:hen?

Tai sitten, jos reitittimeen saisi tälläisen ominaisuuden.

Eli saisi jotenkin huijattua NATtia/kierrettyä sen.
Käyttäjätaso 4
PC sisäverkkoon päivystämään, esim miniläppäri
Ja sitten Teamviewer, kotikäyttöön ilmainen.
Mitä haluat tehdä julkisella IPllä?
Käyttäjätaso 2
Muista en tiedä, mutta minä tarvitsen yhteydet mökkikameroihini ja mittauslaitteisiini. Se ei onnistu ilman julkista IP:tä.

Koska julkinen IP onnistuu mainiosti 3G-puolella, niin en näe yhtään teknistä syytä, miksi se ei onnistuisi myös 4G:ssä. Saunalahti haluaa vain rajoittaa liikennettä. Kertoisivat edes sen reilusti.

Elisan yrityspuolelta yhdistelmä julkinen IP ja 4G onnistuvat.
Käyttäjätaso 3
hhelminen kirjoitti:
No esim pelaaminen ei onnistu jos olet 3/4G reitittimen takana http://www.konsolifin.net/bbs/pelialaan-liittyva-keskustelu/103320-huawei-b593-network-address-translation-3-a-print.html

Etäyhteydet työpaikan verkkoon ei myöskään onnistu tuolloin tupla NAT:in takia.

Nuo ovat kuitenkin aivan noemaalia netin käyttöä joten eväät sopimuksen purkuun on.

DNA:lta saa Veppi 4G liittymää jossa on ilmaiseksi julkinen IP, Elisa (Saunalahti) voisi jo vihdoin tehdä samoin.

Meillä ps3/ps4-pelit ovat toimineet NATinkin yli ainakin sen verran hyvin, ettei valituksia ole kuulunut.  Myös VPN toimii firmalle - jos teillä ei toimi, niin vika on firman puolella.

Julkinen IP olisi kyllä hyvä kameravalvonnan ja kiinteistöautomaation kannalta.  Nykyisellään nuo saa toimimaan vain VPN-putken avulla kierrättämällä liikenteen jonkin julkisen IP:n ja palvelimen kautta.  Älytöntä.

Saunalahti voisi kunnioittaa asiakkaitaan edes sen verran, että kertoisi syyn siihen, ettei julkisia IP:tä saa edes rahalla.  IMNSHO.
todellakin nyt ne NATit kuntoon, vaikka maksusta se kiinteä IP kuten kilpailijoilla!

raivostuttavaa ettei voi edes sopparia purkaa kun tätä ei pidetä "vikana" Mutta aivan varmasti en suosittele Saunalahtea/Elisaa yhtään kenellekään ja vaihdan leiriä välittömästi sopparin umpeuduttua.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Ongelmaa ei tavallaan ole, jos et tiedä edes olevasi NAT:n takana. Kuten tilanne on varmaan 80-90% käyttäjistä. Tästä johtuu myös operaattorien välinpitämättömyys "ongelmaan".

Homma on hoitunut (kiinteässä verkossa), että olet jos olet tarvinnut julkisen kiinteän IP:n olet joko yritysasiakas joka voi maksaa pari satasta kk tästä "palvelusta" tai sitten olen ottanut kiinteän yhteyden jostain pieneltä ja ketterältä operaattorilta (joita onneksi vielä on).

ADSL:n kanssa minulla oli Nebulan yhteys ja oli todella innostunut, kun sain kupariverkon + ADSL- tilalle kuituliitymän. Asia josta olin hämmästynyt. Se missä Nebulan 70€/kk 24/3M ADSL palvelussa oli käytössäni 16 IPv4 osoitetta (kiinteästi). Ei kuituliittymään ollut mitään mahdollisuuksia saada kiinteitä IP:tä. Onneksi sentään tulee julkisia IP:tä 5 kpl. Niiden kanssa saa kuitenkin melkoisesti temppuilla, että saa testipalvelimia käytettyä kuten vanhasa kokoonpanossa.

