Vastattu

Vaadimme julkista IP-osoitetta myös 4G-liittymiinNäytä ensimmäinen kirjoitus

262 kommenttia

Olisihan tuo julkinen IP mukava, mutta itse ratkaisin kiinteistövalvonnan siten, että kiinteistön serveri hakee ohjeensa ulkoverkon serveriltä ja palauttaa datat sinne. En siis tarvitse SSH-yhteyttä ulkoa sisään.

Tämä ratkaisu ei tietenkään sovi kaikkeen liikenteeseen.

Toisessa kiinteistössä ADSL:llä on dynaaminen IP.

Jos ulkoinen IP vaihtuu, talon serveri lähettää minulle uuden osoitteen sähköpostissa. -en tarvitse edes DynDNS:ssää.

M$:n käyttöjärjestelmä-yritelmässä tälläistä on lähes mahdotonta saada toimimaan. Linuxissa tämä oli helppoa.
Tarkoitatko että sait tuon huawein b593s-22 reitittimen jakamaan sen natittoman ip:n.Tuohan kuullostaa jo hyvältä jos se noin toimii.
Onko tähän liittyen Elisan / Sauniksen puolelta päivitystä / kerrottavaa???
Käyttäjätaso 5
 • , tällä hetkellä ei ole uutta tietoa tarjolla. Tiedotamme tänne heti jos saamme tästä asiasta tietoa.
 • Itse käytän valvontakameroille, digibokseille ym sisään pääsemiseksi netissä sijaitsevaa virtuaalipalvelinta, jossa linux.

  Raspberry on omassa lähiverkossa luomassa reverse-ssh-tunnelit ja valvomassa niiden toimintaa.

  Vähän kökösti kirjoitettu skripti: http://pastebin.com/prwpubey

  Tässä siis tunneloidaan portteja Raspberrylle itselleen, että muille samassa verkossa oleville laitteille.

  Luonnollisesti tämä vaatii että palvelimelle voi ssh:lla kirjautua ilman salasanaa ( https://www.kapsi.fi/ohjeet/ssh-avain.html ).

  Raspberryn omalla www-palvelimella on tiedosto "nettitesti", jota ulkoa päin kiertäen yritetään hakea ja varmistetaaan tällä että tunnelit on kunnossa.

  Eihän tämä kaunis ratkaisu ole, mutta toiminut kyllä hyvin.

  Tuo frootvpn+dd-wrt nyt sikäli olisi parempi ratkaisu, että se on ilmainen..

  edit: Näköjään OpenWrt:llä tämä onkin reilusti helpompi toteuttaa.

  ps. maksan tuosta virtuaalipalvelimesta n. 10 euroa kuussa. Voin saman rahan maksaa Saunalahdellekin, jos saan julkisen IP:n suoraan 🙂
  Käytän Saunalahden 4G-liittymää ja Telewell TW-EAV510 reititintiä. Toimii hyvin normaalissa käytössä, mutta valvontakameroille käyttämäni ADSL-liittymään verrattuna upload vauhti olisi houkuttava.

  Kokeilin tänään tuota frootvpn palvelua reitittimessä. Reititin tuntuu ottavan ok yhteyden Frootvpn - palvelimeen ja saa 46. alkuisen IP:n.

  Tuolla IP:llä ei kuitenkaan ulkoverkosta pääse reitittimeen tai NATin takana oleviin laitteisiin käsiksi, vaikka port forward olisikin asetettu oikein.