Asiaa pöyhäsin ja kuulin, että Nebula ja Suomicom kyllä pystyivät tarjoamaan omaan yhteyttää kuidun yli. Toki puolet kalliimmalla, kun Elisa/Saunalahti. Mitään etua tästä minulle ei kuitenkaan olisi ollut, koska myös muiden operaattorien yhteyden Elisan infran yli pakottaa käyttämään Elisan DHCP- systeemiä. Jolloin osoitteet olisivat olleet operaatorin vaihdosta huolimatta "ei kiinteitä".

Toki olisi ollut vielä mahdollista vuokrata pimeä kuitu, jonka hinta olisi ollut n. 100-200€ kk vähän riippuen toteutuksesta. Tämän päälle olisi tullut sitten maksi itse netistä (n. 40-60€ / kk. Siis yhteensä semmoiset 140-260€/kk. Tämä ei ole "kotikäyttälle" mahdollista. Ellei tee liittymälle bussinesta.

Tuokki
Käyttäjätaso 5
NAT ei haittaa peruskäyttäjää juuri lainkaan, mutta etäkäyttö ja mm. ftp-ssl (asiakkaana) eivät toimi NAT:n kautta.

Toki kaikki palvelut, joihin pitäisi saada yhteys internetistä käsin eivät toimi NAT:n takana. Tällaisia ovat palvelinohjelmat ja mm. VOIP (pl. skype).

On toki mahdollista, ettei operaattori halua avata kilpailua puheyhteyksiin. Näistä saattais olla kiinnostuneet erityisesti yritysasiakkaat.

Itse en voi vaihtaa 4G:n,  koska optiona ei ole julkista ip-osoitetta, vaikken nyt aktiivisesti sitä vaihtoehtoa käytäkään. NATia ei juuri huomaa, mutta välillä taas sen rajoitukset huomaa ärsyttävällä tavalla yllättävissä paikoissa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Mikä "etäkäyttö" ei toimi NAT-muunnoksen takaa? Jos siis nyt todella tarkoitit asiakasta, etkä palvelinta? RDP toimii, VNC toimii, SSH toimii, Telnet toimii, PCoIP toimii, mitä muita?
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
eeeno kirjoitti:
NAT ei haittaa peruskäyttäjää juuri lainkaan, mutta etäkäyttö ja mm. ftp-ssl (asiakkaana) eivät toimi NAT:n kautta.

Toki kaikki palvelut, joihin pitäisi saada yhteys internetistä käsin eivät toimi NAT:n takana. Tällaisia ovat palvelinohjelmat ja mm. VOIP (pl. skype).

On toki mahdollista, ettei operaattori halua avata kilpailua puheyhteyksiin. Näistä saattais olla kiinnostuneet erityisesti yritysasiakkaat.

Itse en voi vaihtaa 4G:n,  koska optiona ei ole julkista ip-osoitetta, vaikken nyt aktiivisesti sitä vaihtoehtoa käytäkään. NATia ei juuri huomaa, mutta välillä taas sen rajoitukset huomaa ärsyttävällä tavalla yllättävissä paikoissa.

Kyllä se haittaa myös peruskäyttäjää. Siksi koska jos moni saa saman ip:n ja yksi rikkoo esim. netikettiä eli käyttäytymissääntöjä esim. jollain foorumilla ja saa bannit, niin muutkin kärsii siitä eli muutkin bannataan vaikka eivät olisi osallisena sääntörikkomuksissa. Tästä on jo hyvänä esimerkkinä Suomi24 jossa moni on saanut ilman omaa syytään bannit juuri käytettyään NATin takana olevaa Saunalahden 4G:tä.
Elisaviihde (EVIL) ei toimi Saunalahden liittymällä, mutta DNA:n liittymällä toimii.

Osallistu keskusteluun