  Onko vielä jotain reititysasetuksia joita reitittimeen täytyy käsin syöttää että homma toimisi?
  Täällä jännityksellä odotetaan kumpi ehtii ensin: Saunalahti myöntää julkisen IP-osoitteen 4G-liittymille vaiko Sonera ulottaa 4G-verkkonsa tänne meidän asuinalueelle... Eli mikä on tilanne tällä hetkellä, joko kohta pystyn päivittämään Saunalahden 3G-liittymäni 4G-liittymäksi julkisen IP-osoitteen kera?
  Käyttäjätaso 7
  Kunniamerkki +2
  RuliTheHat kirjoitti:
  Täällä jännityksellä odotetaan kumpi ehtii ensin: Saunalahti myöntää julkisen IP-osoitteen 4G-liittymille vaiko Sonera ulottaa 4G-verkkonsa tänne meidän asuinalueelle... Eli mikä on tilanne tällä hetkellä, joko kohta pystyn päivittämään Saunalahden 3G-liittymäni 4G-liittymäksi julkisen IP-osoitteen kera?

  En pidättelisi hengitystäni Saunalahden kanssa :)

  Kovin, kovin hitaasti tuntuu Elisalla pyörät pyörivän tämän asian kanssa.
  Käyttäjätaso 2
  On se tosiaan jännä, kun on niin hankalaa saada se julkinen IP. Ja vielä kun osa olisi jopa valmis siitä maksamaan lisääkin.

  Teknisiä esteitekään ei pitäisi käsittääkseni olla... Eli mistä kiikastaa?
  Käyttäjätaso 4
  Kunniamerkki +1
  Täytynee tähän väliin todeta että internet4-APN toimii ihan mukisematta Huoleton 4G Super liittymässä. Eli julkisella ip:llä huristellaan LTE-verkossa;)

  Epäilemättä Elisan virhe koska oli käytössä jo edellisessä Huoleton 3G liittymässä.
  Onkohan tämä edennyt? Kovasti huhuillaan, että tulossa on, mutta ei vaan näy...
  Niin Elisa, onko edennyt? Elisan väestä voisi joku lopultakin ilmoittaa että onko julkinen ip yleensä tulossa, vai onko tämä meidän huhuilu aivan turhaa.
  Käyttäjätaso 2
  Joo, tietoa kiitos!
  Käyttäjätaso 7
  Kunniamerkki +2
  Eiköhän tämä homma ole e-liikkeessä hautautunut "tärkeämpien" asioiden alle. 
  Käyttäjätaso 2
  Mutta onhan tämä tärkeä. Paljon asiakkaita on tämän takia kilpailijoiden leirissä.
  Käyttäjätaso 7
  Kunniamerkki +2
  Operaattoreissa on eroa. Tuntuu kyllä siltä, että e-liikkeessä ei asiakkaiden toiveet paljon paina.
  Siltähän tämä alkaa näyttää... Taidan seurata monen muun esimerkkiä ja alkaa etsiä vaihtoehtoista ratkaisua.
  Käyttäjätaso 5
  Kunniamerkki +1
  Soneran 4G + Opengate, DNA menee vielä jotenkin (IPv6 ei ole muurattu palomuuria) ... ja jos on Elisalla ainut ratkaisu tai määräaikainen soppari niin voi toki kaksisuuntaisuuden tehdä VPN kautta (jos se ping ei haittaa).

  VPN:llä voi toteuttaa aika vakaan kaksisuuntaisen liikenteen, riippuen toki 4G yhteyden toimivuudesta ja liikenteen reitityksestä. 

  VPN palvelin siis on Soneran verkossa ja keskimäärin ping nousee ~10ms.

  Soneran 3G (~ -80dBm): http://www.speedtest.net/my-result/4317740714

  Soneran 3G (~ -80dBm) VPN:llä: http://www.speedtest.net/my-result/4317728540 

  Elisan 4G 800Mhz: http://www.speedtest.net/my-result/4317724807

  Elisan 4G VPN:llä 800Mhz: http://www.speedtest.net/my-result/4317723326
  Testasin tuossa ja otin tuon 4$/kk FrootVPN palvelun ja syöttelin asetukset tuohon Asuksen reitittimeen jossa usbllä 4g tikku paikoillaan. Ainakin PS4 pelien pelaaminen onnistui hienosti tuolla setillä. Ping alle 50ms speedtestin mukaan elisan helsingin serverille ja nopeudet 18/14 megaa kun ilman vpnää nuo menee minulla siihen 20/15 huiteille. Huonot nopeudet siitä syystä kun asun liian lähellä mastoa.
  Käyttäjätaso 7
  Kunniamerkki +2
  Sillä välin toisaalla!

  http://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/dna-ottaa-kayttoon-ipv4v6-protokollan-dna-veppi-4g/
  Käyttäjätaso 2
  Niinpä. Elisa, tuo johtava operaattori.
  Käyttäjätaso 2
  Ja kun kerran näitä nettiliittymiä ajetaan koko ajan langattomaan suuntaan, niin eikö niihin sitten kannattaisi/pitäisi panostaa?
  Elisalla taitaa se koulutettu orava vastata näistä 4g yhteyksistä 🙂
  Mitään uutisoitavaa tämän aiheen ympäriltä?
  Käyttäjätaso 7
  Kunniamerkki +1
  code kirjoitti:
  Mitään uutisoitavaa tämän aiheen ympäriltä?
  Valitettavasti näyttää että mitään ei Elisan taholta kuulu. Olen menettänyt uskoni (jos sellaista edes on ollut), että tällä foorumilla saisi vastauksia mihinkän muihin kysymyksiin kun tuotteiden käyttöön ja niihin liittyviin ongelmiin/vikatilanteisiin.

  Foorumilla on aktiivinen Elisa porukka, mutta uusiin tuotteisiin tai tuotteiden ominaisuuksien muuttamiseen tulee hyvin nihkeästi vastauksia (lähinnä että ei tietoo /  ei näköpiirissä). Mielestäni on asiakkaiden arvostuksen puutetta jos yritys ei kuuntele ja kerro avoimesti tietoja (Roadmap) ja kuka tekee / vastaa jostain tuotteesta / tarjoomasta, jotta syntyisi dialogia jonkin ominaisuuden suhteen (joka ärsyttää tai ei riitä asiakkaille).

  Sekin olisi hyvä alku, jos tuotepäällikön tasoinen kaveri tässä tapauksessa kertoisi, että tuleeko (esim mahdollisuus julkiseen osoitteeseen ja millä aikataululla vai ei). Nyt tuntuu, että asia ei ole kenenkään vastuulla (=pöydällä). Elisa on todennäköisesti hyvin tiukka prosessiorganisaatio, jossa on tarkasti jaetut vastuut ja tulostavoitteet. Varmasti ihan OK, kun mitataan yrityksen tehoa ja taloudellista suorituskykyä. Kuitenkin tämä on usein myrkkyä kehittämiselle/kehittymiselle ja asikkaiden kuuntelemiselle.

  Teknisesti IPv4/6 tuki 4G- liittymiin olisi vain eri APN- liitteen lisääminen tyyliin internet4 / Internet6. Tämä ei myöskää söisi merkittävästi IP- osoite pooli, koska tämä pitäisi osata itse vaihtaa päätelaitteisiin. Tätä tuskin tekisi kukaan, joka sitä ei todella tarvitse. Teknisesti tämä ei ole vaikeaa, koska on mahdollista Elisan yritysliittymissä.

  Ongelma vain on se, että yksityishenkilö ei saa yritysliittymiä (kuin duunin kautta) käyttöönsä. Firman perustaminen ei ole mielekästä, jotta saat tarvitsemansa nettiliittymän. Ainoa vaihtoehto on siis vaihtaa sellaiseen operaattoriin, jolla osoitteet saat liittymään.

  T: Tuomas

  Ps. Itselläni on Elisan verkossa toimivan 4G SIM- kortti, jossa eri "virtuaalioperaattori", kun Elisa palvelun tarjoajana. Liittymään ei edes saa NATtia. Ainostaan julkinen IP on mahdollinen.

  Osallistu keskusteluun